Jurij Felštinský: V.Internacionála : Případová studie hádanky jménem Miloš Zeman VI

24. 04. 2021 14:17:33
Investigativní studie Jurije Felštinského exkluzivně napsaná pro gordonua.com 1.5.2020, do češtiny přeložená na žádost autora Andreou Kostlánovou, část 6 Nekalé financování Zemana a jeho strany.

Kdo financoval Zemana a jeho stranu

Před prezidentskými volbami, které Zemana přivedly k moci, Zeman strávil téměř 10 let ve svém venkovském sídle, kdy se stýkal jen s několika lidmi, především se Zdeňkem Zbytkem.

Úzké kontakty udržoval i s vlivnými ruskými podnikateli, které se později stali jeho „ přáteli „ , např. s Vladimírem Jermakovem * 1964 ( poznámka překladatele : viz článek „ Zemřel česko-ruský podnikatel Vladimír Ermakov „, v týdeníku Hrot z 19.1.21 Davida Tramba, Jermakov v dubnu 2001 založil pro Gazprom plynárenskou společnost Vemex, která prolomila monopol Transgasu a začala do ČR dodávat ruský plyn. Šéfové Vemexu obchodovali i s podvodníky, kteří neodváděli DPH. Dlužnou daň ve výši 430 milionů korun musel zaplatit Vemex, který se dostal do ztráty, v květnu 2016 byl Jermakov z vedení Vemex odvolán. Vemex se 2017 z trhu stáhl, zákazníky převedl na společnost Wingas. Krachem skončila i Jermakova další firma Aled-Praha, která plánovala spustit výrobu umělých safírů. Krach projektu stáhl i zadluženou Evropsko-ruskou banku/ERB, která Jermakovův záměr financovala, a které Česká národní banka v říjnu 2016 odebrala bankovní licenci.)

Jermakov vlastnil firmu na výrobu umělých diamantů v Luhansku, ale když Kreml ve snaze zabrat po Krymu i Donbas vytvořil v roce 2014 pirátský státeček Luhanskou lidovou republiku, Jermakov svojí luhanskou firmu převedl do Ruska.

Představitelé ruské společnosti Lukoil Aviation Martin Nejedlý a podnikatel Pavel Galuška, štědře financovali Zemana a jeho stranu Strana práv občanů/SPO – později se stali Zemanovými poradci. Zemanovu stranu SPO, kterou 2018-20 vedl Zemanův osobní lékař Lubomír Nečas ( poznámka překladatele: dnes v SPD), financoval Nejedlého Lukoil, Nejedlý financoval i Zemanovu volební kampaň. ( poznámka překladatele, viz : Ten třetí. Prezidentův poradce Galuška je ve stínu Nejedlého a Mynáře

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/prezident-milos-zeman-poradce-podnikatel-pavel-galuska.A200129_090556_domaci_rko , Zeman, Nejedlý, Galuška, František Čuba, Miroslav Šlouf pro sebe a pro Rusko navzájem ... ).

Jaroslav Strnad

byl dalším oficiálním klíčovým finančníkem Miloše Zemana a jeho strany SPO. 2013 společnost DAKO-CZ, kterou Strnad, Beljajev a Lazar koupili v roce 2007, vyrábějící brzdové systémy pro kolejová vozidla, poskytla 2013 Zemanovi na jeho volební kampaň 3.5 mil. Kč, a další 4 mil. Kč jeho straně SPO. 2014 dala Zemanově straně SPO další milión Kč. V lednu 2015 se Zeman účastnil otevření nové montážní a expediční haly Dako-CZ.

21.12.2017 Strnad a Beljajev prostřednictvím DAKO-CZ darovali Zemanovi na jeho druhou prezidentskou kampaň z ledna 2018 dva milióny Kč (92.160 USS ). Další Strnadovy firmy poskytly Zemanovi na druhou prezidentskou kampaň dalších 1.9 mil. Kč.

Druhou nejštědřejší firmou k Zemanovi byla společnost Composite Components, rovněž založena Strnadem a řízená Petrem Ruskem, která Zemanovi darovala 1 mil. Kč. Tyto dvě Strnadovy firmy financovaly Zemanovy prezidentské kampaně ze dvou třetin.

Jan Nekola poslal Zemanovi 900.000 Kč ( jeho právník se účastnil mnoha důležitých událostí spojených se Strnadem ).

Zemanova prezidentská „nekampaň“ ( oznámil, že v roce 2018 žádnou oficiální prezidentskou kampaň nepovede ) stála 17 mil. Kč.

Drtivou část reklamních billboardů a jiných výdajů spojených se Zemanovou kampaní neplatil Zeman, ale jeho strana SPO, spolek Přátelé Miloše Zemana, který vedl Zemanův kancléř Vratislav Mynář a šéf Jazzové sekce Karel Srp ( poznámka překladatele : Karel Srp byl agentem STB, udal i vlastního syna, přesto jej Zeman 28.10.2013 vyznamenal, a v lednu 2017 jej chtěl Zeman jmenovat členem Etické komise ČR pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu, jmenování však odmítl stvrdit svým podpisem premiér Sobotka , v červenci 2017 Zeman chtěl Srpa jmenovat členem Rady Ústavu pro studium totalitních režimů, přestože nesplňuje zákonem dané podmínky : byl členem KSČ a byl evidovaným spolupracovníkem STB ), a společnost Euro-Agency, kterou vedl Ivan Drbohlav, jenž do roku 1989 prodával v STB PZO traktory ( poznámka překladatele : Drbohlav založil a spoluvlastní společnost Mountfield, všichni se soudili pro „ nezákonnou „ evidenci v archívech STB, mezi STB podnikatelskou elitu v PZO patřili i podnikatelé Peter Kovarčík, „zabil se“ 2015 v koupelně, či Milan Velek, František Chvalovský, Babiš, Václav Junek, Josef Tošovský - dostal bývalý plukovník StB Josef Čadek licenci na Banku Bohemia proto, že věděl o Tošovského minulosti? Čadek poté banku během dvou let pod dohledem ČNB dovedl různými tunely ke krachu, na kterém vydělal desítky milionů , viz Respekt Jaroslav Spurný Minulosti, otevři se ).

Podle publicisty Jefima Fištejna korupční projekty, iniciované Zemanem, realizovali Mynář s Nejedlým, Zeman byl zcela určitě beneficientem těchto projektů. Ani Mynář ani Nejedlý nezískali standardní bezpečnostní prověrku pro vysoké vládní úředníky ( viz také článek „Američané u soudu: Zemanovo okolí navázalo linku na ruské bezpečnostní služby „ ).

“ Nejde o politické sympatie, ale o finanční vazby, přesněji o financování něčeho za něco, „ uvedl Roman Máca, analytik pražského Institutu pro politiku a společnost.

“ Je známé, že během Zemanovy první prezidentské kampaně se v jeho úzkém kruhu pohybovali lidé na Rusko významně napojení : Miroslav Šlouf, organizátor volebních kampaní Zemanovy SPO a Zemana samotného ( poznámka překladatele : Šlouf byl mj. lobbistou Lukoilu ), jenž zemřel v únoru 2018, Zdeněk Zbytek, Martin Nejedlý a jiní, kteří jsou stále součástí Zemanova vnitřního kruhu.

Zemanova SPO byla založena, aby podporovala Zemanovu kandidaturu na funkci hlavy státu. Bez Zemana neměla smysl, Zeman byl ale zvolen, svoji funkci tak splnila. Zájmy Kremlu v ČR podporují různým způsobem i některé politické strany, „ dodal Máca.

“ Je hezké, když prezident pomáhá podnikatelům své země. Dělá se to všude, či spíše mělo by se to dělat všude, a je to jedna z mála věcí, kterou prezident může během svých zahraničních návštěv ovlivnit. Není však normální, když tito podnikatelé posílají prezidentovi dárky s poděkováním nebo mu poskytují sponzorství. Atˇ to nazveme jakkoli, nic to nemění na podstatě. Stalo se to např. v případě firmy Jaroslava Strnada DAKO-CZ ,“ napsala jedna česká publikace.

Zeman odměnil všechny, co jeho volební kampaň a jeho stranu financovali ( GRIP napočítala 9 Zemanových prohlášení na podporu Strnada ), sám sebe Zeman veřejně nazval „ neplaceným agentem podniku Tatra „, a několikrát vyjádřil nesouhlas s českými zákony omezujícími vývoz zbraní. Také si stěžoval, že zákaz vývozu zbraní do konfliktních oblastí, kde by mohly skončit na bojišti, brání rozvoji českého obchodu se zbraněmi.

V březnu 2017 při návštěvě Strnadovy společnosti Excalibur Army, Zeman vyzval k omezení vládní kontroly nad exportem a re-exportem zbraní.

Během svého projevu při zahájení Mezinárodního veletrhu obranných a bezpečnostních technologií (IDET) v Brně 31.5.2017 byl Zeman ještě konkrétnější :“ Někdy naše licenční politika nesprávně omezuje náš vývoz do tzv. bezpečných zemí, či zemí, které nejsou pod embargem, pod záminkou, že v zemích, které nemohou být nazvány bezpečnými, existuje riziko re-exportu. Na to vždycky říkám: „ A co je nám do toho ? My vyvážíme do bezpečných zemí, a co tyto země s objednanými zbraněmi udělají, je jejich věc, nikoliv naše. Považuji taková byrokratická omezení za hlavní překážku našeho vývozu.“

V červnu 2017 Zeman “ veřejně podpořil horlivé vydávání licencí na vývoz zbraní a zašel až tak daleko, že kritizoval vlastní zahraniční službu za její pečlivost při prevenci šíření zbraní.“ Bylo to v měsících před prezidentskými volbami 2018, kdy Zeman a jeho strana potřebovali peníze na Zemanovu volební kampaň, a kdy se Strnadova CSG přes Izrael aktivně podílela na dodávkách zbraní embargovanému Ázerbájdžánu.

V lednu 2018 dorazil do Washingtonu prezidentský emisar Arménie a stěžoval si na aktivity českého holdingu CSG, zaregistrovaného v Nizozemí. Stěžoval si na to, že holding CSG vědomě porušil zbrojní embargo vyhlášené ze strany NATO, EU a ČR, a dodal Azerbájdžánu samohybné houfnice.

Všeobecně se předpokládá, že zisky z prodeje Strnadových zbraní do Ázerbájdžánu pomohly financovat Zemanovo úspěšné ( bytˇ o vlásek těsné ) znovuzvolení v lednu 2018. Různé zdroje uváděly, že peníze z prodeje zbraní do Ázerbájdžánu byly proprány, a poté použity na závěrečnou fázi Zemanovy kampaně v podobě TV reklamy. Zeman nikdy neodhalil zdroje, které mu tuto TV reklamu financovaly.

V této době byl Strnadův holding CSG již jedním z klíčových zbrojařských podniků ve střední Evropě, a stal se jedním z 10 největších českých soukromých firem. Za podpory prezidenta Zemana a premiéra Babiše se Strnadovu holdingu podařilo de facto si monopolizovat dodávky vojenského materiálu české armádě, ačkoliv zástupce CSG kategoricky odmítl jakékoliv tvrzení tohoto druhu, a prohlásil :“ CSG nezaujímá v ČR monopolní postavení na trhu se zbraněmi.“

Z čistě formálního hlediska byl holding CSG druhý největší výrobce a dodavatel české armády, a druhý největší vývozce českých zbraní do zahraničí. Avšak bývalý šéf české rozvědky je přesvědčen, že CSG byla největším výrobcem zbraní v ČR.

Od 2016 CSG zaměstnávala přes 8.000 lidí, a měla obchodní obrat v částce 15.4 mld Kč, a zisk 1.9 mld Kč ( podle jiných zdrojů 756 mil Kč). Příjmy holdingu v roce 2017 činily téměř 1.5 mld US dolarů, prodej se zvýšil na 5 mld US dolarů, a obchodní obrat byl 25 mld Kč ( zhruba 1 mld euro).

Financování Zemanovy volební kampaně však probíhalo podle složitějšího schématu, a zdaleka se neomezilo jen na „ injekce“ od DAKO-CZ a firmy Composite Components.

Podle policie, která vyšetřovala firmy, které Zemana sponzorovaly, tyto firmy český stát okradly na daních o desítky miliónů Kč.

V červenci 2018 policie obvinila devět lidí spojených s touto kauzou. Firmy si navzájem vystavovaly falešné faktury a falšovaly účetnické knihy s úmyslem zaplatit méně na daních a podvést vládu, zatímco současně přeposílaly statisíce korun Zemanově straně SPO, která s nimi financovala Zemanovu prezidentskou volební kampaň. Za financování této Zemanovy kampaně do března 2018 zodpovídal Martin Nejedlý.

Zemanovi sponzoři upoutali pozornost policie téměř náhodně poté, co se v tomto podvodném schématu na okrádání státu na daních zaměřila na firmu M&T úklid s.r.o, jejíž podezřelé obchodní dohody byly označeny za nestandardní jihočeskou hospodářskou kriminálkou, která u firmy provedla inspekci.

Tento velký daňový podvod se dle policie odehrál v letech 2014-2017, a zahrnoval desítky nejrůznějších firem, dnes vyšetřovaných, které posílaly peníze SPO ( poznámka překladatele : viz mj. zpravy.aktualne.cz „ Faktury byly jen naoko, bílí koně popisují, jak Zemanovi sponzoři krátili daně „ + irozhlas.cz „ Firmy napojené na Putinova právníka sponzorovaly SPO „ )

V důsledku vyšetřování firma M&T úklid přestala podnikat a byla vydražena. Do roku 2017 měla mj. kontrakt na uklízení armádních kasáren a jiných zařízení ministerstva obrany.

V roce 2009 za tyto služby obdržela desítky miliónů Kč. Nejvyšší kontrolní úřad tyto vládní zakázky opakovaně kritizoval s tím, že ministerstvo obrany páchá závažné pochybení, když je schvaluje.

Přes polovinu financí, které proudily do pokladny Zemanovy strany ( nikoliv na Zemanovu kampaň ) přicházely od českých zaměstnanců ( poznámka překladatele : v síti figurovali i bývalí občané Sovětského svazu) firem, které byly založeny švýcarským právníkem Fabio Delco s vazbami na Putinovy oligarchy, jenž v nich vlastnil většinový podíl akcií. Tentýž právník zaregistroval i firmu, kterou na papíře vlastnil hudebník Sergej Roldugin a další ruští oligarchové, jak vyplynulo z tzv. Panama Papers ( poznámka překladatele : vyšetřována byla i firma Astacus Michala Pechana, jejíž 5 zaměstnanců na účet SPO za několik let naposílalo minimálně 830 tisíc Kč, jak informovali Reportéři ČT, Pechan získal od Zemana lukrativní kšeft na vánoční trhy na Hradě bez výběrového řízení v roce 2016).

Fabio Delco na oplátku prostřednictvím dvou offshore společností vlastnil firmy v ČR.

Zemanovu stranu financovaly dvě větve sponzorů - lichtenštejnský Norwalk Holding, zastoupený Fabiem Delco, jenž s Michalem Pechanem spoluvlastnil českou firmu Stegenato, která neměla webovou stránku a nepublikovala finanční zprávy v OR, jak vyžaduje zákon. Není známo, čím se firma zabývala, kolik vydělávala, zda vyplácela svým zaměstnancům mzdu, a proč do ní Delco s Pechanem investovali.

Druhou společností byla švýcarská Warren Partners Ventures, kterou vlastní Delco. Firma spravuje Adamovské strojírny, které vlastní společnosti Adast a Benepro. Tato sítˇ darovala SPO celkem 12 milionů Kč. Zeman Adamov často navštěvoval a bral na své cesty do zahraničí šéfy firmy Adast.

Nejenom švýcarský právník Delco, ale i ostravský právník Daniel Tomíček, sám prominentní sponzor „ Zemanovců „ , spolu se svojí manželkou poslali oběma sponzorským větvím zhruba 650.000 Kč.

Tomíčkův podpis je na dokumentech obou sponzorských skupin, v ČR byl právním zástupcem Delca a zastával v jeho firmách různé funkce. V obou sponzorských skupinách byly společnosti s italskými názvy, které založil brněnský rezident Daniel Janda. Vedle Stegenato založil Indimenta ( dnes Adamovské strojírny), Formicola a Napoletino, které vlastnil trenér z Pechanova fitness centra Michal Uzel, jenž SPO poslal 300.000 Kč.

Před Michalem Uzlem byla vlastníkem Napoletina skupina společností kolem Adamovských strojíren.

Podnikatel Michal Pechan byl jedním z nejaktivnějších účastníků sponzorské pavučiny Zemanovy strany. Zaměstnanci přes jeho firmy darovali SPO přes 800.000 Kč.

Výměnou za to Pechanova firma Astacus obdržela od Hradu výnosné kontrakty, např. na pořádání vánočních a velikonočních trhů., a ani Pechan osobně ani jeho firmy Astacus, Pralinka, Galaxie Production a Infiteam, třebaže byly podezírány z fiktivních prodejů, nebyly vyšetřovány ( poznámka překladatele : viz ČT24 z 2.12.2018 „Se sponzory Zemanovců není vše v pořádku, připustil jejich předseda. Strana dostává peníze od lidí, kteří podnikají na Hradě „).

Mezi firmami, které dle obvinění úmyslně falšovaly své účetnictví, byla firma Bigbone, kterou vlastnila manažérka Pechanova klubu Theatro Jana Bendová, která 2015 poslala SPO 100.000 Kč, a firma Bigbone dalších 200.000 Kč.

Policie konstatovala, že tyto firmy, které na první pohled neměly nic společného, uskutečňovaly mezi sebou fiktivní obchody. Nelegální odpočty z daní činily desítky miliónů Kč.

“ Obvinění řídili aktivity skupiny firem, které zaměstnávaly tzv. bílé koně, tj. lidi, kteří o podnikání těchto firem nic nevěděli. Vedli jim účetnictví a vyplňovali daňová přiznání. Měli u sebe účetní knihy a starali se o obchod těchto firem, který však probíhal jen na papíře,“ stálo v obvinění.

Podle policie ústředními postavami v této síti fiktivního podnikání byli Karel Čaban a Martina Martišová. Vyšetřovatelé konstatovali, že několik firem, využitých pro tuto podvodnou sítˇ patřilo rezidentům Brna a občanům Litvy, Srbska, Rumunska a Ukrajiny.

„Bylo zjištěno, že mezi těmito firmami existovalo obchodní a personální propojení. Stejní lidé měli přístup k bankovním účtům několika firem a vybírali z nich peníze z bankomatů, „ uvedla policie.

Martin Nejedlý, jenž byl do března 2017 místopředsedou a pokladníkem SPO, prohlásil, že o faktech zmíněných v policejních protokolech nic neví : “ Výroční finanční zprávy SPO byly Poslaneckou sněmovnou vždy přijaty bez jakýchkoliv výhrad. Kdybychom věděli, že jsou tyto firmy vyšetřovány, jejich peníze bychom nepřijali. Jména firem mi absolutně nic neříkají.“

Nejedlý poté odkázal na předsedu SPO a osobního lékaře Zemana Lubomíra Nečase, jenž prohlásil, že také neví o vyšetřování těchto firem. Peníze odmítl vrátit: „ Není v našich silách získávat takové informace o našich sponzorech. Na rozdíl od novinářů na to nemáme čas. A v tomto případě mluvíme jen o podezření, které se neprokázalo, a proto se s tím nebudeme zabývat,“ prohlásil Nečas.

Zemanova čínská karta

V září 2013 gen.tajemník KS Číny Si Ťin-pching oznámil čínskou hospodářskou iniciativu Pás a stezku – tj. vytvoření Nové Hedvábné stezky z Číny do Evropy.

ČR na Nové Hedvábné stezce zaujímala klíčovou geopolitickou polohu, a Novou Hedvábnou stezku podporující memorandum o porozumění s Čínou podepsala ve střední Evropě jako jed na z prvních.

2014 Zeman poprvé navštívil Čínu. Podruhé v srpnu/září 2015, kdy se 3.9.2015 zúčastnil v Pekingu vojenské přehlídky k oslavě 70.výročí vítězství nad Japonskem. Si Ťin-pching na oplátku navštívil ve dnech 28-30.3.2016 Prahu.

Byla to první státní návštěva čínského prezidenta v ČR od doby, kdy obě země navázaly diplomatické vztahy, a první návštěva Si ve střední a východní Evropě od doby, kdy nastoupil 2013 do funkce.

Čínský prezident se setkal se Zemanem a oba prezidenti se dohodli, že své vzájemné vztahy povýší na strategické patnerství. Podepsali celou řadu mezivládních dohod k podpoře spolupráce v nejrůznějších oblastech. ČR se zamýšlela stát čínským finančním a leteckým centrem ve střední Evropě.

Milos Zeman and Xi Jinping. Phptp by ЕРА

2016 český export do Číny činil 2 mld dolarů a import z Číny 14 mld dolarů. Je obtížné si představit, že v ČR, v zemi s 10 milióny obyvateli, statisticky průměrný občan ročně nakoupil čínské zboží v částce 14.000 dolarů.

Praha se skutečně stala „ čínskou bránou “ do zemí EU.

V ČR se dramaticky zvýšil počet čínských turistů : z 50.000 v roce 2012 na 500.000 v roce 2017, což umožnily přímé lety mezi Prahou a Pekingem, Šanghají a Čcheng-tu. Žádná jiná země se srovnatelnou rozlohou a počtem obyvatel neměla tolik přímých letů do Číny.

K březnu 2016 byla již Čína druhým největším ( po EU) obchodním partnerem ČR, zatímco ČR se stala druhým největším obchodním partnerem Číny ve střední a východní Evropě.

Zeman na oplátku odmítal jakoukoli zmínku o porušování lidských práv Čínou, a během své poslední návštěvy v Číně dokonce prohlásil, že Čína má územní práva jak na Tibet tak na Tchajwan ...

“ Prodal by i svoji matku, kdyby to pro něj bylo výhodné. Je pragmatický, nemá žádné přátele, názory jiných jej nezajímají, nestará se o nikoho jen o sebe a svůj čínský obchod ...

Snahu vybudovat strategické partnerství ČR s Čínou lze přirovnat ke spojenectví slona s myší, ale Zeman o partnerství s Čínou velmi stojí, řekl bývalý šéf české rozvědky, a dodal, že v současné době Strnadova CSG již není Zemanovým hlavním zdrojem financí. Strnada nahradil nejbohatší člověk ČR Petr Kellner, jenž se Zemanem cestoval do Číny, a CSG nahradila Kellnerova finanční skupina PPF ( poznámka překladatele : Kellner je dnes již po smrti ).

V květnu 2017 Zeman navštívil Peking, kde se zúčastnil Fóra Nové Hedvábné stezky a pásu, řešící mezinárodní spolupráci s Čínou, které proběhlo 14-15.5. Ještě před svojí cestou do Pekingu na společné tiskové konferenci Zeman prohlásil: „ Pro mne je nejvýznamnějším tématem dne plán Nové Hedvábné stezky, největší světová iniciativa pro výstavbu infrastruktury.“

Žádný jiný prezident nestrávil tolik času a nevěnoval tolik pozornosti rozvoji spolupráce s Čínou jako Miloš Zeman.

19.7.2017 na závěr Čínského investičního fóra Zeman pozval na večeři na Pražský hrad kolem 1.500 podnikatelů, expertů a úředníků z ČR a z Číny. Pražská večeře u Zemana na Hradě se stala jedním z největších investičních setkání od doby, kdy Peking v květnu 2017 hostil Fórum Nové Hedvábné stezky a pásu.

Šanghajská skupina China Energy Company Limited /“CEFC” ( poznámka překladatele : založená 2002 oligarchou Jie Ťien-ming, velkým přítelem a neoficiálním poradcem Zemana, zadlužený oligarcha byl v Číně zatčen v únoru 2018 pro hospodářskou kriminalitu ), se s investicemi ve výši 2.1 mld dolarů stala největším čínským investorem v Česku.

CEFC vlastnila většinový podíl ve společnosti Pivovary Lobkowicz, a koupila mj. nejstarší český fotbalový klub SK Slavia Praha. Z ekonomického hlediska nešlo o skvělé investice, protože jak Pivovary, tak Slavia byly zadlužené. Avšak prezident Wang upřesnil : „ Pivo a fotbal patří k české kultuře a k životnímu stylu. Proto jsme do tohoto odvětví zainvestovali a uchránili obě firmy před bankrotem.“

Za politických čistek v Číně, které se odehrály ve jménu boje proti korupci, Zemanův poradce na čínskou ekonomiku, jenž byl součástí vnitřního kruhu prezidenta Si, a stál za nepochopitelnými čínskými investicemi v ČR, však náhle zmizel.

České bezpečnostní služby ve stejné době varovaly, že čínské investice, které na první pohled nedávají ekonomický smysl ( mj. nákup fotbalového klubu či zbankrotovaných pivovarů ) jsou jen kouřovou clonou pro čínské pokusy ovlivnit vnitřní život ČR a zdejší politickou scénu. Podle BIS byly čínské investice spojené i s aktivací čínských špiónů v ČR.

“ Všechny tyto čínské aktivity se odehrály s vědomím a dokonce i pod záštitou prezidenta Zemana, „ psal český tisk.

Odchod Jie Ťien-Minga oslabil jak čínský vliv v ČR, tak Zemanovy čínské ambice. Částku z Číny kolem 30 mld Kč Zeman prezentoval jako záchranu pro českou ekonomiku.

Miloš Zeman a Steve Bannon

Když 2014 Rusko napadlo Ukrajinu, dodávky zbraní Ukrajině holdingem CSG samozřejmě nedostaly Zemanovo politické požehnání ani podporu, natož ruské požehnání a podporu ( v současné době se Strnad obchodně rozešel i s proruským Beljajevem ). Podle bývalého šéfa rozvědky Zemanova podpora pro CSG začala postupně mizet, takže Strnadovy konekce na Hradě CSG již nevynášely zisk.

Tato situace se odehrávala na pozadí dalšího Zemanova strategického posunu. Na „ruské frontě“ Zeman pokračoval ve svém boji proti uvalení sankcí na Rusko.

„Současnou obchodní válku zahájily USA, a jakákoli obchodní válka přináší ztrátu a neúspěch všem stranám, „ prohlásil Zeman pro ČTK 18.7.2018.

Zeman odkazoval na USA, které uvalily cla na hliník a ocel dovážené z některých států, včetně EU a Číny. Postižené země odpověděly zavedením cel na některé americké zboží.

Zeman uvedl, že i elementární učebnice ekonomie varují před protekcionismem a obchodními válkami. Jakkákoli obchodní válka, nejen mezi EU a USA, ale také mezi USA a Čínou, USA a Ruskem, je válkou, dle jeho názoru, s nulovou výhrou pro všechny. Zeman dodal, že ukázat viníka dnešní obchodní války je snadné – je jím americký prezident, „ třebaže jsem ho nedávno pochválil,“ prohlásil Zeman.

Pro Strnadovu CSG nebylo finančně výhodné podpořit Zemanův antiamerikanismus v době, kdy se CSG snažila proniknout na zbrojní trh ovládaný USA a NATO.

Čínský trh byl sice také velmi slibným, zejména železnice a letecký průmysl, ale kontrakty s NATO byly realitou, kdežto čínský trh byl otázkou vzdálené budoucnosti. Prodej zbraní do Číny byl vyloučený z celé řady důvodů.

V březnu 2018 se premiéru Babišovi podařilo vyhostit tři ruské diplomaty z ambasády v Praze v solidární odpovědi na otrávení bývalého dvojího agenta Skripala a jeho dcery Julie v Británii, třebaže Zeman byl vehementně a neoblomně proti vyhoštění.

“Babiš a jeho vláda tímto krokem, bytˇmalým, potvrdili, že je ČR proevropská, demokratická, přátelský stát Severoatlantické aliance, a v žádném případě proruská nebo pročínská ... Andrej Babiš se od politiky Hradu odklonil a stal se evropským politikem „ ... komentoval český tisk.

Na konci března 2018 byl do USA vydán ruský občan Jevgenij Nikulin, obviněný z hackerského útoku proti americkým sociálním sítím, mj. LinkedIn a Dropbox, třebaže Moskva oficiálně české ministerstvo spravedlnosti žádala, aby byl vydán Rusku. Zeman osobně v únoru 2018 žádal ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, aby Nikulina Rusku vydal, když to Pelikán neučinil, Zemanův mluvčí Ovčáček vydání do USA označil za „ neobvyklé“.

Nebyl to jediný konflikt, který měl Zeman s americkou vládou. 14.4.2018 Pražský hrad jménem Zemana odsoudil americké letecké údery v Sýrii. Ovčáček oficiálně prohlásil, že „ vojenské řešení by mělo být až posledním krokem.“

Předseda zahraničního výboru poslanecké sněmovny Lubomir Zaorálek celou situaci popsal jako „ nesmyslné předvádění vojenské síly „ a vyjádřil soustrast syrským občanům ( poznámka překladatele : jistěže za Putinovy nálety v Sýrii, zejm. proti civilním objektům, nemocnicím a školám, a za shazování barelů s chemikáliemi na civilisty ).

Ani šéf ČSSD Hamáček nepodpořil nálety v Sýrii, protože nebyly schváleny RB OSN ( poznámka překladatele : zejména ty ruské ).

Česká vláda však měla na letecké údery v Sýrii jiný názor.

„ Údery proti syrskému režimu byly nevyhnutelné, „ uvedl premiér Babiš. Ministr zahraničí Martin Stropnický prohlásil, že je třeba provést okamžité nezávislé vyšetření použití chemických zbraní ze strany syrské vlády. Ministryně obrany Karla Šlechtová uvedla, že ČR vždy odsuzovala použití chemických zbraní a poukázala na skutečnost, že cílem útoků nebyla změna vlády, ale „potrestání“ syrské vlády za její používání chemických zbraní.

Zemanova autorita pomalu ale jistě klesala, jeho strana neměla žádný vliv a v prezidentských volbách v lednu 2018 Zeman musel kandidovat jako nezávislý.

Jeho vlastní zpravodajské služby mu nedůvěřovaly.

V ekonomické sféře se Zeman soustředil na Čínu, ne na Rusko, ve kterém Zemanův KGB „přítel“ Jakunin, blízký společník Putina, musel 2017 odejít z funkce šéfa Ruských železnic ( poznámka překladatele : poté, co Jakuninův syn v době Putinovy války se Západem v září 2016 požádal o britské občanství ). Pro Zemana to byla velká politická ztráta, protože ex KGB gen. Jakunin byl v Kremlu Zemanovým hlavním zastáncem. Dnes je Jakunin jen šéfem fóra Dialogu civilizací, struktury založené a řízené Putinovou rozvědkou SVR.

Po svém znovuzvolení si Zeman mohl dopřát větší nezávislost, protože potřetí již kandidovat na prezidenta nemůže, a není proto závislý na finanční podpoře svých „ přátel“. Je to jeho poslední prezidentský mandát.

„ Zeman je bystrý a má dobrou pamětˇ, ale s tím jak stárne, se stává pomstychtivější, snaží se pomstít každému, kdo jej v minulosti jakkoliv urazil. Pomsta vládne jeho životu. Považuji jej za talentovaného, ale jeho talent rozhodně nesměřuje k prospěchu této země,“ uvedl bývalý šéf českého zpravodajství, jenž znal Zemana osobně.

“ Je to osoba, kterou je obtížné kontrolovat, osamělý autoritářský vlk, těžký alkoholik a kuřák,“ charakterizoval Zemana Jaroslav Šimov z Rádia Svoboda.

“ Svoji roli alternativního politika má rád, lichotí mu. Nechce být jako prezidenti pobaltských zemí či Bulharska, kteří jen dodržují unijní pravidla. Libuje si ve vyvolávání negativních emocí.“

V kontextu těchto událostí by se mělo nahlížet na projekt CSG, v rámci kterého CSG pozvala Lanny Davise a Steve Bannona do Prahy, aby se „ zúčastnili debaty. „

Bannon Prahu navštívil dvakrát, v květnu a v září 2018. Americký právník Strnadova CSG holdingu Lanny Davis jednomu novináři tvrdil, že to byl on, jenž Bannona do ČR pozval, aby zde „prodiskutovali“ aktuální záležitosti, a že Bannon souhlasil přijet a debaty se zúčastnit pouze z důvodu, aby Davisovi prokázal laskavost. Zda je to pravda, ví jen Davis a spol. .

Lanny Davis. Photo by ЕРА

Původně bylo oznámeno, že Bannon byl do ČR pozván holdingem CSG, aby navštívil strategické firmy. „ Zeptal jsem se mluvčího CSG, proč zvou do ČR Bannona, a ten mi sdělil, že Bannon navštíví některé české strategické podniky ... Chtěli Bannona využít jako kontaktní osoby pro své budoucí vojenské kontrakty v US. Kdyby však pozvali jenom Bannona, bylo by to riskantní, proto pozvali i Lannyho Davise ... Mohli takto předstírat, že je pozvali jen k rozhovorům „ uvedl Kundra.

Jak jedna publikace naznačila, CSG doufala, že si tímto pozváním vylepší svoji pozici na zbrojním trhu v USA.

Mluvčí CSG Andrej Čírtek řekl časopisu Respekt 14.5.2018, že Bannon a Davis ještě „ před rozhovory navštíví některé české strategické podniky, včetně kopřivnické Tatry, která se bude podílet na výrobě obrněných vozidel Tatra Defence Vehicle, a pardubický závod, vyrábějící radarové systémy pro společnosti Retia a Eldis.“ ( poznámka překladatele : viz článek „Antiamerický podporovatel Putina, soud v USA řeší Zemanovu vazbu na Rusko“ ve sporu mezi Strnadovou CSG a americkou SARN o podíl ve firmě Retia, kdy dle smlouvy z roku 2016 měla SARN nárok na koupi 25% podílu, k čemuž nejen nedošlo, ale Retia v roce 2017 změnila i majitele – Strnad ji bez vědomí SARN převedl na svého syna Michala ).

“Steve Bannon a Lanny Davis přiletěli do Kopřivnice a Pardubic americkým vrtulníkem UH-60 Black Hawk z flotily Slovenské výcvikové akademie, která je členem CSG, a provozuje výcvikové středisko pro piloty vrtulníků v Košicích na Slovensku,“ uváděl český tisk.

23.5.2018 však Bannon ČR již opustil a dorazil do Budapešti, kde měl projev na fóru, na které většina západních novinářů nebyla pozvána. Fórum jeden z nich charakterizoval jako „ ultrapravicové „.

Ze zpráv českého tisku by šlo vyvodit, že Bannon navštívil společnosti CSG, avšak když si člověk pečlivě přečte tiskovou zprávu CSG, vydanou po údajné návštěvě Bannona, získá informaci, že CSG společnosti navštívil 21.5.2018 jen Davis, nikoliv Bannon : “ Den před rozhovory Lanny Davis navštívil některé české strategické průmyslové podniky holdingu CSG. Den poté se oba Američané zúčastnili neformální schůzky s českými akademiky.“

Dalším podrobně nerozvedeným důvodem Bannonovy návštěvy v Praze bylo setkání s prezidentem Zemanem, během kterého by oba určitě hovořili i o budoucím a dlouho avizovaném setkání Zemana s Trumpem.

V den svého příletu do Prahy 22.5.2018 Bannon novinářům řekl, že schůzka Trumpa se Zemanem je nezbytná : „Donald Trump je prezidentem již 18 měsíců, jsem si jistý, že přijede. Takové věci se vždy musí připravit a domluvit, ale jsem si jistý, že k setkání dojde.“

Mezitím se v naprosté tajnosti na Pražském hradu konalo předběžné setkání mezi Zemanem a Bannonem.

Podle týdeníku Respekt o tomto setkání „ téměř nikdo v Prezidentské kanceláři nevěděl, setkání nebylo oficiálně připraveno příslušnými odděleními, a Hrad schůzku s Bannonem předem neoznámil. Až po jednání o schůzce informoval na svém twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček „.

Kundra setkání potvrdil v soukromém rozhovoru : “ Nikdo v Prezidentské kanceláři o plánovaném setkání Zemana s Bannonem nevěděl. Prezidentská kancelář na takové setkání vůbec nebyla připravena. Prezidentův mluvčí o schůzce informoval, až když byla skončena.“

Řečnická beseda, které se Bannon a David zúčastnili, byla organizována pražským soukromým CEVRO Institutem ( poznámka překladatele : aktéři CEVRO - Ivan Langer,Jaroslav Salivar,Tomáš Chrenek Sr a Jr, Radek Štˇastný,Jakub Kotrba). Beseda se konala 22.5.2018, v 15.00 hodin ji ČT začala vysílat živě. Média napsala, že Bannon za účast v diskusi obdržel honorář ve výši 20.000 dolarů.

Podle médií a organizátorů beseda proběhla dobře.

28.5.2018 CSG vydala následující formální tiskové prohlášení : „ Průmyslový holding CSG ve spolupráci s Institutem CEVRO pozvaly do Prahy dva vlivné Američany, kteří do české metopole přilákali speciální hosty a světová média.

Steve Bannon, republikán, jenž byl hlavním stratégem Donalda Trumpa, a demokrat Lanny Davis, bývalý poradce Bílého domu, se 22.5.18 zúčastnili debaty na Žofíně, kterou moderoval bývalý český ministr obrany a bývalý velvyslanec v USA Alexandr Vondra.

Bannon i Davis vedle dvouhodinové debaty na téma Co se děje v USA, strávili i pět hodin v diskusi se zástupci médií, včetně BBC, Wall Street Journal, Washington Post či Bloomberg ...”

Lanny Davis and Steve Bannon. Photo by ЕРА

Andrej Čírtek, mluvčí holdingu CSG, uvedl : „ CSG je prozápadně orientovaná skupina, podnikající převážně ve strojírenském a zbrojním průmyslu. Má strategické vztahy a projekty s americkými korporacemi či jejich dceřinými společnostmi : pro firmu Raytheon CSG dodává výcvik pilotů vrtulníků, a od firmy General Dynamics European Land Systems ( evropská pobočka GD Corporation) CSG obdržela licenci na výrobu obrněných kolových vozidel Pandur.

Uspořádáním debaty chceme také připomenout 100. výročí založení moderního českého státu, milník, který by nebyl realizovatelný bez klíčové podpory USA a tehdejšího prezidenta Woodrow Wilsona. Rovněž chceme podpořit americké zájmy ve střední Evropě.“

Po setkání s Bannonem Zeman nechal rozhlásit, že se blíží Zemanovo přijetí v Bílém domě či návštěva Trumpa u Zemana na Hradě.

22.5.2018 The Washington Post napsal :“ V Praze prezident, jenž sám sebe označuje za českého Trumpa, naznačuje, že v Evropě populistická horečka zdaleka neskončila.“

Skutečnost však byla opačná, vztahy mezi „oběma Trumpy“ ještě více ochladly, protože Bannon, jenž o české ekonomice v podstatě nic nevěděl, ve svém pražském projevu ostře odsoudil státy, které provozují nekalou hospodářskou soutěž tím, že zaměstnávají lacinou námezdní sílu, aniž by si uvědomil, že většina z českého HNP pochází z exportu, tudíž z laciné pracovní síly v ČR.

Tohoto přešlapu Bannona si očividně povšimli nejen všichni novináři, ale i prezident Zeman. Jedna z publikací poskytla obšírnou analýzu Bannonova projevu v Praze z 22.5.18 : “ Bannonova roztržka s českým prezidentem nebyla jen pouhým diplomatickým faux-pas, ale výmluvným znakem nesmiřitelných názorových rozdílů ... Bannon sice pronesl mnoho správných ideologických poznámek, ale také kázal ekonomické rouhačství,“ napsal po Bannonově projevu v Praze středoevropský komentátor mnoha západních listů Tim Gosling.

Ekonomický nacionalismus Trumpova sloganu America First a oslabení jednoty NATO jsou pro země Visegrádské čtyřky závažnými a reálnými hrozbami. Třebaže pravicové směřování středoevropských zemí je nezvratitelné, hnací silou tohoto směřování je převážně politický oportunismus, proto je jim Bannonova úzkoprsá ideologická vize lhostejná.

Jak Tim Gosling přesně vystihl, na Bannonovu kritiku „ nekalé hospodářské soutěže, která využívá lacinou pracovní sílu v jiných zemích „ ohromení posluchači v sále reagovali „ hrobovým tichem „.

Co může zabrat v USA, když se zde kritizují údajné nefér obchodní taktiky ze strany Mexika a Číny, není v žádném případě použitelné na středoevropské země, na které takové rouhačství působí nepřístojně.

I madˇarská provládní média okamžitě vyjádřila své zklamání a frustraci nad postoji Bannona, zejména jeho kritiku Číny a Íránu, dvou pilířů Orbánovy zahraniční politiky.

Postkomunistickým zemím, pro které byl vstup do NATO základním kamenem pro utvrzení jejich návratu k prozápadní politice od 90.let, Bannon nejapně tvrdí, že
“ Rusko nefiguruje v první pětici hrozeb pro jejich svébytnost,” načež je poučuje o tom, že by měly vydávat více na obranu a jednat „ jako spojenci, nikoliv jako protektoráty “.

Bannon ze sebe učinil poslíčka amerického prezidenta, jehož útoky proti NATO a zpochybňování vzájemného obranného mechanismu severoatlantického spojenectví silně znepokojilo státy od Baltského po Jaderné moře.

Bannon středoevropským státům poté blahosklonně naznačil, z čeho by je mělo v budoucnosti skutečně mrazit : z nestability na BV, která by do Evropy mohla zavát další vlny migrantů.

Středoevropské státy však nejsou vysněnou zemí snů uprchlíků, kteří riskují své životy, když se pokoušejí zdolat Středozemní moře. Za druhé, z demografického hlediska středoevropské státy stárnou a potřebují zahraniční dělníky. A za třetí, třebaže xenofobie a proti-imigrantské postoje jsou na vzestupu i u těchto států, Češi, Slováci. Poláci a Madˇaři vědí, že třebaže se EU nyní potýká s problémy terorismu a imigrace, pro jejich země terorismus a imigrace nepředstavují přímou hrozbu.

Bannon vykreslil středoevropským zemím, které se žárlivostí sledují čínské investice u svých sousedů, za jejich největšího nepřítele Peking.

Zemím, jejichž prosperita se odvíjí od svobodného obchodu a exportu, Bannon prodává Trumpovu politiku America First, ve které jsou EU a Německo, které jsou pro země visegrádské čtyřky jednoznačně největšími obchodními partnery, vykresleny jako démonští nepřátelé číslo jedna. Politiku, ve které mohou být cla na dovoz automobilů kdykoliv tvrdě zvýšena, čímž by bylo ohroženo 60% slovenského vývozu do USA, a 100.000 pracovních míst v Polsku, Madˇarsku a v ČR.

Bannonův „ ekonomický nacionalismus „ by znamenal dvě věci : znovunastolení obchodních bariér a konec EU jako oblasti svobodného obchodu, a ekonomickou sebevraždu pro středoevropské státy. V přátelštější verzi by se pro státy visegrádské čtyřky za použití bujné představivosti dal přeložit i jako „ evropský nacionalismus“ .

Existuje ještě jedno vysvětlení pro selhání Bannonovy sebe-marketingové strategie : jeho rétoriku America First, jak je již z názvu vidět, nelze jednoduše přizpůsobit, exportovat či zabudovat do specifického lokálního kontextu : této Trumpovy strategie lze dosáhnout jen na úkor jiných států, včetně EU.

Jednoduše řečeno, Bannon nemohl vrazit větší klín mezi Trumpa a Zemana než prosazováním Trumpova sloganu America First.

“ Zeman, třebaže se úpěnlivě snažil, věděl, že do Bílého domu nebude nikdy pozván. Byl jedním z prvních, kteří Trumpa pdporovali ještě před jeho zvolením, a jedním z prvních, kteří mu ke zvolení blahopřáli. Trump mu telefonoval dva dny po svém zvolení a Zeman se vychloubal, že již byl pozván do Bílého domu a že se již připravují detaily jeho návštěvy. Zeman vyslal do Washingtonu svého nového velvyslance, aby schůzku domluvil. Schůzka se však nikdy nekonala, protože US ministerstvo zahraničí a jiné US vládní instituce Zemana označily za koupeného čínského agenta. Velvyslanec ( poznámka překladatele: Hynek Kmoníček ) je dnes v naprosté nemilosti,“ shrnul Kundra.

V červenci 2018 US mainstreamová média kritizovala prezidenta Trumpa za údajné pozvání Zemana do Bílého domu, zatímco Zeman ostentativně předváděl své spojení s Trumpovou rodinou přes své přátelství s bývalou manželkou Trumpa Ivanou, které dokonce nabídl, že ji jmenuje českou velvyslankyní v USA, což Bílý dům razantně odmítl.

James D. Durso, ředitel poradenské firmy Corsair LLC, naznačil, že v zařizování Zemanovy návštěvy ve Washingtonu, která se nakonec neuskutečnila, se přímo angažoval Martin Nejedlý.

“Zeman celé měsíce tvrdil, že byl Trumpem pozván do Bílého domu na státní návštěvu, zatímco se jeho tým snažil návštěvy domoci u ministerstva zahraničí, Národní bezpečnostní rady, u zaměstnanců Bílého domu, a dokonce si najal i lobbisty, kteří měli Zemanovu návštěvu prosadit. Jejich záměrem bylo návštěvu prosadit přes český původ Trumpových dětí po matce Ivaně, a vykřesat tak Zemanovi image Putinova mostu k Trumpovi. Součástí Zemanovy zamýšlené návštěvy u Trumpa v Bílém domě měl být i Babiš.

Zatímco na americkou veřejnost to mohlo působit jako silně přehnané, v Evropě to byla účinná propaganda, která mohla ovlivnit zdejší americké spojence.“

“ Provádí výlučně špinavou práci”, prohlásil Jefim Fištejn o Zemanovi. “ Poskytuje Putinovi mezinárodní krytí. A mimochodem, Zemana nikdo nikam nezve. Také je nutné zdůraznit, že když se Trump stal prezidentem, Zeman prohlásil : “ Budu první v Bílém domě, jsme ze stejného těsta.“ Dodnes však Zeman pozvánku nedostal. Jsem zcela přesvědčen, že nebyl pozván z prostého důvodu své pověsti ruského agenta a velkého přítele Ruska. Myslím si, že lidé z Trumpova blízkého okolí Trumpovi sdělili, že nemá zapotřebí se se Zemanem kompromitovat.“

Bannon však Zemana a ČR potřeboval, protože v září 2018 se pokoušel spojit ultrapravicové síly v Evropě, učinit Prahu centrem těchto ultrapravicových sil, a to se Zemanovou politickou podporou a s finančním a logistickým zastřešením od Strnadova holdingu CSG.

Bannon se opakovaně na veřejnosti objevoval s britským euroskeptikem a osnovatelem Brexitu Nigelem Farage, se členy ultrapravicové Národní fronty Le Penové, s madˇarským premiérem Viktorem Orbánem, a s italskými a s polskými populisty – kdyby Bannon do tohoto klubu dostal i Zemana, posunul by se ve svém úkolu dál, „ napsal týdeník Respekt ( poznámka překladatele : „ euroskeptik“ je u Farageho slabé slovo, Farage, stejně jako např. Marina LePen, je Putinovým agentem,Trump, stejně jako Putin, podporoval neonacisty, mj. také viz

Madˇarští neonacisté ve službách Kremlu + jak se bude volit ... kostlanova.blog.idnes.cz › blog

).

Steve Bannon. Photo by ЕРА

“Steve Bannon je na misi,” napsal list The Guardian. “ Bývalý hlavní stratég prezidenta Trumpa Evropu za poslední čtyři měsíce navštívil dvakrát, objel několik metropolí. Šíří v nich Trumpovo slovo boží o „ národní populistické revoltě“ . Jeho výpravy za Atlantik jsou součástí ideologického boje mezi „ nacionalisty a globalisty „ .

V Evropě vidí úrodnou půdu pro svoji celosvětovou křížovou výpravu. Má asi pravdu, současná italská politika je pro něho dárkem. Ale i posluchačstvo v Praze, Budapešti a ve Francii mu zatleskalo. V Budapešti byl na pódiu představen jako „ velký myslitel „ . V Itálii zasalutoval nové ultrapravicové populistické koalici a nazval ji „ historickým spojenectvím“ , zatímco v Praze nazval poválečný liberální demokratický systém „ fetišem“ . Ještě dříve se v letošním roce zúčastnil v severní Francii mítinku Mariny Le Pen ( poznámka překladatele: Putinovy uchazečky na úřad prezidenta ve Francii ), na kterém elektrizoval zkoprnělý dav slovy :“ Atˇ vás nazývají rasisty, xenofoby, homofoby – budˇte na to pyšní, noste to jako odznak cti !“

23.září 2018 si Bannon pronajal soukromý charterový let a přiletěl na půl dne do Prahy na setkání se Zemanem. Petr Bystroň, poslanec za německou ultrapravicovou stranu Alternative fȕr Deutschland (“AfD”), jenž pochází z ČR, se Bannonova setkání se Zemanem rovněž zúčastnil.

Přes Skype z Berlína Bystroň uvedl, že atmosféra byla uvolněná: “ Zemanův mluvčí přišel v tenistkách. Ke kávě byly zákusky, a ti, co se schůzky zúčastnili, si stěžovali na EU. Prezident naslouchal, když mu Bannon líčil svůj projekt. Další zastávkou byla Budapeštˇ, kde se Bannon setkal s lidmi, blízkými pravicovému premiéru Orbánovi.“

Realita však byla zcela odlišná. Zářijové setkání Bannona se Zemanem skončilo dle kafkadesk.org fiaskem. Zeman pro Parlamentní listy uvedl, že Bannonova záliba v protekcionismu by mohla vést ke globální hospodářské krizi, která by poškodila ČR, jejíž ekonomika závisí na exportu.

„ Řekl si o přijetí, dostal 30 minut, a po 30 minutách jsem mu řekl, že s jeho názory absolutně nesouhlasím, a přijetí jsem ukončil,“ řekl Zeman.

“Nesouhlasil jsem s jeho názory z důvodu, že prosazoval americké obchodní restrikce,“ pokračoval Zeman dle další zprávy. „ Rozloučili jsme se chladně,“ sdělil Zeman novinářům, a dodal, že nesouhlasil nejen s americkými obchodními restrikcemi, ale také s Bannonovým tvrdým postojem vůči Číně.

“ Hlavní architekt sloganu America First dorazil do střední Evropy v naději, že zde najde Zemi zaslíbenou. Místo toho musel čelit vlastním rozporuplným tvrzením. Slova Miloše Zemana, kterými popsal svoji zářijovou schůzku s Bannonem, již nemohla být horší,“ napsal server Kafkadesk.

“Bannon nenašel společný jazyk se Zemanem, a musel ČR nahradit Itálií, kde jej politicky podpořil Salvini, „ pokračoval britský Daily Mail.

Bannon ztratil jednu ze svých „divokých karet“, zatímco Zemanova americká karta byla zcela dohrána. V balíčku mu zůstala již jen ruská a čínská karta.

Autor: Andrea Kostlánová | sobota 24.4.2021 14:17 | karma článku: 21.22 | přečteno: 722x

Další články blogera

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 478 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma článku: 11.95 | Přečteno: 478 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma článku: 16.28 | Přečteno: 716 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 264 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 82 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 178 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.34 | Přečteno: 588 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 1105 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1381

Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...