Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Putin válečné veterány nechal bez pomoci krvácet na bojišti

Blízkovýchodní džihádistická hnutí a úloha ruských občanů v nich Dle oficiální ruské vojenské doktríny se Rusko musí stát Pánem moří a oceánů, proto v Sýrii, aby zachránil pronajatou bývalou sovětskou námořní základnu v přístavu 

Tartus, a mohl vybudovat leteckou základnu v Khmeimim jihovýchodně od města Latakija, musel Putin nejprve zachránit zkomírající Assádův režim, což učinil vojenskou intervencí v září 2015, po obsazení Krymu z přelomu února/března 2014 ( pronájem základny v Sevastopolu měl skončit v roce 2017 s tím, že Kyjev Rusku základnu již nepronajme ), viz mj. můj článek .NATO, Rusko a SEVASTOPOL II - Militaria.cz.+ Ruské námořnictvo a Putinovy ambice + NATO a Rusko: Válka o Sevestopol?

Putinova intervence v Sýrii začala dlouho před rokem 2015 ( hned po vypuknutí nepokojů  2011, 2013 se angažoval ve shazování barelů s chemikáliemi na bojující opozici, viz tato kauza v médiích), kdy na půdě OSN  28. září 2015 oznámil, že ruská armáda provede vojenský zásah v Sýrii ( pozemní intervenci vyloučil ) na podporu téměř již svrženého Asáda a na podporu Asádova boje s IS, v čemž mu na půdě OSN hlasitě přizvukoval Zeman s tím, že boj s IS je potřebou světa číslo jedna. 30.9.15 poté, co mu Rada federace komsomolky Matvijenkové intervenci „schválila“, Kreml potvrdil, že zahájil letecké útoky proti IS - ve skutečnosti bombardoval umírněnou protiasádovskou opozici,  protestovala Francie ( dle agentury Levada 70% Rusů bylo proti ruskému vojenskému angažmá v Sýrii ).

Čečenští žoldáci v Sýrii

Již před nasazením ruských žoldáků a ruské armády v Sýrii ( 30.9.2015), do Sýrie od roku 2012 odjížděli podpořit radikální islámisty Kadyrovi Čečenci, kteří bojovali v ozbrojené formaci Katibat al-Muhajireen pod velitelem Abu Omarem al-Shishani, Čečencem gruzínského původu.

Abu Omar al-Shishani v roce 2013 od této jednotky odešel k ISIS chalífa Abu Bakr al-Baghdadiho, a stal se hlavním velitelem Daesh ( zemřel údajně 2016 v Iráku).

Jeho čečenští krajané z Katibat al-Muhajireen přešli s ním k IS, anebo ke konkurenční al-Kajdě, když se připojili k brigádě al-Nusra, přímo napojené na al-Kajdu.

Další čečenští bojovníci vytvořili nezávislé džihádistické skupiny  - Junud al-Sham, Ajnad al-Kavkaz a Jaysh al-Usro, které spolupracovali s IS, nikoliv s al-Nusra, ale vždy se snažili zachovat si určitou svobodu manévrování.

FSB poskytla těmto ruským občanům - džihádistům nejen veškeré doklady potřebné k opuštění země a k odchodu do Damašku, ale FSB agenti je i převáděli tzv. FSB zelenou stezkou  islámu ( FSB tvrdí, že chtěla zbavit severní Kavkaz od ruských džihádistů ). Údajně převedla  přes 4.000 ruských džihádistů, z toho nejméně 3 000 bylo čečenského etnika ( další pocházeli z čečenské diaspory, která sem emigrovala po dvou ruských taženích do Čečenska Jelcinově 1994-96 + Putinově 1999 ),1 200 Dagestánů, 100 Ingušů a 175 ze svazové republiky RF Kabardino-Balkaria.

Putin již od podzimu 2014 vysílal do Sýrie Utkinovy wagnerovce, nejprve po moři ( trase se přezdívalo „ Syrský Express“ ), po Putinově projevu v OSN i letecky, kdy k podpoře syrské armády přilétaly do země minimálně 2 lety denně, napěchované jak ruskými vojáky a žoldáky, tak vojenskou výzbrojí.

Po příjezdu wagnerovců a ruské armády ( s podporou Miloše Zemana ) do Sýrie syrské velení v říjnu 2015 vytvořilo 4. útočný sbor pod velením ruského důstojníka.  Zahrnoval 87. obrněnou brigádu, síly al-Nimr, milicionáře z Národních obranných sil, a některé pluky speciálních jednotek. Tito muži se zúčastnili bitvy o dobytí města Hamá ( 4.největší město Sýrie) a Homsu ( 3.největší město ), a byli vycvičeni wagnerovci.

Na konci roku 2016 genštáb syrské armády oznámil vytvoření 5. útočného sboru, opět vycvičeného Utkinovými muži, který byl rovněž pod velením ruského důstojníka.

V rámci těchto útočných sborů působily známé polovojenské skupiny jako jsou Asádovy Lovci ISIS a Liwa al-Quds ( palestinské Jeruzalémské brigády ).

Nervovým centrem logistických aktivit wagnerovců byl Rostov nad Donem. Wagnerovci pocházeli především z petrohradské oblasti, mnoho z nich sloužilo v armádě, zejména v záškodnické jednotce známé jako 51212, nebo ve speciálních policejních silách OMON. 

První a neúspěšný pokus použít žoldáky k udržení Assádova režimu byl Slovanský sbor, který nedosáhl kýžených výsledků, a byl po několika měsících poslán zpět do Ruska, odkud někteří z něj odešli na Krym a Donbas, jiní zůstali ve službě žoldnéřské firmy Zeitplus Consultancy Services Ltd se sídlem na Kypru.

Poté, co Utkinovi wagnerovci pomohli s obsazením Krymu 2014 a 2015 nastolili prokremelský pořádek na východní Ukrajině, se koncem roku 2015 vrátili do Sýrie ( 2000 - 6000 mužů) . Museli odevzdat mobily a nesměli posílat žádné místní informace na internet, ale jejich fotografie ze Sýrie přesto unikly, včetně jednoho wagnerovce stojícího u vrtulníku Mi-8, jehož imatrikulační číslo bylo ruskou armádou vyfotografováno na ruské letecké základně Khmeimin v Latakía na podzim 2015.

V této době žoldácké kontrakty výslovně stanovily, že jejich úkolem je vyřešit služební vojenské problémy, a vzdávali se práva odmítnout splnění úkolu, ledaže by byli zraněni. Nejnižší platy měli žoldáci na ruské straně při ukrajinských hranicích, lepší platy měli žoldáci bojující v Donbasu, a nejvyšší platy měli ruští žoldáci v Sýrii.

Zatímco Slovanské sbory byly placeny v dolarech ( což u vnitroruských transakcí nebylo legální), wagnerovci byli placeni v rublech.

Po příjezdu do Sýrie v letadlech ruské armády nejprve dostali kontakty na své syrské protějšky, se kterými měli spolupracovat.

Byli organizováni do čtyř útočných a průzkumných brigád ( každá sestávala ze tří rot asi po 100 lidech), rota tankistů (skládající se z 50 mužů ve třech četách, každá se 4 tanky), rota dělostřelců (rozdělená do tří praporů po 100 mužích), sabotážní a průzkumná skupina ( 150 mužů ), spojovací rota ( 100 mužů ) a několik velitelských sborů ( celkem dalších 200 mužů ). Byla vytvořena i nová jednotka s názvem Karpaty, složená většinově z proruských Ukrajinců, kteří již za Putina bojovali na Donbasu ( viz Informnapalm ), a z Rusů pocházejících převážně z petrohradského regionu. Mnoho z nich sloužilo v armádě, zejména v záškodnické jednotce „51212“ nebo ve speciálních policejních silách OMON. 

V Sýrii byli používáni jako elitní pěchota, která měla daleko vyšší ztráty, než které mají zvláštní armádní jednotky. Byli používáni místo ruských branců – armádní pěchoty, aby nesli ztráty za ně, protože smrt ruských branců by byla medializována ( údajně zde do roku 2016 zemřelo zhruba 101 wagnerovců ).

Odškodnění pro rodinu v případě, když žoldák zemřel v boji v Sýrii, byl dvojnásobek toho, co bylo Kremlem vypláceno v Donbasu, činil zhruba 5 milionů rublů ( 80 000 USD).

Poté, co se Putinův „ Šéfkuchař „ Prigožin rozhádal s ministrem obrany Šojgu (viz  Prigožinovy soudní žaloby proti ministerstvu obrany + moskevské memorandum o spolupráci z prosince 2016 podepsané firmou Evro Polis s ministrem ropy a nerostných zdrojů Sýrie Ali Ghanem, zprostředkované ministrem energetiky Novakem ), byly výplaty pro žoldáky od roku 2017 převedeny na damašské úřady, což vzhledem k ekonomickým problémům Sýrie znamenalo pozdní platby a snížení žoldu – jen specialistům bylo ponecháno 240 000 rublů (3 200 $), všem ostatním byl žold snížen na 2 200 $. Celkově k roku 2016 stáli žoldáci Kreml údajně 170 miliónů dolarů.

Šojgu 2017 snížil spolupráci ruské armády s wagnerovci na minimum - Prigožinovi wagnerovci začali být vyzbrojováni nejen zastaralou výzbrojí, ale snížila se i kvalita výcviku rekrutů. Utkin již nemohl počítat s neomezeným výcvikem na armádních základnách či s neomezeným množstvím munice, brzy jim zásoby střeliva začaly docházet.  N a podporu ruského letectva, tanky T-72, dělostřelecké raketomety BM-21 Grad a houfnice D-30 mohli wagnerovci zapomenout. Dostali tanky T-62 a houfnice M-30 z roku 1938.

Wagnerovci byli poprvé veřejně identifikováni v Sýrii v roce 2015, kdy bylo 9 z nich zabito na základně Latakíja, což ruské ministerstvo popřelo s tím, že jde o „dezinformační útok“, třebaže do Sýrie byli z Rostovu nad Donem převezeni letouny ruské armády, a po lednu 2016, kdy se Šojgu nepohodl s Prigožinem, charterovými lety syrských aerolinek Cham Wings  ( podle smlouvy, kterou podepsali, bylo jejich úkolem poskytovat „humanitární pomoc“ syrskému lidu a podporu vládě v Damašku, „přátelům Ruska“ ).

Zdroj z ministerstva obrany řekl TV RBK, že také FSB organizovala tok žoldáků do Sýrie ( a nejen žoldáků, ale i ruských a jiných radikálních islámistů, viz její tzv. zelená stezka islámu,kterou na BV převáděla džihádisty, proti kterým údajně bojovala).

Jejich vojenská technika putovala do Sýrie tzv. syrským expressem, flotilou ruských vojenských a obchodních lodí, která dovážela Asádovi zásoby a zbraně od roku 2012.

Wagnerovci sehráli klíčovou roli v druhé bitvě o Palmýru v provincii Homs ( 215 km severovýchodně od Damašku ), dobytou a zdevastovanou IS (Daiš) v roce 2015.

Palmýra, starověké archeologické naleziště 2000 př.n.l. , památka UNESCO ( pouštní město prosperovalo z obchodních karavan putujících od Eufratu na středomořské pobřeží ), měla zásadní význam pro svoji strategickou polohu.

„Nevěsta z pouště“, jak se jí říkalo, leží v půli cesty mezi Damaškem a iráckou hranicí. Je to oáza obklopená kilometry písku a kamenů v převážně neobydlené oblasti.

Jejím dobytím v roce 2015 získal IS kontrolu nad dlouhou silnicí spojující Damašek s iráckou hranicí, což mu poskytlo logistickou výhodu a možnost útočit na samotný Damašek a Homs.

Palmýra se také nachází kousek od hlavního pole zemního plynu v Sýrii, pole Shaer, o které se Asádovy síly a teroristé z Daesh od roku 2014 přetahovali. Asádův režim na pokraji kolapsu se do roku 2016 zaměřoval jen na obranu pro něho důležitých klíčových území.

Teprve postup sil syrské opozice na guvernorát Latakia změnil priority Asádovy vlády. Ruský zásah do konfliktu změnil Asádův osud - Asádova opozice, bombardována ruským letectvem, byla nucena ustoupit, a Damašek s wagnerovci se mohl soustředit na Palmýru.

V březnu 2016 se syrská armáda a wagnerovci přesunuli k městu Palmýra, které kontroloval IS.  7.3.2016 zahájila syrská armáda neúspěšnou ofenzívu k dobytí města. Proto 22.3.16 nastoupili do boje Utkinovi wagnerovci za podpory ruského letectva, které kolem města Palmýra provedlo dle agentury Reuters 40 bombardovacích misí se 158 zasaženými cíli a 100 mrtvými teroristy z IS.  Wagnerovci byli skutečnými vítězi bitvy, ztráty ale měli vysoké, 32 z nich padlo. Převzali i kontrolu nad leteckou základnou Tiyas severně od města Tiyas v provincii Homs, přezdívanou  „ pevnost T-4 „ ( Bellingcat ).

Jejich zásadní roli nepřímo uznal generálplukovník Alexandr Dvornikov, velitel ruského kontingentu v Sýrii, jenž úspěch v bitvě u Palmýry připsal přítomnosti „ některých neidentifikovaných vojenských sil „.

Wagnerovci tak Palmyru 27.3 2016 vybojovali na IS zpět pro Asádovu armádu, ale oficiálně bylo rozhlášeno, že ji vybojovala Asádova armáda, což wagnerovce roztrpčilo, ale ani ruské velení nejásalo nad širokým uznáním zásluh wagnerovců ze strany Damašku při znovudobytí Palmýry.

Jeden z velitelů wagnerovců prohlásil, že ministerstvo obrany si vzalo zpět veškerou výzbroj a nechalo jeho muže bojovat s chatrnou výzbrojí syrské armády ( staré pušky a kulomety, tanky T-62, houfnice  M-30 ). Dle Fontanka.ru právě problémy s chatrnou výzbrojí, a to, že IS hojně používal kamikaze, způsobili wagnerovcům v bitvě o Palmýru těžké ztráty.

Poté, co byla většina wagnerovců k létu 2016 ze Sýrie stažena, IS Palmýru a její ropná pole dostal pod svoji kontrolu zpět 11.12.2016 ( v té době měl Putin v Sýrii zhruba 2.500 wagnerovců s rozpočtem o polovinu nižším než Kreml stáli ruští vojáci v Sýrii - žoldnéři šetří armádní rozpočet a snižují armádní ztráty ).

Korotkov odhaluje, že Prigožinova Evro Polis sehrála v Sýrii i další úlohu  – poskytovala vojenské instruktory syrským speciálním jednotkám s názvem „ Lovci ISIS“, kteří měli na IS dobýt zpět ropná pole kolem Palmyry, která nakonec pro Asáda počátkem března 2017 znovu dobyli wagnerovci ( ti, kteří podepsali smlouvu s Evro Polis ) ex podpluk. GRU Utkina.

V lednu 2017 začaly válečné operace kolem obydleného centra Palmýry. I v tomto případě byly jednotky loajální Asádovi lemované ruskými ozbrojenými silami, přítomnost wagnerovců je zdokumentována fotografickými důkazy.

9.12.2016 ( 9.12. Putin ustavil Dnem Hrdinů vlasti ) ex podpluk. GRU a vojenský velitel wagnerovců Utkin dostal v Kremlu od Putina medajli za statečnost, taktéž FSB důstojník Andrej Trošev, jenž se v březnu 2016 účastnil vítezného pochodu wagnerovců dobytou Palmýrou ( Korotkov) .

V polovině září 2017 wagnerovci pomohli Asádovým jednotkám dobýt na IS město Uqayribat ve středu provincie Hama. Mnoho žoldáků bylo zabito a jejich těla byla protivníky zkonfiskována. O týden později wagnerovci spolu s pravidelnými jednotkami ruské armády pomáhali Asádově armádě odrazit ofenzívu povstalců severně od města Hama. Poslední týden v září 2017 během protiofenzívy IS v provincii Deir ez-Zor, byli dva wagnerovci zajati.

Kreml se nejprve snažil od tohoto incidentu distancovat s tím, že o ruských žoldácích v Sýrii nic neví, načež bratr jednoho z nich veřejně obvinil ruskou vládu z pokrytectví, a z toho, že pro ně nechce nic udělat, načež jeden Putinův poslanec prohlásil, že jsou již stejně mrtví, protože určitě odmítli konvertovat k islámu a zapojit se do bojů na straně povstalců.

Vzápětí Asádova jednotka „ISIS Hunters“ slíbila za jejich propuštění zaplatit jeden milión dolarů, a současně pohrozila, že v případě jejich zabití popraví za každého z nich 100 zajatců.

Koncem října 2017 se na youtube objevilo video, oslavující akce ruských žoldnéřů v Sýrii, načež se zúčastnili bitvy o Deir ez-Zor, a spolu s Asádovou armádou vyčistili od povstalců zbývající okresy. Města Dei rez-Zor se zmocnili 3.11.2017, a při vyjednávání s povstalci uvízlými v obklíčeném městě, Kreml požadoval propuštění oněch dvou wagnerovců, což se nestalo.

4.12.2017 jednotka „ISIS Hunters“ oznámila, že oba zajatí wagnerovci byli popraveni.

11.12.17 Putin během své návštěvy na letecké základně Khmeimim vyhlásil ruské vítězství ve válce proti „ terorismu“ ( které mu vybojovali žoldáci ).

Faktem zůstává, že ruští vojáci spolu se žoldáky pro Asáda válku vybojovali, na rozdíl od Američanů, kteří ve prospěch svých spojenců sehráli jen podpůrnou roli. Ruská veřejnost prokázala k válce v Sýrii naprostou lhostejnost, a ti novináři, kteří jí pozornost věnovali, byli vyhozeni z okna či zastřeleni.

V prvním únorovém týdnu 2018 Putinovi žoldáci pomohli Asádovi vyčistit od jeho nepřátel zbývajících 25 vesnic v severovýchodní části Hama.

Brzy Kreml vrátil wagnerovce do hry, tentokrát přes vyjednávání ruského ministra energetiky Alexandra Novaka o účasti ruských firem na průzkumu syrských ropných a plynových ložisek, a jejich ochraně.

Novak v rozhovoru z března 2017 prohlásil, že v prosinci 2016 v Moskvě zprostředkoval podepsání klíčového memoranda mezi svým syrským protějškem a ruskou ( Prigožinovou)  PMC firmou Evro Polis, která měla osvobodit jistá ropná a plynová pole, která se dostala pod kontrolu Asadových odpůrců (fundamentalistů nebo členů sekulární opozice) , resp. IS., a poté je střežit, a na oplátku dostávat 25% vytěžené ropy a objemu z plynu, plus úhradu veškerých jejich vojenských výdajů nutných k jejich dobytí ( proto vyplácení žoldu wagnerovců přešlo od ledna 2017 pod Damašek ), a to pod dobu 5 let.“  ( Návrh memoranda byl v prosinci 2017 zveřejněn US tiskovou agenturou AP, napsal o něm The New York Times ).

Do července 2017 poté Kreml zavedl zvláštní rituál – společnosti, které získají na IS ropné či plynové studně, či fosfátové doly, dostanou pro ně licenci k těžbě ( např. Asádovi Lovci ISIS v dubnu 2017 dobývali na IS plynové pole al-Shaer a okolní fosfátové doly, což se jim nepodařilo, museli to za ně opět vybojovat wagnerovci, kteří jej předali do provozu v polovině září 2017, a poskytovali jeho ostrahu, tato získaly licence dvě ruské firmy ).

Po podepsání Memoranda někteří žoldáci z Wagnerovy skupiny podepsali pracovní smlouvu s EvroPolis, a byli vysláni do Sýrie s úkolem dobývat a chránit pole a rafinérie, přičemž jejich velení v tomto úkolu jednalo nezávisle na řetězci armádního velení, které jim jejich „nezávislost“ nechalo vychutnat od samého počátku – mj. se museli do Sýrie přepravit civilními charterovými lety syrské letecké společnosti Cham Wings Airlines, nikoliv vojenskými letadly Sergeje Šojgu.

Americký Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC), spadající pod ministerstvo financí, 28.12.2016 zařadil na svou sankční listinu syrskou leteckou společnost Cham Wings Airlines, a zablokoval jí všechna aktiva , která jsou pod jurisdikcí US, a zakázal US občanům a společnostem jednat s touto leteckou společností. Jako důvod ministerstvo uvedlo, že Cham Wings Airlines se podílí na přepravě žoldáků do Sýrie, úzce spolupracuje se syrskou vojenskou rozvědkou při přepravě zbraní, a je zapojena do praní špinavých peněz pro syrský režim ( na tradičního syrského dopravce Syrianair vyhlásil OFAC sankce již v roce 2013, takže Cham Wings Airlines se od té doby těšily postavení syrské národní letecké společnosti, a při letech do zahraničí využívaly přepravních práv Syrianair ).

Kvůli střetu ministerstva obrany s Prigožinem došlo i k radikální změně ve struktuře velení a řízení. Třebaže wagnerovci zůstali pod kontrolou GRU, nemohli již počítat s podporou ruského letectva a dělostřelectva.

Během bitvy o nejbohatší ropnou provincii Deir ez-Zor, která probíhala od září do listopadu 2017, ministerstvo obrany wagnerovce ještě podpořilo. Od roku 2015 byla provincie pod kontrolou Asádových nepřátel, většinou byla obsazena IS. Ženisté ruské armády byli vysazeni do operačního prostoru letouny AN-124, poté postavili pontonový most typu PP-2005, což jednotkám umožnilo překročit řeku Eufrat. Vedle toho ruské letectvo bombardovalo pozice Asádových nepřátel ve dne v noci, a to i školy a nemocnice. Za Asáda zde bojovaly i šíitské proíránské milice Hizballáh, které spolu s wagnerovci utrpěly těžké ztráty ( přes 100 mrtvých wgnerovců ).

Korotkov píše, že Evro Polis má stejné petrohradské ústředí jako dvě firmy Jevgenije Prigožina, a byla původně vedena Olegem Jerochinem, jenž byl jakoTrošev bývalým vysokým důstojníkem ministerstva vnitra. Vedl Síly rychlého nasazení/SOBR, a s Troševem v roce 2016 založil Ligu pro obranu zájmů veteránů místních válek a vojenských konfliktů, jeho působení v Donbasu a v Sýrii se překrývá s působením wagnerovců.

Další informace o Evro Polis přinesl The Bell (https://thebell.io/), internetová stránka založená 2016 zkušenou ruskou investigativní novinářkou Jelizavetou Osetinskou, která byla vyhozena z místa redaktorky RBK, protože psala o Rusech, jejichž jména byla uvedena v Panama Papers.

ServerThe Bell napsal, že v lednu 2018 syrské ministerstvo energetiky s firmou  Evro Polis pod dohledem ruského mistra energetiky Novaka podepsalo právně závaznou smlouvu ( ruské ministerstvo obrany se tvářilo, že s tím nemá nic společného ), memorandum se tak stalo právně závazným.

Navíc ruské ministerstvo energetiky oznámilo, že se syrskou vládou podepsalo  i  dohodu o rekonstrukci, modernizaci a výstavbě nové ropné infrastruktury. Damašek uvedl, že dohody byly dvě, jedna se týkala ropné infrastruktury, druhá elektrifikace.

Krátce po podepsání se odehrála událost, se kterou Prigožin nepočítal.

V noci ze 7.2 na 8.2.2018  byli wagnerovci  u Khashamu ve vesnici Salihiyah v ropné provincii ( guvernorátu ) Deir ez-Zor ve východní Sýrii u iráckých hranic zdecimováni US nálety – spojenecká koalice zde byla rozmístěná k boji proti ISIL od zrodu ISIL 2014 ( v době Putinovy agrese vůči Ukrajině ), a byli vrženi do centra světové pozornosti. Zhruba 100 z nich bylo zabito a další zraněni ( v letech 2012-14 zemřelo v Sýrii na 1000 žoldáků ).

Stalo se to poté, co wagnerovci ve východní Sýrii překročili hranice nekonfliktní zóny u řeky Eufratu, které byly dohodnuty mezi US a ruskými jednotkami v roce 2015.

Když wagnerovci, v rámci snahy dobýt bohaté plynové naleziště Conoco (Al Tabiyeh) nikoliv na IS ( proti kterému Putin halasně bojoval ), ale na Kurdech, zahájili útok proti vojenské základně ovládané protiasádovskými kurdskými jednotkami ( Syrské demokratické síly/SDF), kteří z této základny střežili plynové pole a plynárnu Conoco v Deir-el-Zour , US jednotky své spojence Kurdy podpořily devastující leteckými údery.

Podle Der Spiegel Američané tvrdě zareagovali také proto, že v době, kdy provládní jednotky překročily Eufrat u letiště Deir ez-Zor a postupovaly na Khasham z vesnice Marrat, se z města Al Tabiyeh směrem na Khasham vydala i syrská proAsádova kmenová milice spolu se šíitskou milicí.

Podle nevládní aktivistické organizace SOHR wagnerovci, kteří doprovázeli Asádovy jednotky ke Conoco, byli zabiti v Al Tabiyeh při explozi ve skladišti zbraní, kde bylo nastražené výbušné zařízení, nikoliv při leteckých útocích.

V noci ze 7.na 8.2.2018 bylo 30 mužů z Delta Force umístěných v Conoco plynárně, vyburcováno silnou dělostřeleckou palbou natolik intenzívní, že US armádu donutilo hledat úkryt v podzemních bunkrech. Když se intenzita palby zmenšila, zpozorovali několik stovek mužů ( 500-600), podporovaných tanky T-72, jak se pohybují k jejich pozicím.

Byli to žoldáci Wagnerovy skupiny, syrské jednotky „ISIS Hunters“ a 4. obrněné divize Asádovy armády. S nimi postupovali milicionáři Hizballáhu a oddíly dalších nepravidelných skupin: místní brigáda Liwa al-Baqir a afghánská Fatemeyoun.

Stejně tak jak Putin legračně vytrvale popíral, že o invazi na Krym nic neví a ruské jednotky ji neprovádějí, US jednotky využívaly dohodnutou speciální linku přes kterou komunikovali s ruskými vojenskými veliteli v Sýrii „ před, během a po leteckých úderech“ , a byli neustále ruskými veliteli ujištˇováni, že „ se v místě bojů žádní Rusové nevyskytují“, uvedl US ministr obrany Jim Mattis před Kongresem.

Ruské velení ve svém oficiálním prohlášení z 8.2.2018 trvalo na tom, že v této oblasti žádní ruští občané nejsou, a že incident zavinila Asádova průzkumná jednotka, která svoji akci s ruským velením nekonzultovala. Pluk. Thomas Veale uvedl, že ruští důstojníci, se kterými byli Američané v kontaktu, prohlásili, že nejde o ruské občany, a že nebudou zasahovat na jejich obranu.

Vzhledem k tomu, že US zpravodajská služba postup ruských žoldáků po jejich překročení bezkonfliktní zóny celou dobu sledovala, měla stejně přesné informace i ruská zpravodajská služba.

Měli převzít rafinérii dříve, než koalice vedená Američany vyšle letectvo. Podle listu The Washington Post vydal rozkaz pokračovat v operaci sám Prigožin. 

InformNapalm 19.2.2018 uvedl, že operace byla naplánovaná  ruským velením, které komunikovalo s bývalým důstojníkem ruského námořnictva Sergejem Kim, šéfem operačního oddělení Wagnerovy skupiny.

Asádovy jednotky ISIS Hunters unit vydaly prohlášení, že dostaly zpravodajskou informaci, že se jednotky ISIS vydaly směrem na město Khasham, proto je chtěly od města odříznout tím, že překročly hranice bezkonfliktní zóny.

Příslušníci Delta Force, rozmístění v rafinérii, zaznamenali přípravy nepřítele již týden před útokem.

Žoldnéři neměli čím reagovat na leteckou palbu, letecký útok byl zničující.

Kolik jich padlo v bitvě u Khashamu, Moskva neuvedla. Bývalý šéf ruských polovojenských jednotek Igor Girkin „ Strelkov“ , jenž kritizoval ruské velení za zabité žoldáky, tvrdil, že wagnerovců padlo 218, a že rodiny jejich těla nedostaly. Ruský vojenský doktor, velitel kozácké jednotky napojené na wagnerovce, uváděl 80-100 zabitých a 200 zraněných.

Kreml tento vysoký počet mrtvých wagnerovců nepřiznal, ani wagnerovce v Sýrii. Ruské ministerstvo obrany přiznalo 25 padlých, včetně Asádových „dobrovolníků“, z toho, uvedlo, bylo jen 5 „ údajných „ ruských občanů.  Po leteckých úderech z února 2018 Lavrov prohlásil, že za rozhodnutí ruských občanů bojovat v Sýrii Kreml nezodpovídá, a tudíž ani za jejich smrt.

Krátce předtím Putinův velvyslanec při OSN Vasilij Nebenznja napadl US zástupkyni při OSN Nikki Haley za to, že nazvala Putinovu „ řádně zvolenou „ vládu „ režimem“ .

Když v Sýrii zemřel ruský vojenský pilot Roman Filipov, Kreml jej a jeho boj proti IS v režii Putina vyzdvihoval do nebes, a TV štáb Putinovy TV Rossija 1 o něm v Sýrii točil dokument.

Putin misi ruské armády v Sýrii, tj. její boj „ proti IS „, oficiálně ukončil v prosinci 2017, když navštívil ruskou základnu na letišti Khmeimim, kde prohlásil, že Rusko své jednotky po úspěšném završení „ protiteroristické „  mise ze Sýrie stahuje ( ruské jednotky zde nabyly frontové zkušenosti, které se jim budou hodit v bojích za Putina v Evropě,  navíc Rusko v Sýrii testovalo v bojových nasazeních nové zbraně – mj. stíhačky 5. generace Su-57. ).

Ministr obrany Šojgu mu přizvukoval s tím, že ruští vojáci zabili 35.000 islámistických teroristů ( hlavně těch z řad ruských občanů, u kterých nechtěli, aby se vrátili do RF ) a zlikvidovali 700 jejich výcvikových základen.

Podle oficiální Putinovy verze byli v Sýrii jen ruští vojáci operující na námořní základně Tartus a letecké základně Khmeimim, zmocněni jen k misím, ve kterých chrání ruské zájmy.

https://www.foreignaffairs.com/articles/syria/2018-02-26/russias-mercenary-debacle-syria.

Kreml o chystaném útoku wagnerovců na rafinérii Conoco určitě věděl. Dle odposlechů zveřejněných listem The Washington Post Prigožin v lednu 2018 hovořil o útoku na rafinérii Conoco s ministrem pro prezidentské záležitosti Mansourem Fadlallahem Azzamem, a v rozhovoru s jiným prominentem damašské vlády tvrdil, že má povolení pokračovat v přípravách na útok ze strany blíže nespecifikovaného ruského ministra, a zdůraznil, že čeká pouze na povolení Damašku.

Pár dní před tímto debaklem Prigožin Azzamovi řekl, že má pro Asada mezi 6. a 9. únorem 2018 připravené „milé překvapení“ a chlubil se, že „ brzy dojde ke klíčovému zvratu „. Ve stejném období si Prigožin neustále telefonoval s Kremlem. Kontakty přerušil 5.2.18, obnovil je až po útoku.

Dokumenty US zpravodajské služby, „uniklé“ do listu The Washington Post, dokládají, že také během útoku na plynárnu Conoco byl Prigožin v neustálém kontaktu s Kremlem.

Zranění wagnerovci, váleční veteráni, které Kreml v Rusku vychvaluje za statečnost do nebes, byli vojenskými vrtulníky, poskytnutými až další ruskou PMC Vesna Group, značně opožděně evakuováni do ruských vojenských nemocnic na ruských vojenských základnách, přímo na bojišti je však nikdo neošetřil - Putin je tam nechal ležet bez pomoci několik dlouhých hodin, chtěl je zlikvidovat jako nepohodlné svědky, jako když nechal v ponorce Kursk v srpnu 2000 zemřít 118 ruských námořníků, kteří marně bušili na stěny ponorky.

Otázkou zůstává, proč ruské vojenské velení, které bylo po překročení bezkonfliktní zóny wagnerovci v neustálém kontaktu s US velením ( obě velení jsou zde v tak malé vzdálenosti od sebe, že jsou nuceni být v neustálém telefonním kontaktu, aby nedošlo k omylu ), a vědělo, že US budou plynárnu Conoco bránit, nekontaktovalo wagnerovce a nenařídilo jim misi zastavit.

Na přerušení spojení se nemohou vymlouvat, protože útok se odvíjel pomalu, a samotná bitva se protáhla na 4,5 hodiny ( The Wall Street Journal 2018). Pravděpodobně si Kreml chtěl udržet zdání, že o ničem neví, a že ruští občané to rozhodně nejsou, anebo zkoušel, co až US jednotky v Sýrii Rusům povolí.

Wagnerovci se v bitvě u Khashamu pravděpodobně stali obětí konkurenčního boje  mezi oligarchy z Putinova okolí. Syrská vláda v oblasti průzkumu ložisek v pobřežních vodách a těžby podepsala několik dohod s ruskými soukromými společnostmi ( mj. Kapital, Merkur, Velada ), z nichž některé jsou vlastněné, alespoň oficiálně, Prigožinem. Dle čas. Foreign Policy Damašek přes tyto smlouvy platí za služby wagnerovců.

Memorandum s firmou Evro Polis bylo podepsáno v prosinci 2016, zveřejněno bylo v březnu 2017, a zahrnovalo aktivity ( dobytí ropných/plynových polí, a poté jejich následnou ostrahu ), které se nápadně podobaly těm, které měla splnit  Moranova skupina s Gusevem a Sidorovem, kteří byli v Moskvě nakonec za žoldnéřství 2013 uvězněni, ale Moran Group fungovala dále a její muži nebyli uvězněni. I v té době byl ministrem energetiky Novak, takže i akce komanda z Moran Group byli Novakem schválené, jediným rozdílem mise z roku 2013 a 2018 je, že v roce 2013 nebyl do mise zapleten Prigožin (EvroPolis), proto ruští žoldnéři 2013 neskončili v rakvích.

Po podepsání memoranda mezi Prigožinovou firmou Evro Polis a syrským ministerstvem energetiky v prosinci 2016 se prudce zhoršily vztahy mezi Prigožinem a ministrem obrany Šojgu. Od ledna 2017 se ministerstvo obrany obrátilo k wagnerovcům zády – byla přerušena nejen spolupráce v dodávání vojenské výzbroje a munice, v dělostřelecké a letecké podpoře, a při evakuaci zraněných, ale wagnerovcům poklesl i žold, protože 2017 Šojgu odmítl Prigožinovi dle uzavřených kontraktů zaplatit za cateringové a uklízecí služby pro armádu. Čtyři Prigožinovy firmy podaly na ministerstvo obrany žalobu pro nedodržení smluv, 3 z nich spor vyhrály a ministerstvo jim za jejich služby muselo zaplatit.

Ruské velení tak obětovalo veterány v řadách wagnerovců, jen aby vyslalo vzkaz Prigožinovi : budˇ že je to pomsta za jeho soudy vůči ministerstvu obrany, nebo aby se nepletl armádě do cesty svými kontrakty s ministerstvem energetiky, nebo aby armádnímu velení přenechal ze svých kontraktů větší finanční podíl.

Shrneme-li, Kreml si vycvičil wagnerovce na základně GRU, šéfy wagnerovců ozdobil vojenskými medailemi jak za jejich pomoc při zabírání Krymu a Donbasu, tak za jejich akce v Sýrii.

Když však „ majitel“ wagnerovců v době, kdy se soudil s ministerstvem obrany, podepsal soukromý kontrakt se syrským ministrem energetiky, zprostředkovaný Putinovým ministrem energetiky Novakem, Šojgu nechal jednu jednotku wagnerovců si plně vychutnat smrt, když napadli základnu US spojenců Kurdů v Deir-el-Zour, aniž by je varoval o chystaném US leteckém protiúderu. Jediné, co pro ně Šojgu nakonec po mnoha hodinách krvácení na bojišti milostivě udělal, bylo, že ti, co ještě nevykrváceli, nechal posbírat, a ruskými vojenskými letouny je nechal odvézt do ruských vojenských nemocnic.

Prigožin se vrátil do sedla s těžbou zlata v Súdánu a s těžbou diamantů a zlata ve Středoafrické republice, ve které se wagnerovci pro své aktivity dostali v roce 2018 do středu pozornosti.

Viz např.  "More Russian Fighters from Private 'Wagner Group' Die in Syria". The Moscow Times, 22.3.2017, + "How Many Russian Soldiers Have Died in Syria?". The Daily Beast + Wagner Group: the mercenaries serving Putin in Syria". France 24, 22.3.2018, + Kommersant : "Diplomats specify who was killed by an American strike " 14.2.2018, + The Moscow Times: "U.S. Airstrikes Kill 100 Russian and Syrian Fighters, Reports Say" 9.2.2018 +"The business of war: Russian mercenaries in Syria", France 24.

18.2.18 wagnerovci ještě pomohli posílit Damašek tím, že vyčistili od Asádových nepřátel provincii Východní Ghouta, východně od Damašku, kterou celou dobyli v polovině dubna 2018 - povstalci provincii v blízkosti Damašku drželi celých 7 let. Jako vždy města, které pro Asádovu armádu dobyli, brzy Asádovi vojáci ztratili, např. město Mesraba, které wagnerovci dobývali 2x.

Wagnerovci také po dobytí měst zabezpečovali humanitární koridor, kterým mohli odejít civilisté.

V březnu 2018 jeden z velitelů wagnerovců anonymně uvedl, že v Sýrii operuje 5 jednotek wagnerovců plus k nim přičleněná jednotka „Karpaty“ (100 mužů) , složená hlavně z proruských Ukrajinců a z několika Bělorusů.

V květnu 2018 SBU uvedla, že výcvikovým důstojníkem této jednotky je ruský podpluk.Oleg Demjanenko, a že byla vytvořena k průzkumu a k útokům na Ukrajině.

Od podzimu 2018 wagnerovci v Sýrii již moc nebojovali,  nacvičovali však  potlačování demonstrací. Až v květnu 2019 byli wagnerovci, spolu s příslušníky ruských speciálních sil, rozmístěni podél frontové linie v povstalecké provincii Idlib v severozápadní Sýrii v očekávání pozemní ofenzívy Asádových sil, která byla zahájena 6.5.19 poté, co Putinovo letectvo celý týden provincii vybombardovávalo.  Během tří dnů dobyli 2 velká jimi rozbombardovaná města.

Počátkem září 2019 se wagnerovci spolu s Asádovým vojskem připravovali na ofenzívu proti městu Idlib, které drželi protiasádovští povstalci. Byli zařazeni do tankových jednotek po 50 mužích, podporovaných Putinovým letectvem.

15.10.2019 Asádovy jednotky vstoupily do města Manbij  poté, co se z jeho okolí stáhly US jednotky. Wagnerovci poté opuštěnou US základnu obsadili.

V listopadu 2019 meduza.io  napsala : "One of the suspected Russian mercenaries who helped torture and execute a man in Syria is now reportedly teaching kids about patriotism in Bryansk" / Jeden z podezřelých wagnerovců, kteří 2017 umučili k smrti a poté tělo zohavili a polili benzínem, jednoho dezertéra Asádovy armády, učí děti „ vlastenectví „ v Bryansku.

V polovině ledna 2020 se vyhrotily vztahy mezi ruskými a US jednotkami v severovýchodní Sýrii, když US jednotky, spolupracující s Kurdy, zabránily ruským vojenským konvojům s ruskými žoldáky používat dálnici M4, a blokovaly je i na jiných silnicích, když se tito Putinovi žoldnéři snažili proniknout na území severovýchodní Sýrie kontrolovaném kurdskými milicemi SDF. Docházelo mezi nimi k nesčetným incidentům.

Od února 2020 byli wagnerovci rozmístěni na frontové linii v Ghabská nížině v provincii Hama. V době pandémie v dubnu 2020 Evro-Polis přivezla wagnerovcům 10.000 testovacích sad na koronavirus, ochranné obleky a 50 ventilátorů. V prosinci 2020 se wagnerovci údajně stáhli z provincie Deir ez-Zor do provincie Latakia.

Autor: Andrea Kostlánová | čtvrtek 24.2.2022 21:34 | karma článku: 11,96 | přečteno: 834x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz