Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putinovy SOF se v bitvě o Aleppo nechali vyfotografovat s insigniemi Hezbollahu

SOF/Special Operation Forces Slovanské sbory 2013 začala Moran Security Group u veteránských spolků inzerovat přijímací pohovory k přijetí do nové soukromé vojenské společnosti: Slovanských sborů.

Společnost sídlila v Hongkongu, kde byla zaregistrována v roce 2013. Mezi jednatele společnosti patřili Boris Čikin, Vadim Gusev, Jevgenij Sidorov a Sergej Kramskoj, všichni z vedení Moran Security Group. Jejich role v rámci Slovanského sboru byla nejasná, mj. proto, že existovaly dvě další společnosti pojmenované stejně, v jejichž čele stál Kramskoj a Čikin, oba z Petrohradu. Novináři spekulovali, že skutečným šéfem Slovanských sborů je Vadim Gusev, a měli pravdu, 100% je vlastnil.

Rekrutovaní žoldáci ( někteří sem přešli z RSB, odkud byli vyhozeni ) byli nasazeni do bojů v Donbasu, a poté dle dohody mezi Putinem a Asádem byli posláni bojovat za Asáda a chránit jeho ložiska zemního plynu na východě v provincii Deir-el-Zour, „ aby uvolnili ruce Asádově armádě pro boj s bandity „.

Žoldáci byli v Petrohradu vybráni na základě pohovoru s ředitelem společnosti Moran Security Group popluk. FSB Kalašnikovem. Poté byli posláni vlakem do Moskvy, odkud odletěli do Bejrútu a z něho do Damašku. Cílem byla ruská vojenská základna v syrské Latakii ( Slovanské sbory byly pod záštitou Kremlu, protože dorazily na ruskou vojenskou základnu ), kde se rozdělili na dvě skupiny.

První jednotku tvořili kubánští kozáci, druhou, vedenou Dmitrijem Utkinem, etničtí ruští žoldáci.

Dle Fontanka.ru žoldnéři Slovanského sboru byli přesvědčeni, že bojují za syrskou vládu, aby odlehčili pravidelné armádě od úkolů spojených s obranou ropných polí, se souhlasem FSB, tj. ruské vlády.

Ve skutečnosti, jakmile se ocitli v Sýrii, zjistili, že nebojují za Asáda, ale za jistého oligarchu, napojeného na Asáda, se kterým Moran Security Group ( Gusev) podepsala dohodu o spolupráci při ochraně jeho energetické infrastruktury. Žoldnéři měli bránit pozice poblíž strategického Deir ez-Zor, centra syrské těžby, obléhaného milicionáři ISIS.

Obec se nacházela ve vzdálenosti přes 500 km od ruské vojenské základny Latakia, přičemž žoldáci museli projet téměř neprůchodné cesty, kontrolované nejrůznějšími znepřátelenými milicemi.

15.10.2014 byli ruští žoldáci napadeni protiasádovskými silami a ustoupili, ale na místě napadení nechali tašku se svými doklady ( takže po příletu do Moskvy byli ihned zatčeni ).

Ruští žoldáci měli k dizpozici divizní minomety vz. 1943, tanky T-62, protože původní tanky T-72 jim údajně zabavila Asádova armáda, a dala jim za ně T-62. Dále měli obrněná vozidla BMP, džípy JMC, autobusy Hyundai a protiletadlové zbraně z roku 1939. V bojích u vesnice al-Sukhnah byly nedostatky jejich výzbroje zcela evidentní.

Když byli obklíčeni protiasádovskými povstalci, žoldáci ze Slovanského sboru ustoupili a vrátili se přes Homs na základnu Latakia, odkud byli posláni charterovými lety zpět do Ruska, kde je na moskevském letišti zatkla FSB.

Po výsleších jim byly zabaveny SIM karty z telefonů, a byli propuštěni, mj. podpluk. Utkin, ale žold jim nebyl vyplacen. Pouze Vadim Gusev a Jevgenij Sidorov byli obvinění ze žoldnéřství podle § 359 trestního zákoníku RF a odsouzeni k 8 letům odnětí svobody, poté jim byl trest snížen na 3 roky.

Není jasné, proč FSB Guseva a Sidorova, kteří se na základně Latakía setkali s oním Asádovým oligarchou, jenž měl zájem o služby Slovanského sboru, zatkla, když nad nimi dohlížel FSB důstojník Utkin, jenž zatčen nebyl.

Po roce existence Slovanský sbor zanikl.

Do Moskvy se vrátila jen Gusevova skupina, druhá skupina „ Mírotvůrci“ , která měla kontrakt s firmou Zeitplus Consultancy Services, Ltd, registrovanou na Kypru, v Sýrii zůstala. Byla to skupina zhruba 50 Rusů, bývalých vojáků ze speciálních policejních sil OMON z Petrohradu.

Podle smlouvy, kterou podepsali, bylo jejich úkolem poskytovat „humanitární pomoc syrskému lidu“  a vládě v Damašku, čímž se obešel článek 359 ruskéhoTZ.

Starali se o zabezpečení vojensky citlivých míst, např. skladů zbraní a munice. Podle Fontanka.ru  smlouvu podepsali na 6 měsíců za plat 2000 $ měsíčně, a spoluprácí s Asádovými vojáky nebyli nadšeni ( svůj plat považovali za malý). Stejně tak nebyli ruskými žoldáky nadšeni Syřané ( ruští žoldáci veřejně ve velkém holdovali alkoholu ).

Zeitplus Consultancy Services, Ltd. byla formálně založená Igorem Tolstošein, veřejným podporovatelem Asáda. Tolstošein byl identifikován také v Donbasu, kde byl jedním z velitelů Slovanského sboru.

Webová stránka nazývaná Mírotvůrci alias „ Středisko pro výzkum charakteristických znaků zločinů proti národní bezpečnosti Ukrajiny, míru, lidstva a mezinárodního práva „, ukazuje fotografie Tolstošeina v Doněcku a ukázky z jeho vlastního webu, na kterém vyzývá Rusy, aby přišli do Donbasu bojovat za NovoRusko. Na tomto webu se nazývá „ jedním z kurátorů Slovanských sborů na území Ukrajiny„ . Tolstošein novinářům popřel, že by měl něco společného s ruskými žoldnéři či s výše zmíněným webem.

2020 byl „ mediálně vyzrazený a tudíž nepoužitelný „ Tolstošein v Rusku zatčen a jako každý druhý Putinův nepřítel obviněn z pedofilie, je zavřený v trestanecké kolonii s maximální ostrahou.

O ruské žoldnéřské firmě Longifolia (Dlouholistá), uvedené v Panama Papers, není nic známo, jen to, že v jejím čele je Dmitrij Polkovnikov, veterán, kterému Putin udělil vyznamenání Hrdina Ruska, jenž šéfuje petrohradskému administrativnímu okruhu, který zahrnuje i uzavřenou bezpečnostní zónu podél Finského zálivu.

Vega Strategic Services, Ltd., ruská PMC, poskytující ozbrojený doprovod lodím, a od roku 2013 slouží Asádovi, kterému zajištˇuje  ostrahu objektů a výcvik vojáků a palestinských milic Liwa al-Quds, bojujících za Asáda po boku ruské armády, např. Jeruzalémské Brigádě.

Viz fotografie z výcviku od Putinova válečného dopisovatele Olega Blochina z kremelského Anna News, které zveřejnil 2019.

Na fotografiích jako vojenský instruktor palestinských milic je ukrajinský občan Anatoly Smolin, ex KGB důstojník, pracovník ministerstva vnitra, od 1997 v žoldnéřském byznysu ve spojení s GRU.

2004 KGB důstojník Smolin založil bezpečnostní firmy Alfa- Ščit a Kolčuga, v roce 2011 Vega Strategic Services s ústředím na Kypru. Druhým vojenským instruktorem je ukrajinský občan Dmitri Džinikašvili ze Slovanských sborů, které byly zničeny v Sýrii 2013. Jeho fotografie z Palmýry byla i na sociální platformě Vkontakte.

Třetím zakladatelem Vega je Andrej Kebkalo, jeden ze zakladatelů PMC Omega Consulting Group, která má pobočku v Burkina Faso ( africký 4. největší producent zlata), který informaci potvrdil, což rozhořčilo ukrajinskou  bezpečnostní službu SBU, která prohlásila, že „ wagnerovci nemají žádné občanství, jediné, co je spojuje je ochota zabíjet kohokoliv kdekoliv na příkaz Kremlu a za jeho peníze „, a že palestinské milice cvičí wagnerovci, nikoliv lidé z Vega - to je dezinformace Prigožinovy „ moskevské tiskové agentury „  Federalnoe Agentstvo Novostej „, propojené s jeho petrohradskou trollí agenturou, a Malofejevovy Cargrad TV ( Putinův mládežník oligarcha Malofejev, financuje Putinovu FSB pravoslavnou církev, byl sankcionován Evropskou komisí za financování Putinovy války v Donbasu ).

Kozácký ataman Jevgenij Šabajev prohlásil, že Vega je jen klasickou ukázkou Putinovy kontrapropagandy, prázdná skořápka, která má odvézt pozornost od wagnerovců, což tvrdí i SBU. 

Kreml ruským médiím nebránil sáhodlouze informovat o Vega, zatímco wagnerovci jsou pro ruská média tabu. Široké pokrytí aktivit Vega ze strany ruských médií, včetně operací, na kterých se firma podílela, potvrdilo podezření, že šlo jen o akt informační války, kterou se měla odvrátit pozornost od skutečných žoldáckých skupin.

( jamestown.org,  Vega Strategic Services: Russian PMCs as Part of Information Warfare? Eurasia Daily Monitor Volume: 16 Issue: 51 Sergey Sukhankin, 10..4.2019 )

Další ruská PMC v Sýrii „ Shield „ , založená 2018, byla zcela ignorována ruskými médii. Podle Marka Galeottiho byla řízena GRU.

Poskytovala mj. ostrahu ropného pole vlastněného ruským Stroitransgaz, které se nachází poblíž města Palmýra, a pěti dalším energetickým infrastrukturám, v každé bylo 25-30 žoldáků se čtvrtletní rotací. Shield měl podporu 45. výsadkové brigády dislokované v Kubince v moskevské oblasti, a pravděpodobně  bývalí členové této jednotky ji založili, mj. Jevgenij Sidorov, jeden z velitelů Slovanského sboru, kteří byli FSB 2014 zatčeni a obviněni z žoldnéřství.

Žoldáci Shieldu vydělávali 120 000 rublů měsíčně (1 600 $). Společnost se dostala na stránky médií v létě 2019, kdy Novaja Gazeta informovala o smrti jejích tří zaměstnanců, zabitých v Sýrii poblíž Twenanu. Nejméně dva z nich bojovali i v Donbasu ( TV Doždˇ).

Sewa Security Services

Patriot, specializovaný na ochranu významných osobností ( šéfové společnosti měli nárok na jistou procentuální částku z transakcí mezi PMC a klientem ), byla další PMC angažovaná v Sýrii a napojená na ruské ministerstvo obrany, sloužili v ní ex příslušníci zvláštních jednotek, kteří dostávali vyšší žold než wagnerovci. V závislosti na své specializaci dostávali platy v rozmezí od 400 000 rublů (5 500 dolarů) do jednoho milionu rublů (13 400 dolarů), třebaže jejich smlouvy nepřesáhly dobu trvání jednoho - dvou měsíců.

Generálpluk. Leonid Ivašov dezinformoval, že společnost nepůsobila v Sýrii a neměla žádné spojení s ministerstvem obrany či FSB ( takže byla pod kontrolou GRU).

Turan PMC

Jméno společnosti se začalo v ruských médiích objevovat na jaře 2017, skládala se z muslimských žoldáků ze středoasijských a severokavkazských republik, kteří se účastnili bojů po boku wagnerovců.

Na jaře 2017 se v médiích objevilo několik syrských fotografií žoldáků z Turanu, což bez dohody s vládou v Damašku nebylo možné, u expertů však vzbudily pochybnosti.

Domnívali se, že vyfotografovaní vojáci jsou ve skutečnosti muži SOF/Special Operation Forces s nášivkami Turanů/ s turanským erbem na pažích, což by pro SOF nebylo nic nového, během bitvy o Aleppo se nechali fotografovat s insigniemi Hezbolláhu.

Nášivky Turanů jsou snadno dostupné na internetu, může si je koupit kdokoli. Fotografie byly velmi podobné fotografiím Putinova válečného dopisovatele Olega Blochina kremelské agentury ANNA News, která již byla podezřelá ze šíření fotografií žoldáků z firmy Vega za účelem odvedení pozornosti od wagnerovců.

Navíc pár dní po první zmínce oTuranu v ruských médiích se na netu objevilo video, které ukázalo žoldáky Turanu v akci v Sýrii, zveřejněné platformou  SyrianFreeNews, která již není aktivní. Brzy novináři zjistili, že stránka byla registrována na ruské doméně REG.ru.

Samotné video bylo autentické, ale šlo o brigádu al-Nimr, o které Blochin často psal. PMC Turan proto asi neexistovala, Kreml si ji jen vymyslel k dezinformacím. Nebyly ani k dispozici žádné informace o tom, kdo společnost vlastní, ani žádné jiné údaje.

Autor: Andrea Kostlánová | pátek 11.2.2022 19:47 | karma článku: 13,19 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 495x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Kreml 1991 pověřil stalinistu, aby "prověřil" Wallenbergův osud

1991 Kreml pověřil bývalého šéfa Komsomolu Vjačeslava Nikonova ( *1956 ), vnuka Stalinova ministra zahraničí Molotova ( „ Jsem pyšný, jak byl děda moudrý a tvrdý, i na to, že jej Churchill srovnal s turkomongolským dobyvatelem ).

14.10.2023 v 19:51 | Karma: 12,98 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg, 1965 švédská vláda odmítla vydat pluk. Wennerströma za Wallenberga

Pavel Sudoplatov /1907-1996/ ve svých Pamětech z roku 1994 tvrdí, že Wallenberg byl otráven Stalinovým biochemikem na výrobu jedů Grigorijem Mairanovským /1899-1964/ židovského původu, jenž šéfoval několika NKVD tajným laboratořím

13.10.2023 v 20:34 | Karma: 11,00 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Lhaní Kremlu a KGB kolem Wallenberga v 50.letech

Navzdory žádostem Wallenbergovy matky z jara 1945 a v letech po válce začalo Švédsko opakovanými diplomatickými nótami tlačit Kreml, aby objasnil, co se stalo s Wallenbergem, až po smrti Stalina v roce 1953.

2.10.2023 v 16:35 | Karma: 14,97 | Přečteno: 318x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg, přeměna „osvobozených„ zemí do sovětských kolonií

Stalin byl pragmatický, něčí minulost jej zajímala jen tehdy, když se dala využít pro budoucnost. Proto zatčení Wallenberga nelze vysvětlovat skutky, které v minulosti udělal či neudělal, spíše se zabýval tím, co by Wallenberg

1.10.2023 v 22:21 | Karma: 13,43 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Abcházie, genocida Gruzínů z roku 1993 zůstala nepotrestána a tabu

Osetský a abcházský separatismus Kreml proti Tbilisi dlouhodobě organizoval - Rusko potřebovalo strategický gruzínský přístav Suchumi, proto financovalo abcházské „ separatisty“ – své loutky, aby Abcházii, v níž Abcházové byli

30.9.2023 v 20:48 | Karma: 12,62 | Přečteno: 370x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg, dohoda mezi Kasztnerem a Eichmannem 1944

Wallenberga s nizozemským občanem Lolle Smitem v Budapešti spojuje nejen spolupráce s jeho dcerou Berber Smit, ale i další skutečnost: Madˇarsko v 12/1941 vyhlásilo válku US a Británii, takže se automaticky dostalo do války i s

26.8.2023 v 18:49 | Karma: 14,58 | Přečteno: 367x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg, spojenci Stalinovi prodali Polsko, ČSR a Madˇarsko

V říjnu 1944 Churchill navštívil Moskvu, aby se Stalinem jednal o poválečných sférách vlivu, a odsouhlasil Stalinovi jeho 80% podíl při „ osvobození „ Madˇarska ( odpůrce jednání gen. Sikorski byl odstraněn již 1943 ).

12.8.2023 v 19:38 | Karma: 20,28 | Přečteno: 627x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Horthyho Madˇarsko – centrum protinacistických sítí, zejména polské Armiji krajowe

Na rozdíl od Tisovy klerofašistické diktatury na Slovensku bylo Madˇarsko monarchisty admirála Horthyho centrum uprchlíků všeho druhu utíkajících před německými úřady - od britských válečných zajatců po sítě polské Armiji Krajowe

21.7.2023 v 21:08 | Karma: 16,21 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg nebyl švédským diplomatem a nepracoval pro Švédsko

Osud Raoula Wallenberga v sovětském zajetí se nepojí s jeho činnostmi směřujícími k záchraně madˇarských Židů, jak se v souvislosti s ním píše. Zabýval se daleko delikátnějším posláním - zpravodajstvím pro spojence.

19.7.2023 v 21:28 | Karma: 12,98 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg II : Admirál Horthy, na rozdíl od slovenské vlády, Židy odmítl nacistům vydat

Admirál Horthy, na rozdíl od slovenské vlády, madˇarské Židy odmítl nacistům vydat, zatímco slovenská vláda jako jediná na světě své vlastní Židy nacistům sama nabídla. Spojenci měli s Madˇarskem své plány, nešlo jen o Židy.

16.7.2023 v 0:42 | Karma: 14,68 | Přečteno: 417x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Maska spadla, Prigožin bojuje za fsb proti Kremlu

Ráno 24.6.23 Rusové Prigožina oslavovali, s wagnerovci si pořizovali fotky. Než zastavil pochod a přijal " bezpečnostní záruky“ od Putina

6.7.2023 v 14:34 | Karma: 19,29 | Přečteno: 609x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prigožin ? Kdo se pokusil o weekendový puč v Rusku I.

Viz mé články k Prigožinovi a k Wagnerově skupině, mj. o aktivitách wagnerovců v Africe ( mají zde smlouvy s proruskými vládami na výcvik vládních jednotek + těžbu ropy, zlata a diamantů, nejvíc jich je ve Středoafrické republice

5.7.2023 v 8:24 | Karma: 15,06 | Přečteno: 489x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Raoul Wallenberg, švédský diplomat, unesený a zavražděný komunisty v Moskvě ( úvod )

Sovětský svaz měl být vyloučen z RB OSN již po krvavém potlačení protisovětského madˇarského povstání 1956, poté po okupaci Československa 1968. Rusko mělo být vyloučeno z RB OSN již po krvavé genocidě Gruzínů v Abcházii 1993

3.1.2023 v 18:50 | Karma: 18,98 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Zavraždění tří ruských novinářů ve Středoafrické republice 2018

V Putinově Rusku nejen nepohodlní novináři pravidelně vypadávají z oken, jsou zastřeleni, otráveni, či umírají na „ infarkt „. Policie vždy tvrdí, že spáchali sebevraždu pod vlivem drog, nebo vypadli „ neštˇastnou náhodou „.

6.12.2022 v 21:02 | Karma: 14,58 | Přečteno: 472x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Probíhá v Moskvě puč ?

V Moskvě se něco děje, probíhá nejen masové zatýkání velitelů, ale ve městě byly rozmístěny i elitní jednotky Národní gardy - Dzeržinského divize. Doprava v centru města byla zablokována.

8.10.2022 v 20:00 | Karma: 17,64 | Přečteno: 648x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz