Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smolensk, exhumace těl má definitivně dokázat rozmetání letadla za letu

Viz můj článek : Smolensk IV, jak Tusk „ normalizoval“ vztahy s Putinem, aneb Tuskova cesta ke zradě. Donald Tusk pochází z kašubské menšiny ( Kašubové, menšina německých Pomořanů, jsou nejstarším etnikem Polska/PL, proto Tusk

mluví plynně německy ) z města Gdaňsk/Dantzig, rodiště Güntera Grasse, jenž ve svých románech píše o kašubské menšině, a je to i rodiště dědy Merkelové, jenž byl senátorem.

Jaroslaw Kaczynski již jako premiér vyčetl Tuskovi jeho otce z Wehrmachtu (podle oficiálního životopisu Tuska z Wehrmachtu údajně dezertoval) , Kaczynského otec byl důstojníkem Armiji krajowe.

V 4/015 u příležitosti křtu knihy německého investigativního novináře Jürgena Rotha " Tajná akta S ", která odkazuje na dokumenty německé zpravodajské služby BND, bulvární deník  "Bild" jako jeden z mála médií na Západě otevřeně položil otázku, zda Lecha Kaczynského zavraždil Kreml ( viz také rozhovor s Rothem, který poskytl novinářce listu Gazeta Polska Olga Dolešniak-Harczuk ).

Donald Tusk byl v roce 05 v prezidentských volbách poražen Lechem Kaczynským, se kterým se shodl jen v podpoře madˇarského premiéra Orbána (Tusk se jako Orbán pokoušel změnit ústavu, vadilo mu prezidentské veto ).

Tusk na rozdíl od proUS Kaczynského prosazoval ratifikaci lisabonské smlouvy + vstup PL do eurozóny, + lepší vztahy s BER a s Putinem, jenž za Tuska po Smolensku zrušil zákaz dovozu PL masa a potravin, zatímco PL přestalo blokovat spolupráci RF-EU.

Tuskova spolupráce s Putinem začala v roce 05 v rámci „ něco za něco „/ Putin mu zorganizuje vítězné volby oplátkou za nevýhodnou smlouvu s Gazpromem.

Ruské tajné služby proto rozehrály operaci na zdiskreditování bratří Kaczynských, Tuskova strana vyhrála na podzim 07 v parlamentních volbách, kdy se stal Tusk premiérem, především z důvodu pozemkového korupčního skandálu na ministerstvu zemědělství, který poškodil bratry Kaczynské a jejich stranu PIS .Tento skandál nastartoval proruský „pěšák“ odborář Andrzej Lepper, ministr zemědělství ve vládě Kaczynského, + prominentní podnikatel v ruských službách Ryszard Krauze a jeho kroužek ( Lepper-Kaczmarek-Blida-Kwasniewski-Drzewiecki-Sobiesiak ) , viz kniha Bogdana Swieczkowski, bývalého šéfa PL tajných služeb, jenž tvrdí, že Lepper jako pěšák nevěděl, jakou hru s velkou politickou dimenzí rozehrává, a když po zřícení vládního speciálu ve Smolensku pochopil, a chtěl svědčit ve prospěch bratří Kaczynských, byl v 11/011 zavražděn , třebaže oficiálně „ spáchal sebevraždu „ ...

„Velkopodnikatel“ Krauze + Kaczmarek za svá křivá svědectví nebyli trestně stíháni, protože Nejvyšší soud v jejich prospěch změnil pravidla hry.

Do rámce této operace patřily i manévry ruské vlády na získání zakázky na modernizaci obou PL vládních letadel Tu-154, o kterých píší ve své oficiální zprávě další šéfové PL tajných služeb Jerzy Kicinski , v roce 07 šéf PL civilní kontrarozvědky ABW, + Andrzej Kowalski, exšéf PL vojenské kontrarozvědky.

V PL jim nahrával „ Kazimír “ PL letectva gen. Lech Majewski, zástupce gen. Blasika, jenž se po jeho smrti ve Smolensku stal velitelem PL letectva, jenž prosazoval modernizaci tupolevů a stavěl se proti nákupu nových vládních neruských letadel ...

Dle jejich zprávy Federální služba vojensko-technické spolupráce /FSVT, přes kterou zakázka šla, + PL firma Polit-Elektronik, jedna z vítězů konkurzu s kontakty na vysoké PL úředníky, jsou zástěrkové organizace ruských tajných služeb/FSVT =GRU.

Polskou zakázku za Tuskovy vlády ovlivnil a usnadnil dekret „prezidenta“ Medvěděva z 16.1.09, a na oplátku z PL strany byli eliminováni konkurenti ruských firem ...

Počátkem července 08 Tusk odmítl US nabídku na zřízení US raketové základny v PL s tím, že je to bezpečnostní riziko (ruská odveta), avšak po vpádu Putina do Gruzie v 8/08 Tusk obrátil a US základnu odsouhlasil.

Odpočítávání k 10.4.010 ( Tuskova cesta ke zradě )

Tuskova vláda se vyslovovala pro „ normalizaci „ vztahů s Putinovým Ruskem od vítězných voleb v roce 07, kdy se stal Tusk premiérem, a od léta 08 vyjednávala s Gazpromem novou, pro PL nevýhodnou smlouvu o dodávkách plynu v ceně přes 50 mld euro, a když se konečně v 8/09 vyjednavači na podmínkách dohodli, Lech Kaczynski ji nepodepsal, a PL začalo spolupracovat s US firmami při těžbě břidlicového plynu.

Roth tvrdí, že má v držení dva dokumenty BND, které potvrzují, že organizování atentátu na Kaczynského Tu-154 M se účastnil i jeden vysoký PL úředník.

Atentát údajně zorganizoval gen. FSB Jurij D., do roku 011 bezpečnostní poradce afghánského prezidenta Hamída Kárzajího, dnes šéf oddělení techniky a vědy FSB.

Klíčovou roli při organizování návštěvy Kaczynského ve Smolensku jako koordinátor sehrál Tomasz Arabski*1968, šéf Úřadu vlády premiéra Tuska, jenž se aktivně podílel na mediální diskreditaci Kaczynského.

Poté, co Lech Kaczynský pro PL nevýhodnou smlouvu s Gazpromem v 8/09 vetoval, Tusk s Putinem intenzívně za zády Kaczynského vyjednávali od 9/09, kdy se oba premiéři setkali na Westerplatte, Poláci očekávali, že se Putin za bolševickou invazi z roku 1939 omluví, ale nedočkali se.

Tusk poté vyjednával s Kremlem přes Adama Rotfelda, odborníka na Rusko, jednání o ceremonii v Katyni byla zahájena v 9/09 po setkání Putina a Tuska v pomořanských Sopotech.

Tomasz Arabski svědčil, že po setkání premiérů v Sopotech, se náměstek PL ministra zahraničí Andrzej Kremer ( zahynul v letadle) a Jaroslaw Bratkiewicz, politický šéf zamini, setkali se svými ruskými protějšky.

23.12.09 se v časných ranních hodinách „ oběsil “ Grzegorz Michniewicz, šéf kanceláře Donalda Tuska, hned poté zmizely z internetu veškeré články o něm.

Po pádu vládního speciálu ve Smolensku  PL média zaznamenala, že v den jeho „ sebevraždy „ se vládní speciál Tu-154M Lux 101 vrátil z kontroly v ruské Samaře, kde byl vybaven US elektronikou „ ( a prošpikován odposlouchávacími štěnicemi ), a že jeho smrt mohla souviset s organizací návštěvy vládní delegace v Katyni ( viz kniha Smolensk, kulisy katastrofy autorů Leszek Misiak a Grzegorz Wierzcholowski, odhalené dokumenty z prokuratury ) .

Michniewicz „ spáchal sebevraždu „ bez nejmenšího důvodu den před odjezdem na dovolenou s rodinou ...

Vyšetřovatelé se vůbec nezajímali o jeho telefonické rozhovory, přivolaný doktor ani nestanovil příčinu smrti, a prokuratura případ spěšně uzavřela jako „ sebevraždu „, třebaže šlo o nejvýznamnějšího podřízeného Donalda Tuska ...

Matka i manželka potvrdili, že si v telefonickém rozhovoru v 21.06 (22.12.09) s matkou stěžoval na „ velmi nepříjemný „ rozhovor se svým nadřízeným šéfem úřadu vlády Tomaszem Arabski, bývalým novinářem Rádia Svobodná Evropa, z nichž mnozí pracovali pro Kreml.

Tomasz Arabski byl organizátorem letu vládního speciálu do Smolenska, a již 11.4.010 jej Tusk jmenoval členem koordinačního výboru pro Smolensk ( v 11/011 šéfem Rady ministrů, v 2/013 velvyslancem ve Španělsku) .

Ve 22.40. si Michniewicz přes Skype povídal s přítelem Paulem Gutowski, žijícím v UK, s tím, že je „ vynervovaný “, ale nechtěl říci proč, jen že „ prochází ve své funkci spoustou tajných informací ( byl komisařem pro ochranu utajovaných informací a jejich správcem, měl nejvyšší bezpečnostní prověrku, vnitrostátní, NATO i EU ) , a možná, že jednu informaci se neměl dozvědět „ ( třebaže byl Gutowski poslední, kdo s Michniewiczem mluvil, byl předvolán k výslechu až koncem února 010 s tím, že se policie o jeho rozhovoru s Michniewiczem dozvěděla až z tisku ) ...

Ve 23.08 (22.12.09) Michniewicz poslal Arabskimu textovou zprávu :

„ Večer mě kontaktoval Andrew Papiercz, polský velvyslanec v BG, bezpečnostní prověrka mu byla stažena. Znám jej od Buzka ( náměstek ředitele CIR), občas se sejdeme, protože jeho současný náměstek pracoval dlouhá léta v kancléřství. Musím o tom informovat, protože brzy se dozvíte od tajných služeb, že jsem v kontaktu s nepřátelským elementem 2. Máte-li dotazy, jsem k dizpozici „. ( co mu asi Andrew Papiercz prozradil tak závažného, že musel být zavražděn ).

Jeho tělo našel ráno v bytě na předměstí Varšavy 23.12.09 řidič kancléřství, klíče dostal od bratra Michniewicze , jenž rovněž v Kancléřství pracoval.

Již vychladlé tělo v pyžamu a v pantoflích našel v podivné poloze, jako když klečí a sedí na patách zároveň, uprostřed pokoje byl převrácený vysavač, jehož šňůru měl omotanou kolem krku, v krvi měl 1.5% alkoholu – nikdo z jeho okolí nevěřil, že spáchal sebevraždu.

20.1.010 prokurátor rozhodl o prostudování obsahu velmi dobře chráněného notebooku Michniewicze, 14.7.010 bylo po Smolensku rozhodnuto, že se obsah jeho notebooku zkoumat nebude ... ( viz můj článek Smolensk II Tuskova cesta do čela Evropské rady ).

V 1/010 Tusk prohlásil, že v prezidentských volbách nebude kandidovat, protože prezident kromě veta nemá žádnou politickou moc s tím, že jeho strana Občanská platforma podpoří Bronislawa Komorowského ( na volební prohru strany bratří Kaczynských PIS z 11/07 mělo vliv i přeběhlictví protiruského Radka Sikorského, ministra obrany a zahraničí, do strany Donalda Tuska, jenž jej však  v roce 014 odstavil jako „ příliš „ protiruského do neškodné funkce maršálka Sejmu ) ...

Dle oficiální verze Putin 3.2.010 telefonoval Tuskovi, a vybídl jej, aby spolu položili věnec k uctění obětí 70. výročí katyňského masakru, spáchaného bolševiky na PL důstojnících a PL intelektuálech.

Od 2/010, kdy přišlo Tuskovi oficiální Putinovo pozvání, se Arabski o návštěvě telefonicky domlouval s Jurijem Ušakovem, zástupcem šéfa Putinovy kanceláře, a konečný termín byl dohodnut na 7.4.010.

Arabski se poté s Ušakovem 2x setkal v MOW – 25.2.010 + 17.3.010, původně měl být místem setkání Úřad vlády, nakonec se návštěva odbyla v moskevské restauraci Dorian Gray nedaleko Kremlu ( v této restauraci se scházejí politici s oligarchy, je to oblíbená restaurace i prominentů tajných služeb ), a účastnil se jí i Putin a Igor Sečin … Dalšími účastníky jednání ve Varšavě  dle Rotha byli Andrzej Kremer, Thomas Pawlak, z ruské ambasády Dmitrij  Polanskij a A. Karbowskij.

Ani jednoho setkání s ruskou stranou se nezúčastnil PL velvyslanec v RF (06-30.10.010, 1983 získal politický azyl ve VIE) Jerzy Bahr /1944-2016/, navíc se později prokázalo, že Arabski zakázal tlumočníkovi při těchto jednáních Justinu Gladysovi, aby velvyslance informoval o obsahu jednání, třebaže ani Gladys neslyšel celý rozhovor s tehdejším místopředsedou vlády Sečinem,protože část rozhovoru se vedla v angličtině  (Tomasz Arabski byl za Tuska nejen povýšen, ale byl mu dokonce i svěřen úkol podílet se na vyšetřování nehody prezidenta,jehož bezpečnost nezajistil, viz můj článek Smolensk III : Některé oběti byly ještě v agónii ).

Tajné rozhovory s Ušakovem pokračovaly i ve Varšavě - začaly v úřadu předsedy vlády, a skončily v jedné z varšavských restaurací, přičemž jednání se účastnil i ruský velvyslanec ve WAW Vladimír Grinin ( v době působení podpluk. KGB Putina v Dráždˇanech Grinin pracoval na SU ambasádě ve východním BER ) , hlavní hráč v diplomatické hře v Moskvy, jejímž cílem bylo degradovat návštěvu Lecha Kaczynského v Katyni na pouhou „soukromou „ iniciativu (Medvěděvovi Putin dohodnuté setkání s Kaczynským zatrhl).

Třebaže Putinova podmínka, že se slavnostního aktu nesmí zúčastnit PL prezident,  brutálně narušovala PL státní suverenitu, Tusk Putinův návrh na normalizaci vzájemných vztahů za zády Kaczynského přijal.

Antoni Macierewicz, šéf parlamentní vyšetřovací komise, v článku pro Gazeta Polska  „Polsko ve středu zájmu ruských tajných služeb“  22.5.010 uvedl, že „ separátní jednání Tuska s Putinem s požehnáním Merkelové vedlo k zavraždění Lecha Kaczynského, jenž odletěl do Smolenska, aby zde pronesl ostrý projev o katyňském masakru s tím, že dle prohlášení Kaczynského Tusk vyměnil pravdu o Katyni za dodávky ruského plynu, třebaže PL má největší zásoby zemního plynu ( břidličného ) v Evropě .

Verzi, že důvodem Putinova vyjednávání s Tuskem byly obří nálezy plynu v břidlicových horninách v PL, uvedl The Wall Street Journal 8.4.010, v den, kdy Obama jednal s Medvěděvem, s tím, že US experti začínají v PL s vrty.

18.2.010 PL ministerstvo zahraničí ponechalo na Putinovi, koho na pietní akt položení věnců pozve, a ten v rámci domluvy s Tuskem pozval jen premiéra Tuska ...

PL média poté papouškovala Tuskovo lživé tvrzení, že se Kaczynský rozhodl k protivýpravě až poté, co zjistil, že není pozván, třebaže Mariusz Handzlik ( v 3/09 Institut paměti národa zveřejnil, že MH*1965 byl agentem SB, soud v 9/09 to nepotvrdil, zemřel ve Smolensku) z odboru zahraničních věcí Prezidentské kanceláře zaslal Medvěděvovi dopis od Kaczynského, ve kterém Kaczynský již 27.1.010 navrhoval pietní položení věnců ve složení PL a ruský prezident (Medvěděv), a teprve poté 3.2.010 volal Putin Tuskovi ...

Proto Putin volal Tuskovi, aby pietní akt Kaczynski-Medvěděv zhatil, a Tusk proradně souhlasil s tím, že se na výpravu Kaczynského nebude pohlížet jako na státní návštěvu, takže ve prospěch PL prezidenta nebudou na území RF podniknuta žádná bezpečnostní opatření ...

O měsíc později ruský velvyslanec ve Varšavě prohlásil, že o dopise Medvěděvovi od Kaczynského nic neví ( Putin, jenž s vážnou tváří vytvořil „Medvěděvovu „ komisi pro falšování dějin, v 2/015 vyzval k boji proti falšování dějin ) ...

Návštěvu premiéra a prezidenta ( v roli soukromé osoby) z PL strany poté ve spolupráci s FSB organizoval bývalý agent SB (čsl. STB) Tomasz Turowski*1948 ( viz článek Bronislawa Wildsteina ze 27.4.012).

Turowski mluví plynně nejen rusky, protože vystudoval rusistiku, ale i italsky, protože jako agent SB „ nelegál se speciálně upraveným životopisem „ strávil ve službách KGB 9 let v noviciátu jezuitského řádu v Římě, seznámil se i s kardinálem Karolom Wojtylou (Jan Pavel II).

V roce 84 přijel Turowski zpět do PL, a pracoval jako redaktor katolických listů – v roce 90 získal bezpečnostní prověrku a stal se PL diplomatem na ambasádě v RF, poté na Kubě ( jeho manželka je Španělka ), kde „spolupracoval“ s kubánskou opozicí, v roce 09 získal další bezpečnostní prověrku, stačilo, že prohlásil, že pro SB nepracoval, a opět byl povolán na PL ambasádu v RF v roli šéfa politického oddělení ...

V roce 013 o něm v PL vyšla knížka  „Krtek ve Vatikáně“  Wojciech Czuchnowski + Agnieszka Kublik - po vydání této knihy ex zpravodajský důstojník Turowski poskytl rozhovor novinářům, mj. uvedl, že byl, stejně jako FSB, v inkriminovanou dobu na letišti ve Smolensku, kde v rámci své funkce na PL „ soukromou „ vládní delegaci čekal ( společně s 2. tajemnicí velvyslanectví Emilií Jasiuk + s konzulkou Violettou Sobieranskou ), a že přesný seznam s lidmi, kteří budou na palubě, přišel na PL ambasádu do MOW do rukou velvyslance Jerzy Bahra 30.3.010.

Turowski uvedl, že návštěvu organizovali Mariusz Handzlik,  jenž zemřel v letadle, a Andrzej Kremer, druhý organizátor, jenž rovněž zemřel v letadle, takže Turowski si mohl vyprávět, co chtěl, tj. že měl na starosti jen organizování setkání s ruskými politiky a s představiteli ruské ortodoxní církve ...

Turowski potvrdil, že „ bývalé vojenské letiště Severnyj, mnoho let již uzavřené, bylo v žalostném technickém stavu, jen primitivně vybavené, ale ruská strana nás ujistila, že přistání vládního speciálu obstará „ .

PL velvyslanectví v MOW zaslalo Medvěděvovi dopis, v němž pochybuje o technické způsobilosti tohoto letiště, Kreml nepředložil ani aktualizované parametry letiště, které PL strana žádala, zástupci PL prezidenta Handzlikovi bylo znemožněno smolenské letiště osobně zkontrolovat, protože PL velvyslanectví návštěvu Handzlika v MOW zrušilo, a místo prezidentovi věrného Handzlika do Kremlu 18.3.010 dorazil šéf Úřadu vlády Tuska Tomasz Arabski ( se kterým měl roztržku pár hodin před svojí „ sebevraždou“  (23.12.09) šéf kanceláře Tuska Grzegorz Michniewicz, podřízený Arabského), nicméně pár měsíců předtím na tomto letišti bez problémů přistál maršálek Sejmu Bronislaw Komorowski, a tři dny před atentátem Putin s Tuskem ...

Arabski v Kremlu vlastizrádně dle příkazu Tuska domluvil „ neoficiálnost „ návštěvy PL prezidenta, včetně minimální bezpečnosti na letišti – Arabski na diskreditaci Kaczynského dlouhodobě pracoval, tvrdil, že Kaczynský není schopný cokoliv zařídit, natož „normalizovat“ vztahy s RF ( Kaczynský nejenom vetoval smlouvu s Gazpromem, ale chtěl zveřejnit i seznam agentů a konfidentů PL Státní bezpečnosti minulých i současných, viz Arabski, novinář z Radia Svobodná Evropa) ...

7.4.010 se premiér Tusk ( s PL ministrem obrany a spravedlnosti) v Katyni setkal s Putinem, kde spolu položili věnce ( ani pro jednoho z nich nebyla společná ceremonie s Kaczynským myslitelná, Tusk s Kaczynským nemluvil, hádali se i o to, kdo z nich má právo používat vládní letadlo ( Arabski tvrdil, že prezident nemá vlastní státní letadlo, letadlo si jen půjčuje od PL premiéra , když jej tento nepotřebuje) ...

Roth ve své knize uvádí, že Putin 7.4.010 nad hroby PL obětí v Katyni vytáhl kopii smlouvy, dojednanou Tuskovou vládou s Gazpromem,kterou Lech Kaczynský vetoval, a šermoval jí Tuskovi před očima, smlouva byla nakonec podepsána 29.10.010, PL navýšilo své dodávky z RF až o 38% ...

Roth se ptá, za co Putinovi asi Tusk musel být vděčný, že nevýhodnou smlouvu podepsal ( po obsazení Krymu Tusk vyzval k vytvoření Evropské energetické unie proti RF ) …

Poté, co Putin po svém znovuzvolení v roce 04 zakázal předávat další materiály o Katyni PL historikům, příbuzní obětí katyňského masakru podali proti tomuto rozhodnutí v roce 06 žalobu ( mnozí z nich byli na palubě letadla) – ruský gen. prokurátor, nejvěrnější služebník Putina, žalobu zamítl, v roce 08 žalobu zamítl moskevský soud, v roce 09 žalobu zamítl ruský Nejvyšší soud ...

Putin se při ceremonii v Katyni neomluvil, jak celé PL očekávalo ( to očekávalo již v 9/09 na Westerplatte, a zejména Lech Kaczynski, jenž prohlásil, že do MOW vkročí jenom tehdy, když se Kreml za společnou invazi s Hitlerem a za Katyň omluví ) ...

Putin naopak cynicky prohlásil, že „ každý zločin zůstává zločinem ( měl na mysli polské „zločiny“ )“, čímž uctění památky 22.000 popravených Poláků zcela znehodnotil, o to více, že oběti nepojmenoval „PL důstojníky“, ale jen „ obětˇmi stalinského teroru“, což odsoudili historik Andrzej Przewoznik, a Alexandr Szczyglo, šéf PL Národní bezpečnostní rady, kteří o 2 dny později ve Smolensku zahynuli ( Kreml zlikvidoval nejen PL specialisty na Katyň, ale i celý proevropský genštáb PL armády )...

Putin Katyň ve Smolensku předložil putinovsky „ Byla to NKVD, ale 22.000 PL důstojníků a intelektuálů bylo „spravedlivě“ zmasakrováno ( a jejich rodiny následně vyhlazeny v sibiřských gulazích) v odvetu za stejný počet vojáků RA, kteří zahynuli (na úplavici) v PL zajateckých táborech po PL-ruské válce z roku 1920 „ ( přizvukovala mu v listu Komsomolskaja pravda jeho „historička“ Natalia Narošnická, která uvedla, že PL zajatecké tábory byly „předobrazem nacistických“ táborů „) ...

10.4.010 se Lech Kaczynski vypravil do Smolenska s tím, že věnce položí nejen Donald Tusk, ale celá PL vláda , což však bylo s ruskou stranou dohodnuto minimálně od 12/09 (kdy byl letoun v opravě v Samaře), přičemž Lech Kaczynský, nejrazantnější Putinův kritik, byl na ruskou půdu vpuštěn jen pod podmínkou, že přiletí soukromě ...

Vládní letadla nacpaná vládními činiteli, mezi kterými je i hlava státu, padají jen ve špatných filmech. Přesto PL armádní speciál Tu-154MLux se zřítil v 10.41 u vsi Pečersk u Smolenska. Všech 96 osob (89 + 7 členů posádky, kpt. Arkadiusz Protasiuk (36), zemřelo.

Zemřel Lech Kaczinský a jeho manželka Marie, všichni jeho nejbližší spolupracovníci z řad ministrů a z armády, celá řada jeho poradců , zemřelo celé vedení strany bratrů Kaczynských Právo a spravedlnost, ale i 15 poslanců ze 4 parlamentních stran, 4 náměstci ministrů ...

Zemřel celý genštáb PL armády, velitelé letectva, námořnictva, pozemní armády, velitel zvláštních jednotek, a 59letý gen. Franciszek Gagor, šéf genštábu, jenž řídil mise OSN v Iráku, a na Golanských výšinách, a zastupoval PL armádu v NATO a v Bruselu.

Gagor, držitel francouzského Řádu čestné legie, zamýšlel provést radikální reformu armády.

Zemřel gen.Bronislaw Kwiatowski, operační šéf PL armády, divizní gen. Tadeusz Buk, velitel pozemních sil, divizní gen. Wlodzimierz Potasinski, velitel PL zvláštních jednotek, viceadmirál Andrzej Karweta, velitel námořních sil, brigádní gen. Kazimierz Gilarski, velitel Výcvikového střediska, aj.

Zemřel Alexandr Szczyglo (46), bývalý ministr obrany, v době smrti šéf Národního bezpečnostního úřadu a Kaczynského poradce, se kterým se znal již od studií v Gdaňsku (Komorowski poSmolensku jmenoval šéfem Národního bezpečnostního úřadu gen. Stanislawa Kozieje, stoupence spolupráce s Kremlem ) ...

Vedle politiků a generálů zemřeli i prominentní historici, mj. Janusz Kurtyka (50), ředitel Institutu národní paměti, jenž spolu s Kaczynskými prosazoval zveřejnění seznamů PL Státní bezpečnosti se jmény agentů a konfidentů jak bolševických, tak dnešních, a taktéž zemřela členka Solidarity Anna Walentynowiczová, která požadovala totéž, protože patřila k „nespolupracujícím“ členům Solidarity, a o tom, jak polovina vedení Solidarity spolupracovala se Státní bezpečností, často a ochotně informovala novináře ( bratři Kaczynští Walesovi významně pomohli do prezidentské funkce proti jeho protivníkovi Tadeausz Mazowiecki, ale brzy pochopili, že Walesa nevede zemi pryč od komunismu, zejména nechtěl nic slyšet o lustracích ) ...

Zemřel historik Andrzej Przewoznik, specialista na katyňský masakr ( Jelcin odevzdal PL historikům 67 svazků ze 183 svazků, které NKVD vedla o Katyni, Putin v roce 04 předání zbylých svazků zakázal ), a 91letý Ryszard Kaczorowski *1919, poslední představitel londýnské exilové vlády, jenž se za komunistického temna nepřestal prohlašovat za jediného zákonného představitele Polska, a to až do 12/90, kdy se prezidentem stal Lech Walesa, tomu poté předal historické insignie PL státní moci, které po celou dobu v exilu střežil ...

Kaczorowski byl v roce 39 zatčen NKVD, a odsouzen k trestu smrti, rozsudek mu byl změněn na doživotí nucených prací na Sibiři, po napadení SU v roce 41 vstoupil do PL jednotek zformovaných generálem Wladyslawem Andersem, po válce zůstal v LON, protože ve Varšavě uchvátili moc komunisté, jejichž vládu anglosaští spojenci bez váhání uznali.

Jaroslaw Kaczynski, kterého Lech Walesa a PL politolog Alexandr Smolar nazývají „ anarchistou“ , měl v letadle rovněž letět, ale Jaroslaw se na poslední chvíli rozhodl zůstat s 84letou matkou, proto svoji rezervaci na sobotu zrušil v pátek večer.

Kdo ještě měl letět, ale neletěl (mj., rezervaci zrušili i někteří poslanci) :

Nejen odborář Lech Walesa, konfident polské „StB“, ale k odbavení se v sobotu nedostavila, aniž by rezervaci zrušila, pracovnice Prezidentské kanceláře, bývalá sekretářka Lecha Walesy, Zofia Kruszynska-Gustová , europoslanec  Pawel Kowal, bývalý spolupracovník Lecha Walesy, a gen.Wojciech Jaruzelski*1923, jenž se vyhnul všem soudům s námitkou svého chatrného zdraví ... ....

Kaczynský údajně neměl přistát na letišti Severnyj, měl přistát na letišti v Tver, a odtud jej měla do Smolenska zavézt limuzína, ale 45 minut před katastrofou bylo jeho letadlo odkloněno na Smolensk  ...

Na místě zřícení se Putin s tváří vytesanou z mramoru vrhl na Donalda Tuska, objal jej, a setřel si slzu, PL TV tento záběr poté vysílala celou sobotu ( zatímco ruská TV „N“ odvysílala sarkastický dokument o PL „Air Force One“ , letadlo, které PL bezpečnostní služby vůbec nehlídají, každý se může dostat dovnitř, a sama tak nabídla fakt, že sabotáž mohla být připravena již na generální opravě letounu 23.12.09 v Samarském závodě Aviakor.)

Putin se ke zřícení letadla nikterak nevyjádřil, jen vyhlásil den národního smutku, a nařídil veřejnoprávní TV Rossija , aby v neděli večer odvysílala doposud jím zakázaný film Katyň Andrzeje Wajdy ( do moskevských kin se však nikdy nedostal), který týž den odvysílala i TV al-Džazíra ...

Realizace nové bezpečnostní architektury v Evropě dle vizí Kremlu (tzv. Medvěděvova iniciativa) mohla začít ( z vůle Obamy bylo Rusko přijato do WTO – Putin již pár měsíců po přijetí vyhrožoval v této organizaci EU ) ...

Exkomunista a exprezident Kwasniewski /95-05/, prohlásil, že „Smolensk není Katyň, a že truchlení brzy pomine, stejně jako pominulo pro papeže Jana Pavla II „ , načež se začal rozplývat nad „ historicky dojemným činem Putina, a že se již těší na „ nové rusko-polské vztahy “ ...

Na místo pádu letadla dorazil i ruský ministr pro mimořádné události a zahlazování stop Sergej Šojgu.

Putinův právní podvod na Polsko

Prvé tři dny, kdy místo dopadu hlídala speciální komanda OMON, která zahlazovala stopy a sbírala od mrtvých těl zpravodajské informace, se WAW a Kreml dohadovaly, zda bude vyšetřování vedeno dle PL-ruské dohody z roku 83 ošetřující vojenské katastrofy, která PL straně zaručovala rovnoprávné postavení při vyšetřování anebo dle Chicagské úmluvy o civilním letectví.

Tusk na úkor zájmů PL přistoupil na Putinův návrh, že vyšetřování povede ruský MAK/mezistátní, nikoliv mezinárodní, letecký výbor ...

Ruskou státní vyšetřovací komisi (pro zahlazování stop) zastřešili Putin, Sergej Šojgu, a Alexandr Bastrykin, šéf Putinových vyšetřovatelů Generální prokuratury, kteří se všichni podíleli na zahlazování všech Putinových „kauz“ .

13.4.010 Putin jako šéf státní komise vydal nařízení, kterým vyšetřování technických aspektů katastrofy delegoval na ruský Mezistátní letecký výbor/MAK s tím, že vyšetřování povede dle Chicagské úmluvy.

PL veřejnost se teprve 12.1.011, po zveřejnění ruské zprávy, dozvěděla, že Putin sice prohlásil, že se vyšetřování povede dle Chicagské úmluvy, ale mínil tím pouhý dodatek 13 k této úmluvě, nikoliv úmluvu samotnou, protože Chicagská úmluva se nevztahuje na státní letadla ( mj. vojenská, policejní a celní ) – PL tak kvůli Tuskovi přišlo o dozor nad vyšetřováním a o jakékoliv vymáhací a odvolací mechanismy ...

Putin tímto podvodem ruskému vyšetřování poskytl zdání vyšetřování mezinárodního v souladu s dodatkem 13, ale neprofesionální a podvodné ruské vyšetřování hrubě porušilo nejen všechna ustanovení dodatku 13, ale i základní normy jakéhokoliv leteckého vyšetřování, uvedl prof. Marek Zylicz, právní poradce PL Státní letecké komise (Millerovy komise).

Článek 5.18 Annexu 13 stanovuje, že stát imatrikulace a stát provozovatele letadla má právo na svého zástupce, jenž se bude rovnoprávně účastnit veškerého vyšetřování , a který má dle článku 5.19 nárok na jednoho či několik svých poradců – Putin PL akreditovaného zástupce a jeho poradce vyloučil z jakékoliv účasti na vyšetřování ...

Kreml porušil i článek 5.25, když PL expertům odepřel jakýkoliv přístup na místo dopadu letadla, k dokumentům, zprávám, a jakýmkoliv informacím z vyšetřování, neumožnil vyslechnutí svědků, a předkládat návrhy a doporučení.

Kreml dále porušil článek 3.2 Annexu 13, který stanovuje, že stát, kam letadlo dopadne, se musí postarat o zajištění trosek letadla, jeho obsahu, a ochranu důkazů - pozemek, na kterém letadlo spadlo, nebyl ani minimálně zajištěn, ještě po roce na něm tlelo oblečení obětí, PL novináři na něm ještě mnoho měsíců po tragédii našli nejen kusy motoru, ale i lidské pozůstatky.

V 3/012 se delegace varšavských radních vypravila do Smolenska, aby s městem podepsala dohodu o spolupráci, zastavil je místní rolník, a pochlubil se, že má doma kus PL vládního letadla + pytle s oblečením obětí. Kus letadla prý koupil od sběračů kovů.

I jiní místní lidé, kteří na místo dorazili jako první, si rozebrali věci cestujících.

Klíčové důkazy, černé skříňky, trosky letadla a elektronický majetek obětí, navzdory nesčetným žádostem o jejich vydání, jsou stále ukryty v Kremlu, zejména nebyly vráceny : satelitní telefony z letadla, mobilní telefon PL prezidenta ( Kreml vrátil po 6 dnech jen mobil Kaczynského manželky ) , mobilní telefon PL velitele letectva gen. Blasika, mobilní telefon velitele pozemní armády gen. Bronislawa Kwiatkowski, mobilní telefon ministra Zbigniewa Wassermanna, tři radiotelefony Motorolla, 10 chytrých telefonů Black Berry, 60 mobilních telefonů, 20 fotoaparátů s pamětˇovou kartou, videokameru s pamětˇovou kartou , průmyslovou kameru a dva počítače, přísně tajné dokumenty NATO.

Zcizením těchto věcí RF porušuje článek 3.4 Annexu 13.

Kreml pro účely vyšetřování neposkytl ani satelitní fotografie, a videozáběry z letiště Severnyj z doby zřícení PL vládního speciálu.

Speciální komando OMON během dvou hodin po zřícení posbíralo zpravodajské informace od prominentních mrtvol nepřátelských k Putinově režimu – měli za úkol brát mobily, PC, flashky, jakékoliv zápisky, jména, telefonní čísla, osobní korespondenci, dokumenty, osobní zavazadla, přísně tajné vojenské a diplomatické kódy – byla to pro KGB podpluk. Putina doslova zpravodajská „ žeň „.

Ruská komanda měla za úkol ničit důkazy, včetně nejdůležitějších částí trupu letadla, černé skříňky Rusové nikomu neukázali, a prohlásili, že veškerý monitorovací systém letiště nefungoval, včetně průmyslových kamer v okolí ( jako při vraždě Politkovské a Němcova ).

4 důstojníci jednotek ministerstva vnitra OMON z ostrahy letiště ukradli z kapes Andrzeje Przewoznika kreditní karty, a vybrali z nich v přepočtu desetitisíce korun, které prohýřili ve smolenských putykách, načež putinovská média Poláky obvinila z rusofobie.

Peníze vybrali i z kreditní karty zemřelé náměstkyně ministra spravedlnosti Alexandry Natálie Swiat, a několika dalších, obětem zmizely i šperky, které nikdy nebyly vráceny.

K neštěstí opožděně dorazily zásahové jednotky, novináři na místo zřícení nesměli.

Rusové nedovolili PL lékařům identifikovat těla, stejně jako při Dubrovce a Beslanu ( viz moje články Dubrovka a Beslan), která byla odvezena k identifikaci do MOW, úlomky letadla se převážely do leteckého závodu ve Smolensku, ale celých 6 měsíců zde byly ponechány na pospas povětrnostním vlivům ...

PL ministryně zdravotnictví Ewa Kopacz prohlásila, že Rusové celé místo dopadu zryli do hloubky jednoho metru, v přepisu Sejmu bylo její prohlášení změněno na :" Při každém nalezení části těla bylo místo zryto do hloubky 1 m" ...

Podle PL velvyslance v MOW Jerzy Bahra se podařilo identifikovat těla Kaczynských až jako poslední, proto byly převezeni do Varšavy „ se zpožděním“ ...

Poláci začali pochybovat, kdo vlastně v rakvích leží, když 20.12.010 Jaroslaw Kaczynski prohlásil, že „ pochybuje, že ve wavelské hrobce v Krakově jsou uloženy ostatky jeho bratra “ ...

Jaroslaw Kaczynski, kterého jeho odpůrci za toto prohlášení označili za duševně chorého, uvedl, že „ identifikoval tělo svého bratra na místě zřícení, ale že tělo, které rodině bylo ukázáno při pohřbu, jeho bratr nebyl, navíc bylo navlečeno do generálské uniformy „ ...

Nicméně Joost Niemöller z NL, jenž vyšetřoval sestřelení Boeingu MH-17, k vyšetřování katastrofy PL vládního speciálu prohlásil :

“ Velmi mne udivuje, že PL vláda nenechala otevřít ruskou stranou zapečetěné rakve, a neprovedla soudní pitvy – očividně uzavřela s ruskou vládou dohodu, že navzájem pomlčí o tom, co jedna ví na druhou „ ...

Podle bleskových závěrů „společné“ vyšetřovací komise na palubě nedošlo ani k výbuchu, ani k požáru, po pádu letadla však cestující na zádi letadla shořeli, a nemohli být identifikováni, např. Marie Kaczynská v době pádu neseděla na svém sedadle vedle manžela, ale seděla v zadní části, proto jí identifikovali jen podle prstýnku ...

Až do léta 011 PL vyšetřovací komise nedostala od Rusů zprávy o pitvách obětí, podle stoupenců Kaczynského z důvodu, že při pitvách by se prokázalo protržení ušních bubínků obětí, způsobené výbuchem, v létě 011 dostali Poláci od Rusů jedinou zprávu o pitvě ministra Wassermana, která dokladovala, že ušní bubínky neměl protržené ...

Údajně kvůli mlze byl odkloněn ze smolenského letiště ruský vládní letoun Il-76, který měl na letišti přistát krátce před příletem Poláků, a kterému se podle oficiálního tvrzení nepodařilo přistát ani na druhý pokus ( PL verze tvrdí, že k žádnému prvnímu ani druhému pokusu nedošlo, ale rovnou mu bylo zakázáno na letišti přistát), přesto zde ve stejnou dobu 60 minut před příletem PL Tupoleva-154 přistál PL vládní speciál Jak-40 s PL novináři, který Rusové překvapivě neodklonili ...

Dispečer podle oficiální verze tvrdil, že jej odklonil, ale posádka přistála svévolně, kpt. Jaku tvrdil, že mu dispečer žádný příkaz k odklonu nedal, zatímco palubní ing. Remigius Mus tvrdil, že ruský dispečer jim povolil bez ohledu na hustou mlhu snížit letovou hladinu na 50 m, a stejně tak letadlu Kaczinského – Maciej Lasek z PL Millerovy komise, a vojenští prokurátoři generálové Krzystof Parulski a Lech Majewski v souladu s ruskou verzí tvrdili, že kapitán Jaku při „ilegálním“ přistání, kdy neposlechl nařízení smolenského dispečera, porušil bezpečnostní pravidla pro přistání, a zahájili proti posádce Jak-40 trestní řízení ...

V 9/012 Vyšetřovací komise Sejmu, kterou vytvořili opoziční poslanci ze strany Právo a spravedlnost, zveřejnila svoji vyšetřovací zprávu,která uvádí, že pád letadla způsobily dvě exploze, ke kterým došlo za letu, přesně jak tvrdil palubní ing. Remigius Mus (42) z Jaku-40, klíčový svědek tragédie, jenž si vyposlechl celý rozhovor i mezi smolenskou věží a PL posádkou Tupoleva.

Že do zřícení Tu-154 M byli zapleteni i někteří úředníci z Tuskovy vlády dokládá především to, že PL prokuratura nikdy nezveřejnila obsah palubních nahrávek z Jaku-40, které pořídil ing. Mus, jenž si nahrál oněch 50 m, tj. konverzaci mezi Plusninem a kpt. Tu-154 M, která je jedinou autentickou nahrávkou z místa činu ve Smolensku, kterou PL vlastní, a která PL poskytuje kardinální důkaz proti Kremlu ...

Mus hodinu po pádu vládního speciálu Tu-154 M učinil rozsáhlou svědeckou výpověd ˇ, která byla okamžitě zpochybněna, 3.6.010 svoji výpovědˇnejen potvrdil, ale ještě doplnil o další fakta, mj. „ během přistání byla viditelnost 1.500m , „ruský řídící nám žádné nepříznivé povětrnostní podmínky nehlásil, 300 m od konce pojezdové dráhy blokoval cestu Iljušin/Il-72, který přistál krátce před námi, slyšel jsem i konverzaci řídícího s ním, přistál pomocí RSBN, na místo pádu jsme dorazili hodinu poté, všude byla nahá těla, či kusy těl, záchranáři, pokud to byli záchranáři, se o těla nestarali, starali se spíše o zahlazování stop na místě činu - místo dopadu dle předpisů o vyšetřování leteckých nehod měli nechat neporušené, místo toho po něm jezdili těžkými stroji,rozryli ho a poté uválcovali,stejně tak jezdili po troskách letadla – i PL zpráva uvádí, že „s troskami letounu bylo na místě dopadu manipulováno„.

Ing. Mus také uvedl, že Rusové krátce po zřícení umývali trosky letadla vodou ( stejně tak FSB na místě, kde byl zavražděn Boris Němcov, myla chodník hadicí ) - asi smývali stopy po výbušninách .

A nejen to, ing. Mus byl klíčovým svědkem i další smolenské „ události“ z 10.4.010.

V 9/012 byla zveřejněna nejen zpráva parlamentní („ protivládní“) vyšetřovací komise, která potvrdila výpovědi ing. Muse, ale byla zahájena i společná oficiální rusko-PL akce na vymazání původních výpovědí smolenských dispečerů, které učinili 10.4.010 v den zřícení letadla ...

Kreml prohlásil, že původní svědecké výpovědi smolenských dispečerů nejsou z hlediska formálně-procedurálního „ platné“ ( obě strany se ještě nedohodly na vyšetřování, ale právní formalismus neubírá právní relevantnosti obsahu původní výpovědi) ...

Kreml proto rozhodl, že jejich původní prorusky nepřesvědčivé výpovědi budou přepsány jejich novými výpovědˇmi, ke kterým je FSB během dvou let zastrašování přiměla, a které 100% podpoří ruskou oficiální verzi ...

Šéfřídící Plusnin mj. 10.4.010 před PL prokurátorem vypověděl, že „ dokonce poté, co mu již TU-154M zmizel z radaru, jej stále ujištˇoval, že je ve správném kurzu a sestupovém úhlu „ ...

Dispečeři Plusnin a Ryženko v původních výpovědích uvedli, že z moskevského „ ústředí logistiky/gen. Benediktov „ obdrželi rozkaz, aby Tu-154M „ dostali na přistání za každou cenu „ ...

Šéfřídící Plusnin vypověděl, že 20-30 minut před plánovaným přistáním letadla kontaktoval moskevské „ ústředí logistiky“, a žádal, aby pro houstnoucí mlhu směl Tu-154M odklonit na alternativní letiště, ale jeho žádost byla gen. Benediktovem zamítnuta.

Posádka Jaku-40, která přistála navzdory snaze FSB velení Jak-40 jako nežádoucího svědka odklonit, 10.4.010 vypověděla, že viděla, jak „ okamžitě po zřícení letadla vyběhl ze smolenského dispečinku zoufalý šéfřídící Plusnin, kterému po tváři tekla krev – ještě než jej FSB eskortovala, stačil s ním promluvit později zavražděný navigátor z Jaku-40 ing.Mus, jenž hovořil plynně rusky „ ...

Ruští prokurátoři již v 8/010 požadovali na PL prokurátorech, aby byly původní výpovědi smolenských řídících skartovány, a řídíci vyslechnuti znova, s čímž PL prokuratura souhlasila v roce 012, původní výpovědi tak byly „ upraveny“ dle formální rusko-PL verze , musel však být zlikvidován klíčový svědek, jenž trval na pravdě -  29.10.012 našla manželka klíčového svědka Muse oběšeného ve sklepě jejich bytu na předměstí Varšavy.

Šéfdispečer Plusnin poté podle oficiální ruské verze tvrdil, že Jak-40 v mlze rovněž odklonil, ale posádka přistála svévolně, kpt. Jaku tvrdil, že mu dispečer žádný příkaz k odklonu nedal. Maciej Lasek z PL Millerovy komise, a vojenští prokurátoři generálové Krzystof Parulski a Lech Majewski v souladu s ruskou verzí tvrdili, že kapitán Jaku při „ilegálním“ přistání, kdy neposlechl nařízení smolenského dispečera, porušil bezpečnostní pravidla pro přistání, a zahájili proti posádce Jak-40 trestní řízení ...

10.6.010 mluvčí 36.pluku podpluk. Robert Kupracz vydal prohlášení pro PL tiskovou agenturu PAP, v němž uvedl, že „ postup při přistání letounu Jak-40 byl předmětem oficiálního vyšetřování, a bylo zjištěno, že meteorologické podmínky na smolenském letišti umožňovaly bezpečné pokračování letu a přistání „ – 9 minut před přistáním byla viditelnost 2.000 m, oblačnost 150 m.

23.12.010 gen.Majewský faxem poslal prohlášení, aby byla posádka Jaku-40 potrestána – kpt. Jaku Artur Wosztyla před parlamentní vyšetřovací komisí prohlásil, že gen. Majewský na nich chtěl, aby ( pro FSB ) podepsali falešné doznání viny, což odmítli, tak je začali zastrašovat , že jim již nikdy neobnoví pilotní licenci, a že vyšetřování s nimi se povleče roky, kdy je nikdo nezaměstná – „ Mne osobně degradovali z kpt. na 2.pilota, a hrozili, že nás oba vyhodí z armády, „ uvedl kpt. Jaku Artur Wosztyla.

Po zrušení 36. pluku nemohl Mus najít práci, protože, jak uvedl PL ministr vnitra Jacek Cichocki, „ Mus ve všech svých svědeckých výpovědích popřel závěry ruské vyšetřovací komise MAK,a trval na tom, že ruský dispečer bez ohledu na hustou mlhu povolil snížit posádce obou letadel letovou hladinu na 50 m „ , zatímco ruská oficiální verze , a všechny oficiální dokumenty, uvádí „ na 100 m“ , a také tvrdil, že před pádem letadla slyšel dva výbuchy ( již v 1/012 po tiskové konferenci „ se střelil do hlavy“ vojenský prokurátor z Poznaně Mikolaj Przybyl, jenž se také podílel na vyšetřování)  ...

„Mluvil jsem s Remkem týden před jeho smrtí, informoval jsem ho, že jsme pozváni na tiskovou konferenci, nevšiml jsem si ničeho v jeho chování, co by naznačovalo, že chce spáchat sebevraždu, naopak, pyšně mi sdělil, že rozjel vlastní podnikání „ , uvedl kpt. Jaku Artur Wosztyla.

Po zavraždění ing. Muse šéf PL parlamentní vyšetřovací komise Antoni Macierewicz prohlásil, že Mus byl jedním ze dvou klíčových svědků událostí ve Smolensku, a tím druhým je kpt. Jaku Artur Wosztyl, pro něhož Antoni Macierewicz požadoval ochrannou vazbu, kterou mu PL prokurátor 1.3.014 zamítl, třebaže Wosztylu se již někdo pokusil 2x zabít, když mu vyřadil z provozu brzdy v autě.

Wosztyla v rozhovoru pro wp.pl/Virtual + na zasedání parlamentního výboru 30.10.012 tvrzení Muse po jeho zavraždění potvrdil : “ Zcela jasně jsem slyšel přímo od ruského řídícího příkaz pro piloty Tupoleva sestoupit na 50 m, nikoli na 100 m, jak dnes tvrdí, a že to není v přepisech, které pořídila vojenská prokuratura, mne vůbec nepřekvapuje „ ...

Jejich vyšetřování pro podezření ze spáchání TČ bylo zahájeno v 2/011 na příkaz velitele letectva ( od 20.5.010) gen. Lecha Majewského ( „ proruského zrádce od Wisly“ ), jenž mj. ve dnech 9-12.8.012 byl s manželkou v MOW na letecké přehlídce ke 100.výročí založení ruského letectva na pozvání Putina ... Právě z jeho rozhodnutí byl v 12/011 zlikvidován 36. Speciální letecký dopravní pluk SPLT//Specpulk „ Varšavští obránci „ , ve kterém působila výše zmíněná posádka Jak-40.

Gen. Majewski, konkurent gen. Blasika , „ průměrný „ voják (wpolityce.pl 11.12.013) do 12/013, kdy byl Komorowským čistě jen z politických důvodů jmenován velitelem PL ozbrojených sil, třebaže PL letectvo jen poškozoval.

Jeho proruská "neprofesionalita" se projevila zejm. v kauze „CASA“- pár měsíců před havárií letounu EADS CASA C-295M 23.1.08 ( první havárie PL vojenského letounu od roku 73 ) u letecké základny Miroslawiec za ministra obrany Bogdana Klicha z Tuskovy strany, nechal z neznámých důvodů vyřadit z provozu ILS na letišti v Miroslawiec ( v rámci Tuskovy dohody s Putinem o nákupu ruských letounů, kdy zlikvidovaní důstojníci na palubě letadla byli proti nákupu ruských strojů  ).

Při doposud neobjasněné havárii letounu zemřelo 16 PL důstojníků, z toho 6 plukovníků, + 4 členové posádky, mj. velitel letecké základny v Miroslawieci nadporučík Jerzy Pilat, a velitel brigády taktického letectva ve Swidwinu gen. Andrzeje Andrzejewski ( již v 8/03 stíhačku Su-22, kterou pilotoval, při vojenském cvičení „ omylem“ zasáhla raketa SA-6, katapultoval se do Baltského moře, za pár let jen o vlásek unikl smrti při nehodě na ruském letišti v Jekatěrinburgu), viz můj článek „Ruská operace Smolensk“.

Den po oběšení palubního ing. z JAK40 Muse 29.10.012, jenž od počátku tvrdil, že před pádem Tupoleva na něm došlo ke dvěma výbuchům, 30.10.012 konzervativní list Rzeczpospolita uvedl, že „ PL letečtí experti na úlomcích smolenského Tupoleva odhalili stopy výbušnin, TNT a nitroglycerínu, a tyto stopy se našly i v okolí místa havárie (dle ruských vyšetřovatelů pocházejí z výbušnin z dob 2.sv.války ), což vzápětí na mimořádné tiskové konferenci popřel varšavský hlavní vojenský prokurátor pluk. Ireneusz Szelag s tím, že „ předběžné testy na místě sice prokázaly přítomnost několika materiálů , které by mohly být výbušninami, ale analýza těchto substancí potrvá 6 měsíců „ ...

Ruská i PL komise explozi totiž vyloučily hned „druhý“ den po katastrofě, výbuch vyloučily i analýzy PL Vojenského institutu pro chemii a radiometrii s tím, že vrak nenese stopy po tlakové vlně ( zpráva Sejmu tvrdí, že ano, že všechno je na vraku ohnuté), výbuch nepotvrzují ani datové údaje ve dvou černých skříňkách (které si Rusové ponechali ), naopak uvádějí normální tlak totožný s vnějším tlakem ( a kdyby se náhodou nějaké stopy po výbušnině objevily, „experti“ budou prohlašovat, že letadlo vozilo i vojáky do Afghánistánu ) .

Po tiskové konferenci list přiznal, že „ všechny analýzy ještě provedeny nebyly“, a šéfredaktor, na nátlak gen.prokurátora Andrzeje Seremeta, druhý den odstoupil z funkce ...

Článek vyvolal emocionální politickou tsunami, tiskovou konferenci uspořádal i premiér Tusk s tím, že se kvůli této informaci sejde s generálním prokurátorem,  a pateticky na adresu Kaczynského vykřikoval, že „ v PL se s takovýmito agresivními extrémisty, kteří vyslovují extrémistické závěry, že šlo o atentát, prostě nedá žít “, a znovu obvinil Kaczynského z „ devastace PL politického života“ , čemuž souhlasně přitakával prezident Komorowski ...

Avšak 2.11.012 prof. Kazimierz Nowaczyk, expert vyšetřovací komise Sejmu, uveřejnil na svém blogu (naszeblogi.pl/33530-trotylwyniki-pierwszego–testu ) přepis chemického rozboru diskutovaných substancí, a znalecký posudek k nim ze 2.5.012, potvrzující tvrzení listu Rzeczpospolita ...

Taktéž portál Niezalezna.pl informoval o výsledcích analýz bezpečnostního pásu letadla spolu s rukávem košile, které byly provedeny v US laboratořích z iniciativy Stanislawa Zagrodzkiega, jehož sestřenice historička Ewa Bakowská zahynula ve Smolensku .

US experti prohlásili ( taktéž letecký odborník z Austrálie Szuladzinski), že příčinou pádu byla exploze způsobená dvěma až pěti kily dynamitu ...

Rozmetání letadla,tvar úlomků ( kus trupu na místě dopadu, jehož jedna strana je zprohýbaná doleva směrem ven, a druhá doprava směrem ven), a stav těl jednoznačně ukazuje na výbuch za letu (G. Szuladzinski, J. Obrębski, S. Zagrodzki). Přední části trupu a kokpitu nebyly zohýbány směrem ven, zadní část trupu ano.

Výbuch dokládá, že veškerý náklad vyletěl z nákladního prostoru na všechny strany, všechna sedadla byla rozbita na malé kousíčky, těla rovněž, anebo byla bez oblečení či nebyla nalezena vůbec. Kousky ohořelých částí těl byly nalezeny daleko od epicentra požáru.

21.12.012 na summitu EU-Rusko Radek Sikorski Putina oficiálně, ale marně, požádal o vrácení prezidentského vraku Tu-154, což dcera Lecha Kaczynského Marta (32) komentovala, že to měl Putin učinit již před 30 měsíci ...

Rusové doposud na PL žádosti o navrácení vraku neodpověděli, nedodali ani technickou expertízu, a Polákům ani nedovolili, aby vrak prostudovali ...

Poslanec CDU Andreas Schockenhoff v 2/013 na bezpečnostní konferenci v Mnichově prohlásil, že když MOW mnohé informace v kauze Smolensk zatajuje, a vydává rozporuplné zprávy, atˇ se nediví spekulacím.

Podle ruských leteckých předpisů dávají ruští řídící zahraničním pilotům údajně jen doporučení, navíc vojenští řídící nedávají závazné příkazy civilním pilotům ... Navzdory tomuto tvrzení ruské strany, žádný letištní dispečer by takové „ doporučení“ nevydal – letiště je budˇ otevřené nebo zavřené .

Podle oficiálního ruského tvrzení kapitán nereagoval ani na “ opakovaná varování PL posádky z Jak-40, že mlha houstne“ , a rozhodl se přistát ( PL závěrečná vyšetřovací zpráva z 7/011 však tvrdí, že neměli v úmyslu přistát, na což tvůrci ruské závěrečné zprávy pronesli, že „ neví, z čeho tak PL experti usuzují „ ( „neměli v úmyslu přistát poté, co zjistili, že jim smolenští dispečeři dali nesprávné výškové údaje „) ...

Každé tvrzení, že příčinou pádu letadla byla malá výška, je podezřelé samo od sebe, a naznačuje, že nešlo o nehodu, protože pravidla o povětrnostních minimech a minimální rozhodné výšce nejsou flexibilní, ale kategorické povahy, která se nepřekročují ...

Tvrzení ruské závěrečné zprávy ( a některých členů PL vyšetřovací komise, mj. Laseka ), že tato minima PL posádka překročila ( nepřekročili ji, výšku jen „ dosáhli“ ) „ úmyslně“ , je absurdní, a navozuje jediné vysvětlení – smolenští řídící při sestupu letadla uvedli PL kapitána v omyl ohledně skutečné výšky letadla.

PL letecký „expert“ Maciej Lasek v 12/012 v jednom rozhovoru s PL novináři prohlásil, že minima pro posádku Tupoleva u Smolenska byla „ 1800m x120m, třebaže jako člen Millerovy komise podepsal závěrečnou zprávu, ve které se shodně se zprávou MAK uvádí, že minima byla 1.200 mx 100m ...

Podle smolenského šéfdispečera podpluk.Pavla Plusnina, jenž s pilotem mluvil jako poslední, komunikace s letištní věží byla vedena v ruštině, piloti rozuměli rusky, - po této informaci, kterou novinářům přes ruský FSB server LifeNews poskytl v den katastrofy jako jediný, se Pavel Plusnin na 9 měsíců „ ztratil“ ( Kreml tvrdil, že odešel do důchodu, a nechce s nikým na rozkaz Kremlu mluvit )...

Vypátrali jej reportéři PLTVN v jednom ze smolenských sídlištˇ- řekl jim jen, že udělal „ všechno, aby k tragédii nedošlo “ s tím, že až do skončení vyšetřování již nepromluví  ...

Šéfdispečer podpluk.Pavel Plusnin zahájil radarové navádění, ale posádka podle oficiální verze nereagovala ( Pavel Plusnin v oficiální verzi : „Odmlčela se, nehlásila výšku ani manévrování, asi proto, že neuměla rusky „ - na otázku PL serveru tokfm.pl, zda měl dispečer informace o výšce letadla, odpověděl, že neměl ) ( šéfřídící smolenské TWR byl k 1/011 opět „nezvěstný“, což potvrdil před PL parlamentem penzionovaný pluk. Edmund Klich, šéf PL vyšetřování ) ...

Jeho informaci o „jazykové bariéře“ jako příčině pádu letadla papouškoval v listu Komsomolskaja pravda penziovaný pluk. Anatolij Muravjev, jenž prohlásil „ Pilot se styděl přistát na záložním letišti, tak raději poslal na onen svět všechny na palubě“ ...

PL média a PL rozhlas tuto verzi popřely s tím, že „ kapitán podle svých kolegů, mj. Bartosze Stroinského, mluvil rusky plynně, a na smolenském letišti o tři dny dříve přistál s premiérem Tuskem, kdy se s letištní věží bez problémů rusky domluvil, což ve své výpovědi potvrdil i podpluk. Pavel Plusnin, jenž 12.4.010 ruským vyšetřovatelům, za přítomnosti PL vojenského prokurátora Ireneusze Szelagy, sdělil, že posádka ruštinu ovládala, a všemu rozuměla.

Piloti, dle oficiální ruské zprávy, prudce klesali mlhou , ale právě prudké klesání nad nejhlubším místem v údolí je podle expertů „ zarážející “, ( záhadou je, jak se letadlo přepnuté na autopilota, mohlo tak propadnout, ruská MAK tvrdí, že kurz letounu byl sice řízen autopilotem, klesání však ručně ovládal kapitán „Blb“, jenž „ vědomě pokračoval v klesání pod povolenou výšku“) ...

Kolem autopilota panují další záhady, oficiální verze měla co dělat, aby jednání pilota uvedla v soulad s technickými podklady ...

Ve vzdálenosti přibližně 2.4 km od prahu dráhy dosáhli výšky 100 m ( záhada : letadlo „viselo“ na této výšce 10 sekund) , přesto pokračovali v rychlém klesání ve zvedajícím se svahu, navzdory tomu, že navigátor por. Artur Zietek (32), a druhý pilot varovali, že byla dosažena minimální výška ( navigátor však podle oficiální verze hlásil výšky nikoliv barometrické, ale z rádiovýškoměru s nesprávně nastaveným alarmem 60m, a někdo, podle ruské verze navigátor, během konečného přiblížení přepnul digitální výškoměr kapitána na standardní tlak, což způsobilo chybu asi + 165 m, kapitán „Blb“ si podle ruské verze nevšiml rozporu mezi digitálním a analogovým výškoměrem ).

Za bezprostřední příčinu pádu ruský MAK označil to „ že posádka nesledovala tlakový výškoměr, a naprosto nereagovala na varování TAWS „ zvednout nahoru, zvednout nahoru „ ...

Příčiny katastrofy je nutno hledat v odpovědi na otázku, proč se stal letoun neovladatelným ...

Podle prof. Nowaczyka, leteckého experta komise Sejmu, zprávy MAK a Millera zatajily údaje z TAWS 38, které jasně dokladují, že letadlo nemohlo dekapitovat „slavnou“ břízu, a tím si ani odtrhnout levé křídlo, protože v té době bylo ve zcela jiné výšce a na jiném místě ( asi 40 m od ní) ...

Scénář s břízou je i obtížné si představit. Žádný člen Millerovy komise, ani mediálně prostořeký pan Wood , „ problém TWAS38 “ veřejně nekomentovali, a ani jeden z objemného seznamu novinářů nežádal o vysvětlení „ problému TWAS38 “ oficiální verze s břízou ...

Obě komise ve svých zprávách použily amatérské fotografie s dekapitovanou břízou, které byly pořízené až 13.4.010 ( Amielin své fotografie pořídil až tři dny po zřícení letadla, třebaže žije poblíž letiště ) dvorním fotografem ruských Specnaz,bývalým novinářem Sergejem Amielin.

Profesor Nowaczyk poukázal na to, že fotografie Amielina dotyčné dekapitované břízy ( MAK se ani nenamáhala přeměřit si skutečný průměr jejího kmene, který odhadla na 30-40 cm ) byla ke zprávám přiložená, aniž by ji analyzoval odborník se znalostmi o vzdálenosti, úhlu v poměru k trajektorii letadla, apod.

Experti (K. Nowaczyk, G. Jorgensen) prokázali, že vertikální a horizontální trajektorie, předložená v ruské zprávě, je nesprávná, dále dle počítačových simulací bříza nemohla odtrhnout levé křídlo (prof.W.Binienda), bříza byla zlomená již před zřícením letadla (prof.C.Cieszewski) - II Konferencja Smoleńska, October 21-22, 2013, Warsaw, Poland, http://bit.ly/1mgRmqN See also: C. Cieszewski, “Ocena właściwości drewna brzozowego za pomocą spektroskopii NIR I SilviScan dla probek z Polski, USA i Smoleńska,” Materiały Konferencyjne, I Konferencja Smoleńska, October 22, 2012, Warsaw, Poland.

Amielinovy amatérské fotky byly podkladem i pro rekonstrukci poslední fáze letu ruské i PL zprávy, třebaže údaje ze záznamů černých skříněk nesouhlasí ani s fotografiemi, ani se závěry MAK/Millera ...

Amielin vystupoval na internetu jako „ nestranný nezávislý“ vyšetřovatel s rozsáhlými kontakty na ruské tajné služby všeho druhu, což mu v roce 09 umožnilo natáčet přísně tajné manévry jednotek Spetznaz za ministra vnitra Rašída Nurgalijeva.

Neshoda ohledně času zřícení

Poláci prohlásili, že k pádu letadla došlo o 15 minut dříve, než tvrdí oficiální verze, neshodu v technických údajích MARS záznamníku, kdy se letadlo přesně zřítilo 10.41.05.4, ATM-QAR záznamníku 10.41.04, a kdy byly padajícím letadlem přetnuty dráty elektrického vedení 10.39.35 ani jedna zpráva nevysvětlila ...

Rusové první informaci o zřícení letadla vypustili do éteru v 11.14 minut.

Německý tisk z radosti, že se svět zbavil Kaczynského, se rozepisoval o tom, jak přátelsky začalo společné rusko-polské vyšetřování, a jak jsou ruské orgány „vstřícné, upřímné, a nic nefalšují“

V 12/010 dcera jedné z obětí promluvila v europarlamentu o tom, jak ruská strana s PL vládou nespolupracuje, načež jí litevský delegát Vytautas Landsbergis varoval, „ aby byla opatrná, protože nepohodlní svědci mívávají dopravní nehody“ ...

Polská vojenská prokuratura vedla „samostatné“ vyšetřování – ani její složení nevzbuzuje důvěru :

Šéf vojenské prokuratury Krzysztof Parulski a gen. prokurátor PL Andrzej Seremet ( Seremet spolupracoval s ruskou a běloruskou prokuraturou při chytání disidentů, za což se Tusk se Sikorským museli v roce 011 EU omluvit, a posléze vyhodili všechny, kteří se na „právní pomoci“ podíleli, avšak hlavní viník Seremet zůstal, věděl o Smolensku) .

V PL komisi byl mj. i letecký ing. Maciej Lasek*1967, od roku 012 zástupce Edmunda Klicha, před ním byl zástupcem Klicha pluk. Miroslaw Grochowski, Lasek vyšetřoval i kauzu Miroslawce  ...

Obě komise potvrdily, co jejich experti tvrdili již druhý den po zřícení letounu, že piloti prezidentského letadla TU-154 se dopustili „závažných amatérských chyb“ , nedbali výstrah dispečera ( ruská zpráva za hlavní důkaz pokládá, že šéf smolenských dispečerů pluk. Krasnokutský prohlásil:“ PL letadlo startuje, musíme jim dát vědět, že padla mlha“ ), nedodrželi postupy, a třebaže je o příliš nízké výšce informovaly i palubní systémy včasné výstrahy, pochopili závažnost situace neuvěřitelně teprve tři vteřiny před pádem ...

Dle ruské verze byli piloti amatéři, navigátor s nedostatečným počtem nalétaných hodin seděl v letadle poprvé po 5 měsících ( to samé prohlásili ruští „experti“ o posádce Tu-154, který se zřítil do ukrajinských vod Černého moře 22.8.06, všech 170 osob na palubě zahynulo,Ukrajina prohlásila, že jej sestřelila ruská raketa, Kreml tvrdil, že to byla ukrajinská raketa, ale také ruské aerolinky Rossia provozované petrohradskou společností Pulkovo Aviation Enterprise, se 20.2.07 ostře ohradily proti „ lživým“ závěrům ruské vyšetřovací komise) ...

Piloti byli amatéři, nebyli vycvičeni na přistání v mimořádných podmínkách, navigátor s nedostatečným počtem nalétaných hodin navíc seděl v letadle poprvé po 5 měsících ( to samé prohlásili ruští „experti“ o posádce Tu-154, který se zřítil do ukrajinských vod Černého moře 22.8.06, všech 170 osob na palubě zahynulo, Ukrajina prohlásila, že jej sestřelila ruská raketa, ale také ruské aerolinky Rossia provozované petrohradskou společností Pulkovo Aviation Enterprise, se 20.2.07 ostře ohradily proti „ lživým“ závěrům vyšetřovací komise) ...

Nevěrohodná je i zpráva plná záhad stejného ruského Mezistátního leteckého výboru MAK o příčinách havárie Jaku-42 s hokejisty na palubě ze 7.9.011, pásky z černé skříňky prý nic „nenapověděly“, letadlo po startu vzletělo až 400 m za ranwejí, dosáhlo výšky jen několika metrů, naklonilo se doleva, dopadlo při rychlosti 230km/hod 2.5 km od letiště v Jaroslavi na břeh řeky Volhy, a shořelo) ...

Zpráva výboru MAK si nezadá s Burděnkovou komisí a s její zprávou, kterou Burděnko přednesl v Norimberku o výsledcích bolševického „ šetření“ masakru v Katyni.

PL rozhlas v 1/011 uvedl, že PL vyšetřovatelé nevylučují verzi, že vina leží na ruském dispečerovi, jenž piloty uvedl v omyl o vzdálenosti a výšce letadla (když Poláci v 1/011 uvedli, že mají důkazy, že smolenští dispečeři posádku při sestupu špatně naváděli, Rusové tvrdili, že smolenské letiště „mělo rozbitý radar“) ...

To samé uvedl PL ministr vnitra Jerzy Miller*1952, oficiálně nezávislý, avšak do funkce ministra jmenovaný Tuskem v 10/09. Miller v 8/011 uvedl, že „ lze dokonce říci, že informace smolenského řídícího byly zavádějící, protože posádka si vůbec žádných chyb vědoma nebyla, a celou dobu se domnívala, že je na přiblížení na správné sestupové ose “ ....

Ruská vyšetřovací komise tvrdila, že velitel PL letectva gen. Andrzej Blasik měl v krvi 0.6 promile alkoholu, což prý svědčí o tom, že byl z Lecha Kaczynského ve stresu, a podle oficiálních (ruských) nahrávek byl v kokpitu až do zřícení ( přítomnost „vysokého důstojníka v kokpitu“ přispěla podle odborných posudků ruských „psychologů“ k nehodě.

S tímto bodem ruské zprávy Millerova závěrečná zpráva ( předběžná ze 14.7.010 informaci nevylučuje) nesouhlasí.

Přítomnost Blasika vylučuje expertíza polského IES/Institutu Expertyz s tím, že ruská zpráva mu připisuje výroky druhého pilota ...

(PL vojenský prokurátor krátce před publikací Rothovy knihy (015) spěšně zveřejnil i dosud utajovanou novou analýzu hlasového záznamníku z kokpitu z 1/012, ve které mezinárodně uznávaný Institut dr. Sehna v Krakově potvrdil, že gen. Blasik v kokpitu vůbec nebyl ).

Ruská komise MAK se dokonce zabývala úvahami „ Kdo letadlo skutečně pilotoval “ , tázala se 19.5.010, „ Je možné, že podnapilý a arogantní gen. Blasik“, prohlásil s vážnou tváří expert ruského ministerstva obrany Viktor Timoškin listu Komsomolskaja Pravda ...

Tezi o tom, že Lech Kazcynski kapitána vystresoval k přistání, propagoval z vůle komunistů první postkomunistický prez. Lech Walesa, konfident Státní bezpečnosti, s tím, že v podobných situacích se postup řeší s kapitánem mimo dosah mikrofonů černé skříňky ...

Originální pásky z černých skříněk ze Smolenska ( hlasový i datový záznam Rusové okamžitě převezli do MOW, byl nalezen i doplňkový záznamník PL výroby, který „ byl rozšifrován v PL s účastí ruských expertů“ ) žádný PL expert neviděl, pouze jejich oficiální polský a ruský přepis, který PL vláda v 1.6.010 zveřejnila na internetu s tím, že zvukový záznam bude zveřejněn po „ vyčištění“ nahrávky ( 4. den po pádu letadla dostali Poláci jen jejich přepisy, 31.5.011 Poláci dostali jen kopie záznamů, originály si ponechal Kreml ) ...

PL akustické laboratoře potvrdily, že ze všech kopií pásek, které Rusové poskytli Millerovi, pouze jedna nenese stopy montáže ...

Pásky jsou nepřirozeně ozvučeny, piloti si odporují v palubních a meteorologických údajích, a navíc právem očekávali, že se mlha, než doletí do Smolenska, vyjasní ...

K tomu, co všechno ruský MAK Polákům nedodal, viz Remarks of the Rep. of Poland on the draft Final Report regarding the investigation into the accident of the Tu-154M, tail number 101 acft ...

V připomínkách z 19.12.010 se uvádějí věci a úkony, které si PL experti na ruské straně vyžádali, ale které jim Rusové nedodali, mj. nahrávky mezi smolenským dispečerem a posádkou Il-76 + záznamy z jeho palubních nahrávačů, nahrávky mezi smolenskými dispečery, fotodokumentaci, fotografie a filmy z místa pádu, originální nahrávky z kokpitu, dispečerská letová data od překročení běloruských hranic, radarové zápisy blízkých a vzdálených NDB majáků, záznamy smolenského radaru a jiných zdejších systémů, rozpis všech letových operací na smolenském letišti z 10.4.012, technické údaje z pásek č. 9 + 5 nahraných ve Smolensku, technické expertízy, depeše z AFTM systému, týkající se letů ze 7.4 + 10.4. + kdo je poslal a komu byly poslány ...

Rusové neodpověděli na dotaz, zda došlo k nějakému pokusu o přistání před PL Jak-40, jak často se na smolenském letišti provádějí meteorologická měření, měření realizovaná mezi 4.00 a 7.00 10.4.010, meteorologické záznamy o mlze, lišila se radarová výbava letiště a osvětlení ranwejí ve dnech 7.4. + 10.4. , a pokud ano, v čem, schémata elektrického a světelného rozvodu na letišti, jména všech osob přítomných v inkriminované době na smolenské letištní věži, radarové záznamy z 10.4.010 IL-76, Jak-40 a Tu-154, kdy byly zahájeny záchranné operace, kdo je zahájil, a s jakým vybavením ...

Polákům nebylo umožněno vyslechnutí posádky IL-76, k ruské odpovědi, že videozáznamník nefungoval, PL komise uvádí, že smolenský dispečer uvedl, že záznamník zapnul a fungoval ... PL komise žádala o záznam rozhovorů mezi CATC, smolenským řídícím , a plukovníkem Nikolajem Jevgenievičem Krasnokutským ...

Požadovala vysvětlení, proč ruský personál z CATC, zodpovědný za bezpečnost, nevěděl o statusu „A“ letadla Tu-154, zatímco týž personál v Minsku o něm věděl, žádala vysvětlení bodu 4.4. ,týkajícího se meteorologických podmínek na letišti, který nedává smysl, část textu týkající se přistání je vymazána, což se týká i telegramu velitele JW21350 veliteli JW06755, v němž rovněž schází část textu ...

PL komise nedostala odpovědˇ, proč akreditovaný PL expert nemohl 26.7.010 vést nezávislé šetření na místě neštěstí, nebyl umožněn výslech všech osob na letišti a jeho okolí, které se zde v den havárie pohybovaly, nebyla odhalena totožnost všech velitelů, kteří byli na smolenském letišti, ani nebyl vysvětlen neobvykle velký počet lidí na smolenském stanovišti v den havárie mezi 8.40 a 10.43 ...

PL komise se marně tázala, jakou roli na smolenském stanovišti hrál Ivan Ivanovič, kterému pluk. Krasnokutský podával hlášení o situaci na pásce č.9 v 1 hod.16 minut –1 hod.45 min. , a jakou roli zde hrál Oleg Nikolajevič, kterému pluk. Krasnokutský podával hlášení na stejné pásce v 1hod.58 minut, a jaké pravomoci měl pluk. Krasnokutský, jenž vstoupil do rádiové konverzace s posádkou Tu-154, zda měl oprávnění měnit instrukce dispečera, a zda o něčem rozhodla MOW , když měla o povětrnostních podmínkách ve Smolensku informace i od posádky Transaero 331 podle pásky č.9 ...

Poláci marně žádali potvrzení o radarové licenci dispečera Viktora Ryzenko, potvrzení o licenci řídícího podpluk. Pavla Plusnina ...

PL komise nedostalo ani odpovědˇna otázku, proč smolenské letiště nebylo uzavřeno, a porušilo tak článek 50, bod 2 Leteckého zákona RF, proč byl vydán souhlas pro přiblížení letadlu kategorie D, čímž byl porušen Letecký zákon RF v článku 10 kapitoly II, proč bylo dáno posádce Tu-154 povolení vstoupit za daných meteorologických podmínek do letištní zóny, když letadlo nebylo v nouzi, čímž byl porušen Letecký zákon RF kapitola X článek 74 ...

MAK neodpověděl na PL dotaz, jak to, že letištní orgány nezareagovaly na údajné nepovolené přistání Jaku-40 podle ruského Leteckého zákona kapitola X článek 66, proč zeměpisné souřadnice map smolenského letiště neodpovídají skutečným souřadnicím ...

Poláci se podivovali, že na letišti není žádná kontrolní věž, a lety jsou řízené pouze z kontrolního velitelského stanoviště, ze kterého není vůbec vidět, co se děje na letišti, atd., žádostí PL strany, na které ruská strana neodpověděla, jsou uvedené na 86 stránkách ...

Ruský Mezistátní letecký výbor/MAK ( společný orgán 12 postsovětských států, ve kterém má v teorii každý stát po jednom vyšetřovateli), kterému pod dohledem ministra dopravy Igora Levitina šéfovala Tatjána Anodinová, ukončil vyšetřování 20.10.010, jeho první verzi zprávy premiér Tusk musel pod tlakem Sejmu označit za „technicky nepřijatelnou“ , konečná oficiální verze byla zveřejněna 12.1.011 .

Obviňuje z pádu letadla kapitána, „obyčejné“ lidské selhání „ ( zástupce velitele 36. zvláštního leteckého pluku, který přepravuje prominenty, Grzegorz Kulakowski se za Protasuka postavil s tím, že byl dobrým pilotem, splňoval všechny požadavky, a letiště ve Smolensku dobře znal ) ...

V současné době se oficiální verze pod tlakem zveřejněných faktů hroutí, a Poláci jen neochotně přiznávají, že byli Tuskem podvedeni, jenž se v nejlepším případě zachoval velmi naivně ( Putin z něj zamýšlel učinit spolupachatale, aby jej mohl vydírat, Tusk poslušně odmítl návrh na pomoc při vyšetřování ze strany orgánů EU i NATO ) .

V rozhovoru pro BBC dokument Tusk 10.4.011 uvedl :“ Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem si myslel, že Rusové něco vyšetří, nikoliv ze zlého úmyslu, ale prostě z ruské tradice nikdy nepřiznat chybu „ ...

Okamžitě po katastrofě Kreml zahájil dezinformační válku, dokonce tvrdil, že letadlo spadlo o 15 minut později, protože se kpt. pokusil o přistání celkem 4x – ve skutečnosti bylo nutno posbírat zpravodajský materiál od mrtvol, a případně zbavit se těch, co přežili.

Turowski tak byl mezi prvními na místě činu, běžel v blátě k tělům, měl i fotoaparát, a v rozporu s pravdou tvrdil, že okamžitě přijeli hasiči a sanitky ( a dle ruské verze zdůraznil, že neslyšel žádnou explozi ).

FSB místo okamžitě obtočila žlutou páskou, a Turowski poznamenal, že slyšel, jak FSB křičí, že ještě tři oběti mají agonální křeče „ ( viz svědectví videozáznamu „ 1:24 „ ) ... Smoleńsk, film 1:24 - kto ma uszy niechaj słucha - YouTube

? 1:24  https://www.youtube.com/watch?v=AGeDP48tSoo

Przetworzona ścieżka dźwiękowa z filmu 1:24. ... Smoleńsk, film 1:24 - kto ma uszy niechaj słucha ...

V Rothově knize Smolensk je i fotografie pořízená neznámým svědkem, která ukazuje stopu po kulce v zadní části hlavy jedné z obětí  ( viz kniha  Jürgen Roth z roku 2015 „Smolensk, MH17 a Putinova válka na Ukrajině „).

Fotografii ve svém posudku z 27.11.014 posoudil prominentní US patolog Vincent Di Maio, specialista na střelná poranění, jenž napsal, že „ rána na zadní části hlavy je pravděpodobně způsobená střelnou ranou, přičemž krvavé stopy naznačují, že muž byl zastřelen, když byl ještě naživu „  …

Fotografie z 10.4.010, pořízená ve 14.50 místního času, ukazuje tělo v neporušeném stavu ležící blízko úlomků letadla na levém boku obličejem k zemi „ Pjotra N. ( jde budˇ o tělo zaměstnance vládní ochranky Petra Noska, nebo spíše o Petra Nurowského, někdejšího předsedy Polského olympijského výboru, protože při exhumaci z 11/016 se zjistilo, že v hrobě Petra Nurowského, leží tělo jiné smolenské oběti, takže bude zajímavé vědět, zda se těla Nurowského a Petra Noska při exhumaci najdou ).

Fotografie byla zveřejněna na 3.konferenci o pádu vládního letadla ve Smolensku v 10/014 nezávislou televizí TV Niezalezna Polonia.org s heslem „ Nic o nás bez nás „, tehdejší PL vojenská prokuratura fotografii odmítla komentovat.

Není ani potvrzena ruská oficiální verze, že oběti zemřely na mnohačetná poranění vnitřních orgánů  ...

Ministryně Ewa Kopaczova, která přijela do Smolenska bezprostředně po katastrofě, v parlamentu lhala o zajištění účasti PL odborníků při pitvě těl – stala se vzápětí maršálkem Sejmu, a poté premiérkou ...

Jaroslaw Kaczynski v Sejmu v 1/011 na Tuska ostře zaútočil slovy :“ V naší historii jsme mnohokrát ztratili svobodu, ale nikdy důstojnost. Tusk pro politický mír s Ruskem Polsko podrobil ruskému diktátu, a připravil PL o důstojnost, brzy kvůli Tuskovi ztratíme i svobodu „ , načež německá a francouzská média Jaroslawa Kaczynského označila za duševně chorého.

Německá média k tomu měla alespoň důvod – Jaroslaw Kaczynski vydal koncem roku 011 knihu s názvem Polsko našich snů, ve které píše, že „ nástup Merkelové do funkce kancléřky vůbec nebyl náhodný, ale byl pečlivě domluven „ ...

Když jej redaktoři PL verze US časopisu Newsweek požádali, aby toto tvrzení rozvedl, Jaroslaw Kaczynski odpověděl : “ Merkelová dobře ví, co tím myslím, a to prozatím stačí “ ...

PL Millerova vyšetřovací zpráva nenabízí žádnou vlastní alternativní verzi, jen zpochybňuje některé „drobnosti“ ruské zprávy.

Mezi „drobnostmi“, které zpochybňuje, je ale jedna zásadní věc – velmi rozsáhle rozebírá nepřesnosti v hlášení smolenského dispečera, které jsou uvedeny v ruské závěrečné zprávě.

Pluk.Edmund Klich, šéf PL státní komise pro vyšetřování leteckých nehod, jenž byl PL zástupcem u ruského Mezistátního leteckého výboru, v Sejmu 18.1.011 prohlásil, že PL komise vlastní nahrávku konverzace mezi PL pilotem a ruským dispečerem, která dokazuje, že ruská zpráva zamlčuje pravdu o tom, co dělali smolenští dispečeři na věži  – vydávali pod nátlakem jistého ruského generála polské posádce chybné pokyny ( to uvádí i PL závěrečná zpráva v odstavci „ Další okolnosti, které k nehodě přispěly“, slovy :“ K nehodě přispěly i dezinformace dispečera o správném kurzu a výšce, které utvrdily posádku, že přiblížení probíhá řádně “ ), a při sestupu posádku nesprávně naváděli ...

Poláci podle Kliche dodnes nedostali záznamy hovoru mezi smolenskými dispečery, Rusové tvrdí, že byly budˇ záhadně smazány nebo záhadně zmizely ( 18.1.011 byly zveřejněny jejich „přepisy“ na stránkách ruského MAK ) ...

Pluk. Edmund Klich v roce 013 sice uvedl, že Tusk neměl o objektivní vyšetření nehody zájem, ale i Klich dezinformoval.

Viz mé články : Smolensk, nekonečné polské psychodrama, Smolensk II Tuskova cesta do čela Evropské rady, Smolensk III Některé oběti byly ještě v agonii, Smolensk IV Jak Tusk normalizoval vztahy s RF, Smolensk V Hádanka ruských dispečrů, kdo vlastně řídil, Smolensk VI, padělky a smyšlená tvrzení ruské zprávy, + Ruská operace Smolensk.

TUSK po Smolensku

13.5.010 byla Tuskovi za potlesku Merkelové v Aachen/v Cáchách udělena Cena Karla Velikého „Evropského vlastence“, třebaže stejně jako Kaczynský i Tusk se postavil proti tomu, aby EU vedlo jen německo-francouzské duo.

Od 1.12.014 je Tusk předsedou Evropské rady, třebaže nemluví ani anglicky ani francouzsky - v rozhovoru pro list The NYC Times z 3/015 Tusk, jenž zkritizoval Putinovu anekci Krymu, prohlásil, že Putin chce celou Ukrajinu, a že by se Evropané měli vzpamatovat, a začít budovat svoji obranu.

27.10.015 Kaczynského strana PIS, navzdory úsilí ruského velvyslance ve WAW, drtivě zvítězila v parlamentních volbách, a vytvořila vlastní vládu, což bylo pro Kreml velké trauma. Ruská ambasáda ve WAW musela tuto porážku odčinit a zorganizovat protivládní nepokoje, což se jí podařilo.

14.11.016 WAW gen. prokuratura  nechala v noci exhumovat první těla z 96 obětí z pádu letadla ve Smolensku, nejprve z krypty krakovského královského hradu Wawel Lecha Kaczynského a jeho manželky, jejichž těla byla převezena  na lékařskou fakultu krakovské Jagellonské univerzity. Exhumaci asistoval Jaroslav Kaczynský a dcera Lecha K. Marta.

Server wPolityce.pl uvedl, že při exhumaci z 11/0106 leželo v hrobě Petra Nurowského, někdejšího předsedy Polského olympijského výboru, tělo jiné smolenské oběti.

Antoni Macierewicz *1948 ( 91-92 ministr vnitra, 06-07 šéf vojenské kontrarozvědky za ministra obrany Radka Sikorského, od 11/015 ministr obrany ) spolu s Kaczynským několikrát obvinili Kreml z atentátu  ( exploze na palubě ) proti PL vládnímu letadlu, naposledy v 1/017 - 25.1.017 měl Macierewicz další autonehodu, tentokrát ve vojenské koloně u Toruně, kdy na jeho auto najelo vojenské nákladní auto, vyvázl však bez zranění  ( při zpáteční jízdě z pohřbu obětí Smolenska v roce 010 zahynul při autonehodě 60letý PL biskup protestantské církve Mieczyslaw Cieslar, jenž měl ke Kaczynským blízko) .

Exhumace 83 těl z 96 obětí, které budou trvat přibližně 1 rok, na kterých budou experti z DK, z Portugalska a ze CH hledat především stopy po explozi, Kreml ostře napadl ( proti exhumaci otevřeným dopisem Kaczynskému protestovalo i 200 rodinných příslušníků ze 17 rodin obětí ), a jím placený zahraniční tisk exhumaci označil za kontroverzní, a třebaže exhumace je pro stanovení pravdy nutná, mnozí prominentní vědci s PL vládou ze strachu před Kremlem odmítli spolupracovat ( viz, jak podpluk. KGB VVP zastrašil Vladimíra Iljušina, jenž se jako první z dlouhé řady SU kosmonautů 7.4.61 vrátil z obletu Země zpět na Zem, třebaže přistál v Číně, od tiskové konference s US novináři, kterou si s ním domluvili ještě před nástupem Putina do čela FSB, Iljušin  nedobrovolně skrýval 2 tajemství, která si odnesl do hrobu, a obě se týkala Gagarina – veřejnost v US je na tom stejně, US „ vyšetřovatelé „ dodnes nedokáží odpovědět na otázku, kolik lidí střílelo na JFK, a jak se odehrálo 9/11).

Autor: Andrea Kostlánová | neděle 29.1.2017 21:11 | karma článku: 22,99 | přečteno: 1193x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz