Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sýrie, jak Putin ponížil Asáda

Náměstek US ministra zahraničí Antony Blinken v TV France24 prohlásil, že ruská intervence v Sýrii není úspěšná, jen si Kreml proti sobě popudil všechny sunnitské Araby na světě.

Otázkou je, kam Putin začlení ruské bojovníky IS, zda je vrhne do Afghánistánu, aby se v Afghánistánu ještě více zhoršila bezpečnostní situace, a Kreml zde mohl zasáhnout, jak naznačili někteří poslanci ruské Dumy, a sám Putin, jenž situaci v Afghánistánu označil pro RF za „ kritickou“ .

US v obavě před reakcí Putina nebombardují cisterny IS, které vozí ropu Asádovi, oficiálně Obama tvrdí, že cisterny IS nebude bombardovat z ekologických důvodů, a také z důvodu, že řidiči těchto cisteren jsou civilisté.

S ruským letectvem nad hlavou byla syrská armáda znovu nasazena do akce proti povstalcům, nikoliv proti IS.

Když Putin rozbombardoval vesnice všude kolem, syrská armáda vyrazila do útoku proti městu Talbísa v provincii Homs, a na předměstích v Damašku  Džúbar + Harasta.

16.10.015 se bojovalo před branami Aleppa/Halabu.

EU, zahlcena uprchlickou krizí, zůstala k ruské invazi do Sýrie jako vždy nejednotná, na jednu stranu souhlasila, že dohoda s TR o zadržování uprchlických vln je nezbytná, na druhé straně odmítla požadavek Ankary na zřízení bezpečnostních zón při TR hranicích. Ankara zdůrazňovala, že jestliže tyto zóny nebudou ( proti Kurdům ) vytvořeny, čeká EU ještě větší příval uprchlíků, TR premiér Davutoglu hrozil až 7 mil. běženci.

BER oznámil, že do konce roku 2015 uzavře německou leteckou základnu  v uzbekistánském Termezu při hranicích s Afghánistánem ( kde však nadále zůstane 850 německých vojáků v úloze vojenských instruktorů afghánské armády, kteří budou převeleni na německou základnu v Mazar-e Šaríf, prohlásil německý velvyslanec v Uzbekistánu Neithart Höfer-Wissing ( předtím gen. konzul v Novosibirsku).

Uzbekistán v roce 014, kdy se v Taškentu střídaly ruské vojenské delegace, zvýšil nájem základny na 35 mil. euro/ročně, a krátce před prohlášením Höfer-Wissinga nájem na rok 016 zvýšil na 72.5 mil. euro ( BER od 8/015 využíval dopravu US letouny )  …

Ve stejnou dobu navštívila Taškent ruská vojenská delegace, která vyjednávala přeletová práva nad Uzbekistánem do Afghánistánu, viz regnum.ru.

Při ruských náletech z 10/015 zahynulo několik povstaleckých velitelů, jejich smrt potvrdily syrská agentura SANA, Reuters a syrská exilová organizace se sídlem v LON SOHR, ale ani jeden šéf IS.

20.10.015 US a RF na žádost Kremlu ( viz webovou stránku ruského ministerstva obrany ) podepsaly tajnou dohodu o letech nad Sýrií, obsah nebyl zveřejněn ( mj. jednaly o rádiových frekvencích a o vytvoření podpůrné pozemní komunikace  ).

Washington zdůraznil, že tato dohoda není o vzájemné spolupráci či o výměně zpravodajských informací, protože ruská strategie v Sýrii je přinejmenším kontraproduktivní.

Nový CAN premiér Justin Trudeau, jehož otec byl nakloněn Kremlu, odvolal CAN letectvo ze západní spojenecké koalice.

Putin nechal převézt na ukradený Krym těla 26 v Sýrii padlých ruských vojáků z 810.oddílu brigády námořní pěchoty Pobřežních vojsk Černomořské floty, třebaže popřel, že by v rakvích byli ruští vojáci.

20.10.015 Asád tajně a překvapivě přijel do Kremlu „ srdečně „ poděkovat Putinovi za nálety proti teroristům a civilistům,  pochválil i Miloše Zemana, kterého naopak zkritizoval komisař OSN pro lidská práva.

Asád se vypravil ze Sýrie poprvé ( veřejně ) od vypuknutí občanské války v roce 011 ( kterou sám vyvolal, a ve které dosud zahynulo dle odhadů 250.000 lidí). V každém případě přijel nedobrovolně na Putinovu žádost, aby jej Putin pokořil (Putin na své kremelské webové stránce oznámil, že Asád přijel na pozvání Kremlu ( bylo to potřetí, co se s ním od roku 00 setkal, naposledy byl Asád v Kremlu v roce 06 ) .

Ještě v zimě 012 Putin o Asáda neprojevoval žádný zájem, Asád se v té době neúspěšně dvořil jen Západu. Putin, jenž měl před OH a okupací Krymu tehdy prohlásil, že jej osud Asádova režimu nezajímá, protože Asád odmítl zasednout v MOW k „ mírovým „ rozhovorům pod dohledem Mírotvůrce Putina, jenž v roce 012 nazval Asáda „ arogantním „ .

Lavrov v případě Asáda 2012 katastrofálně selhal – Asád měl dle plánů Kremlu jednat o „ politickém vyřešení „  situace v Sýrii s jistými proruskými zástupci syrské opozice, mj. s Abdelazízem al- Khayerem, kterého však Asád vsadil do vězení, a Lavrovovi se nepodařilo vyjednat jeho propuštění.

V roce 014 Asád vsadil do vězeňské kobky dalšího proruského disidenta, jenž se chystal na „ mírové „ rozhovory do Kremlu – Louay Husseina, jenž byl propuštěn až na žádost Teheránu, na žádosti Lavrova Asád nereagoval.

Rozzuřený Putin poté v 6/014 pozval do MOW syrského ministra zahraničí Walída al-Moallema, jednání byla údajně vedena ve velmi nepříjemné atmosféře, možná již tehdy hrozil vojenskou intervencí ( The NYC Times z 21.10.015).

Asád byl v noci na ruské základně Hmeimim v Lattakíja naložen do ruského vládního speciálu IL-62-M (RA-863539) vypraveného z MOW, takže to vypadalo, jako když ze Sýrie utíká. O jeho přítomnosti na palubě tohoto speciálu, který letěl rušným leteckým spojeneckým koridorem, neměl nikdo tušení, proto Erdogan letoun nesestřelil.

Letadlo s Asádem letělo přes Irák, Írán a Kaspické moře, pečlivě se vyhýbalo Turecku/TR. Nazpátek letělo stejnou trasou, letadlem s imatrikulační značkou 86559, při letu přes Kaspické moře a Írán , tam i zpět, letělo bez volacího znaku, teprve když se letadlo vracelo do MOW bez Asáda, mělo již volací znak RFF7094.

Blogger Reveals How Assad (Probably) Flew to Moscow ...

sputniknews.com/.../russia-assad-secret-flight-reveale...

Syrian President Assad makes secret visit to Moscow

www.usatoday.com/story/news/world/.../assad...moscow/74314830/

Putin vyslovil „ politování“, že v řadách IS bojuje „ přinejmenším 4.000 příslušníků ex-SU „ , nejvíce z RF.

Obsah jednání mezi Asádem a Putinem byl tajný, Erdogan a Rijád nad návštěvou Asáda v Kremlu soptily.

Ve stejnou dobu, kdy se Lavrov a Šojgu účastnili setkání s Asádem, náměstek Lavrova Michail Bogdanov, pověřenec Kremlu pro BV, přijal na zamini delegaci syrských Kurdů ( spolušéfa Strany demokratického svazu/PYD Asija Abdaláha + Anwara Muslima, šéfa města Kobání ) navzdory tomu, že Erdogan Kreml varoval, aby syrské Kurdy Kreml nepodporoval.

Putin hyperaktivně jednal i s jordánským králem Abdalláhem II a s egyptským maršálem Sisím.

V MOW zadrželi českou delegaci, která přijela uctít památku českých legionářů, v čele s místopředsedou Sněmovny Petrem Gazdíkem (STAN). Do Uljanovska ji dovolili odletět až po 4 hodinách.

25.10.015 při společném zásahu US a kurdských speciálních jednotek ve věznici ve městě Havídža v irácké provincii Kirkúk bylo osvobozeno z místní věznice 69 rukojmích, unesení členové jednotek Pešmerga ale mezi nimi nebyli, zemřel 1 US voják.

?????????? ?????? ??????? ???? ?? ????? ??? ????? ??????/Saúdská Arábie snížila ceny ropy  http://politolog.net/novosti-mira/saudovskaya-araviya-snizila-ceny-na-neft-dlya-stran-evropy/.

Erdogan vmetl Putinovi do tváře :  „ Dobře, byli jste pozváni do Sýrie, ale nebyli jste pozváni do Gruzie ani na Ukrajinu, které jste napadli „   «????????, ??? ?????????? ? ?????. ?????? ?? ?? ????? ????? ?????? ? ??????? ????? ??? ???? ??????????? ??? ??? ???? ????? ? ???????»  http://1news.az/region/Turkey/20160108061201394.html

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Andrea Kostlánová | neděle 10.1.2016 19:13 | karma článku: 17,92 | přečteno: 722x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz