Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putinova „ alternativní „ protiteroristická koalice

SU byl první zemí, která diplomaticky 1926 uznala Saúdskou Arábii, avšak 1938 Rijád svoji ambasádu v MOW uzavřel, a odmítl žádost Stalina v diplomatických vztazích pokračovat – obnoveny byly až po zrušení SU v 12/91 s RF

( SU muslimští poutníci s průkazkou KGB však poutˇ do Mekky vykonat mohli ).

V 80. letech se Rijád s Kremlem střetl v Afghánistánu, třebaže vojenské rozvědky spolu spolupracovaly, a to i v 90.letech na Balkáně, v Čečně, a po 9/11 opět v Afghánistánu.

Putin jako prvý představitel Kremlu navštívil v 2/07 Rijád ( Putina však jako prvý v roce 03 po US intervenci v Iráku navštívil Abdalláh jako korunní princ).

Putin na králi Abdalláhovi požadoval, aby RF přijal do zemí OPEC, ale žádost byla odmítnuta, protože Putinovo prohlášení, že se cítí být muslimem, Abdalláhovi nestačilo, a oficiálně konvertovat Putin nechtěl.

OPEC je něco jako Svatá aliance, která vznikla po Vídeňském kongresu 1814/15 po napoleonských válkách jako hradba proti revolucím, která zajistila návrat Bourbonů do Francie ( revolučnímu roku 1848 stejně nezabránila) – také Rijádu se podařilo svrhnout pluk. Kaddáfího, jenž si nárokoval status regionálního vůdce, jediné v čem zatím neuspěl je svržení levicově nacionalistického režimu dynastie Asádů.

18.10.013 Rijád k nevoli US + RF odmítl přijmout dvouletou funkci nestálého člena RB OSN s tím, že tato instituce je světu jen pro smích, a nedokáže se na ničem dohodnout ( RF s Čínou blokovaly jakékoliv rezoluce proti Bašíru Asádovi, jenž 19.3.013 “ použil chemické zbraně proti vlastnímu lidu “ – z jejich použití při bitvě o vesnici Khan al-Assal před Aleppem, se obě strany obviňovaly navzájem ).

List The Times of Israel z 18.10.013 napsal, že Rijád je znechucen, že se Kreml ještě nerozhodl přijmout jeho nabídku, že mu zaplatí 15 mld dolarů za vojenskou techniku, kterou chce Putin dodat Bašíru Asádovi, za podmínky, že Bašíra Asáda nebude tak razantně podporovat při hlasování v RB OSN.

Nabídku Putinovi v Kremlu v 8/013 učinil princ Bandar bin Sultan, dlouholetý šéf saúdské zpravodajské služby, jenž se údajně Putinovi zavázal, že se Sýrie nestane produktovodem pro konkurenční katarský plyn …

( Již v roce 08 podepsal Putin s Rijádem dohodu o prodeji 150 kusů ruských tanků T-90 + 100 ks bitevních vrtulníků Mi-17 + 35, ale kontrakt nebyl realizován. )

Poté, co po Putinově invazi na Krym a na Ukrajinu Rijád zvýšil těžbu ropy, jejíž ceny se tak propadly ( a tím i zisky z těžby US ropy z břidlic ), se saúdsko-ruské vztahy začaly bizarně prudce zlepšovat.

Putin  Rijádu přislíbil “ jadernou energetiku “ , tj.  16 ruských jaderných elektráren od Rosatomu -  Rijád však předtím podepsal podobnou dohodu s PAR, aniž by ji naplnil ( viz můj článek Jaderné ambice Rijádu – kvůli kterým se Rijád v roce 07 sblížil  i se svým arcinepřítelem  Íránem, za kterým technologicky o 30 let zaostává ).

Rijád na oplátku přislíbil, že se bude podílet na financování ruského kosmického výzkumu a ruské infrastruktury ( Rijád slíbil 10 mld dolarů ) + byly oznámené společné projekty v oblasti ropy a plynu ( ale nebylo dosaženo to hlavní - dohody o objemu těžby ropy ).

Stačilo Rijád trochu postrašit bombovými útoky na saúdskoarabském území ( 5/015 komanda IS zaútočila proti dvěma saúdskoarabským mešitám ), Rijád dostal existenciální strach z přímé invaze IS, a pomoc hledal v Putinově   “ alternativní protiteroristické koalici  “ …

Rijád je tak vyděšený z “ kalifátu “  IS, že na hranicích s Irákem staví 3.600 km dlouhou betonovou zedˇ, která mu však nepomůže, protože ji lze obejít z jemenské strany ( Putin Rijád konejšil, že mu prodá mobilní taktické střely Iskander)  + IS může Saúdskou Arábii opříst svými tenaty přes sociální sítě  …

IS tak splnil svůj účel, Rijád pochopil, že jím placená islámistická opozice proti Asádovi nemá šanci proti žoldnéřům z IS vyhrát.

Rijád se tak přimkl k Putinově agresi vůči Sýrii, kterou Putinovi stvoření IS umožnilo, a Kreml bude udržovat “ přátelské “ vztahy jak s Íránem, tak se Saúdskou Arábií, stejně tak jako udržuje paralelní  “ přátelské “ vztahy s arcinepřáteli Ázerbájdžánem a s Arménií tím, že je oba vydírá  Náhorním Karabachem ( viz referát Michaila Suslova z roku 1961 v mém článku Sovětský Hurvínek v Afghánistánu ).

Putinův nový přítel

V 6/015 proto přijel do Petrohradu na (ne) překvapivou návštěvu zástupce saúdského korunního prince Mohamad bin Salman, jenž se s Putinem setkal v rámci Mezinárodního ekonomického fóra, aby tajně dohodli “ alternativní protiteroristickou koalici “ , ke které by se, spolu se Sýrií, připojil i Egypt maršála Sisiho ( Kreml proUS Mubaraka, svrženého v 2/011, a prokatarského islámistu Morsího v 7/013 vyměnil za proruského Sisiho, jenž byl již 3x v Kremlu, naposledy v 8/015  - Rijád tzv. arabským jarem získal na vlivu, ale rozhodně nevýskal, že se v Egyptu dostalo za finanční podpory Kataru k moci Muslimské bratrstvo, a proto v 7/013  Putinovi pomohl ke svržení islámisty Morsího  podporou prosaúdskoarabského a proruského Sisího)  …

Spolupráce Pekingu s Putinem ( energetické dohody z 11/014), norské státní ropné firmy Statoil s Putinem ( Norsko se s Kremlem dohodlo na námořních hranicích ) + rostoucí spolupráce Kremlu s Rijádem poskytuje kremelské kase potřebné finance ztracené ze sankcí.

Rijád se s Putinem dohodl nejen na Íránu + Sýrii, ale i na společném postupu v Jemenu ( v němž za Rijád bojuje Egypt, který Putin v 2/015 navštívil v rámci kontraktu ruské vojenské (diskontní) techniky, kterou Egyptu zaplatí Rijád  - stejně jako lodě Mistral (!!!) ) …

Putin se snaží postrčit Egypt do spolupráce s Putinovou Eurasijskou unií přes zónu svobodného obchodu.

Překvapivý příjezd zástupce korunního prince do Petrohradu se uskutečnil po schůzce arabských šéfů v Camp David (5/015), kteří nebyli s Obamovými návrhy spokojeni.

V 4/015 nový král Salman (79, jeho bratr Abdalláh zemřel ve věku 90 let v 1/015 ) překvapivě jmenoval nového korunního prince Mohameda bin Nadžífa, svého synovce (55 – většina ze 45 synů Saúda je již po smrti či senilních, poprvé je tak jmenován korunním princem jeho vnuk ), jenž nahradil ( údajně na jeho vlastní žádost ) dosavadního prince Mukrína (69), jeho bratra, který šéfoval zpravodajské službě.

Korunní princ se současně stal ministrem vnitra, jeho zástupcem – korunním princem II,  se stal králův syn Mohamad bin Salman (29), jenž 5 měsíců vykonával funkci ministra obrany, a nařídil saúdskoarabské nálety na Jemen.

Ministrem zahraničí se stal ex saúdskoarabský velvyslanec ve Washingtonu Adal al-Džubír, jenž si šplhnul tím, že letecké údery proti Jemenu hájil (v Jemenu všichni bojují o kontrolu nad strategickým přístavem Adenem, ležícím v průlivu Bab al-Mandab, který spojuje Rudé moře s Adenským zálivem, a kterým denně projíždějí tankery zhruba se 3 milióny barelů ropy do Evropy ) …

V rámci Putinovy alternativní “protiteroristické “ koalice dorazil v 8/015 do Kremlu saúdskoarabský ministr zahraničí na dojednání podrobností s Lavrovem.

Rijád, který zjevně válku o Sýrii prohraje, stejně jako prohrál bitvu o zachování sankcí vůči Íránu, si svým  partnerstvím s Kremlem kosmeticky zachrání tvář, protože bude moci po Putinově boku činit silná prohlášení, až se bude Washington líbat s představiteli Teheránu ( Putin pravděpodobně Rijád přiměl, aby se smířil alespoň s dočasnou vládou Asáda poukazováním i na to, že až v Sýrii po ruské invazi vypukne skutečný chaos, bude muset Rijád přijmout syrské uprchlíky, které dnes přijmout odmítá - tak jako nikdy nepřijal uprchlíky palestinské ).

Bratrské spolupráci Rijádu s Kremlem nebrání ani ruská podpora Teheránu, kterému Putin, proliferant jaderných zbraní, slíbil 8 ruských jaderných elektráren + protiletecký systém S-300, a Putinova podpora Bašíru Asádovi, zatímco Obamovi  Rijád vyčetl, že jej nepodpořil v jeho intervenci v Jemenu.

Deklarace BRICS z Ufy z 7/015 vůbec nezmiňuje válku v Jemenu, třebaže se zabývá nepodstatnou válkou v Burundi, což znamená, že Putin bez mrknutí oka hodil prezidenta Hádího, jehož vyzbrojoval, přes palubu ( Hádí uprchl ze země v 3/015 ), aby se mohl s Rijádem dohodnout na Sýrii.

Spokojenost, vyzařující z tváře saúdskoarabského ministra zahraničí Džubíra, jenž v 8/015 přijel do Kremlu, to potvrzuje.

Lavrov s Džubírem 2015

Svoji cestu po BV zahájil Obama 4.6.09 v pouštním Rijádu, kde se gymnastickým úklonem hluboce poklonil králi Abdalláhu, načež al-Džazíra odvysílala audionahrávku od 10x mrtvého UBL, v níž UBL nazývá Obamu Bushem III.

V Mubarakově Egyptě Obama pronesl dvojsmyslný projev o “ nové éře “ ( v 10/09 byl celý svět udiven udělením Nobelovy ceny míru Obamovi se zfalšovaným rodným listem, uvádějícím místo Keni narození v Honolulu ), aby o 18 měsíců později nechal proamerického generála Mubaraka padnout, aniž by pro něho hnul prstem.

Nejvíce šokován byl Obamovou proradností Rijád, protože gen. Husní Mubarak byl především velkým přítelem Saúdské Arábie.

Rijád na Obamovi požadoval zadostiučinění – svržení posledního “ nacionálně levicového”  režimu dynastie Asádů, sbratřeného s Íránem, avšak jak Obama myslel svojí “ úctu k Rijádu “, o které mluvil ve svém káhirském projevu v 6/09, prokázal další neuctivostí k saúdskému trůnu – Rijád k prvním tajným jednáním s Íránem, které se konaly v roce 013 v Ománu, nebyl přizván.

Zatímco si Obama leštil Nobelovu cenu míru za likvidaci jaderných hlavic a snižování početního stavu US armády, Putin horečně zbrojil jako Hitler ve 30.letech.

Na Mezinárodním aerokosmickém salónu/MAKS v 8/015 vystavovalo přes 700 ruských firem, modernizace armády probíhala od Arktidy po Dálný východ ( v roce 015 měla armáda dostat Suchoje 5. generace Su T-50, nadzvukové a kradmé, první stroje dostalo námořnictvo v 2/014 těsně před  Putinovou invazí na Krym ) .

Sankce nesankce, armáda dostávala miliardy dolarů, protože „ Mírotvůrce „ Putin inkasoval miliardy dolarů z prodeje ruských zbraní ( za rok 014 15.5 mld dolarů, kdy se RF, dle stockholmského SIPRI, stala po Washingtonu 2. největším vývozcem „ mírotvorných „ zbraní  na světě ) .

Postoj Izraele

Izrael je stále proruský, třebaže Kreml podporuje Írán, Sýrii a v OSN hlasuje propalestinsky  = protiizraelsky ( mj. v 11/012 za udělení Palestině statusu „ nečlenského státu „  VS OSN  + v 12/014 v RB OSN za izraelský odchod ze Západního břehu Jordánu do tří let ), což dokazuje známou věc, že Izrael za oponou s Íránem spolupracuje ( třebaže veřejně Írán kritizuje, včetně ruského dodání protileteckého systému S-300, který Putin Íránu, Sýrii a Egyptu dodává již od roku 07, aniž by do těchto zemí protiletecký systém dorazil ).

Izrael se k Putinovu záboru Krymu a k ruskému vpádu na Ukrajinu postavil  „ neutrálně „ , izraelská vláda se ke konfliktu ( se svoji „čerstvou „ ruskou menšinou-většinou ) odmítla jakkoliv vyjádřit, třebaže v kuloárech Izraelci tvrdili, že se k ruské expanzi nevyjadřují z důvodu, že v obou státech je velká židovská komunita, kterou nechtějí ohrozit.

Izrael se nepřipojil k protiruským sankcím, a na oplátku Kreml nekritizoval jeho počínání v Gaze.

Občas se Izrael veřejně protirusky rozhořčuje, např. když za „ legalizaci „ íránského církevního režimu v létě 015 hrozil dodávkami zbraní Ukrajině, na což Putin telefonicky odpověděl, „ jak si Izrael přeje, bude více mrtvých Ukrajinců „ – podle listu The Times of Israel nejmenovaný činitel z izraelského ministerstva obrany prohlásil, že se Izrael, který je jen regionálním hráčem, Putina bojí, a proto hrozbu dodávek zbraní Ukrajině stáhl.

Jeruzalém navíc dobře ví, že Ukrajina mu prudce rostoucí obchod s Ruskem, ani příval ruských turistů do Izraele nenahradí.

Strhneme-li však slupku určenou pro veřejnost,  „ legalizace „ íránského církevního režimu Izrael významně politicky posílí, protože posunutím této BV tektonické desky ( Wahington spojenectví s Izraelem vyměnil za spojenectví s Teheránem)  budou Izrael zoufale potřebovat sunnitské režimy, především Rijád.

Proto tvrzení Obamy, že jedině Izrael se neschválením „ legalizace „ íránského režimu dostal do mezinárodní izolace, je nepravdivé – Izrael naopak získá v nadcházející bitvě mezi sunnity a šíity o hegemonii na BV klíčové slovo, o to více, že je Rijád vyděšen teroristy z IS, kteří hrozí ostřelováním saúdských ropných polí ( v 6/015 byla jedna raketa Scud odpálena z Jemenu do jihozápadního saúdskoarabského města Khamees Mushait, ve kterém je největší saúdskoarabská letecká základna, Rijád tvrdil, že raketu sestřelil) .

A protože ekonomika Rijádu + UAE , na rozdíl od dynamicky rostoucí ekonomiky Teheránu, padá volným pádem, Rijád s Izraelem stojí na jedné straně Archy, a bezprecedentně si Izrael, který může monarchiím Zálivu proti Íránu pomoci i vojenskou technologií, předchází.

Na veřejnosti Rijád a spol. s Izraelem samozřejmě zachází jako se špínou, třebaže by nová BV konstelace prospěla Palestincům, kteří však nikdy nebyly prioritou  monarchií Zálivu.

Nicméně monarchie Zálivu začínají upouštět od „práva na návrat“ Palestinců, kteří po zahájení bojů proti Izraeli ze strany arabských států, uprchli.

Tito Palestinci by Izrael zaplavili v miliónových počtech podobnou demografickou povodní, jakou Stalin a Mao učinily mnohé národy menšinami na vlastním území ( mj. Krymské Tatary či Tibetˇany + Ujgury ).

Izrael by ale musel přijmout Abdalláhův plán z roku 02, kdy byl Abdalláh ještě korunním princem.

Bohaté státy Zálivu s Izraelem za oponou komunikují de facto již od tzv. mírových dohod z Oslo z roku 93, kdy např. Katar otevřel izraelské obchodní zastoupení v Doze, zatímco UAE umožnily, aby na jejich území působila izraelská tajná služba, včetně v Abu Dhabi.

5 tajných bilaterálních setkání uskutečněných od Putinovy plíživé invaze na Krym , kdy se také vynořil IS, se údajně konalo v Indii, v Itálii a v ČR.

Třeba vystrašený Rijád Izrael uzná a naváže s ním diplomatické styky, čímž skončí i izraelsko-palestinský konflikt - za zprostředkovatelské služby poté oba státy podepíší s Putinem smlouvu o rozsáhlé vojenské pomoci, kterou kdysi Kreml podepsal s Afghánistánem.

„Sýrie je svatá země! Je to pro nás naše země “, prohlásil poslanec Dumy za Spravedlivé Rusko Semjon Bagdasarov v programu  „Večer s Vladimirem Solovjovem“  https://www.youtube.com/watch?t=39&v=

 ?? ????????? ???????? ??????? ?????? ?????? ??-?? ?????/ Další sankce EU proti Putinovi za jeho angažmá v Sýrii ?

http://www.rbc.ru/politics/09/10/2015/56177e4f9a79474a59f770c0

 

Autor: Andrea Kostlánová | pátek 9.10.2015 12:58 | karma článku: 17,26 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz