Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velké pochody k moci, do otroctví, či za svobodou

Velké pochody stály za stěhováním národů, či za uchvácením politické moci, viz mj. ve 4. stol. př.n.l. tažení Makedonce Alexandra III Velikého ( Skopje, hlavní město Makedonie, byla obchodní křižovatkou  z Bělehradu k Egejskému moři, a z Dubrovníku do Konstantinopole ) do Persie a Indie,  pochod  kartáginského generála Hannibala na počátku druhé punské války (218-201 př.n.l.) z Ibérie přes Pyreneje, jižní Gálii a přes Alpy na sever Itálie /Hannibal ante portas způsobil v Římě paniku, aniž by zaútočil, výprava Julia Caesara do Galie (galská válka), či Napoleonovo tažení do Ruska 1810.

Po pochodu  z 10/1922 učitele TV a člena Socialistické strany Mussoliniho s jeho milicemi/fasci na Řím, poté co se v roce 21 konečně dostal do parlamentu, král Viktor Emanuel III jmenoval Mussoliniho  v 10/1922 ministerským předsedou, od roku 25 Mussolini začal samozvaně používat titul Il Duce, od roku 1930 kraloval jako diktátor Itálie.

Následoval pochod Mao Ce-tunga 34-35/36, kdy se jeho 100.000 mužů přesunulo ze své revoluční bašty v provincii Tˇian-si  v jihovýchodní Číně do provincií Šen-si a Kan-su na severozápadě.

Pochod byl za občanské války 28-36 vynucen kuomintangskými ofenzívami proti izolované ústřední baště „ Rudých“, a potřebou získat výhodnější strategické pozice při hranicích s bolševickým Ruskem a Mongolskem, odkud proudily zbraně, ale přesunutí umožnilo zaujmout i účinnější vojenské postavení proti Japoncům.

Na pochodu na trase dlouhé přes 12.000 km se čínští komunisté za těžkých ztrát probíjeli proti lépe vyzbrojeným přesilám.

V prvních třech měsících  „Rudí“ prolomili 4 obranné  valy Kuomintangu, v 1/35 se v Cun-i konalo zasedání politbyra KS, na kterém bylo dosavadní vedení s Wang Mingem odsouzeno jako „levicově-oportunistické“ , a zvoleno nové v čele s Mao Ce-tungem.

Do 5/35 Maova vojska překročila horní tok Jang-c´-tiang, a u města Mou-kung se spojila s dalšími  „Rudými“ v počtu 80.000.

V dalším průběhu pochodu kolona utrpěla těžké ztráty, prošla však horskými oblastmi Min-šanu, překročila řeku Wej-che, a v 10/35 vstoupila na území své nové bašty – pohraničních oblastí Šen-si, Kan-su, Ning-sia .

Na jaře 36 dorazilo na sever dalších 20.000 mužů ze střední Číny.

Byly i Velké pacifistické pochody jako 400km pochod z roku 1930 duchovního vůdce Mahátmá/Velká duše  Gándhího z Indického národního kongresu /1869 – 1948/ s hrstkou soli v ruce ( proti monopolnímu postavení UK v indickém hospodářství) .

Gándhí trval na tom, aby nezávislosti na Britech bylo dosaženo jen nenásilnými prostředky/satjágráha, např. bojkotem, či kampaněmi občanské neposlušnosti  ( hladovkami pokračoval i ve vězení, kam jej Britové pravidelně zavírali)  …

Mahátmá Gándhí bojoval i proti kastovnictví a náboženské nesnášenlivosti, byl v roce 48 zavražděn náboženským hinduistickým fanatikem v době hindsko-muslimských masakrů –Indie získala nezávislost v roce 47, MG byl proti jejímu rozdělení, takže je to oficiální verze ) .

Historickým pochodem byl i pochod baptistického kazatele Martina Luthera Kinga/MLK /1929-1968/ z roku 63, který MLK zahájil nejprve sám jízdou autobusem napříč státem Alabama za zrušení apartheidu/rasové segregace zejména ve školách.

Jeho jízda napříč jižanskými státy vyvrcholila 28.8.63 statisícovým shromážděním ve Washingtonu s jeho nezapomenutelným proslovem  „I have a dream“ …

Martin Luther King byl zavražděn v 4/68, rasová segregace přetrvávala v jižanských státech ještě v 70.letech.

Patří sem i pacifistické shromáždění studentů na náměstí Tianmen v Pekingu v 6/89, rozdrcené komunistickými tanky.

Jiné pochody byly vyhlazovací, pochody smrti napříč Syrskou pouští , na které arménské civilisty, v drtivé většině ženy, děti a staré lidi vyhnali Turci, bolševici své třídní nepřátelé hnali jako dobytek na Sibiř,  včetně kojenců, a to v pravidelných vlnách až do 50.let ( jako poslední šli váleční zajatci, a další třídní nepřátelé z řad pobaltských národů ), patří sem i pochody smrti koncentráčníků pár měsíců před koncem války, které SSmani vyhnali bez jídla do mínus dvacetistupňových mrazů v dřevácích a v pytlích, a na cestě, po které tito kostlivci šli bosýma nohama plnýma boláků po sněhu, je ubíjeli pažbami pušek.

Byly i pochody za svobodou - pochody Cikánů z Indie, odkud utíkali před otroctvím, a strastiplné pochody z bolševických gulagů uprchlých jednotlivců, o kterých píše polský prof. Ferdynand Ossendowski „ Napříč zakázaným Mongolskem“, jenž v roce 1920 unikl hromadné popravě ze strany bolševických katů útěkem do lesa, a před bolševiky pěšky prchal až do Indie a Mongolska.

Stejný pochod za svobodou popisuje Slawomir Rawicz v knize Na nedobrovolném pochodu od polárního kruhu do Himalájí v letech 41-42, kdy v 4/41 uprchl z polárního gulagu, a během 15 měsíců ušel tratˇdlouhou 6.000 km, která zahrnovala i vražednou  pouštˇ Gobi.

Solženicyn popisuje návraty propuštěných  „ muklů “ ze sibiřských lágrů jako vyčerpájící individuální pochody lidských trosek, třebaže část cesty urazili i po železnici …

Autor: Andrea Kostlánová | neděle 20.1.2013 16:22 | karma článku: 12,17 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:28

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz