Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvojí tvář českého poválečného katolicismu

Bolševici se neodvážili zakázat náboženství jako takové ( svoboda vyznání je zakotvena v mezinárodních úmluvách), tak alespoň trestali věřící, když jako věřící jednali. Kláštery a řeholní řády byly zákonem z roku 48 zrušeny, přesto ještě v roce 50 několik desítek dvacetiletých dívek do kláštera tajně vstoupilo ( novicky) .

Milosrdné sestry, páriové komunistické Republiky československé.

Po bolševické únorové revoluci z 25.2.48 komunisté milosrdné sestry nemilosrdně vyhnali z nemocnic, v nichž většina z nich prožila celý svůj život, a v nichž zcela nezištně  a skromně vykonaly mnoho dobrého pro celé okolí.

Jeptišky, které přežily komunistické sběrné tábory, skončily jako řádové sestry bez řeholí ( bez společného řeholnického života) ve zchátralých starobincích či v ještě zchátralejších ústavech pro postižené ( k opuštěným či osiřelým zdravým dětem je komunisté nepustili, protože ty by si jejich lásku, kterou by jim bezpochyby daly, mohly zapamatovat, a nepovažovaly by je v dospělosti za třídní nepřátele) ...

V těchto hrůzných státních ústavech pro izolaci lidských tvorů, kteří nepřišli na svět s dokonalou výbavou, aby se dokázali sami o sebe postarat, natož aby pochopili a převzali ideologii Strany, měly jeptišky stejný plat jako apatičtí civilní zaměstnanci, kteří v těchto ústavech jen odpočítávali hodiny do konce směny ...

Přestože náročná práce jeptišek byla nesrovnatelně „ kvalitnější „ , jak v různých dokumentech popsali zejména rodiče postižených dětí, kteří se divili, jaké pokroky pod vedením milosrdných sester jejich dítě učinilo, dostávaly zhruba 500 Kč měsíčně.

Stejně jako skromné jeptišky, které pokorně snášely svůj trpký úděl, třebaže za komunistického režimu nebylo nikoho, kdo by je lidsky pochválil, se příkladně dokázali postavit k těžké práci zatčení kněží a řeholníci ( z mužských řeholí se bolševici nejprve vrhli na řád praemonstrátů) - Češi, Slováci, Rusíni – drali peří, kydali hnůj, pracovali v dolech, a některé neopustil ani humor.

Ani po propuštění z lágru, pokud přežili, nevystavovali na odiv své rány a bolesti, aby vzbudili útrpnost, jako někteří straničtí funkcionáři, kteří spadli pod mlýnské kolo, které sami se štvavou třídní ideologií roztočili, a poté v letech šedesátých na veřejnosti naříkali, jak v bolševických žalářích trpěli.

K „ historické“ události za „ lidové“  Republiky československé došlo v 3/68 u příležitosti Mezinárodního dne žen, kdy představitelky ženských řádů a kongregací přijala ve Valdštejnském paláci Dubčekova ředitelka sekretariátu pro věci církevní na ministerstvu kultury dr. Erika Kadlecová, a oficiálně poděkovala všem řádovým sestrám za jejich práci.

Následující „ upřímné besedy“ se zúčastnila i předsedkyně Českého svazu bolševických žen Jarmila Knoblochová.

Problémem bolševiků bylo tajné vysvěcování kněží ( oficiálně mohlo být ročně vysvěceno 30 kněží, jejichž jména vláda odsouhlasila ) ...

Po tajně vysvěcených knězích bolševici pátrali všemi prostředky, zejména do tajných církevních seminářů/ kroužků nasazovali své agenty, z nichž mnozí vstoupili do KSČ 25.2.48 se zpětným razítkem ( běžná praxe československých komunistů, kteří takto přijímali zejména prominentní představitele vědecké a kulturní obce, kterým bylo „ hloupé „ vstoupit do Strany 25.2.48) .

V 6/68  1. náměstek ministra zahraničních věcí dr. Ján Pudlák, pozdější šéf Ústavu mezinárodních vztahů, prohlásil, že „ úplná normalizace vztahů s Vatikánem není důležitá, a že , ostatně, neexistovala ani za 1.republiky “ , což byla pravda, avšak  „ zdrženlivost“ 1. republiky k Vatikánu byla dána úzkým propojením bigotně katolických Habsburků s Vatikánem, což v roce 68 již nebylo aktuální ...

1983 se stal vedoucím sekretariátu vlády pro věci církevní Vladimír Janků, předtím to byl Karel Hrůza, jenž v roce 82 doprovázel US evangelického kazatele Billa Grahama /1931-1991/, se kterým se objímal i Ronald Reagan, při jeho návštěvy Prahy – Graham měl kázání ve dvou pražských kostelech, v Lidicích a v Brně .

V 9/83 byl papež Jan Pavel II. ve Vídni – čsl. vláda pražskému arcibiskupu Františku Tomáškovi /1899-8/1992, od roku 76 kardinálem, od 77 arcibiskupem/ zakázala do Vídně jet, kardinál Tomášek dostal infarkt, a byl v nemocnici.

Poté se národ dohadoval, zda byl omluvný dopis kardinála Tomáška papeži autentický .

V každém případě zákaz jet do Vídně znamenal hlubokou roztržku pražského arcibiskupství s vládou, a roztržku vlády s Vatikánem.

Vatikán po pádu bolševismu prohlásil : „S komunistickými režimy to bylo vždycky těžké, s Československem ještě těžší „ ...

11.1.90 vídeňský list Kurier napsal :“ 92letý arcibiskup Tomášek nevidí důvod k omluvě sudetským Němcům za jejich vyhnání „  ( arcibiskup Tomášek poté své prohlášení zmírnil s tím, že „ deportace Němců nejsou ospravedlnitelné „)  ...

Sudeten-Post z 19.10.92 uvádí : „ Pražský kardinál Tomášek na rozdíl od kardinála Rudolfa Berana /1887- 1954/, jenž se statečně bolševikům postavil, se za komunistického režimu jen hrbil, a snažil se nevyčnívat“ – tímto hodnocením kardinála Tomáška až po jeho smrti list Sudeten-Post svoji  „ statečnost “ rovněž neprojevil.

Čeští katoličtí kněží měli i jinou tvář, jak uvádí některé příběhy zaznamenané  v Dokumentation der Vertreibung der Deutschen aus Ost-Mitteleuropa, ed. Bundesministerium für Vertriebene, Mnichov, zpráva č. 50, strana 266-68.

„ Za Protektorátu mi jeden vysoce postavený německý úředník z Říše řekl :

“ Nechápu vás sudetské Němce, že nevycházíte s Čechy. Jsou velmi milí a přátelští „ – o 2 roky později v 5/45 tohoto Němce Češi táhli po Václavském náměstí přivázaného polomrtvého k autu, dokud nevypustil duši „ ..

Madˇarský Žid Sandor Kovac, jenž se přes Čechy v 6/45 vracel z německého KL, uvedl :

“ Ženy a děti Češi polévali benzínem, a zaživa upalovali, nebyla to jen „ lůza“ , NKVD partyzáni a bývalí kolaboranti, ale i dámy v elegantních kostýmcích, které patrně ještě nedávno flirtovaly s německými důstojníky, a tedˇ běhaly po ulicích s bičíky v ruce, a vyhledávaly německé civilisty “ ...

Pogromů na německé civilisty se podle těchto výpovědí aktivně účastnili i někteří čeští katoličtí kněží, zatímco jiní umírající německé katolíky odmítali vyzpovídat a dát jim poslední požehnání, např. v Libenci to byl Msgr. Stašek z předválečné Lidové strany.

V první poválečné již v polobolševické vládě byli i dva katoličtí kněží, významní představitelé Lidové strany, Msgr. Jan Šrámek/1870-1956/, místopředseda vlády, a Msgr František Hála/1893-1952/. ministr pošt.

Msgr Jan Šrámek musel po 25.2.48 ze svého postu šéfa Lidové strany odstoupit, nahradil jej Alois Petr, kterého řídil „ bolševický“ kněz Josef Plojhar, prosazovatel bezpodmínečné kolaborace s bolševiky.

Ani Msgr Šrámek, ani Msgr Hála neprotestovali proti násilí páchaném na německých civilistech ( jejichž deportace Stalinovi předběžně odkývali Anglosasové již v roce 43 ) .

Diář katolického kněze Hermanna Schuberta z českého sběrného tábora zmiňuje mladého katolického kněze Josefa Nováka, jenž se k zadrženým německým civilistům choval arogantně beze špetky slušnosti.

27.8.45 byl českými ozbrojenci v uniformách zastřelen Cölestin Baier, kněz z Merkelsdorfu, musel si vykopat vlastní hrob, stejně tak byli českými ozbrojenci v uniformách v lese zastřeleni dva kněží z benediktinského kláštera v Broumově/Braunau, také si museli vykopat hroby.

Jeden sudetský Němec, jenž byl odsouzen k pracím v lomu Valtrovice uvedl, že mu český dozorce řekl :“ Náš biskup prohlásil, že když k němu přijde Čech s tím, že zabil Němce, že mu hned dá rozhřešení „ ...

Autor: Andrea Kostlánová | sobota 1.2.2014 7:54 | karma článku: 17,68 | přečteno: 1121x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Loňské závody ve Špindlu řeší policie, lyžaři už plánují další. Ještě dražší

24. dubna 2024

Premium Zatímco se detektivové protimafiánského útvaru NCOZ zabývají podezřením na dotační podvod v...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

VIDEO: Plamenů se nezalekli. Američané pomáhali, dokud řidiče nevytáhli

24. dubna 2024  19:33

Starší řidič ve čtvrtek u americké Minnesoty sjel z dálnice a narazil do sloupu veřejného...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz