Občanská válka v Severním Irsku, hlad v RF

V Severním Irsku 2.3.17 v regionálních volbách vyhrála probritská Demokratická unionistická strana Iana Parsley/DUP, ale jen o jedno křeslo, před volbami měla DUP o 10 křesel více.S jedním křeslem navíc nemůže v severoirském

parlamentu vetovat žádné zákony.

Proirská nacionalistická strana Sinn Fein si přeje sjednocení s Irskem a vystupuje proti Brexitu, proti kterému se v Severním Irsku vyslovilo 56% voličů, v drtivé většině katolíků, ale proti Brexitu hlasovali i někteří protestanti, většinou zemědělci, kteří dostávali od Bruselu dotace, a kteří jsou dnes s Brexitem nespokojeni( a naopak někteří irští katolíci hlasovali pro Brexit, protože  „Brexit v Británii vyvolá takový bordel, že my Irové se konečně osamostatníme „ , prohlašují).

Brexit tak paradoxně spojil katolíky a některé protestanty, kteří se táží, zda jim bude lépe pod Británií, která dala přednost Brexitu, anebo pod Irskem, které v EU setrvává, a požadují rozhodnout tuto otázku v referendu o připojení se k Irsku.

Neochota šéfky strany DUP Arlene Foster odstoupit z funkce premiérky, dokud se nevyšetří skandál nákladného financování obnovitelných zdrojů energie ( cílem bylo venkovské voličstvo strany DUP, které, aby získalo vysoké dotace, mj. vytápělo dřevem prázdné stodoly ), vedla k předčasným volbám, a byla hlavní politickou chybou strany DUP, zatímco vypsání referenda o Brexitu bylo hlavní chybou Davida Camerona.

Na protest proti neochotě Fosterové odejít, v 1/017 odstoupil z funkce vicepremiéra churavějící Martin McGuinness (66), bývalý vojenský velitel IRA, takže dle mírových dohod z Belfastu z 10.4.98 ( podepsány o Velkém pátku ), musely být vypsány předčasné volby, protože neúčast jedné strany na vládě znamená odstoupení i druhé strany.

McGuinnesse nahradila 40letá Michelle O´Neil, dcera bývalého vojenského velitele IRA.

Sinn Fein s Fosterovou spoluvládnout nebude, Gerry Adams se již nechal slyšet, že Irové k vládnutí Angličany nepotřebují. Pokud k vytvoření nové vlády nedojde  do tří týdnů, LON by mohl v Severním Irsku obnovit přímou vládu, což by znamenalo v důsledku Brexitu konec mírového procesu v Severním Irsku.

Sněmovna lordů 1.3.17 Brexit přibrzdila ( oddálila přijetí UK zákona o odchodu z EU ), když k návrhu zákona Mayové o Brexitu přijala dodatek o garanci práv občanů EU ( 3 mil. v UK, počet žádostí o trvalý pobyt v UK po Brexitu dramaticky stoupl ), která chce Mayová garantovat až později na základě reciprocity.

Mayová může v Dolní komoře, v níž má většinu, dodatek anulovat, protože , jak prohlásila, její povinností je chránit práva UK občanů, takže je vyloučené, aby Bruselu nabízela jednostranné ústupky, ale Brusel si stojí na svém, že před  oficiálním zahájením Brexitu nebude s LON o ničem vyjednávat : „ No negotiation before notification „ .

Brusel sice vyhlašuje jednotu, ale obává se, aby po oficiálním zahájení Brexitu jednotlivé země nenavazovaly s LON zvláštní bilaterální vztahy na základě reciprocity, jak naznačilo Irsko, které žádá EU o výjimku ( irská ekonomika závisí na UK trhu ).

Irsko se bojí, aby se po Brexitu znovu neobjevily mezi ním a Severním Irskem nové hranice se strážními věžemi a ostnatým drátem, třebaže návrat k nim Mayová vyloučila – stály LON nemalé peníze a vyživovaly násilí. Kontrolní checkpointy byly do roku 89 na každém kroku, dnes v místech kasáren stojí hypermarkety a plynulé jízdě z Belfastu do Dublinu nic nebrání.

Severní Irsko by mohlo být první kolaterální škodou Brexitu, kdyby UK opět hranice s Irskou republikou zavedlo, přičemž Mayová stojí před nesnadným výběrem – budˇ zavede pozemní hranice a rozhněvá katolíky, anebo zavede námořní hranice mezi Irskem a Velkou Británií, a poštve si proti sobě protestanty.

V Severním Irsku po Brexitu roste nezaměstnanost, majitelé severoirských firem se masově stěhují do Irska, aby se neodstřihli od EU, a nejen majitelé firem – od Brexitu si do konce roku 016 požádalo o irský pas přes 70.000 severoirských katolíků, na což mají dle mírových dohod z roku 98 nárok.

Faktickým garantem mírových dohod z 4/98 byla EU, která na politickou stabilitu Irska věnovala 1.3 mld euro.

Robert McClenaghan, bývalý aktivista IRA, jenž mládí strávil v jedné z nejpřísněji střežených britských věznic, dnes v 59 letech provází turisty po Belfastu a jeho freskách s motivy  „ Brits  out“ / Ireland unfree will never be at peace „  , a předpovídá novou válku mladé generace s UK policisty a vojáky, pokud budou v Severním Irsku znovu rozmístěni. Již dnes mladí Irové, kteří mají zdi svého pokoje polepené Pannou Marií a obrázky svatých, v hospodách vykřikují, že jsou připraveni zemřít za Irsko stejně jako jejich otcové, a že děkují Bohu za Brexit, kvůli kterému se Irové opět chopí zbraní.

30 let konfliktu /69-98/ traumatizovalo generace z obou komunit, které nadále žijí izolovaně ( „ Zabili mi otce a strýce, nechci mít s nimi nic společného „  je obvyklá odpovědˇ na dotaz, co si  myslí o druhé komunitě ).

Mnozí z Irů stále spolupracují s frakcí IRA „ Real IRA“ ( ústředí v Derry /oficiálně Londonderry, které je rozdělené na katolickou a protestantskou část, viz Krvavá neděle z roku 72), která mírové dohody neuznala, a která je znechucena dnešní mládeží, která si žije své mírové životy, zatímco její otcové padli v boji za svobodu, kterou Severní Irsko doposud nezískalo.

Děda Roberta McClenaghana byl v roce 71 zavražděn výbuchem bomby v Belfastu, incident nebyl nikdy řádně vyšetřen, proto McClenaghan prohlašuje, že Irové v UK soudní systém nevěří, jen v soudnictví EU, a po Brexitu se nebudou mít kam obrátit.

Článek 1 Charty OSN vyhlašuje právo na sebeurčení, a protože referendum o Brexitu ukázalo, že většina Londýňanů, Skotů a Severních Irů si přeje zůstat v EU, EU si tyto hlasy proti Brexitu vyložila jako státní secese, a okamžitě je právně uznala za nezávislé entity jejich přijetím do EU.

Nový muslimský starosta Londýna Sadik Chan, po přijetí do EU šéf státu, poblahopřál Londýňanům, že jsou 30. státem EU, a prohlásil, že bude vládnout londýnskému státu zodpovědně a s úctou ke všem svým poddaným, zejména ke Královně a k premiérce Mayové. Prohlásil, že Anglie byla vždy spojencem Londýna, a navždy zůstane.

Premiérka Mayová rozhodla, že její vláda z finančních důvodů zůstane v LON s tím, že v roce 1940 se do LON přestěhovala vláda francouzská a nizozemská, tak není důvodu, proč by v LON nemohla zůstat vláda britská.

Také Skotové se zadostiučiněním uvítali svoji reintegraci do EU, a poblahopřáli si, že Skotsko zůstalo během referenda tvrdě proevropské, jen vyjádřili obavy, aby nemuseli příští rok znovu hlasovat o svém setrvání ve Velké Británii jako v roce 014, protože dle nich bylo Skotsko vždy britské, takže by pro setrvání ve Velké Británii zase hlasovali.

Občané Severního Irska slavili svůj opětovný vstup do EU v irských putykách celou noc, obavu měl jen okres Antrim, který hlasoval pro Brexit, a dnes se bojí, že bude muset v referendu hlasovat o vystoupení ze Severního Irska.

Z výše zmíněného vyplývá, že nelze automaticky vyhovět všem lidovým referendům. Proto v roce 05 EU ignorovala francouzské  (54.7% proti euroústavě) a NL veto, a evropská smlouva byla v roce 07 ratifikována v Lisabonu.

Z důvodu výše zmíněného Francie navzdory referendu o euroústavě zůstala v EU, protože Bretagne a vinařský kraj na Loiře hlasovaly pro euroústavu, takže po francouzském exitu by secesí  a reintegrací do EU vznikl nový stát Velká Británie II ( Bretagne + Pays de Loire ).

Putinovo Rusko spěje k hladomoru

9.3.17 Ruský politolog Andrej Pjontkovskij : Kreml propadá hysterii nejen z obav z možného nového US velvyslance v Rusku Johna Huntsman, ale i z Trumpa, jenž si již nemůže dovolit s Putinem flirtovat / ?????????? ?????????: ???????? ?? ?????? ???????????. ? ??? ????????  http://glavnoe.ua/news/n301405

13.5.016 Nižnyj Novgorod musí financovat výstavbu infrastruktury pro uspořádání MS ve fotbale v roce 2018 z finančních prostředků na onkologii, třebaže rakovina je v tomto kraji nemocí číslo jedna/

????????????? ??????? ???????? ??????? ??????? ?? ?????? ? ?????????? ? ????? ? ?????????????? ????????????? ??-2018

https://www.sports.ru/football/1039978566.html

5.3.17 Lidé v RF hladovějí/ Putinova RF,sverdlovská oblast /???? ??????? ?o?o?a??. ????????? ??. ???????????? ???????.https://www.youtube.com/watch?v=5Cb1Jg0SMEo .Předchozí video uživatel odstranil, zde je video funkční.

9.3.17 Údaje Moskevské burzy ukazují, že se ruský akciový trh zhroutil/ ???????? ????? ?????? ???????? ???????? https://www.gazeta.ru/business/news/2017/03/09/n_9775571.shtml

9.3.17 Ceny ropy znehodnotily ruské akcie i rubl/ ????? ???????? ?????????? ???????? ??????? ? ????? http://www.vedomosti.ru/finance/articles/2017/03/09/680518-neft-obrushila-rubl

10.3.17 Odliv kapitálu z RF se za první dva měsíce roku 017 zvýšil o více než 6%/ ?????? ????? ???????? ?? ?? ????? ? ??????—??????? ????? ??? ?? 6%http://www.rosbalt.ru/business/2017/03/10/1597803.html

11.3.17 Medvěděv vrátil Rusům tureckou žvýkačku, když zrušil zákaz dovozu TR žvýkaček do RF z 1.1.016/ ???????? ?????? ????????? ???????? ??????https://lenta.ru/news/2017/03/11/bubblegum/

 

 

 

 

Autor: Andrea Kostlánová | sobota 11.3.2017 20:45 | karma článku: 17,96 | přečteno: 823x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Probíhá v Moskvě puč ?

8.10.2022 v 20:00 | Karma: 17,64
  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz