Jurij Felštinský: Pátá Internacionála : Případová studie hádanky jménem Miloš Zeman II.

31. 01. 2021 18:10:12
( Investigativní studie Jurije Felštinského exkluzivně napsaná pro gordonua.com 1.5.2020, do češtiny přeložená na žádost autora Andreou Kostlánovou, část druhá ) Vytvoření finanční základny pro Zemanovy politické aktivity

První pokusy zaplatit České republice sovětský dluh

Zeman nebyl v politice žádný nováček, 17.7.1998 se stal premiérem, kterým zůstal do 15.7.2002. Právě v tomto období byly položeny základy pro Zemanovu budoucí spolupráci s ruskou vládou, kterou Putin vedl od roku 1999. Finanční základnou pro spolupráci se stalo refinancování starého sovětského dluhu vůči bývalému Československu, který vznikl, když Československo investovalo do stavby ruských ropovodů, plynovodů, a rafinérií.

Podíl ČR na sovětském dluhu v roce 2000 činil 3.6-3.7 miliard dolarů. Během refinancování dluhu, uvádějí různé zdroje, „ dostal svůj díl nejen současný český prezident, ale také další organizátoři tohoto obchodu „.

Za Václava Havla Kreml se splacením dluhu nespěchal, protože Havla nesnášel. Nedodržoval termíny splátkového kalendáře, refinancování dluhu bylo zablokováno. K roku 1993 byla jednání o splacení dluhu ve slepé uličce. Ministr obchodu a průmyslu Vladimír Dlouhý odcestoval do Kremlu, aby Kremlu oznámil, že se Praha ve věci ruského dluhu obrátí na Pařížský klub věřitelů.

1993 se Lubomír Soudek z bývalé Státní bezpečnosti/STB a bývalý spoluvlastník plzeňské Škodovky, pokusil ruský dluh vyjednat soukromě. Do Moskvy letěl několikrát a věřil, že dohodu o vypořádání dluhu dohodne. Nedohodl.

1998 ministr financí Ivo Svoboda navrhl za prostředníky vyjednávání dluhu dva rakousko-izraelské obchodníky ( podvodníky) ruského původu : Šlomo Alona a jeho syna Baraka Alona, jejichž firma BCL Trading v letech 1996-99 vylákala z české Komerční banky 8 miliard Kč.

Alon s osobními kontakty na vysoce postavené vládní činitele, včetně Ivo Svobody, si na fiktivní obchody s fiktivními dodavateli vypůjčil od KB milióny. Krást peníze z KB začal v roce 1996, když byl jejím ředitelem Richard Salzmann. Z podílu na tunelování KB bylo obviněno i představenstvo KB.

V březnu 2003 projednával jejich případ rakouský soud, když byl Barak Alon zatčen v Madˇarsku za vytunelování Madˇarské poštovní banky (Magyar Posta Zrt), která v důsledku toho zbankrotovala ( dostal trest osmiměsíčního vězení ).

V ČR se vytunelování KB dostalo k soudu v květnu 2005, ale bez účasti Baraka Alona, jehož trestní stíhání v ČR bylo převedeno do Rakouska, v němž po propuštění z rakouského vězení zmizel.

Problém ruského dluhu chtěl vedle Alonovy rodiny a ministra financí Ivo Svobody vyjednat i kontroverzní český podnikatel a šéf českého organizovaného zločinu František Mrázek, jenž byl zavražděn v roce 2006.

V roce 1999 byl Mrázek členem české delegace, která s ruským ministrem financí Michailem Kasjanovem vyjednávala časový rozvrh a metody platby sovětského dluhu v pražském hotelu Bellevue. Jednání se účastnil i Zemanův poradce Miroslav Šlouf a poslanec ČSSD Michal Kraus.

Šlomo Alon se svým blízkým přítelem Mrázkem poté zařídil první schůzku českých a ruských politiků v Moskvě s Jevgenijem Primakovem, ruským premiérem od září 1998 do května 1999. Ani tato jednání však nikam nevedla.

Bývalý funkcionář Socialistického svazu mládeže /SSM Vojtěch Slówik, jenž byl obchodním partnerem Rusnokova náměstka Ladislava Zelinky ve firmě International Commodities, která měla zájem odkoupit od českého státu ruský dluh s nabídkou velmi podobnou té, se kterou později uspěl Falkon, vzpomínal : "Obrátil jsem se v roce 1999 na svého přítele Miroslava Šloufa, předal mu návrh na odkoupení dluhu, ale pak to nějak zapadlo," vzpomíná Slówik.

Zeman a dohoda o splacení dluhu

1.6.2001 se Zeman s Kasjanovem sešli v Petrohradu a dohodli se na plánu, že ruský dluh, pohledávku české vlády, prodají firmě Falkon Capital. Dle Jana Kovalíka z týdeníku Respekt (The Moscow Times z 25.1.2001 ) byl tento plán předložen formou ultimáta ruskou stranou.

Česká vláda veřejně oznámila, že firma Falkon Capital vyhrála tendr na odprodej dluhu, nikdy však nepředložila žádné dokumenty ani o tendru ani o jeho účastnících. Zeman souhlasil i s druhou ruskou podmínkou – že ujednání smlouvy o odprodeji dluhu zůstanou tajná.

9.10.2001 Kasjanov přijel do Prahy a smlouvu o odprodeji dluhu podepsal. Dohoda s firmou Falkon Capital byla podepsána o dva dny později, 11.10.2001. Celkem byly podepsány čtyři tajné dohody.

Tajnost podmínek smlouvy o odkoupení ruského dluhu v ČR vyvolala otázky a rozpaky. Premiér Zeman prohlásil, že ujednání jsou sice tajná, ale přečíst si je může každý poslanec s bezpečnostní prověrkou. Falkon Capital tajnost smlouvy vysvětloval obchodním tajemstvím, čemuž přikyvoval i tehdejší Zemanův guvernér Národní banky Jiří Rusnok.

Právní experti však tvrdili, že označení podmínek vládní dohody s firmou Falkon Capital za „ obchodní tajemství „ bylo protiprávní, protože peníze šly do státní pokladny, a způsob, jakým byly obdrženy, nemohl být dle platných zákonů prohlášen za tajný, zejména, když vláda mohla prohlásit něco za tajné jenom vládním nařízením, a i seznam těchto tajných dohod musel být zveřejněn. Česko-ruská dohoda o prodeji dluhu na tomto seznamu nebyla.

Veřejný zájem o tuto kauzu je zcela legitimní. Dohoda s firmou Falkon Capital o odkupu dluhu byla naprosto nestandardní. Po zaplacení 400 mil. dolarů do státní pokladny v Praze registrovaná firma FC obdržela právo inkasovat od ruského státu 3 mld dolarů.

Plán počítal vybrat tuto částku přes barter, přes dodávky elektřiny od ruské monopolní energetické společnosti RAO JES třetím zemím. Dopis ze 13.9.2001 předsedy správní rady RAO JES Anatolije Čubajse ruskému ministru financí Alexeji Kudrinovi naznačuje, že Čubajs požádal ministra financí, aby firmě FC vyplatil 1.3 mld dolarů, a z tohoto důvodu, aby na RAO JES převedl částku 1.35 mld dolarů. V říjnu 2001 se však platební schéma změnilo.

Milos Zeman and Mikhail Kasyanov. Photo by ЕРА

9.10.2001 během návštěvy tehdejšího premiéra Michaila Kasjanova v ČR se obě strany dohodly, že převedou ruský dluh na Falkon Capital se 78% slevou na část celkového dluhu 3.6 mld dolarů ( tj. že obdrží 550 mil. dolarů místo 2.5 mld dolarů ). Rusko zase převedlo dluh ve výši 2.5 mld dolarů na RAO JES.

Další platby měly být, již bez asistence těchto dvou států, uskutečněny dvěma společnostmi, Falkon Capital ( obchodník, přes kterého ruský holding RAO JES předtím dodával elektřinu do Evropy ), a RAO JES. Falkon Capital poté „převedl“ ruský duh ve výši 2.5 mld dolarů na RAO JES, rovněž se slevou.

Žádná z těchto společností oficiálně nikdy tyto informace nepotvrdily, a nechaly veřejnost tápat, kdo a kolik na tomto obchodě vydělal. Veřejně je pouze známé, že ČR obdržela 550-580 mil. dolarů, a že RF zaplatila RAO JES 40 mld rublů ( 1.35 mld dolarů ).

Ruský novinář Oleg Lurje upozornil na prohlášení Michaila Kasjanova ze září 2001, že RF zaplatí společnosti Falkon Capital 1.35 mld dolarů, ze kterých ČR dostane 580 mil. a Falkon Capital 770 mil. dolarů. Rozdíl ve výši 770-800 mil. dolarů skončil v něčí kapse : u Falkon Capital, u RAO JES nebo v kapse někoho jiného.

Opakovaně zazněla tvrzení, že společnost FC od RAO JES žádné peníze za své zprostředkování neobdržela, a tvrzení opačná, že rozdíl v částce 770-800 mil. dolarů skončil na offshore účtu společnosti FC.

Je nutné zdůraznit, že odprodej sovětského dluhu se 78% slevou se uskutečnil na pozadí zpráv, že RF právě vyrovnala sovětský dluh v celé výši bez slev s tzv. Pařížským klubem věřitelů.

Dle Jefima Fištejna, bývalého ředitele Ruského vysílání Rádia Svobodná Evropa, byla společnost FC původně jen zástěrková firma, na jejímž prostřednictví se premiér Zeman dohodl se zúčastněnými ruskými stranami .

Ze strany ruské vlády bylo zmocnění Falkonu Capital potvrzeno Petrem Avenem.

Ruští účastníci dohody obdrželi svoji odměnu v penězích, Zeman dostal příslib moci : jím vyhrané prezidentské volby v roce 2013 byla ruská odměna za to, že starý sovětský dluh odepsal se 78% srážkou.

O některých podrobnostech rusko-české dohody média psala.

23.11.2001 ruský list Vedomosti uvedl:“ Toto schéma zahrnovalo ruské ministerstvo financí, ČR, RAO JES a společnost Falkon. FC od českého ministerstva financí obdržel právo požadovat 2.5 mld dolarů za svůj návrh, že odkoupí ruský dluh za 580 mil. dolarů. Ruské ministerstvo financí své závazky převedlo na RAO JES, zatímco Falkon souhlasil z této částky odepsat 1.15 mld dolarů a vymáhat zbývající částku ve výši 1.35 mld. dolarů pouze od RAO, nikoliv od ruské vlády.

Poté si česká společnost FC vzala půjčku, aby mohla české vládě zaplatit 580 mil. dolarů, vzápětí RAO JES tyto výdaje společnosti Falkon uhradilo, včetně úroku z půjčky ( zbývajících 770 mil. dolarů měly být společnosti FC zaplaceny formou dodávek elektrické energie). Na oplátku, mělo RAO JES koncem roku 2001 z federálního rozpočtu obdržet 40 mld rublů, aby u svých věřitelů ( Gazprom, Rosenergoatom, a různí dodavatelé uhlí ) vyrovnalo dluhy své a svých poboček. Tyto peníze by se tak přes účty RAO JES a jeho věřitelů vrátily v podobě úhrady nedoplatků poboček RAO do státního rozpočtu .

10.12.2001 RAO JES se Sberbankou uzavřela smlouvu o půjče, dle smlouvy Sberbank půjčila RAO JES 24 mld rublů ( zhruba 800 mil.dolarů, 12.4% z celkové hodnoty aktiv RAO JES ) s dobou splatnosti na 2 roky. Po uzavření smlouvy David Hern, člen správní rady RAO JES vysvětloval, že půjčka byla použita na odkup ruského dluhu od FC. RAO JES převedlo peníze na FC týden po obdržení půjčky, 17.12.2001.

Kolik z této částky dostala společnost FC není jasné, v prosinci 2001 zdroje blízké RAO JES oznámily, že FC obdržel téměř 550 mil. dolarů, což je částka, za kterou společnosti FC česká vláda dluh prodala. Pokud je to tak, „ marže“ společnosti FC byla 250 mil. dolarů, zatímco RAO JES vydělal 550 mil. dolarů, avšak nikoliv v hotovosti : tato částka mu byla prominuta na dluzích, které byly odepsány i jeho regionálním pobočkám, energetickým firmám, které dlužily Gazpromu, Rosenergoatomu a uhelným společnostem.

Dodnes česká a ruská média považují tuto dohodu o odkupu ruského dluhu za korupční, české bezpečnostní služby dohodu prověřovaly, ale výsledky vyšetřování nebyly zveřejněny ( pozn. překladatele : list Vědomosti z 28.12.2001 nazval kontrakt Miloše Zemana s Putinem „ mafiánským kontraktem roku „, viz můj článek Zeman a jeho tajná dohoda s Putinem o vymazání ruského ... kostlanova.blog.idnes.cz › blog

). Zejména je absolutně nejasné, od koho FC obdržel původních 20 mld Kč, aby ruský dluh mohl koupit.

V únoru 2002 komunističtí poslanci ruské Dumy požadovali, aby Sněmovní kontrolní výbor tuto dohodu prověřil z hlediska legálnosti a proveditelnosti. Absolutně nejasná byla totiž role, kterou v dohodě sehrálo neznámé Středisko pro podporu reforem v energetice / ruská zkratka TsTRE, neziskové partnerství, založené dvěma pobočkami RAO JES.

Klíčovou otázkou rovněž bylo, kde skončil rozdíl mezi 1.35 mld dolarů a 550 mil. dolarů, které ČR obdržela od TsSRE přes FC, kam oněch 800 mil. dolarů šlo.

V prosinci 2001 ruské ministerstvo financí převedlo na RAO JES své závazky k vyrovnání dluhu vůči ČR, a zavázalo se, že společnosti RAO JES uhrazený dluh vykompenzuje.

RAO JES, aby dluh mohlo koupit, vystavilo směnky v hodnotě 40.743 mld rublů, a převedlo je na FC, který v transakci vystupoval jako prostředník české vlády. Poté RAO JES směnky vykoupilo v několika platbách, a to za velkých slev. Tyto platby šly přes prostředníka TsTRE, jehož vlastníkem, jak již bylo zmíněno, byly dvě pobočky RAO JES, Středisko pro optimalizaci a JES platby, a Jurenergo JES.

Současně, dle své dohody s ruským ministerstvem financí, RAO JES rozšířila bezúročné půjčky na své největší dodavatele – Gazprom, Rosenergoatom a dvě své pobočky – půjčila jim 14.075 mld rublů a 26.044 mld rublů.

Půjčky svým pobočkám poskytla přes TsTRE, které je obratem převedlo na RAO JES. Těmito financemi RAO JES splatilo své dluhy u svých hlavních dodavatelů, a Gazprom a Rosenergoatom, na oplátku, splatily své závazky, které měly vůči ruské vládě.

Když ministerstvo financí obdrželo potvrzení o splacení ruského dluhu a o úhradě závazků dodavatelů RAO JES vůči ruské vládě, převedlo na RAO JES 40.713 mld rublů.

Protože dohoda se společností FC byla mezivládní, musela být uzavřena jen se souhlasem tehdejšího premiéra Zemana.

Jedním z přímých lobbistů za tuto dohodu na ministerstvu financí byl Zdeněk Rachač, bývalý poradce čsl. ministra financí Václava Klause (1989-1992). Klaus byl předsedou Poslanecké sněmovny v letech 1998-2002, prezidentem v letech 2003-2013 ( poznámka překladatele : dle motejlek.com z 19.10.2012 státní vyjednávač ruského dluhu Zdeněk Rachač zakotvil 2012 v představenstvu firmy FC, vedle předlistopadového šéfa Slovnaftu Čimbory a právníka Tomáše Chňoupka, syna komunistického ministra zahraničí ).

V polovině dubna 2002 tehdejší premiér Zeman přijel do Ruska, aby zde vyjednal zaplacení zbytku sovětského dluhu v částce 1.1 mld dolarů. Na základě dohody mezi ČR a RF měla být částka ve výši 200 mil. dolarů pokryta dodávkami ruského jaderného paliva, a „ mezi uchazeči o pokrytí zbývajících 900 mil. dolarů, které ruská vláda měla vrátit České republice „, psalo se v jednom ruském článku, převažovali „ zbrojaři a lodˇaři „, a již předtím se na urovnání ruského dluhu podílel Rosoboronexport.

List Finansovyje Izvestija koncem roku 2003 napsal: “ Náměstek ministra financí Ladislav Zelinka objasnil, že tentokrát bude dluh odkoupen za částku, která se blíží 35% ruského dluhu. Mechanismus transakce mezi Moskvou a společností FC Zelinka odmítl komentovat s tím, že o tom česká strana nic neví, že je to vnitřní záležitost RF : “ Budou-li nás informovat, dozvíme se to, nebudou-li nás informovat, tak se to asi nikdy nedozvíme. Pokud se RF a FC dohodnou, jediná zbývající část ruského dluhu ve výši 3.6 mld dolarů by byla část přidělená ministerstvu obrany.“

Ladislav Zelinka, náměstek ministra financí od roku 2000, jenž byl na ministerstvu financí zodpovědný za odprodej ruského dluhu, rezignoval v roce 2005 po skandálu s podvodem a finančními machinacemi kolem vymáhání peruánského dluhu vůči ČR.

Rusko, aby vyrovnalo další část dluhu, zvažovalo obnovit „ technickou vojenskou spolupráci „ s ČR, smlouvu, která v té době byla přes 10 let mrtvá.

Po zhroucení organizace Varšavského paktu v roce 1991 Československo dokonce zcela nové MiG-29 vyměnilo za vrtulníky. Součástí mezivládní dohody o „ technické vojenské spolupráci „ , podepsané 16.4.2002, se RF zavázala dodávat České republice náhradní díly, a opravovat bývalou sovětskou zbrojní techniku za částku 20-30 mil. dolarů. Česká strana plánovala nakoupit sedm útočných vrtulníků Mi-24 za částku 300-400 mil. dolarů.

11.2.2002 Leonid Melamed, tehdejší zástupce předsedy správní rady RAO JES , okolnosti kolem úhrady ruského dluhu vysvětlil velice vágně v rozhovoru pro list Vědomosti, kdy většinu otázek ponechal nezodpovězených :“ Kdo by jim to býval dal ?... Koupili jsme dluh od Falkonu za cenu, která transakci činila velice atraktivní.“

– Za těch US$800 miliónů, kterou jste si v prosinci 2001 vypůjčili od Sberbanky ?

– V prosinci jsme si půjčili částku podobnou částce, kterou uvádíte, odkud jste však vzali domněnku, že jsme ji použili na odkup dluhu od FC, a že jsme za dluh zaplatili přesně 800 mil. dolarů ?

– David Hern, člen správní rady vaší společnosti, nám to nedávno řekl, uvedl přesně 800 mil. dolarů. Snažíte se říci, že firma FC dostala méně ? „

– „ Řekl bych to jinak: FC obdržel více než 550 mil. dolarů, protože zadarmo by pro nás nepracoval. Kolují také fámy, že marže FC půjde na financování projektů české vlády. Ale do toho vám skutečně nic není.

Finance převedené na FC jsou zastupitelné. Ptáte-li se, zda RAO obdrželo počátkem prosince půjčku ve výši 800 mil. dolarů, říkám ano. Nemám však právo odhalovat specifické informace z dohod uzavřených s bankami.

– Je to tak, že jste v první fázi dluh odkoupili za 1.35 mld dolarů, a poté odkoupili od FC za mnohem méně ?

– Dluh jsme zaplatili prostřednictvím vlastních RAO směnek, které jsme uložili u jedné ruské banky, a poté je okamžitě zase odkoupili. Směnky hranice RF nepřekročily.

Poznámka: Leonid Melamed byl ve svém moskevském bytě zatčen 1.7.2015 důstojníky z hlavní vyšetřovací sekce Vyšetřovacího výboru RF z důvodu údajné zpronevěry finančních prostředků ve výši kolem 300 mil. rublů. Z této zpronevěry byl i oficiálně obžalován dle paragrafu 160 ruského TZ. Jeho zatčení vyvolal audit Kontrolního výboru RF z roku 2013. Melamed zůstal v domácím vězení do 11.5.2017, či dle jiných zdrojů do 21.2.2018.

Falkon Capital

Společnost Falkon Capital byla založena v Praze 28.11.1995 s počátečním kapitálem 2.5 mil. Kč ( méně než 70.000 dolarů ) osobami z bývalého Sovětského svazu. Zakladateli byli Panteleimon (Paata, Paat, Paato, Paatou) Mamaladze, Inga Mamaladze, Vazha Kiknavelidze, Aristarkh (Aristakes) Alaverdyan ( občan Arménie) a několik dalších osob.

Ve stejnou dobu, 10.11.1995 byla Paatem Mamaladzem a Teimorazem Kačkačišvili založena firma Falkon GmbH ve Švýcarsku s počátečním kapitálem 2 mil. CHF.

Dle BIS byl Paata Mamaladze bývalým důstojníkem GRU, jenž žil v Československu od konce 80. let. " KGB jej zde usadila, aby organizoval příjezdy prvních ruských gangů,“ uvedl jeden zaměstnanec BIS.

https://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=469324

Novinář Jan Kovalík (Respekt ), citující informaci z policejního Útvaru boje s organizovaným zločinem, uvádí, že Mamaladze byl GRU agent, a že i další spoluzakladatel FC byl vyšetřován speciální jednotkou české policie (The Moscow Times, 25 January 2001).

12.11.2001 webová stránka earthtimes.org zveřejnila článek významné newyorské novinářky Lucy Komisar, uvádějící, že švýcarská zástěrková firma Torola, registrovaná v Lugano, zabývající se obchodem se zbraněmi, udržuje kontakty s jistou zbrojařskou ruskou firmou, a že jedním z majitelů Torola (Skřivan v gruzínštině) je gruzínský obchodník se zbraněmi, bývalý důstojník GRU, Paata Gurmovič Mamaladze. Jako spolumajitel firmy Torola byl uveden Zeev Ofer, izraelský občan ruského původu, spolumajitel pražské firmy FC, jehož udávaná adresa byla totožná s adresou Paata Mamaladze ...

Předmětem podnikání společnosti FC bylo vymáhat za český stát dluhy. Její první pokus, stát se vymahatelem libyjského dluhu, byl neúspěšný.

Libyjský dluh ze sovětské éry se v roce 1989 pokusil vymáhat již německý občan Georg Brozicek, kterého 15.6.1989 někdo vyhodil z okna jeho švýcarského bytu, oficiálně „ vypadl z okna za nejasných okolností „ – o rok později se libyjský dluh ve výši 270 mil dolarů plukovníka Kaddáfího, jenž od Československa nakupoval vojenskou techniku, pokusila od české vlády koupit Mamaladzeho společnost FC ...

„Dohoda o odprodeji dluhu ve prospěch společnosti FC “ byla za ministra financí Ivana Pilipa již sepsána a připravena k podpisu, ale v dubnu 1998 ji příslušný odbor pro vymáhání dluhu odmítl na doporučení BIS podepsat. BIS informovala, že oba představitelé společnosti FC, Mamaladze a Kiknavеlidze, jsou bývalými důstojníky GRU, napojeni na sítě organizovaného zločinu. Oba BIS sledovala od roku 1993, později se o ně zajímala také speciální policejní jednotka pro boj s organizovaným zločinem.

Poté, co Pilip odmítl s „ českou“ firmou FC spolupracovat pro GRU minulost jejích vlastníků, původní gruzínsko-arménští zakladatelé firmy se 7.2.1997 z FC stáhli, a firma FC se přeregistrovala na firmu „ česko-švýcarskou „ s tím, že 95% svého kapitálu prodala švýcarské firmě Magchim AG s nastrčenými vlastníky, ve skutečnosti ve vedení firmy i nadále zůstal Panteleymon Paata Mamaladze, Sergio a David Mamaladze ( nar. 1986).

Od dubna 1998 proto ve statutárním zápisu společnosti FC gruzínští důstojníci GRU ( informace BIS) již nefigurovali. Místo nich byla do Obchodního rejstříku zapsána jména dvou švýcarských bratří, Hans Petr Moser (1955) a Beat Urs Moser (1958), kterým byla firma z 95% prodána, tvrdil nový šéf firmy FC Jozef Čimbora ze Slovenska, do roku 1999 člen správní rady OIL-SL, studoval na Gubkinově univerzitě ropy a plynu v Moskvě ( další člen byl rozmetán výbuchem svého BMW ve Zlíně v roce 1996, v témže roce byli zavražděni i další dva partneři FC, jeden v Praze, druhý ve Vídni ).

Šéf kontrarozvědky František Bublan ( za komunistů kněz, po 1989 ministr vnitra ) pro média uvedl, že jde o nastrčené figury, což kontrarozvědce potvrdila i nedosažitelnost představitelů firem a jejich falešné adresy ...

„ Zemanovu vládu jsme varovali, všichni ministři dostali informaci kontrarozvědky, že jde o fiktivní firmu „ , prohlásil Bublan. „ Podpořili tak nejen odprodej dluhu, ale i mafiánské metody odprodeje, „ dodal.

Na uvedené adrese se novinářům nepodařilo nikoho kontaktovat, šlo o prázdnou místnost, kterou katolický Dominikánský řád pronajal společnosti FC. Řád tvrdil, že občas si někdo přijde vybrat poštu. Vrátný konstatoval, že firma má kancelář o půl km dál – na zazvonění otevřela žena mluvící se silným ruským přízvukem, a řekla, že její šéf Čimbora dnes již nebude přítomen.

Ještě více šokující byla návštěva u švýcarských majitelů firmy, kteří měli na periférii městečka Neuhausen pronajatou kancelář ve špinavé průmyslové zóně v baráku z unimobuněk, a neměli ani sekretářku – za psacím stolem seděl návštěvou očividně šokovaný Beat Moser, jenž se odmítl bavit o čemkoliv souvisejícím s ruským dluhem.

Bratry Moserovy a jejich firmu neznali ani v regionálních novinách Schafhauser Nachrichten ...

Náměstek Zelinka novinářům přiznal, že „ švýcarské majitele firmy nikdy neviděl, že vždy jednal jen s Paatem Mamaladzem, jenž FC zastupoval„ ( Respekt z 29.10.2001) ...

Tato fiktivní společnost byla společností, kterou ruská a česká vláda na základě svého rozhodnutí pověřily, aby urovnala miliardy dolarů sovětského dluhu.

28.12.2001 list Vědomosti shrnul uzavření rusko-české smlouvy takto:

" Včera byl uzavřen pravděpodobně největší a nejzáhadnější obchod roku. Nyní je zcela jasné, že za pražskou společností Falkon, která koupila ruský dluh vůči ČR v hodnotě 2.5 mld dolarů za 22% jeho nominální hodnoty, stojí její ruský partner RAO JES.

Spojením několika kroků RAO JES vyrovnal svůj dluh ( 40 mld rublů, tj. 1.35 mld dolarů ) u ruské vlády za pouhých 550 miliónů dolarů. Ale ani ruská vláda neskončila „ v červených číslech „, protože se zbavila svého dluhu vůči ČR v částce 2.5 mld dolarů.

Současně se RAO JES zcela vyrovnal se společností FC, protože od ní odkoupil právo vymáhat ruský dluh vůči ČR, a na RAO JES s tímto právem byly převedeny i ruské dluhopisy. Rozdíl mezi těmito dvěma částkami, 770 mil. dolarů, byl čistý zisk z této transakce pro RAO JES, z její účasti na této mezivládní dohodě.

Urovnání sovětského dluhů vůči ČR ve výši 2.5 mld dolarů má tak logické vyústění.

V souladu s dohodou z 9.10.2001, podepsanou v Praze, byl dluh diskontován o 46%. Včera ministerstvo financí odepsalo zbývajících 1.35 mld dolarů, nebo-li 40 mld rublů dluhu, který RAO JES dlužilo vládě. Anatolij Čubajs navíc převzal od pražské společnosti FC, která odkoupila sovětský dluh v červnu 2001 v tendru vyhlášeném českým ministerstvem financí, vládní dluhopisy v hodnotě 1.35 mld dolarů. RAO JES zaplatil společnosti FC 550 mil. dolarů 17.12.2001, takže k 19.12.2001, kdy FC tuto částku převedl do české státní pokladny, se FC stal plnoprávným držitelem ruského dluhu.

Tudíž, dle úvah českých a ruských médií, ruská strana na úhradu svého českého dluhu vyčlenila 1.35 mld dolarů, zatímco česká strana obdržela budˇ 550 mil. dolarů nebo 570 mil. dolarů. Zůstává tudíž naprosto nejasné, kam se poděl rozdíl v částce 770-800 mil. dolarů.“

Zaplacení slovenského dluhu

V srpnu 2002 byl podle analogického schéma restrukturalizován sovětský dluh vůči Slovensku v celkové částce 1.112 mld dolarů. Doposud neznámá pražská společnost Fid Group se základním kapitálem 2 mil. Kč (64.000 dolarů) byla bez vypsání tendru slovenským ministerstvem financí zmocněna vyrovnat část ruského dluhu ve výši 460 mil. dolarů, když jí Slovensko dluh za 27% - 31 % jeho nominální hodnoty, tj. za částku 135-140 mil. dolarů, postoupilo.

Zůstává nejasné, proč si slovenská vláda bez tendru ( navzdory vládnímu nařízení č.519/2000 ) k tomuto účelu vybrala společnost Fid Group. Tuto společnost pro tento obchod jednostranně na základě vlastního rozhodnutí vybral slovenský ministr financí Vladimir Podstranský. Slovenský ministr spravedlnosti Ján Čarnogurský prohlásil, že podle jeho zdrojů společnost Fid Group vybrala ruská strana.

Čarnogurský byl proti tomu, aby se sovětský dluh vyrovnal tímto způsobem, poněvadž Fid Group dle jeho informací předtím v ČR porušovala v obchodních transakcích, které zahrnovaly velké částky peněz, své smluvní závazky. Představitelé ruské VEB banky se však nejen odmítli vyjádřit k podrobnostem obchodu, ale dali i jasně najevo, že transakci provede pražská společnost Fid Group: “ Bez souhlasu ruské vlády by se Fid Group v takovéto transakci nemohla vůbec angažovat.“

Předsedou správní rady Fid Group byl 25letý Daniel Farnbauer, předsedou dozorčí rady byl Miroslav Čokola, a členy dozorčí rady byli Imrich Farnbauer a Lucie Farnabauerová. Akcionářem byla Hana Farnbauerová.

Jinými slovy, šlo o malou rodinnou firmu, která nesplňovala ani jeden standard regulačních požadavků nutných pro vedení obchodních transakcí, přesto se angažovala v mezivládních finančních transakcích velkého rozsahu.

Svědectví Vladislava Moskaleva

Je obtížné nalézt svědky korupčních schémat na nejvyšších místech, nikdo nechce přiznat, že páchal trestné činy: bral úplatky, vyplácel provize ... Navíc od této transakce uplynulo hodně času, a účastníci obchodu z roku 2002 se v žebříčku byrokratické hierarchie vyšplhali na nejvyšší místa. Někteří se dokonce stali prezidenty.

Zvažme proto vzpomínky jednoho z účastníků těchto událostí, podnikatele Vladislava Moskaleva, jenž byl původně objeven a kontaktován pro rozhovor slavnou ruskou novinářkou Anastázií Kirilenko.

Moskalev dnes žije v Kanadě ( která nevyhověla ruské žádosti o jeho vydání ), ale v roce 1999 byl v epicentru nejvýznamnějších událostí v Rusku.

V 90. letech byl Moskalev členem tenisového klubu Bolšaja Šljapa (" Velký Klobouk ") , který pořádal turnaje, kterých se účastnili členové vlády a významní podnikatelé.

Organizátor klubu Jaroslav Kalagursky Moskalevovi představil Paata Mamaladzeho, zakladatele pražské společnosti Falkon Capital.

„Zahraniční dluh je pro podnikatele vždycky zajímavý, diskonty se pohybují od 10% do 80%, „ vysvětloval Moskalev. „Mamaladze se angažoval již v libyjském dluhu vůči ČR, neuspěl, tak se snažil získat ruský dluh. A když Kalagursky prohlásil, že Mamaladze odkup dluhu již provádí jménem českého ministra financí, zbystřil jsem pozornost.“

Podle Moskaleva kolem ruského dluhu vůči ČR kroužilo mnoho podnikatelů, ale jejich návrhy splatit dluh dodávkami dřeva a ropy byly zamítnuty.

„ Navrhl jsem splatit dluh dodávkami elektřiny, třebaže ČR měla vlastní elektřiny nadbytek. Můj přítel Oleg Sysjujev, jenž čerstvě odešel z Prezidentské kanceláře, mne dohodl schůzku s tehdejším ministrem financí Michailem Kasjanovem, na kterou jsem přišel se Sysjujevem.“

„ S čím jste přišli, chlapci?“ zeptal se a přátelsky se usmál. Řekl jsem mu: “ Nabízím vyrovnat český dluh.“ „Jakým způsobem to chcete udělat ?“ „Dodávkami elektřiny.“ Kasjanov byl prvním člověkem, jenž byl na mém návrhu okamžitě zainteresován, aniž by kladl hloupé otázky typu „ Proč by měla ČR potřebovat elektřinu?“ Místo toho po pětiminutové konverzaci Kasjanov řekl: „ OK, zkusme to.“

Požádal mne, abych obstaral dopis od RAO JES, ve kterém RAO JES projeví zájem o účast v plánu vyrovnání českého dluhu dodávkami elektřiny. Slovní obrat „ dodávkami elektřiny „ vůbec nespecifikuje, kam by dodávky směřovaly, když byl obchod odstartován, dodávky šly do Běloruska a na Ukrajinu.“

Владислав Москалев. Video screenshot: Oleg B. / YouTube

Kasjanov požadoval, aby dopis vypadal „ hodně oficiálně “ a byl dvoustránkový, protože bude muset být začleněn do korespondence s českým ministerstvem financí.

Zprvu to nevypadalo, že tento dopis bude možné obstarat.

" Jen dva lidé měli v RAO JES podpisové právo, Čubajs a Alexej Kudrin, jenž byl v té době Čubajsovým finančním náměstkem. Sysjujev mne dlouho nedokázal na schůzku s Kudrinem protlačit, protože Kudrin nikdy neměl čas. Podařilo se mi dostat se k němu přes Alfreda Kocha, s nímž jsem měl některé společné známé. Sysjujev požádal Kocha, aby mne zařídil u Kudrina schůzku. Koch v té době již nepracoval pro vládu, pracoval v nějakém fondu se svým přítelem Arkadijem Jevstafijevem v Gazetny Lane, kde jsem se setkal s Kochem.

Poté jsme šli do RAO JES společně, sídlo RAO bylo v té době v China Town.

Koch a Jevstafijev vešli do Kudrinovy kanceláře, já jsem čekal na chodbě. Abych věci urychlil, dopis jsem měl napsaný již předem. Po 20 minutách Koch a Jevstafijev vyšli se zklamaným výrazem : „Nepodepsal to.“ „Proč?“ „Řekl, že o tom nic neví.“ To se Kudrin později stal ministrem financí.

Řekl jsem jim : „ Požádejte Kudrinovu sekretářku, atˇ napíše jenom jednu větu : “ RAO JES RF má zájem o účast při urovnání ruského zahraničního dluhu vůči ČR v částce 3 mld dolarů. Co když to podepíše ?“ Vrátili se tedy do jeho kanceláře, a za pár minut vítězoslavně vyšli: „ Podepsal to.“ S tímto podpisem jsem šel na ministerstvo financí, a Kasjanov se mne zeptal:“ Máte dopis?“ „Ano.“ Podívám se.“ Kasjanov si dopis přečetl, neřekl nic, jen se smál.

Českému ministerstvu financí bylo poté oznámeno, že existuje nový možný způsob, jak ruský dluh uhradit.

Dalším krokem bylo podepsání dohody mezi RAO JES a společností, zmocněnou jednat v této věci za české ministerstvo financí, kterou byl Falkon Capital.“

Podle Moskaleva, ačkoliv dokumenty za FC podepsal Jozef Čimbora, stál za transakcí Paata Mamaladze. " Když si Mamaladze uvědomil, že by tentokrát jeho snaha mohla vyjít, otevřel si konečně kancelář, kterou jeho společnost předtím neměla.

Za měsíc či dva připravili smlouvu, ale Kudrin se mezitím stal ministrem financí a Kasjanov premiérem. Kudrinův post finančního náměstka převzal Čubajsův další zástupce Anatolij Zelinský. Asi týden jsme kontrakt probírali. Trval jsem na tom, aby RAO JES obdrželo od ministerstva financí zálohu ve výši 5 mil. dolarů. Zelinský o tom informoval Čubajse, a ten řekl, „ Dejte se do toho. „

Po čtvrté či páté schůzce Zelinský oznámil : “ Zítra to podepíšu v 10 dopoledne „, tak jsem to sdělil Mamaladzemu. Ale druhý den Zelinský řekl: „Nepodepíšu to, bohužel.“ Sotva jsem věřil svým uším, přemlouval jsem ho dvě hodiny, nakonec to mlčky podepsal, a řekl :“ Jsem jednoduše unavený, uvidíme, co se bude dít.“

Moskalev poté podepsaný kontrakt předal Mamaladzemu, a druhý den byl zaregistrovaný na českém ministerstvu financí.

“Asi do 6-8 měsíců po zahájení všech jednání, začaly být vypláceny platby, když mezitím RAO JES našlo organizaci – Inter RAO, která měla kontrakt plnit v samotné RAO. Když byl kontrakt podepsán, měla Inter RAO kancelář v Morském domě u Dumy. Mamaladze do Ruska nikdy osobně nepřijel, ale jezdili jeho lidi, a byli překvapeni, že tento obrovský kontrakt má na starosti taková malá firma. Na to jsem jim odpověděl:“ Podívejte se na sebe !“ Webová stránka společnosti FC dokonce neuváděla ani telefon či email.

Kompenzace účastníků, kteří se o kontrakt o rozkrájení sovětského dluhu zasloužili, a začátek politické spolupráce lidí, kteří se na urovnání dluhu podíleli

Poté, co Moskalev odvedl veškerou počáteční práci, byl od kontraktu „ odstřižen“ : " O rok později Zelinský z RAO odešel, a jeho post i český kontrakt převzal Leonid Melamed, jenž, na rozdíl od jiných, peníze již vyčlenil. Proto se mne jednoduše zbavili. Mamaladze mne dal jistou kompenzaci, očividně ze své vlastní kapsy, v částce, která stačila na pár obědů v restauraci.

Dohodli jsme se na něčem úplně jiném, ale o riziku jsem věděl, protože žádný dokument jsem nepodepsal. Nemělo cenu se rozčilovat. Sysjujev již v Prezidentské kanceláři nepracoval, byl v Alfa Bance, takže nebylo nikoho, kdo by se mne zastal. Po podepsání kontraktu mě o pár dní později, z ničeho nic, telefonoval Zelinský, a řekl mi: „ Potřebujeme ty peníze. Čubajs naléhá.“

Připadalo mi to směšné, takové věci se řeší předem, a bylo mi jasné, že peníze mají být jen pro něho osobně, protože částka byla malá, jen kolem 150.000 dolarů, ministerstvo ještě žádnou zálohu na kontrakt neposlalo. Musel jsem mu vysvětlit, že RAO JES jako obchodní entita by mohlo podepsat oficiální smlouvu se třetí stranou o poradenských službách pro nalezení vhodného partnera ( Falkon Capital ) pro splacení dluhu. V důsledku mé rady byla podepsána Smlouva o zprostředkování č.1-ChR z 22.7.1999.

Článek 4 této smlouvy o zprostředkování zněl :“ Ředitel RAO JES musí agentovi (Yucom-Libero ) vyplatit kompenzaci ve výši 3% z celkové částky obdržené od ruského ministerstva financí jako protiplnění za dodávky.“

Seznam úkolů, které Yucom-Libero ( poznámka překladatele : Yucom-Libero Finanz und Handels AG, Lichtenštejnsko, ovládaná Panteleimonem „Paatou“ Mamaladzem, v roce 2009 získala 90% českého FC ) splnil a požadoval zaplatit, zahrnoval i to, že „ jednali s českou vládou – s ministrem financí a se zmocněným představitelem FC, o dohodě přijmout dodávky elektřiny jako formu splacení dluhu RF, že připravovali a účastnili se podepsání smlouvy mezi RAO JES a zmocněným zástupcem FC, což je potvrzeno realizací uvedené dohody č.1017/1755 ze dne 28.7.1999.“

Moskalev poznamenal, že Anatolij Zelinský obdržel provizi za realizaci této dohody „ jen jednou“, a to v částce 144.000 dolarů.

Moskalev byl přesvědčen, že Kudrin ohledně této dohody žádné námitky neměl.

„ Jednou jsem Zelinského doprovázel do Prahy, poté on vzal do Prahy Kudrina. Zelinský měl na tomto obchodě jen malý podíl, Kudrin velký. Nemám žádné dokumenty, kterými bych to mohl potvrdit, protože mne rychle z tohoto obchodu vytlačili, ale dozvěděl jsem se to od lidí z Inter-RAO. Zelinskému zaplatili za to, že Kudrina seznámil s vedením společnosti FC. Kasjanov nedostal od nikoho nic.“

Obchody se společností FC ohledně zbylé části ruského dluhu pokračovaly i poté, co Michail Kasjanov z funkce premiéra odešel. „Pouze hrstka vybraných lidí uvnitř spikleneckého kruhu věděla, co se pod českým dluhem skrývá.“

Nakonec, podle Moskaleva, „ jen minimum ze zhruba 2 mld dolarů šlo na platby za slevy „, zbytek ve výši jedné miliardy dolarů šel na dodávky elektřiny Bělorusku a Ukrajině: ministerstvo financí vyplatilo společnosti FC 1.15 mld dolarů, a každý věděl, že do české státní pokladny doputovalo jen 400 mil. dolarů. Zbytek ve výši 700 mil. dolarů byl již přerozdělen mezi účastníky: každý dostal svůj podíl, i Melamed a Čubajs. Podle mého zdroje, jednoho zaměstnance Malmazadeho, Čubajs dal část z těchto peněz i Zemanovi. Nejen formou bankovního převodu, ale i v hotovosti. Zemana si tak očividně „ zahákli „ . „

V červenci 2001 Jozef Čimbora policii v Praze nahlásil, že ztratil kufřík, který byl poté nalezen – obsahoval 180.000 dolarů v hotovosti, jejichž původ, ani proč je měl u sebe a pro koho je měl, Čimbora nebyl schopen vysvětlit.

Krátce před vánocemi 2001 FC převedl 570 mil. dolarů na účet pražské pobočky Deutsche Bank, částka byla převedena na české koruny a putovala na účet ČNB. Konečnou platbu v částce 19.000 dolarů české ministerstvo financí od FC obdrželo v létě 2012.

Putin byl o tomto korupčním jednání informován s návrhem na potrestání viníků. Putin dal Kasjanovi volnou ruku a ten se samozřejmě rozhodl nepotrestat svého vlastního ministra financí.

Moskalev však uvedl, že „ někdy v roce 2005 ( poznámka překladatele : v roce 2005 Čubajs jako zázrakem přežil atentát - při cestě do práce atentátníci se samopaly napadli jeho BMW a vůz jeho ochranky. Mezi auty zároveň vybuchla nálož ) jej kontaktoval FSB důstojník střední hodnosti, a chtěl po něm kompromitující informace na Čubajse v kauze českého dluhu.“

V tomto kontextu je zajímavé prohlášení Anatolije Čubajse o článku Václava Klause o Ukrajině. Čubajs v roce 2014 odeslal dva tweety, kterými reagoval na Klause a jeho postoj k Ukrajině: „ Můj starý kamarád Václav Klaus, bývalý český prezident, mne poslal link na jeho článek o Ukrajině. Ne všichni s ním budou souhlasit, ale nemůže být obviněn, že je povrchní a zaujatý. Četl jsem ho, je to zajímavý článek, přečtěte si ho.“

V tomto „ nezaujatém „ článku Klaus mezi jiným tvrdí, že „ současná Ukrajina je smutným dědictvím Stalinova míchání národů a hranic „, která zcela postrádá historickou tradici vlastní státnosti“. Euromajdan Klaus nazval „kyjevským pučem“ a předpověděl Ukrajině rozpad.

V lednu 2015, nedlouho po anexi Krymu a ruské invazi na východní Ukrajinu, Klaus oznámil, že by Ukrajina měla zopakovat „ pozitivní zkušenost z rozdělení Československa „ na ČR a Slovensko, že Rusko na východní Ukrajině nebojuje, že se Ukrajině nepodařilo být „ státem“ , a že Krym byl vždy součástí Ruska: „ Je zcela jasné, že Krym nikdy nebyl součástí Ukrajiny, a vy to víte. Krym vždy patřil Rusku,“ prohlásil Klaus, načež byl vyloučen z washingtonského Cato Institute.

Anatoly Chubais and Václav Klaus. Photo by theins.ru

Klaus je mnoho let jedním z největších Putinových obhájců, chvalořečil Putina i při jeho agresi vůči Gruzii v roce 2008. EU přirovnal k SSSR a globální oteplování nazval „ náboženstvím“, ne vědou. Lukoil podepsal Klausovu knihu vydanou v ruštině, zesměšňující tezi globálního oteplování, a Putin Klausovi osobně předal Puškinovu medajli. Podle novináře Ondřeje Soukupa se Klaus přátelí s majitelem Lukoilu Vagitem Alekperovem.

Zeman, jenž se s Putinem sešel v Soči v listopadu 2017, prohlásil, že : “Ukrajina si nepamatuje vlastní historii, “ a že ČR potřebuje Rusko více než EU, nevyloučil vypsání referenda v ČR o dalším setrvání v EU a v NATO, a nazval anexi Krymu „ hotovou věcí „ a „ obnovením historické spravedlnosti“, http://uacrisis.org/38646-chech , zatímco Ukrajině poradil, aby zvážila „ finanční kompenzaci nebo kompenzaci ve formě dodávek ropy a plynu „. Zeman také požadoval ukončení protiruských sankcí, které byly na Rusko uvaleny po její invazi na Ukrajinu, s tím, že čeští podnikatelé chtějí rozvíjet ekonomické vztahy se svým východním sousedem a prosazovat své zájmy v této oblasti.

„Mluvil jsem s Lavrovem, a ten mi řekl, že tam ( na Ukrajině) nejsou žádní ruští vojáci ... Neexistuje žádný důkaz o ruské vojenské přítomnosti v Donbasu, „ oznámil Zeman novinářům.

„Zemanovi každý měsíc poskytujeme detailní informace,“ reagovaly české zpravodajské služby, naznačující, že Zeman si je dobře vědom ruské invaze na Ukrajinu.

V červnu 2017 ČR odmítla přijmout migranty dle kvót EU, a vyvolala četné spekulace o tom, zda se chystá odejít z EU. Zemanova slova, že v dlouhodobějším výhledu „ se EU stane členem RF“ vyvolalo v ČR silnou veřejnou odezvu.

Urovnání českého a slovenského dluhu vytvořilo v letech 2003-2004 celou škálu zakonspirovaných účastníků a sektorů, vybudovaných na fantastických penězích zdarma, které jim bez práce spadly do klína a začaly obíhat.

Všichni účastníci tohoto obchodu rychle stoupali v kariérním žebříčku. Doposud zcela neznámá společnost Falkon Capital se stala mezinárodní společností, která se začala angažovat v nejrůznějších rozsáhlých projektech, navzdory své pochybné pověsti, podezřelých stínových obchodů, korupci a svému spojení s kriminálním podsvětím a tajnými službami ( poznámka Andrei Kostlánové: Paata Mamaladze v Praze náhle zemřel počátkem prosince 2020, pohřben je v hrobce v centrální části vinohradského hřbitova. Pohřbu se zúčastnila celá gruzínská ambasáda, včetně velvyslankyně, a také zástupci místní gruzínské mafiánské komunity – bývalý gruzínský velvyslanec v ČR Gogsadze přijel až z Budapešti, kde působí jako velvyslanec).

Ruský vojensko-průmyslový komplex se oficiálně podílel na platbě zbytku ruského dluhu, což Rusům umožnilo spolupracovat s bývalými československými zbrojaři a výrobci munice.

Právě v této době budoucí zbrojařský holding Czechoslovak Group (CSG), založený podnikatelem Jaroslavem Strnadem, začal svůj vzestup.

Autor: Andrea Kostlánová | neděle 31.1.2021 18:10 | karma článku: 19.73 | přečteno: 782x

Další články blogera

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 479 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma článku: 11.95 | Přečteno: 479 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma článku: 16.28 | Přečteno: 716 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 264 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.98 | Přečteno: 191 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.73 | Přečteno: 207 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 613 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 1105 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1381

Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...