Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Amatérská záchranná akce ruské armády v Sýrii ( 24.11.15 )

V Turecku/TR žilo mnoho protiasádovských prominentů, Erdogan vyzbrojoval a cvičil protiasádovské jednotky.TR podporuje i protiasádovský odboj syrskýchTurkmenů, spolupracujících se Svobodnou syrskou armádou /FSA, US podporované

milice syrských Kurdů však TR nařklo ze spoluprace s marxistickými teroristy z PKK, v TR zakázané, která je i na seznamu teroristických organizací NATO.

V 3/017 TR zamini varovalo před styky se syrskými Kurdy i Kreml /??? ?????? ??????????? ?? ? ????? ? PYD

http://aa.com.tr/ru/t%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F/-%D0%BC%D0%B8%D0%B4-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BB-%D1%80%D1%84-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D1%8F%D0%B7%D0%B8-%D1%81-pyd/778255

Erdogan doporučuje US + RF, aby stáhly svá vojska ze Sýrie / ??????? ??????????? ??? ? ?????? ??????? ?????? ?? ?????

https://www.golos-ameriki.ru/a/vv-erdogan-putin-syria/4113109.html

14.11.16 se po selhání obou motorů zřítila do Středozemního moře stíhačka teprve testované verze MiG-29KR/ KUBR při pokusu přistát na palubě jediné ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov, což se opakovalo 5.12.16, kdy Admirál Kuzněcov přišel o další letoun, tentokrát Su-33, který se na něm snažil přistát – údajně se mu přetrhlo lano brzdícího systému, takže přepadl přes palubu ( v 2/017 se jediná ruská letadlová lodˇ, zahalená do černého dýmu, vrátila se  sedmi doprovodnými plavidly na svoji základnu Severomorsk, její výlet do Středomoří, poté, co 25 let strávila jen v přístavu, připravil armádu zhruba o 10 mld rublů, nejvyšší položky činily výše zmíněné ztracené stíhačky ).

19.6.17 Kreml hrozil sestřelováním US stíhaček nad Sýrií v reakci na sestřelení letounu Su-22 syrské armády US stíhačkou F/A-18E Super Hornet u Tabky po vypuknutí pozemních bojů mezi syrskou armádou a arabsko-kurdskými silami, podporovanými US,v provincii Rakka.

MOW sestřelení označila za neplnění závazků plynoucích z memoranda, které obě strany podepsaly v 10/015 ( mj. vytvoření komunikačního spojení mezi velitelstvími na US letecké základně Ul-Udajd v Kataru a ruskou základnou Hmejmím v Sýrii ).

Ruský nadzvukový bombardér Suchoj Su-24M2 „Fencer“ 10.10.17 při startu ze základny Hmeymim, Latakia, 1 km východně od vesnice Shrachir, vyjel z RWY a začal hořet, navigátor kpt. Jurij Kopylov ( 42) a pilot kpt. Jurij Medvědkov, oba  z kaliningradské oblasti,  nepřežili. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že šlo o technickou závadu, a že byla vytvořena vyšetřovací komise.

Byl to již druhý bombardér Su-24, o který Putin v Sýrii přišel, první byl sestřelený TR stíhačkou F-16 24.11.15  poté, co narušil TR vzdušný prostor/VP. Stroj nesl 4 tříštivo–trhavé pumy OFAB-250-270, a spolu s dalším Su-24 ( ruské bombardéry operují minimálně ve dvou, nesmí létat sami ) v oblasti Kepir–Mortlu–Zachyja na severozápadě Sýrie u syrsko–turecké hranice, pomáhal syrské armádě, která zde bojovala proti milicím zdejších syrských Turkmenů, které tuto oblast ovládají, a kteří zde spolu s dalšími protiasádovskými uskupeními bojují proti Asádovi a Hezbolláhu.

K narušení TR VP ruskými letouny došlo poprvé 3.10.15, kdy TR stíhačky vzlétly poté, co ruský Su-30SM překročil TR hranice, což Putin vysvětlil „ navigačním omylem“ . Následující den TR VP narušil Su-24, a 5.10.15 TR oznámilo narušení svého VP MiGem-29, který zaměřil dvě TR stíhačky F-16 hlídkující nad hranicí. Putin výsměšně tvrdil, že šlo o syrský stroj.

Turecko Putina varovalo, že přelety svého VP nebude tolerovat, a 16.10.15 sestřelilo dva drony, jeden íránské a jeden ruské výroby (Orlan 10), které TR VP narušily. Po sestřelení ruského dronu 16.10.15 TR premiér Ahmat Davutoglu /014-016/prohlásil, že TR bude sestřelovat všechny letouny, které naruší jeho VP.

Již v 6/012 byl v Sýrii sestřelen TR průzkumný letoun, údajně ruským protiletadlovým systémem Pancir-S1 ( v kódu NATO "SA-22 Greyhound" ) dodaným Asádovi i s ruskou obsluhou. 2013 TR letectvo sestřelilo syrský vrtulník Mi-17, v roce 014 syrskou stíhačku MiG-23.

19.11.15 si TR zamini předvolalo ruského velvyslance Andreje Karlova ( zastřelen v Ankaře na vernisáži fotografií 19.12.16 22letým útočníkem, vydávajícím se za člena ochranky, jenž byl vzápětí rovněž zastřelen, údajně šlo o Mevlüt Mert Altintaş, jenž byl přijat k policii v roce 014), a požadovalo, aby Kreml okamžitě přestal bombardovat syrské turkmenské vesnice v provincii Latakia u TR hranic.

23.11.15 TR požadovalo svolání RB OSN k ruskému bombardování turkmenských vesnic v severní Sýrii, jejichž bombardování v Bayirbucaku zachytilo video, které zveřejnila TR agentura Anadolu, a premiér Davutoglu prohlásil, že TR jinak přikročí k opatřením, kterými turkmenské vesnice na obou stranách hranice ochrání, protože ruské bombardování je porušením článku 51 Protokolu I ženevských úmluv o ochraně civilistů.

Krátce po shození tříštivo–trhavých pum byl ruský bombardér zasažen tepelně naváděnou raketou vzduch-vzduch krátkého dosahu AIM-9X Sidewinder z TR F-16C.

Podle ruského ministerstva obrany byl letoun sestřelen během návratu na leteckou základnu v Sýrii 1 km od TR hranic v syrském VP.

Podle prohlášení TR v RB OSN tyto dva ruské bombardéry porušily TR VP do hloubky 2 km po dobu asi 17-22 sekund, jedno z nich bylo sestřeleno, a poté dopadlo na syrskou stranu turecko-syrské hranice, přičemž na TR straně hranice padající úlomky zranily dva civilisty.

Pilot Oleg Peškov i navigátor/operátor zbraňových systémů Konstantin Murachtin se 24.11.15 katapultovali, pilot Oleg Peškov byl zastřelen údajně TR žoldnéřem v žoldu místních povstalých syrských Turkmenů, když byl ještě na padáku (letoun dopadl v syrské provincii Latákija poblíž vesnice Bayir Bucak v oblasti obývané syrskými Turkmeny ). Podle některých ruských zdrojů byl pilot Peškov při seskoku padákem zraněn, a až na zemi brutálně ubit.

Povstalci uvedli, že stříleli na piloty v reakci na to, že letadlo shodilo na jejich vesnice pumy. Video, které údajně natočili povstalci, si nárokuje koalice islámských organizací Džaíš al-Islám (Islámská fronta).

Šéf Brigády syrských Turkmenů prohlásil, že zastřelili oba piloty, ale později Kreml tvrdil, že Konstantina Murachtina, jenž spolu s ruským pilotem bombardoval turkmenské vesnice, zachránilo speciální komando ruské a syrské armády.

Střelec, jenž jednal proti ženevským úmluvám o válečných zajatcích ( a proti článku 48 mezinárodního obyčejového práva humanitárního zakazujícího střílet na osoby na padáku v nouzi ), byl údajně v TR odsouzen k 5 letům vězení (jordánský pilot, zajatý IS, neměl to štěstí, aby byl zastřelen, IS žoldnéři jej dali do klece, polili benzínem a upálili zaživa).

Mluvčí „10. pobřežní brigády“ FSA uvedl agentuře AP, že oba ruští piloti byli zastřeleni palbou z kulometů turkmenskými povstalci, když byli ještě na padáku, a odmítl, že by je zastřelil příslušník Svobodné syrské armády/FSA, jak tvrdila celá řada médií.

Vyšetřující tým investigativní organizace Bellingcat potvrdil pravost videa FSA, ukazující střelbu na piloty, které dala na svůj kanál Youtube – pilotova uniforma a výzbroj byla identická s uniformami a výzbrojí ruských vojáků ze základny Hmeimim.Toto video zveřejnila i TR zpravodajská agentura Ihlas Haber Ajansi.

Později byla zveřejněna i fotografie ruského pilota,ukazující jeho střelné rány na hrudi a krvavé skvrny, potvrzující, že byl v době střelby naživu. Mrtvé tělo pilota našla „ 10. pobřežní brigáda“ FSA, a údajně jej Rusům nevydala.

Videorozhovor s  velitelem turkmenské milice, potvrzujícím, že piloty zastřelil jeden z jeho mužů, přinesla TR zpravodajská agentura Dogan.Tento velitel ukázal pickupa s velkokalibrovým těžkým kulometem, a muže ve svetru, jenž kulomet obsluhoval, jenž je rovněž na výše zmíněném videu.

Jeden ruský „ blogger“ NTV „doložil „, že onen velitel turkmenské milice je TR občan v žoldu turkmenských milic, stoupenec nacionalistické organizace Šedí vlci ( organizace TR tajných služeb pro prodej heroinu, která funguje pod pláštíkem nacionalismu „ ).

Putin tvrdil, že byl letoun sestřelen v oblasti, kterou ovládají „ teroristé ze Severního Kavkazu „ .

Ruská amatérská „záchranná“ akce

TR agentura Dogan uvedla, že v hornaté a zalesněné oblasti sestřelení, 50 km od ruské základny, zhruba dvě hodiny po sestřelení ( 2 hodiny uvádějí i jiné zdroje )  pátraly po pilotech dva ruské vrtulníky ( Putin tvrdil 15 minut po sestřelení ).

Zatímco ruský genštáb uvedl, že šlo o dva vrtulníky Mi-8, video, zveřejněné izraelským serverem Israeli Haaretz, ukazuje útočné-výsadkové vrtulníky Mi-8 a Mi-24.

Vrtulníky v detailnějších záběrech ukázal ve videu ruský proasádovský zpravodajský server Anna-News (zprávy ze Sýrie a Ukrajiny ), který zopakoval tvrzení ruského ministerstva obrany, že jeden z vrtulníků byl poškozen a musel nouzově přistát u pozic syrské armády ( jeho dezorientovaná 15členná osádka/z toho tříčlenná posádka  + 12 příslušníků ruské námořní pěchoty, se vydala opačným směrem k turkmenským pozicím, takže musela být zachráněna syrskou armádou a v teplých dekách s dudlíkem evakuována na ruskou základnu ), načež byl zničen minometnou palbou.

Povstalci verzi Kremlu o nouzovém přistání ruského vrtulníku odmítli, a zveřejnili na Youtube kanálu „1.pobřežní divize“ FSA video, ukazující, že vrtulník byl za letu zničen protitankovou řízenou střelou BGM-71 TOW „1.pobřežní brigády„ FSA, nikoliv minometnou palbou na zemi, jak tvrdilo ruské ministerstvo obrany.

Hned na začátku tohoto videa je jasně vidět, že šlo o vrtulník Mi-8 + Mi-24, nikoliv o dva vrtulníky Mi-8, jak tvrdilo ruské ministerstvo obrany.

Video poté ukazuje odpálení TOW a zásah, přičemž jak video ze sestřelení Su-24, tak video ze sestřelení Mi-8 ukazují v záběru objektů daleko od kameramana černou skvrnu. Ostatní zveřejněná videa tuto černou skvrnu nemají, což dle Bellingcat znamená, že jen video natočené „1.pobřežní brigádou „ FSA je pravé.

Druhou záchrannou akci uskutečnila tři syrská komanda s podporou ruských letounů, přičemž akci údajně řídil sám íránský gen. Kásim Sulejmání.

Teprve za soumraku našel navigátora ruský dron, který navedl záchranáře na místo. Během 12hodinové akce bylo zraněno několik syrských vojáků.

Podle Ankary bylo letadlo opakovaně varováno. Byl zveřejněn zvukový záznam varování a video se sestřelem ruského bombardéru. TR varování ruským pilotům potvrdil nejen pilot civilního nizozemského/NL letadla, ale i rádiový amatér, , jehož svědectví zveřejnil The Aviationist blog.

NL pilot uvedl, že sice neviděl ruský bombardér, ale viděl TR stíhačku F-16 na svém radaru, a slyšel několik varování, která byla k narušiteli vyslána, aniž jeho posádka na varování reagovala.

Zachráněný navigátor Konstantin Murachtin popřel, že by bombardér narušil TR VP a že byla posádka před sestřelením varována, třebaže TR varování ruským pilotům potvrdil nejen dopis Radě bezpečnosti OSN, ale i výše zmíněné nezávislé zdroje, a vstup ruského bombardéru do TR VP potvrzují turecká a do jisté míry i ruská radarová data, která ruské ministerstvo obrany zdráhavě předložilo až 12 hodin po sestřelení.

Za každých okolností  pravdomluvný gen.Sergej Rudskoj, šéf ruského genštábu v Sýrii, prohlásil, že ruský bombardér byl sestřelen na syrském území, a že naopak TR stíhačka narušila VP Sýrie, což označil za „flagrantní porušení mezinárodního práva“  ( v 3/017 gen. Rudskoj oznámil, že US koalice Sýrii zcela rozbombardovala, a že se ruským firmám infrastruktura Sýrie bude těžce obnovovat, nemluvě již o tom, že US koalice v Sýrii spáchala mnoho zločinů, zejména shazovala na civilisty bojový plyn sarin ) …

US bezpečnostní zdroje uvedly, že podle tepelné stopy byl ruský letoun po proniknutí nad TR zasažen v syrském vzdušném prostoru/VP, ale podle Putina Su-24 nepřeletěl TR hranici ani o milimetr, naopak turecká stíhačka F-16 vstoupila po dobu 40 sekund do syrského VP.

Bombardér byl sestřelen v 9.24 dopoledne, první video z jeho pádu, zveřejněné TR tiskovou agenturou Anadolu, se objevilo v 9:56. Pořídili jej novináři tiskové agentury Anadolu, údajně „zcela náhodou „.

Další video bylo zveřejněno až o několik hodin později, a to „1. pobřežní divizí „ Syrské svobodné armády/FSA.

Dle TR dat bombardér Su-24 letěl v době zásahu řízenou střelou Sidewinder velmi pomalu, jako by se připravoval k otočce či ke svržení pum.

Putinova TV RT zveřejnila data, která předložilo ruské ministerstvo obrany,  obsahující trajektorii letu Su-24 na topografické mapě a na radarové obrazovce.

Uživatel Twitteru @ETKMKAO si povšiml obrovského rozdílu mezi trajektorií Su-24 na mapě a na radaru, přičemž největší rozdíl byl na úseku poblíž TR-syrských hranic, takže museli chybovat Rusové,Turci nebo oba radary.

Putinovo tvrzení o Su-24 je v rozporu s údaji na topografické mapě ruského ministerstva obrany a s tvrzením expertů, navíc trajektorie na topografické mapě ruského ministerstva obrany neodpovídá ani jedné trajektorii na žádném z obou radarů.

Tvrzení Putina a ruského ministerstva obrany, že Su-24 letěl k jihu, nepodporují ani radarová data ruského ministerstva obrany, která dokazují narušení TR VP, třebaže na podstatně kratším úseku než ukazují TR radarová data.

Novinář Irek Murtazin ve svém článku v listu Novaja gazeta tvrdí, že ruské letouny za TR benevolence narušovaly TR VP pokaždé, když se vracely na základnu Hmeimim, s čímž experti nesouhlasí ( vzdálenost z nejjižnějšího bodu od TR hranic k základně Hmeimim je 48 km, ze severu je to 64 km ), tato verze odporuje nejen TR tvrzením, ale i ruským a TR radarovým údajům.

Podle ruských radarových záznamů Su-24 předtím, než vstoupil do TR VP letěl přes 20 km téměř přímou čarou severozápadně, nikoliv jižně, jak tvrdí Kreml, k TR hranicím.

Protože otáčecí rádius Su-24 je údajně 5 km, a to za rychlosti 2x rychlejší než jaká byla vypočítána dle TR dat, ani trajektorie předložena Kremlem (podobná trajektorii, kterou vypočítali Turci), nepodporuje tvrzení Ireka Murtazina.

V den sestřelení TR svolalo schůzku NATO, Putin označil sestřelení za „bodnutí nožem do zad“, a označil TR za „komplice teroristů“. Lavrov zrušil návštěvu TR plánovanou na 25.11.15.

Putin prohlásil, že pilot Peškov za svržení tříštivých pum obdrží nejvyšší ruské vyznamenání Hrdina RF, Murachtin a mrtvý mariňák Pozynič Řád za statečnost.

26.11.15 Putin v odvetě oznámil přerušení veškerých komunikačních kanálů s TR, a jako výhružku Turecku vyslal k syrskému pobřeží křižník Moskva, a na letecké základně Hmeimim, vzdálené jen 50 km od syrsko-turecké hranice, umístil nejmodernější ruský protiletadlový systém S-400. Střely tohoto systému dokážou sestřelit letadlo z výšky 30 km, operační dosah je 400 km. Ruské bombardéry, sející v Sýrii zkázu, začaly létat v doprovodu stíhaček.

TR reagovalo rozmístěním mobilního rušícího systému KORAL u hranice se Sýrií.

3.2.16 Lavrov prohlásil, že ruská armáda bude v Sýrii bojovat, dokud nezvítězí, to samé vzkázal Putinovi Netanjahu. ????????? ??? ?????? ??????, ??? ??????? ????????? ???????? ????? ?? ????? ? ?????. http://www.newsru.com/world/21mar2017/furcht.html.

 

 

Autor: Andrea Kostlánová | pátek 1.12.2017 22:24 | karma článku: 16,93 | přečteno: 1027x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz