Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Etiopie porazila Itálii, a zajistila si nezávislost (1896)

Adwa/Adova, italsky Adua, je etiopské město v regionu Tigray ( 4 mil. obyvatel) , sousedící s Eritreou, s hlavním městem Mekelle. Před 119 lety 1.3.1896 v půldenní bitvě u města Adwa etiopské vojsko vedené císařem Menelikem II rozprášilo vojsko italské, načež Menelik II podepsal mírové smlouvy s Francií a Británií, a zajistil tak moderní hranice Etiopie.

Menelik II, vládce historické oblasti Shewa (Addis Ababa),  se poté, co dobyl regiony Tigray/Habeshas + Amhara, prohlásil 1889 císařem, načež podepsal smlouvu s Italským královstvím /1861-1946 s hlavními městy Turín, Florencie, teprve od roku 1871 Řím /, ve které Itálii, na oplátku za své uznání, finanční pomoc a zbraně, postoupil rozsáhlé území, včetně Tigray, nad kterým poté Italové vládli jako nad italskou kolonií Eritreou.

Menelik II však brzy zjistil, že jej hrabě Pietro Antonelli, se kterým  smlouvu/Treaty of Ucciale v dvojjazyčném provedení v etiopském městě Wuchale podepsal, podvedl, protože v italském znění v článku 17 smlouva nad Etiopií zřizovala italský protektorát  …

Spory nad článkem 17, týkajícím se zahraniční politiky, vedly k první italsko-etiopské válce, protože Italové tvrdili, že článek 17 neumožňuje Habeši ( jak byla v Evropě Etiopie běžně nazývána) samostatnou zahraniční politiku, což prohlašovala italská verze, kdežto v amharštině ( semitský jazyk, Semité jsou jak Židé, tak Arabové, jsou to „ bratranci“ , Semité spolu s egyptskými a severoafrickými Hamity patří k semitsko-hamitské jazykové skupině )  smlouva stanovovala, že v zahraniční politice se Etiopie může uchýlit i k italským zprostředkovatelským službám .

1893 Menelik II  podvodnou smlouvu vypověděl, načež Italové v 12/1894 překročili etiopské hranice ze své eritrejské kolonie  -  spoléhali na kmenové rozpory, že kmenoví náčelníci nebudou chtít za Menelikovu říši bojovat, a na svoji technologickou a taktickou  převahu.

Kmeny však překvapivě nezůstaly lhostejní vůči italskému vpádu, a italské intervenci vyhlásily válku  ( Menelik II těmto válečným lordům/náčelníkům nasliboval více než Italové ) .

Italové dále nevzali v úvahu, že Menelik od svého nástupu na trůn nedělal nic jiného, než se proti Italům vyzbrojoval, zbraně dostával nejen od Francie a Británie, ale i od samotné Itálie ( protože tyto státy Menelika využívaly k boji proti súdánským mahdistům/ stoupencům islámisty Muhamada Ahmada , jenž se 1881 vyhlásil "mahdím" Súdánu ).

Italové pod velením gen.Oreste Baratieri, kteří tehdy měli v Eritreji jen 3883 mužů, z toho jen 171 italských důstojníků, ostatní byli žoldáci z řad místních, nejprve protiitalská povstání u hranic s Eritreou vítězně potlačovali, v 12/1894 potlačili vzpouru 20.000 rebelů při hranicích regionu Tigray, a zmocnili se města Adwa, v 1/1895  proti vzpouře ubránili eritrejské město Coatit.

Protože Italové několikrát zvítězili i proti mahdistům, poté co porazili protiitalské povstalce v hraniční oblasti podlehli iluzím o svých možnostech výhry nad Menelikem, jenž v roce 1895 nabídl spojenectví Francii, tak však odmítla, protože potřebovala souhlas Itálie k definitivnímu ovládnutí Tuniska.

Menelik, když neuspěl u Francie, požádal o spojeneckou smlouvu Rusko, to souhlasilo, a uzavřelo s Menelikem dohodu o vojenské pomoci.

7.12.1895 Menelikovy jednotky zahnaly italské jednotky zpět do Eritreje, a poté počátkem ledna 1896 zaútočily na italskou ještě nedostavěnou pevnost v Meqele ( 200 Italů + 1150 místních Eritrejců/askaris).

Pevnost Menelikovy jednotky marně dobývaly v několika útočných vlnách, dokud Italové nedostali od svého velení povolení ustoupit – vzdali se, a Menelik jim dokonce dovolil odejít i se zbraněmi, a ještě jim poskytl mezky k odvezení věcí , ale jeho vojáci italské jednotky přes horské průsmyky eskortovali až před město Adwa  …

Italská vláda nedokázala skousnout, že byla poražena „ domorodci „ , a nařídila gen. Baratieri odvetnou ofenzívu, ten nejprve odmítl, protože věděl, že jej Menelikovo vojsko mnohonásobně početně převyšuje, a navíc uváděl, že Menelik nemůže být v terénu bez infrastruktury s vojskem dlouho, a brzy odtáhne, ale italský premiér Francesco Crispi na odvetě trval.

Výsledkem byla bitva 1.3.1896 severně od Adwa v hornatém terénu.

Italské vojsko mělo zhruba 17.700 mužů a 56 děl, Menelikova armáda měla 73.000 -120.000 mužů ( avšak šlo o rolnické milice bez vojenského výcviku )  + zhruba 50 ruských kozáků , + 50 děl.

Gen. Baratieri zaútočil brzy ráno, ale Menelikova armáda byla již vzhůru pro ranní bohoslužbu – proti Italům útočila ve vlnách, které italské jednotky udolaly.

V poledne již Italové ustupovali zpět do Eritreji, měli 7.000 mrtvých ( nejvyšší počet, jaký kdy evropský stát utrpěl v bitvě od napoleonských tažení )  + 3.000 zajatých, Menelik měl zhruba 5.000 mrtvých.

S italskými zajatci Menelik zacházel slušně, ale žoldáci z místních , kteří byli chyceni, těm za vlastizradu byla amputována pravá ruka a levá noha.

Dle experta na Etiopii Richarda Pankhursta ( jeho levicově orientovaná matka byla přítelkyní etiopského císaře Haile Selassie ) Menelik dosáhl vítězství čistě vojenskou převahou, přesto bylo patrné, že i jeho feudální armáda byla schopná plnit strategické příkazy jeho genštábu, v němž byli ruští poradci.

Ale i Menelikova armáda měla potíže, a to se špatnou kvalitou svých zbraní – Italové a Britové totiž dodávky ruských zbraní (60.000 kusů pušek typu vintovka-mosina + vintovka berdana)  sabotovali.

Za 14 dnů po bitvě Crispiho vláda v důsledku svého "zahraničního dobrodružství“ padla.

V říjnu 1896 italská vláda podepsala s Menelikem v Addis Ababa novou smlouvu, která rušila smlouvu z Wuchale, uznala Etiopii za samostatný nezávislý stát, a byly přesně delimitovány hranice mezi Etiopií a Eritreou ve prospěch Etiopie ( Menelik vyjednával z pozice síly – držel v zajetí 3.000 italských vojáků, zatímco Itálii v Eritreji zůstaly jen demoralizované oddíly, obávající se, že budou Menelikem kdykoliv zahnány do Rudého moře ) …

Itálie však nejprve prostřednictvím majora Tomasse Salsa předložila koloniální koncept mírové smlouvy, který sice rušil smlouvu z Wuchale, ale diktoval, že Etiopie nesmí uzavřít protektorátní smlouvu s nikým jiným než s Itálií, čímž italská vláda Menelika rozzuřila, a tento jí vzkázal, že  vypovídá vzájemnou tajnou dohodou o příměří, a Tomasse Salsa si nechává  jako rukojmího, dokud mu dokument s podpisem nebude vrácen.

Až po 8 měsících Italové souhlasili s verzí navrženou Menelikem.

Poté šlo všechno hladce, italští zajatci, kteří se v zajetí „ jako pašíci „ měli velmi dobře, takže přibrali i na váze ( Itálie za jejich vykrmování a dobré podmínky zajetí musela zaplatit 10 miliónů lir ), byli repatriováni do Itálie zmítané hospodářskou krizí, kde se již tak dobře nenajedli.

Menelik II se opět projevil jako velmi velkorysý, a postaral se o velké překvapení, když Italům nechal obrovská území, která od nepaměti patřily Etiopii,  za řekami Mareb-Belessa + May/Muni

1897 podepsal Menelik smlouvu i s Francií a Británií, které rovněž uznaly nezávislost Etiopie.

Menelik II se tak projevil jako schopný a obratný africký vladař, dodnes pravděpodobně ( vedle císaře Haile Selassie ) , jediný svého druhu, jenž evropskému kolonizátorství nedal šanci.

Autor: Andrea Kostlánová | úterý 3.3.2015 6:57 | karma článku: 19,57 | přečteno: 505x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz