I v tomto případě byl soudce přesvědčený o správnosti svého rozsudku ( obhájce Lidˇáka Judr Piskora v 3/68 uvedl, že tomu tak skutečně bylo - „ o správnosti rozsudku byl přesvědčen pouze předseda soudu, a jeho přísedící s nedostatkem inteligence “) ...

Socialističtí soudci z řad čsl. justice odsuzovali své „ čarodějnice“ obviněné z kacířství jako inkvizitoři, nešlo jim o zjištění objektivní pravdy na základě důkazů, odsuzovali na základě dogmat, předložených k jejich víře, o kterých ani nechtěli pochybovat, dr. Bárta měl vytvořit „recept“ pro odsuzování dalších tvůrců z uměleckých kruhů, a zastrašit tak veřejnost ...

Výtvarník Lidˇák i jeho obhájce Judr Josef Piskora tvrdili, že nešlo o hanobení státního znaku, protože byly použity jen některé jeho prvky.

Lidˇáková karikatura byla pro výstavu schválena Hlavní správou tiskového dohledu /socialistickou cenzurou, a cenzoři za toto schválení obžalováni nebyli ...

Obžalován byl, až když jeho karikatura měla vyjít v literárním časopise Plamen (67-69) .

Jak by před JUDR Bártou asi uspěl dr. Gustav Husák, jenž ve Sjezdovém paláci dne 19.3.68 přednesl projev, ve kterém o státním znaku uvedl, že „ ten lev je akosi ostríhaný, a na hrudi má takú divnú pečeň „ s kádrovým posudkem „buržoazního nacionalisty“ , zatímco Lidˇák měl v kádrovém cejchu ocenění „řádného občana s kladným vztahem k socialistickému zřízení“ ...

Vazena pani Kostlanova,

na Blog.idnes.cz jsem nahodne objevil Vas clanek "Kauza Lidˇák, hanobení státního znaku" z 5. března 2012, kde pisete o tzv. "Majalesovych udalostech" v Praze v r. 1966, mimo jine i toto: "...Předseda obvodního soudu pro Prahu 1 Jaroslav Bárta jako předseda senátu soudil „výtržníky“ z prvomájových demonstrací z roku 66, které se udály na Praze 1. Z výtržností bylo obžalováno 45 lidí, dostali tresty podmíněné, až na jednoho...". Nevim kde jste cerpala Vase informace, ale jakozto primy ucastnik techto udalosti a nasledneho procesu o kterem se zminujete Vam musim oznamit ze Vase udaje neodpovidaji skutecnosti.

Je znamo ze bylo souzeno nekolik desitek lidi a to ve trech skupinach. Ja jsem patril ke skupine 12 obzalovanych v tzv. "Tresni veci obzalovane Dany Dubovcove a spol.", souzene nejdrive Obvodnim soudem pro Prahu 1, predseda senatu byl Ladislav Fajstavr a soudci Ruzena Pospisilova a Rudolf Hunka. Z 12 obzalovanych bylo dne 27.05.66 podle § 202 (vytrznictvi) odsouzeno k NEPODMINENEMU trestu odneti svobody mezi 5 az 17 mesici celkem 11 obzalovanych, ja sam jsem byl podle § 102 (hanobeni statu svetove socialisticke soustavy a jeho predstavitele) jako mladistvy (17 let) odsouzen k NEPODMINENEMU trestu odneti svobody na 7 mesicu (polovicni sazba). V naslednem odvolacim procesu u Mestskeho soudu v Praze, kde byl predseda senatu Jindrich Haz, soudci Jan Rojt, Dr. Vaclav Müller, Jindra Krskova a Konrad Nemec byl puvodni rozsudek dne 16.06.66 mirne pozmenen: jeden podmineny trest zmenen na nepodmineny, dva nepodminene na podminene, pricemz moje a dalsi odvolani zamitnuty. Tedy jen z nasi skupiny stravilo 10 z 12 obzalovanych dlouhou dobu ve vezeni, vcetne mne, u ostatnich dvou skupin to bylo podobne.

Mimochodem, dnem 11.11.1991 byl Nejvyssim soudem CR tento rozsudek zrusen v celem svem rozsahu, pricemz odsouzenym priznano pravo na plnnou rehabilitaci.

Mozne ze by bylo spravne a k nam, desitkam NEPODMINENE odsouzenych i spravedlive kdyby jste tuto Vasi chybnou informaci opravila a pokud mozno i zverejnila. Pokud si prejete, kopie rozsudku jsou Vam na vyzadani u mne k dispozici.
"V procesech s ucastniky tzv. "Majalesovych udalosti" v Praze r. 1966 bylo prokazatelne obzalovano a souzeno nekolik desitek lidi a to ve trech skupinach. Na pr. ve skupine (od 02.05.66 ve vazbe drzenych) obzalovanych v tzv. "Tresni veci obzalovane Dany Dubovcove a spol.", souzene nejdrive Obvodnim soudem pro Prahu 1 (predseda senatu Ladislav Fajstavr, soudci Ruzena Pospisilova a Rudolf Hunka) bylo jiz dnem 27.05.66 z 12 obzalovanych 10 odsouzeno podle § 202 (vytrznictvi) k NEPODMINENEMU trestu odneti svobody mezi 5 az 17 mesici, 1 (mladistvy) obzalovany podle § 102 (hanobeni statu svetove socialisticke soustavy a jeho predstavitele) k NEPODMINENEMU trestu odneti svobody na 7 mesicu, jen jeden obzalovany odsouzen podminene. V naslednem odvolavacim procesu u Mestskeho soudu v Praze (predseda senatu Jindrich Haz, soudci Jan Rojt, Dr. Vaclav Müller, Jindra Krskova a Konrad Nemec) byl jiz dnem 16.06.66 puvodni rozsudek mirne pozmenen: jeden podmineny trest zmenen na nepodmineny, dva nepodminene na podminene, pricemz ostatni odvolani zamitnuty. Tedy jen z teto skupiny stravilo 10 z 12 obzalovanych dlouhou dobu ve vezeni, u ostatnich dvou skupin to bylo podobne. Dnem 11.11.1991 byl Nejvyssim soudem CR tento rozsudek zrusen v celem svem rozsahu, pricemz odsouzenym priznano pravo na plnnou rehabilitaci."