Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejen tichá válka Norska a Švédska s Ruskem

V době, kdy Putin vede agresívní války, se Obama 14.11.016 snažil znít přesvědčivě, když tvrdil, že se Trump postará o vojenskou ochranu EU (viz „Nejdražší US torpédoborec Zumwalt se porouchal a musel být v 11/016 potupně odtažen"

) navzdory prohlášením, že obranné smlouvy s EU a s Japonskem jsou anachronické, nefunkční, a pro US finančně neúnosné (větší finanční angažovanost členů NATO požadoval i Reagan, také v době nástupu Clintona v roce 93 se EU znepokojovala o osud NATO).

Trump je historicky prvním US prezidentem, u kterého se EU obává, že se spojí  s Putinem v jeho tažení proti Evropě, Evropa poprvé v historii neví, co US prezident/Trump učiní, např. zda s Kremlem nevyhandluje ruský vliv na Ukrajině za US vliv v Sýrii.

Trump však také prohlašoval, že dokáže skoncovat s IS během 30 dnů ( stačí Putinovi říci, aby IS rozpustil ), že US vojenský rozpočet navýší o 100 mld dolarů ročně, a že vůči nepřátelům Ameriky obnoví právo útrpné ( John McCain vzkázal světu, Nebojte se, mučit nebudeme ).

10.12.016 ????? ???????? ???????? ????? ? ???????? ??????????? ?? ?????? ????????? ?????  https://news.mail.ru/politics/28084204/?social

16.11.016 se Obama zúčastnil rozlučkového večírku s Evropou v Berlíně/BER, v němž se v 7/08 Evropě jako kandidát DS představil.

A protože mu BER v té době zakázal, aby pronesl projev před Brandenburskou bránou, což je povoleno jen již zvoleným prominentům, v 6/013 si tento projev Obama vychutnal.

Navzdory uměle vyvolané kauze odposlechů, včetně mobilu Merkelové, ze strany  NSA, která měla rozeštvat US a EU ( Snowden je i dnes pod kontrolou ruských tajných služeb), Merkelová zůstala jediným evropským představitelem, který s Obamou komunikoval ( v roce 011 obdržela od Obamy nejvyšší US státní vyznamenání Medal of Freedom ).

V době ruské agrese vůči Ukrajině Obama poznamenal, že je Merkelová jediným evropským politikem, který dokáže razantně jednat s Putinem, třebaže její neměnný postoj vůči anexi Krymu Ukrajině územní integritu nezajistil, ani spolu s Obamou nedokázala zabránit Brexitu, události, které byly v režii jiných osob.

Také jednání o svobodné výměně zboží mezi US a EU iniciovalo duo Obama-Merkelová, bytˇ s nulovým výsledkem.

Obama šokoval EU, když po Putinově vpádu do Gruzie v 8/08 obnovil US spolupráci s RF ( s Medvěděvem ) svým slavným „ resetem „ , která však nepřežila Putinův návrat do funkce prezidenta v 5/012.

Obama, soustředˇující za potlesku Kremlu na Jihočínské moře a Asii všeobecně ( Kreml by potřeboval dostat US do války s Čínou ), se s EU mj. neshodl v názoru na řešení řecké krize, kdy Obama a MMF prosazoval, aby byl GR dluh vymazán, na eurozónu, a v 8/013  po domluvě s Putinem odvolal akci US letectva, domluvenou s Hollandem proti Asádovi, a předal tak Sýrii Putinovi.

Teprve Putinova anexe Krymu Obamu viditelně rozhodila, ale v 1/015 na pohřeb obětí z vystřílené redakce Charlie Hebdo a Hyper Cacher nikdo z US prominentů nepřijel.

Po Putinově anexi Krymu Obama pochopil, že US potřebují Evropu pro svoji samotnou existenci, proto na své předchozí návštěvě Německa 25.4.016 v Hannoveru Obama prohlásil, že s Putinem v zádech „ US více než kdy jindy potřebují silnou, sjednocenou a demokratickou Evropu „.

Proto Obama, jenž s Cameronem nekomunikoval, odjel za referendové kampaně Brexitu do LON, kde se vyjádřil, jako předtím Merkelová, pro setrvání UK v EU, a poté ještě i do Řecka, kde rovněž apeloval na evropskou jednotu.

Zbigniew Brzezinski : K Moskvě přátelské Řecko/GR by mohlo paralyzovat NATO/Moscow-Friendly Greece Could 'Paralyze' NATO (25.3.015) http://www.defensenews.com/story/defense/international/europe/2015/03/25/moscow-friendly-greece-paralyze-nato/70444896/

Merkelová před Obamovým odjezdem do Peru zorganizovala rozlučkový minisummit, kterého se zúčastnili premiéři Francie, Británie, Španělska a Itálie.

23.11.016, 3 dny poté, co k nevoli Kremlu oznámila svoji čtvrtou kandidaturu, Merkelová v Bundestagu prohlásila, že Německo dodrží své závazky plynoucí z NATO, tj. 2% z rozpočtu půjdou na obranu, čímž by Bundeswehr dostal dvojnásobný příděl peněz.

Doposud BER věnoval na obranu jen 1.2% z rozpočtu ( 34 mld euro ), což mu z 28 členských států NATO vynášelo 16.místo ve zbrojení ( Francie 1.8 %, UK 2.2% , US 3.6% ), zatímco s dvojnásobným přídělem by se dostalo na 1.místo před UK a F, což, s přihlédnutím k jeho roli v historii, může být i znepokojující, třebaže zatím se německé veřejné mínění staví k zahraničním operacím Bundeswehru velmi kriticky, což by se však mohlo změnit s příchodem německého Putina.

Merkelová v Bundestagu však přiznala, že navýšit vojenský rozpočet ze 34 mld  euro na 60 mld euro nelze učinit přes noc, a že neví, kdy přesně k tomuto cíli BER dospěje, ale že je nutné, aby se BER k navýšení svého vojenského rozpočtu  zavázal ( BER se ke 2% zavazoval již mnohokrát, ale nikdy ústy svého kancléře v Bundestagu ).

Jde tedy o poselství politické, nikoliv realistické, kterým Merkelová Trumpovi odpověděla na jeho výrok, že NATO považuje za nákladnou středověkou bojovou organizaci.

Merkelová také prohlásila, že Německo se svými partnery v NATO musí hájit demokratické hodnoty nejen v Německu, ale v celé Evropě.

3/015 Stoltenberg: NATO musí pomoci Kyjevu /NATO is obliged to help Kiev to abandon the "pressure" of Russia  http://news.rin.ru/eng/news///101250/

Bezpečnostní konference v Halifaxu (18-20.11.016)

V Halifaxu US admirál Harry B.Harris Jr., velitel US námořnictva pro Tichomoří, prohlásil, že „ 4 hlavní hrozby, kterým US čelí, se s výměnou prezidentů nemění „ .

Také gen. Denis Mercier, jenž má v NATO na starosti plánování strategických koncepcí, tvrdil, že závazky NATO z varšavského summitu ( posílení odstrašující síly NATO na východě Evropy ) z 7/016 budou splněny.

Ale přiznal, že pokud US svůj závazek rozmístit v 2/017 silně opancéřovanou brigádu (4.500 mužů) na východě Evropy nesplní, bude to pro NATO, a především pro pobaltské státy, problém.

S ruskou hrozbou bude muset EU podstatně zvýšit výdaje na obranu, k čemu již po US intervenci v Iráku z 3/03 vyzývali Chirak, Schroeder a Guy Verhofstadt, o to více, že lze předpokládat „ užší „ vztahy mezi Trumpem a Mayovou, třebaže britský/UK ministr obrany Fallon prohlásil, že ani Brexit soudržnost NATO neohrozí (Polsko Jaroslava Kaczynského od kontraktu nákupu vojenských vrtulníků firmy Airbus z „ ideologických „  důvodů odstoupilo, takže mu Brusel, k radosti Putina, jenž lituje, že JK zrušil svůj let z 10.4.010, nemůže přijít na jméno ).

Britští vojáci zůstanou v Estonsku a v PL, britské letouny v Rumunsku, a dle prohlášení Fallona Londýn/LON v roce 017 zvýší počet svých vojáků v rámci mírových sil v Kosovu, a zintenzívní svoji spolupráci s NATO v oblasti hybridní války, kybernetiky a v námořní bezpečnosti ( 15.12.016 konečně  vstoupil do provozu evropský navigační systém /“GPS“ Galileo, který je přesnější než US, ruský a čínský ).

Brusel se nicméně obává, že LON po Brexitu nezvládne současně financovat jak konvenční tak jaderné síly ( v 10/016 LON pokřtil novou třídu jaderných ponorek „Dreadnought“ s jadernými střelami Trident, HMS Ambush se 20.7.016 ve vodách Gibraltaru, v britském zámořském území, z neznámých důvodů srazila s velkou nákladní lodí ).

Fallon tvrdí, že Brexit nebude mít žádný vliv ani na Lancasterskou britsko-francouzskou smlouvu z roku 010, v níž se oba státy zavázaly k dlouhodobé vojenské spolupráci, ani na vojenskou spolupráci s Berlínem, se kterým LON spolupracuje v Iráku, v němž němečtí instruktoři cvičí irácké vojáky, a v Mali.

Polepšit by si mohla Paříž/PAR se svým franko-francouzským jaderným odstrašením, které však musí modernizovat, chce-li odstrašovat i po roce 2030.

Obranu a bezpečnost řešili ministři zahraničí EU 14.11.016, a po 13 letech se dohodli, že v prvním čtvrtletí roku 017 „ skutečně ale skutečně “ ustaví společný operační genštáb pro plánování společných evropských operací ( viz můj článek Vojenská emancipace Evropy a její realita ), aby EU dosáhla „ strategické autonomie „ , výraz, který působí na severské státy jako červený hadr na býka, protože jsou zásadně proti tomu, aby EU zasahovala do kompetencí NATO, které se po 24 letech spánku probudilo po okupaci Krymu, který Putinovi vojáci v uniformách bez insignií ( a tudíž dle MP teroristé ) začali obsazovat ještě před závěrečnou ceremonií OH v Soči.

Putin letouny a ponorkami provokuje NATO na jeho severovýchodním boku, v Arktidě a v severním Atlantiku pořádá manévry, ruský vojenský konvoj již proplul kanálem La Manche a Gibraltarem, ruské rakety byly odpalovány z ruských válečných lodí v Černém moři, a údajně dosáhly svých cílů v Sýrii, jisté je, že některé z nich spadly v Íránu.

8.10.015  šéf NATO je připraven vyslat jednotky NATO k obraně Turecka před Putinem/ NATO chief says prepared to send troops to defend Turkey

http://www.reuters.com/article/2015/10/08/us-mideast-crisis-syria-nato-idUSKCN0S20HJ20151008

Putin si v Sýrii bezostyšně vyzkoušel nové ruské zbraně, a stále si z ní dělá střelnici, viz velitel US sil v Evropě gen. Ben Hodges  Rusko používá Sýrii jako střelnici, tvrdí americký generál.

Na mezinárodní konferenci o bezpečnosti v kanadském Halifaxu gen. Petr Pavel, šéf Vojenského výboru NATO, uvedl, že Rusko ve své hybridní válce ovlivňuje zahraniční veřejné mínění, a vyzval státy NATO, aby posílily své vojenské kapacity.

Gen. Petr Pavel v rozhovoru pro list Le Monde z 25.11.016 na otázku, zda Kreml využije dobu předávání moci v Bílém domě k otestování NATO, uvedl, že Kreml svoji vojenskou sílu neustále zvyšuje, ruské ponorky jsou všude.

22.11.015  Británie si v honbě za ruskou ponorkou u skotského pobřeží zavolala na pomoc Francouze /Britain calls in French to hunt Russian sub lurking off Scotland http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/defence/12010438/Britain-calls-in-French-to-hunt-Russian-sub-lurking-off-Scotland.html

26.7.015 nová námořní doktrína Kremlu
http://kremlin.ru/events/president/news/50060

26.7.015 Putin zahrnul Antarktidu do ruské zájmové sféry http://www.dailystar.com.lb/News/World/2015/Jul-26/308384-putin-oks-maritime-code-calling-for-strong-atlantic-presence.ashx

Kreml předvádí, že je vojenskou mocností, se kterou je na mezinárodní scéně nutno počítat, a která se bude vojensky předvádět, jak bude chtít, ale generál Pavel dodal, že si nemyslí, že by chtěl Kreml v brzké době opět zničit svůj fiktivní image konstruktivního mezinárodního aktéra.

Na otázku, zda posilování ruské vojenské přítomnosti ve Středozemním moři zvyšuje riziko konfrontace s armádami NATO, gen. Pavel odpověděl, že riziko zde je, ale že Kreml svoji přítomnost ve Středomoří koordinuje s US, nicméně snaha Vojenského výboru NATO obnovit spojení s ruským genštábem nebyla úspěšná.

25.8.015 V Kremlu vládne atmosféra Hitlerova bunkru před kapitulací / ? ?????? ????? ????????? ??????? ??????? ????? ????????????, — ????????????  http://politolog.net/hot/v-kremle-carit-atmosfera-bunkera-gitlera-pered-kapitulyaciej-piontkovskij/

Na otázku, zda se Kreml pokusí ovlivnit průběh voleb v Německu a ve Francii, tak jak zasahoval do US voleb, gen. Pavel odpověděl: „ Nemám formální důkazy, ale technologie se neustále vyvíjejí, a četná hlášení o zasahování do průběhu voleb i z jiných zemí, vyvolávají obavy. Kreml chce ovlivňovat zahraniční veřejné mínění, metody si nevybírá, mohou mezi ně patřit i kybernetické útoky, ale nespekuloval bych.

Kybernetické a hybridní válce se dokážeme ubránit, kybernetické útoky jsme zařadili do operačních plánů, jsou součástí vojenských cvičení, mají dopad i na strukturu velení.

Na otázku, zda zvolení Trumpa bude mít negativní dopad na NATO, gen. Pavel odpověděl, že Trump sice učinil jistá prohlášení, je však nutno vyčkat rozhodnutí nové vlády, navíc Trump jen jinými slovy řekl to, co řekl již Obama.

Výdaje na zbrojení je však nutno zvýšit v každém případě, a bude se o nich mluvit na summitu NATO v Bruselu 2017.

Nejde jen o čísla – 2% HNP a 20% investic, jde o to pokrýt známé nedostatky NATO ve strategické přepravě (velkokapacitní dopravní vojenská letadla ), operace zpravodajské, monitorovací, průzkumné, a kybernetickou válku.

Své obavy v Halifaxu vyjádřil i norský admirál Haakon Stephen Bruun-Hanssen, ex velitel norského genštábu námořnictva v letech 06-08, generální inspektor námořnictva a náměstek ministra obrany.

8.10.015 Norsko zvyšuje vojenský rozpočet / ???????? ??????????? ??????? ??????, ????? ??????? ?? ?? ? ??????? ? ???????????? ? ??????????? ?? F-35

http://topwar.ru/84002-norvegiya-uvelichivaet-voennyy-byudzhet-chtoby-sledit-za-rf-v-arktike-i-rasplatitsya-s-vashingtonom-za-f-35.html

Norsko, člen NATO od roku 1949, hraničící s RF, je strategickým monitorovacím pilířem NATO na severu, norské lodˇstvo je stabilně rozmístěno v Barentsově a v Norském moři.

7.10.015 Co by měla odvysílat ČT : Seriál o ruské okupaci Norska rozlítil Kreml/ ?????? ?? ????????? ??????? ???????? ?????? ? ???????? ???????? ????????? ?????????

http://nsk.dk.ru/news/v-norvegii-stal-hitom-serial-o-zahvate-strany-rossiey-236978942

https://www.youtube.com/watch?v=16FAPzgcwSY

Norská armáda je malá, ale dobře vyzbrojená a vycvičená, dle Mezinárodního institutu pro strategická studia /ISS má Norsko 26.000 vojáků, přes 45.000 příslušníků Národní gardy, jednu mechanizovanou brigádu, 3 letky F16, které budou brzy nahrazené stroji F-35, 6kusů ponorek třídy Ula + 3 uskupení speciálních jednotek.

Admirál Bruun-Hanssen upozornil, že Putin a Trump učinili stejný veřejný slib – navrátit svým zemím „ velikost „. Putin, dle admirála, vykazuje všechny charakteristiky nového cara „ , poté, co odstranil s ním nesouhlasící armádní velitele, „ se v armádě neodehraje nic bez jeho přímého rozkazu „ .

Dle admirála Putin ví, že třebaže je RF největší zemí evropského kontinentu, nemůže se spoléhat na ruskou skomírající ekonomiku, ani na svoji diplomatickou váhu ve světě, protože je již 2 roky oficiálně označena za mezinárodního agresora ( stejně jako byl Kreml oficiálně mezinárodním společenstvím uznán za agresora, když 30.11.1939 bez vyhlášení války napadl Finsko, viz můj článek  Ruská „Blitzkrieg“ proti Finsku (1939) - Andrea Kostlánová - iDNES.cz   kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=437678 ).

Putin ví, že zatím by mohl reálně uchvátit Ukrajinu, Gruzii a Arménii, a možná , uvedl norský admirál, i tři pobaltské státy.

Admirál Bruun-Hanssen prohlásil, že norsko-ruská dohoda o námořních incidentech, upravující provozování vojenských manévrů v rusko-norské hraniční oblasti, Rusko zatím dodržuje, třebaže svými pravidelnými provokacemi Kreml zkouší, co si může dovolit. „ Na provokace reagujeme tvrdě s tím, že nastolená pravidla budou dodržována, proto Rusové vždy ustoupí a vzdálí se. Kdybychom jednou ustoupili my, pravidla hry by se již natrvalo změnila v neprospěch Norska  „ …

V každém svém vojenském programu Putin kopíruje modernizaci NATO, a investuje do oblastí, do kterých investuje NATO, především do zbraní dlouhého doletu a inteligentní naváděné munice.

Kreml slepě kopíruje nejen programy modernizace NATO, ale i strategie NATO z doby před 30 lety, není ve vojenských strategiích vynalézavý, např. US v roce 82 za BV krize rozmístily před břehy Libanonu letadlovou lodˇ a několik plavidel s protiletadlovými raketovými systémy, to samé kopíruje dnes Putin, když před syrské břehy, aby ovládl syrský VP, postavil svoji jedinou letadlovou lodˇa několik moderních křižníků.

Admirál Bruun-Hanssen zdůraznil, že tím, že Putin nezákonně ovládl syrský VP, znemožnil západním spojencům bojovat proti IS, protože bez složitých povolovacích ruských procedur by každému spojeneckému letounu hrozilo sestřelení, a uzurpoval si tak pro sebe nezákonně rozhodování o budoucnosti Sýrie. A právě v otázce Sýrie, uvedl norský admirál, hrozí vzplanutí rusko-US incidentu, který by se mohl rozšířit.

Svoji tichou válku s Putinem vede i Ruskem ohrožené Švédsko.

Zelenou linku, kontakt na armádní kontrarozvědku, dostala v 9/016 zatím jen jihošvédská provincie Skania, ale v roce 017 bude zavedena pro celé Švédsko, protože vojenské manévry Kreml pořádá nejen častěji, ale i ve větší blízkosti švédských břehů.

Švédsko (gen. Sverker Göransson ) vyjádřilo rozhořčení nad agresivitou Ruska na hranicích švédského VP (29.6.015) http://www.expressen.se/nyheter/ryska-militarplan-skot-mot-svenska-flygplan/

4.7.015 Ruské bombardéry v blízkosti švédských břehů /  Russian bombers seen off Swedish coast
http://www.thelocal.se/20150704/swedish-jets-monitor-russian-activity-off-gotland

2.10.015 Ruská bitevní lodˇ v blízkosti Dánska / Russian warship spotted near Denmark http://www.thelocal.dk/20151002/russian-warship-spotted-near-denmark

Švédská Agentura pro bezpečnost a vojenské zpravodajství varuje před narůstající ruskou špionáží vůči švédské armádě, při které jsou mj. „ zahraničními osobami kontaktováni švédští vojáci na sociálních sítích či přímo na vojenských cvičeních „.

V 3/016 švédské tajné služby/SÄPO publikovaly varovnou zprávu o tom, jak se Kreml stále agresívněji snaží ovlivnit politické rozhodování ve Stockholmu a švédské veřejné mínění ( jako v US při prezidentských volbách či přes teroristické činy, které páchají najatí muslimští fanatici/či psychopati, naposledy v PAR a v BER, ve státech, jejichž vedení Kreml potřebuje vyměnit – např. teroristický útok v BER byl spáchán před německými parlamentními volbami k ovlivnění německého veřejného mínění, a výsledek se dostavil, čas. Time, jenž učinil osobností roku 1943 Stalina, a v roce 2007 Putina, napsal, že Merkelová svojí imigrační politikou „ selhala „, třebaže vykonavatel masakru seděl předtím 4 roky v italském vězení.

Cílem „ islámistických „ útoků, při kterých se křičí Allah Akbar, není vraždit pro Alláha, ale  :

  • změnit volební výsledky, včetně hlavy vlády a státu
  • poštvat nemuslimy proti muslimům
  • zničit monarchie Perského zálivu, protože čím bude teroristických útoků přibývat, tím hlasitěji bude veřejné mínění požadovat přerušení kontaktů s těmito státy )

SÄPO proto švédské občany vyzývá, aby byli bdělí a při nejmenší pochybnosti poslali přes sms fotografii, souřadnice a přesný čas o podezřelých či jen ne běžných aktivitách, kterých si ve svém okolí všimli, např. cizí osoby či auta, které nikdy v jejich ulici či u nějakého bezpečnostního objektu nikdy nestálo.

Mluvčí SÄPO Jan Bohman na tiskovce uvedl, že sms zprávy jsou velice kvalitní, a některé z nich již vedly k úspěšným zásahům.

1.12.016 ruský soud zmrazil 4 mld rublů na účtech ruské pobočky IKEA, která se soudí s ruským podnikatelem Konstantinem Ponomarjovem, jenž na IKEA 4 mld rublů požaduje, a jenž na IKEA vysoudil již 25 mld rublů.

7.12.016 ruský velvyslanec ve Švédsku označil bezpečnostní obavy Švédů ohledně ruské hrozby za „ infantilní „, na což švédský deník Dagens Nyheter, jenž zmínil pověstný krymský scénář, reagoval slovy :“ Až se Kreml začne chovat jako sympatický soused a ne jako agresor, dveře do Švédska se mu otevřou „.

14.12.016 dostal od švédských úřadů ránu Gazprom, když úřady na Gotlandu ( největší švédský ostrov, který by se Kremlu hodil ) rozhodly, že nepronajmou Gazpromu pro výstavbu plynovodu NordStream 2 přístav Slite, kterému se přezdívá Putinův přístav, a sociálně-demokratičtí představitelé Karlshammu  ( Björn Jansson ) jednání o pronájmu druhého švédského přístavu Gazpromu ( tj. ruskému státu)  zatím pouze zmrazily do 2/017 s tím, že „ nemohou diskriminovat firmu jen proto, že je ruská „.

Švédská vláda Janssonovi naznačila, že peníze nejsou všechno, ale že by ztrátu ruského kapitálu mohla Gotlandu a Karlshammu uhradit.

Švédská tajná služba připomíná, že se ruské tajné služby vměšovaly do voleb na Gotlandu, aby do jeho vedení dosadily své lidi, což se nepodařilo, naopak, švédská vláda v 3/015 v době ruského ohrožení rozhodla o jeho remilitarizaci – od 11/016 zde švédský genštáb opět nainstaloval raketové baterie, z ostrova odvezené v roce 00, + zhruba 300 vojáků.

Vrchní velitel švédské armády gen. Micael Byden na dotaz švédské TV uvedl , že je zásadně proti tomu, aby zahraniční země, jedno která, spravovala infrastrukturu, která je pro obranu Švédska strategicky důležitá „.

Kreml se snaží vyvolat na ostrově občanské nepokoje, ke kterým došlo v 10/016, když gang pěti muslimských migrantů znásilnil zdejší vozíčkářku ( v 6/016 dostala švédská vláda oficiální žádost od Kremlu, aby se připojila ke smlouvě o výstavbě North Stream 2, projekt, který odmítly Estonsko, Lotyšsko a Litva , nesouhlasí s ním ani PL a Ukrajina,  švédská vláda na dopis z Kremlu nereagovala ).

Švédský premiér Stefan Löfven požádal Komisi EU, aby k projektu NordStream 2, který pobaltské země jednoznačně odmítly, a celkem 8 evropských zemí s ním nesouhlasí, zaujala zásadní postoj.

13.12.016 byli představitelé Gotlandu ( guvernérkou je od roku 010 bioložka Cecilia Seidegärd, bývalá aktivní studentská aktivistka ) spěšně povoláni do Stockholmu, kde jim ministryně zahraničí Margot Wallström a ministr obrany Peter Hultqvist ukázali zprávu tajných služeb o špionážních aktivitách Gazpromu, které prudce narostly od Putinovy anexe Krymu, kdy se dramaticky zintenzívnila  špionáž Kremlu v Baltském moři.

Představitelé Gotlandu, kteří obchod s Gazpromem vyjednali s tím, že bude za ruské peníze rozšířen,  14.12.016 uvedli, že „ ze zprávy bylo nade vše pochybnosti jasné,že tyto dva švédské ostrovy nesmí být z důvodů národní bezpečnosti Gazpromu pronajmuty„ ( k nepronajmutí přístavu vyzval v 11/016 i US viceprezident Joe Biden, jenž kvůli této kauze ostrov navštívil ).

Nedávejte Putinovi klíč od Slite /  Ge inte nyckeln till Slite hamn till Putin!” - Inblick www.inblick.se/nyheter/.../ge-inte-nyckeln-till-slite-hamn-till-puti

Gotland „ hostil“ Gazprom již v letech 09 – 012 při stavbě plynovodu Nord Stream1, dvě paralelní potrubí o délce 1.224 km, spojující ruský Vyborg/Viipuri ( zcizený Kremlem Finsku v roce 39 ) s německým Lubminem, ležícím nedaleko Greifswaldu, jímž prochází plyn oproti původním záměrům jen v polovičním objemu, přičemž NordStream 2 má mít dvojnásobnou kapacitu.

Autor: Andrea Kostlánová | pátek 23.12.2016 9:40 | karma článku: 22,03 | přečteno: 1302x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz