Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Francouzská armáda chce slovo v politice

Obama, nad kterým se 2.6.016 omylem zřítilo armádní letadlo, se aktuálně zabývá kauzou toalet pro transsexuály ( v Bílém domě otevřel záchodky pro sexuální menšiny ). Aféra vypukla, když v 2/016 Severní Karolína zákonem nařídila,

aby transsexuálové používali toalety dle svého biologického pohlaví,  „ diskriminace“,  která vyvolala odpor zejména v US uměleckém světě – veřejně protestoval Bruce Springsteen a Bryan Adams, guvernér Severní Karolíny nakonec zákon omezil jen na toalety veřejnoprávních institucí.

Velkým „ politickým „ tématem v jarních US byla hrozba invazivních druhů, např. na Floridě do zdejších bažin někdo vysazuje nilské lidožravé krokodýly, kteří ročně sežerou 500 lidí, zatímco krokodýli z kalifornských bažin nejsou agresívní.

Kreml na jaře 016 probíral Eurovizi - když zvítězila zpěvačka Jamala s písní o deportacích Krymských Tatarů, kde žili od 13.stol., odsoudil výhru Ukrajiny jako politickou.

Na oplátku Krymští Tatarové odsoudili Putinovu anexi Krymu a pronásledování Krymských Tatarů  – mnozí aktivisté z jejich řad byli po ruské anexi Krymu nalezeni umučeni k smrti či jsou nezvěstní. Zastrašování a likvidace politických a občanských práv Tatarů ze strany Kremlu pokračuje.

Na rozdíl od Krymských Tatarů Miloš Zeman neprotestoval, když skupina komunistických poslanců předložila v Dumě návrh zákona, podle kterého by ruští okupanti z 21.8.68 požívali status válečného veterána, a dostávali tak mj. vyšší penzi ( viz Očima Saši Mitrofanova : Rudí se nic nenaučili a nic nezapomněli – „ SU vojáci prokázali hrdinství a statečnost vůči agresívně naladěnému obyvatelstvu, SU okupace přinesla  českému a slovenskému lidu  22 let života v blahobytu „ – jak píše Saša Mitrofanov  „ dnes je důležité podpořit „ vlastenectví „ ruských vojáků, aby šli „ bránit “ zemi i za hranice RF ).

Proti Kremlu vystoupil i Mezinárodní olympijský výbor/MOV, který v 6/016 potvrdil zákaz účasti ruských atletů v Riu ( ruská běžkyně Julie Stěpanovová, která žije v cizině, pomohla jako korunní svědkyně systém ruského dopingu odhalit ) – jednotliví ruští atleti, kteří nebyli na doping pozitivní, si budou moci zažádat o individuální schválení ze strany Mezinárodní atletické federace.

Prezident MOV Thomas Bach napsal pro list Le Monde z 20.5.016, že MOV přes agenturu AMA ( ve spolupráci s ruským Národním OV ) vyšetřuje i podvody protidopingové laboratoře v Soči, které prokazují bezprecedentní stupeň kriminálního jednání, kdy byl doping ruských atletů organizován a řízen ruským ministerstvem sportu ( v 11/015 byla Mezinárodní atletickou federací dočasně vyloučena Ruská atletická federace, jejíž atleti se nesmí zúčastnit žádných mezinárodních soutěží).

Bach uvedl, že MOV zamýšlí prověřit i některé vzorky ( skladují se v Lausanne po dobu 10 let ) z OH v Pekingu (08) a v Londýně  (012).

NATO přiznalo, že pobaltské státy nedokáže ochránit, a zda dokáže zabránit obsazení Polska, ještě neví …

V 5/016 US + NATO v jižním Rumunsku na letecké základně Devesel oficiálně zprovoznily protivzdušný systém Aegis doplněný o antirakety SM-3.

Kreml oznámil, že provede „ protiopatření „, třebaže v kaliningradské oblasti, kterou po válce opomněl vrátit, má již mnoho let taktické raketové systémy namířené na Západ, „ Máme vás na mušce “, vzkázal Kreml Rumunsku a Polsku, a měl na mysli střely s plochou dráhou letu Kalibr NK odpalované z moře, které si vyzkoušel za své intervence v Sýrii.

Internetový deník gazeta.ru uvedl, že Kreml přezbrojuje na rakety s těžko předvídatelnou dráhou letu, které rychle mění svoji trajektorii.

List The Wall Street Journal z 8.6.016 uvedl, že Washington poslal do Středomoří letadlovou lodˇ  USS Harry S.Truman jako odpovědˇ na to, že se ruské námořnictvo a letectvo (Sýrie) ve Středomoří nejen asertivně usazuje za provokativních politických prohlášení Kremlu, ale i agresívně projevuje  ( útoky ruské hybridní armády jsou doprovázeny dezinformačními útoky ruských propagandistických webů ).

V 5/016 projel ČR do Pobaltí na cvičení Saber Strike další US konvoj, tentokrát bez větší pozornosti proputinovských stoupenců. Do Rozvadova vyjel z bavorské základny ve Vilsecku, první noc strávil v ruzyňských kasárnách, další dvě ve Vyškově ( část konvoje) a v Přáslavicích (část konvoje).

V 5/016 list The Financial Times zveřejnil varování dvojice nejmenovaných generálů NATO, že Síly velmi rychlé reakce jsou pomalé, a nedokázaly by se zejména v PL a v pobaltských zemích rozmístit včas, navíc by je Rusové rozprášili, protože nebyly koncipovány jako odstrašující síla.

Velení NATO v 6/016 oficiálně přiznalo, že by ruský útok na Pobaltí nedokázalo zastavit, o nápravě bude NATO jednat na červencovém summitu ve Varšavě.

Česká armáda nemá letiště, zvažuje návrat do Přerova, odkud ji v 9/013 vyhnala Nečasova vláda, aby „ uspořila „  - k dizpozici má jen letiště v Praze ve Kbelích, v Čáslavi, v Pardubicích a v Náměšti nad Oslavou, potřebovala by využívat i letiště Ostrava –Mošnov.

K armádě by se měl vrátit i VOP CZ/Vojenský opravárenský podnik, který se od roku 89 s úbytkem zakázek od armády přeorientoval na civilní sektor.

Generál Petr Pavel v rozhovoru pro list Le Monde ze dne 7.5.016 prohlásil, že největší hrozbou pro NATO je ( pod Putinovým vedením ) Rusko, takže NATO musí být připraveno „ na všechny varianty „  ( viz také můj článek Vojenská emancipace Evropy a její realita ).

Gen. Petr Pavel zmínil ruské provokace vůči NATO v mezinárodním VP a v mezinárodních vodách, zejména v Baltském a Černém moři, kde ruské letouny v bezprostřední blízkosti přelétávají nad plavidly NATO a simulují útok, navíc ruské letouny často létají bez transponderu/odpovídače, čímž ohrožují civilní leteckou dopravu.

Na otázku, zda udržuje kontakt s ruským genštábem, generál odpověděl, že „ ruská diplomacie tvrdí, že komunikační kanály i po okupaci Krymu zůstaly otevřené, ve skutečnosti je Kreml zcela zavřel „ …

Generál Pavel uvedl, že se nejméně 4x snažil spojit s generálem Gerasimovem, ale nikdy nebyl spojen, protože cílem Kremlu je NATO zdiskreditovat a rozložit, proto se snaží vyjednávat na bilaterálním základě s jednotlivými členy NATO (Kreml má největšího zastánce v německém ministru zahraničních věcí Frank-Walter Steinmeierovi, jenž EU a NATO škodí již od počátku 90.let, právě jeho zprostředkovatelské mise umožnily ruským jednotkám zůstat v tzv. Jižní Osetii, a umožnily masakr Gruzínů v Abcházii).

Gen. Pavel varoval, že ruská armáda na Ukrajině předvedla v 3/014 hybridní válku, a že dle ruské vojenské doktríny jsme s RF ve válečném stavu s možným nasazením nejen ruských zelených vojáčků v uniformách bez označení, kyber útoků a dezinformační propagandy, ale i jaderných zbraní, kterými Putin neustále vyhrožuje.

Při obsazování cizích území Kreml využije místní ruské etnikum, zejména v pobaltských zemích, které budou v první frontové linii, stejně tak východní Ukrajina. Kremelskou strategií bude nejprve vyvolat chaos a zmatek v dobývaných zemích.

PL a pobaltské země proto vyžadují na svém území trvalé základny NATO, ale NATO se bojí Putina dráždit, navíc dle generála Pavla hromadění vojsk na hranicích s Ruskem nemá ve flexibilní válce žádný smysl.

Ve Francii v 5/016 vypukl pseudoskandál vysokých francouzských důstojníků, kteří veřejně pronesli své politické názory, třebaže za veřejné politické komentáře jim hrozí nejrůznější postihy.

Jedním z nich byl generál v důchodu (75) Christian Piquemal, který má na FB 45.000 stoupenců, bývalý velitel Cizinecké legie, dnes šéf Kroužku vlasteneckých občanů.

Některé pravicové kruhy by z něho rádi učinily svoji ikonu, ale brání jim v tom generálovy rasistické výpady. Když se gen. Piquemal zúčastnil islámofobní manifestace prokremelského hnutí Pegida v 2/016 v Calais, odsoudil jej Národní svaz výsadkářů, v jehož čele do roku 014 stál.

Druhým byl generál četnictva Bertrand Soubelet, autor úspěšné knihy Vše, co není třeba říkat, jenž zkritizoval francouzský trestní řád za „ laxnost“ vůči imigrantům  ( četnictvo má vojenský status jako armáda, ale nakonec spadlo pod ministerstvo vnitra ).

Prominentním stěžovatelem byl armádní gen. Bruno Dary (63), jenž v listu Le Figaro z 11.5.016 požadoval, aby vojáci mohli svobodně vyjadřovat své politické názory, a nebyli tak na politické scéně diskriminováni, a ze strany ministerstva obrany za pronášení svých názorů šikanováni.

Gen. Bruno Dary je šéfem Sdružení bývalých výsadkářů z řad legionářů a Výboru plamene, složeného z asociací, které udržují Hrob neznámého vojína pod Vítězným obloukem na Place Charles-de-Gaulle.

Z aktivní služby odešel v roce 012 a mluví za katolické důstojníky tradicionalistické pravice – byl jedním z organizátorů protestů v řadách důstojnictva proti homosexuálním manželstvím, za což od ministerstva dostali důtky.

Vyjadřovat se k politické situaci je pro vojáky tabu, přesto někteří tak činí, zejména gen. Vincent Desportes (63), jenž přednáší na pařížské VŠ Sciences Po, a má v armádě četné stoupence, zatímco vláda jej má za „ pučistu“.

Gen. Vincent Desportes v listu Le Monde z 5.5.016 zkritizoval prohlášení Alaina Juppé, že „ důstojník je jako ministr – budˇ bude držet jazyk za zuby, anebo ze své funkce odejde „, tezi, kterou zastává i dnešní francouzský ministr obrany LeDrian.

Prvním bloggerským průkopníkem z řad vysokého důstojnictva byl v roce 011 pluk. Michel Goya, jenž si založil blog s politickým obsahem – tehdejší ministr obrany za Sarkozyho Gérard Longuet k jeho blogu uvedl, že „ armáda se k politice tradičně nevyjadřuje, přičemž nejde o tradici, ale o povinnost „ .

Někteří důstojníci se vyjadřují anonymně např. pod rouškou skupiny Surcouf ( francouzský korzár z 18.stol.) , která proslula svojí ostrou kritikou Sarkozyho Bílé knihy obrany z roku 08, a po které šla DST.

Skupina Janus se v časopisu Le Point v roce 012 nelichotivě vyjádřila o Národní gardě, dalšími skupinami je mj. G2S, která sdružuje generály „ Druhé sekce „  ( ve Francii generálové a admirálové nejsou posíláni do důchodu, ale do 2. Sekce, z níž mohou být v případě potřeby znovu povoláni do aktivní služby ) , či skupina ( jejíž členové jsou i členy Sdružení pro podporu francouzské armády ) Club des sentinelles de l´agora,  důstojnický „diskusní klub „, který publikuje i příspěvky nečlenů, např. generála Bernarda Messana, jenž zkritizoval Chiraka , že z úsporných důvodů vybavil Francii profesionální armádou, přičemž armáda se o zrušení základní vojenské služby dozvěděla až z TV 22.2.96, kdy Chirak tuto skutečnost armádě přes TV oznámil.

 

 

Autor: Andrea Kostlánová | sobota 25.6.2016 0:03 | karma článku: 16,93 | přečteno: 623x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz