Jak Putinovi žoldáci vybojovali proruskou vládu v Libyi

1. 04. 2022 11:45:16
Putin se chce stát vládcem světa, proto ruská vojenská doktrína hlásala, že z Ruska bude velmoc jen tehdy, stane-li se námořní mocností. Ovládnutí zemí se strategickými přístavy se stalo Putinovou zahraničněpolitickou mantrou.

Viz moje navazující dřívější články "Ruský medvěd je zpět na BV a v Maghribu " a "Putinův imperialistický triumf na BV."

Ruský medvěd je zpět na BV a v Maghribu - Blog iDNES.cz

Putinův imperialistický triumf na BV - Blog iDNES.cz

Oficiálně Putin nepřipustil ruskou vojenskou přítomnost na libyjském území, která se od svržení Kaddáfího 2011 utápí v občanské válce. Proti mezinárodně uznané vládě v Tripolisu bojoval Putinem podporovaný ex Kaddáfího gen., a svého času agent CIA, Chalífa Haftar, a to pod záminkou boje proti islámistickým radikálům.

Putinovi žoldáci wagnerovci ze Specnaz a elitních jednotek GRU ( v únoru 2014 obsadili pro Putina Krym, a v únoru 2018, poprvé od vietnamské války, se v Sýrii střetli s US armádou u Deir Ezzor při útoku na ropné pole Conoco, a uvedli tím do rozpaků Putina, tvrdícího, že v Sýrii žádní ruští občané nebojují ) mají v Libyi přinejmenším dvě tajné základny, na kterých obsluhují ruské protiraketové systémy a cvičí vojáky maršála Haftara. Stejně jako v Sýrii i v Libyi ruská armáda testuje své zbraně.

Libyjská občanská válka začala 15. 2.2011 občanskými protesty, které přerostly do povstání proti Kaddáfímu, jenž odpověděl brutálními represemi.

17. 3.2011 za abstence Ruska RB OSN schválila rezoluci č.1973, která zmocnila členské státy „přijmout veškerá nezbytná opatření k ochraně civilistů a oblastí osídlených civilisty“, západní státy tak zahájily vojenskou intervenci v Libyi ( viz také US intervence v Iráku z března 2003, obě schválené OSN, US intervence byla schválena RB OSN pod č. 1441 ).

Po zlynčování Kaddáfího se Libye stala dějištěm občanské války, střety východní Kyrenaiky ( ex řecká a římská provincie u egyptských hranic) a úrodné Tripolitanie/Tripolsko na severozápadě u tuniských hranic, milic ISIS a kmenů, kteří ovládají jih země.

Objevily se dvě hlavní skupiny soupeřící o moc. Vláda Národní dohody (GNA) se sídlem v Tripolisu, vedená Fáizem al-Sarrádž (2015-21 ), podporovaná EU a Tureckem, a jednotky gen. Haftara, podporované Putinem a Egyptem (maršálem Sisi). Haftar v době SU studoval na Frunzeho akademii v Moskvě, poté, jako odpůrce Kaddáfího, žil v US.

S podporou Egypta byl Haftar jmenován ministrem obrany a náčelníkem genštábu Libyjské národní armády (LNA), loajální vládě v Tobruku v Kyrenaice, jejímž šéfem se Haftar brzy stal.

Přestože ruské Private Military Companies/PMC začaly hrát v libyjském konfliktu významnou roli až od roku 2018, byly v zemi přítomny již v předchozích letech, např. PMC MAR přiznala, že její muži byli zapojeni do evakuace některých ( proruských ) lidí z Libye.

Krinicyn z RSB Group, která do Libye dorazila v lednu 2017, uvedl, že jeho firma se podílela na odminování a rekultivaci průmyslového závodu u města Benghází v oblasti, která byla kontrolovaná spojenci Haftara, název závodu, se kterým podepsal kontrakt, neuvedl, ale přiznal, že před vysláním svých mužů do Libye absolvovali pohovor na ruském ministerstvu zahraničí.

RSB Group z Libye údajně odjela po splnění mise v únoru 2018.

Haftar a jeho ruští žoldáci se v únoru 2018 pokusil dobýt i Tripoli, ale nepodařilo se jim to kvůli zásahu Ankary.

Koncem září 2018 utrpěly Haftarovi jednotky a 100 dalších ruských žoldáků, kteří sem dorazili, aby jednotkám Haftara poskytli dělostřelecké krytí ruskou laserem naváděnou dělostřeleckou municí, těžké ztráty po leteckých úderech jižně od Tripoli, jejich velitel Alexandr Kuzněcov byl zraněn. O přítomnosti ruských žoldnéřů informovala libyjská vláda s tím, že má důkazy v podobě jejich osobních věcí a ruské výzbroje, které zanechali ve vesnici jižně u Tripoli, kterou vládní jednotky GNA, vyzbrojené Ankarou, na LNA dobyly.

Ruské jednotky amatérské boje v Libyi ( jako předtím v Sýrii ) vyzdvihly na podstatně brutálnější úroveň.

30% frontových ztrát vládních jednotek měli na svědomí ruští snipeři/odstřelovači, střílející zejména z budov škol a nemocnic, kteří odstřelovali velitele středních hodností.

Rusové zde používali zakázané náboje s dutou špičkou, zavedli do konfliktu nášlapné miny a improvizovaná výbušná zařízení ( výbušné nástrahy ), kterými obetkali okolí Tripoli bez ohledu na civilisty ( byli oficiálně obviněni libyjskou vládou ).

Jalel Harchaoui, libyjský expert v nizozemském Institutu mezinárodních vztahů uvádí, že brutalita ruských žoldáků a jejich zákeřné taktiky vyvolávala u vládních jednotek strach.

Ústředí wagnerovců pro ofenzívu proti Tripoli bylo v nemocnici ve městě Esbia, 50 km od Tripoli. Zastřelili zde rodinu jednoho Libyjce, jenž na ně omylem v nemocnici narazil, a jenž čirou náhodou popravu přežil.

V říjnu 2018 britský bulvární list The Sun ocitoval britskou tajnou službu, že Rusové, podporující maršála Haftara, vybudovali ve východní Libyii, kde v bojích pro Haftara wagnerovci získávali jedno město za druhým, základnu v Benghází ( 300 wagnerovců ) a v Tobrúku, na kterých působí desítky GRU agentů a příslušníků Specnaz. Šéf ruské kontaktní skupiny pro vnitrolibyjské urovnání Lev Dengov uvedl, že informace listu The Sun je lživá, ačkoliv ruská TV RBK ruské jednotky v Libyii potvrdila.

Změna nastala v listopadu 2018, kdy maršál Haftar po sérii porážek z podzimu 2018 odjel do Moskvy na setkání s ministrem obrany Šojgu.

Ruské úřady se snažily Haftarovu návštěvu utajit ( Haftar si stěžoval, že s ním Kreml jednal neuctivě, nechal ho čekat ), ale neutajily, a navíc novináři informovali, že jednání se účastnil i Prigožin, což vypátrali díky analýze videozáznamu z jednání zveřejněného na YouTube ( viděli ho na chodbě, jak jde k libyjské delegaci ), je i na fotografii z recepce.

Od října 2018 britské zpravodajské zprávy zdůrazňovaly ruskou intervenci v Libyii, zdejší přítomnost wagnerovců ( zhruba 2.000, působili jako střelci a odstřelovači ), příslušníků SOF, a desítek důstojníků GRU ve východních oblastech Libye pod kontrolou Haftara, jehož jednotky obdržely ruské protilodní střely Kalibr a protiletadlový obranný systém S-300 ( studie OSN).

V říjnu 2018 wagnerovci, kteří vycvičili Haftarovy vojáky, vybudovali v Libyi dvě ruské základny – v Benghází a v Tobrúku.

Maršál Haftar, jenž s pomocí ruských jednotek ovládl východní pobřežní oblast Libye a konkuroval libyjské vládě v Tripoli, uznané OSN ( Haftara podporuje nejen muslimská velmoc Rusko, ale i Saúdská Arábie, UAE, Egypt a francouzský genštáb - 30.3.22 byl konečně odvolán proruský šéf francouzské vojenské rozvědky Eric Vidaud , jenž bagatelizoval Putinovu agresi na UA), v listopadu 2021 oznámil svoji kandidaturu v prezidentských volbách.

V listopadu 2018 se Prigožin objevil na YouTube videu listu Novaja gazeta, jak se v Moskvě účastní jednání maršála Haftara s nejvyššími ruskými veliteli. Prigožin při jednání seděl vedle ministra obrany Šojgu, což naznačuje, že konflikt mezi ním a Šojgu byl vyřešen.

Teprve v září 2019 novináři ze soukromé zpravodajské agentury Bloomberg ( Michael Bloomberg, ex prezidentský kandidát ) předložili důkazy o aktivitách wagnerovců v Libyi, kam byli posláni na podporu Haftarových sil v operaci „Flood of Dignity“, zahájené na jaře 2019, třebaže Putin Haftara nesnáší .

Utkinovi muži měli genštáb u Ajdabyi, města v Kyrenaice, asi 700 km od fronty a 850 km od Tripolisu. V blízkosti fronty byly dále nalezeny osobní věci jednoho wagnerovce, včetně jeho mobilního telefonu. Šlo o bývalého námořníka ruské armády umístěné v Kaliningradu. Mezi fotografiemi uloženými v galerii smartphonu byla také medaile za odvedenou práci v Sýrii.

V listopadu 2019 libyjská vláda prohlásila, že v červenci 2019 zatkla dva Rusy, kteří přiznali, že byli najati Wagnerovou skupinou. Byli zatčeni pro podezření, že se snažili ovlivnit libyjské prezidentské volby, dokonce se třikrát setkali s Kaddáfího synem Saífem al-Islam Kaddáfím, jenž byl za ruské finanční podpory jedním z prezidentských kandidátů.

V této době US Kongres připravoval sankce proti žoldákům v Libyi, jejich počet se pohyboval kolem 1.400, z toho bylo dle libyjské vlády přinejmenším 25 pilotů, kteří létali na mise v renovovaných stíhacích bombardérech LNA Su-22.

Putin byl v listopadu 2019 nucen prohlásit, že ruští občané v Libyii nezastupují ruský stát, ale jen své soukromé zájmy. Jeho slova vyvrátila ruská nezávislá tisková agentura Proekt Media. Z rozboru úředních dokumentů reportéři došli k závěru, že Utkinovi muži spolupracovali přímo s ministerstvem obrany.

Wagnerovci mají zajistit kontrolu nad přístavy Tobruk a Derna, aby je později mohlo využít ruské námořnictvo.

Dále měli udržovat kontrolu nad tokem ropy směřujícím do Evropy. Podle zpráv The Wall Street Journal v létě 2020 převzali wagnerovci kontrolu nad nejvýznamnějším libyjským nalezištěm Es-Sider, a hlavním stejnojmenným přístavem/terminálem pro vývoz ropy, což Haftarovi umožnilo, aby i nadále blokoval její vývoz, hlavní zdroj financí OSN uznávané libyjské vlády.

Sarrádž jedině díky vojenské podpoře Turecka dokázal v dubnu 2019 odrazit Haftarův útok na Tripolis ( Haftarovou nelegální Libyjskou národní armádou /LNA).

Turecký zásah ve prospěch premiéra architekta Faize Sarradže, podporovaného OSN ( premiér od roku 2016,v září 2021 oznámil nečekanou záhadnou demisi, viz France 24 :“ UN-backed Libyan PM Sarraj’s mysterious resignation announcement“ ) změnil poměr sil v neprospěch Haftara.

35 wagnerovců v Libyi při pokusu o dobytí Tripoli padlo, nejvíce z nich při útoku tureckým dronem, během kterého byl zraněn i jeden z historických velitelů wagnerovců, Alexandr Kuzněcov, jenž byl 2016 společně s Utkinem vyznamenán Řádem odvahy. Turecké drony wagnerovce a jednotky Haftara decimovaly, utrpěly několik porážek.

Koncem října 2019 Facebook pozastavil účty, které byly součastí ruské dezinformační kampaně zacílené na 8 afrických států a Libyi. Provozovala je Prigožinem placená Wagnerova skupina.

V Libyi tato Putinova dezinformační sítˇ podporovala dva kandidáty, jedním z nich byl Sajíf al-Islam Kaddáfí, kterému tato sítˇ budovala nostalgii po Kaddáfího časech.

2.11.2019 se u Tripoli zřítil italský vojenský dron, Haftarovi vojáci tvrdili, že ho sestřelili, druhý den se u Tripoli zřítil US vojenský dron, Haftarova LNA uvedla, že jej sestřelila omylem. Podle US a libyjské vlády oba drony sestřelili wagnerovci, kteří na střechách budov jižně od Tripoli zřídili vysílací stanice, kterými rušili řídící signály pro drony.

12.12.2019 Haftar s wagnerovci v čele, s ruským dělostřelectvem a s ruskou technologií pro rušení dronů, se podruhé pokusil o dobytí Tripoli. Mj. zničili šest ze sedmi tureckých dronů.

Počátkem ledna 2020 list The Libya Observer informoval, že ruské vojenské letectvo dopravilo ze Sýrie do Libye i žoldáky ze společností Moran a Shield, protože ani Putinova druhá ofenzíva na dobytí Tripoli nevypadala nadějně. Podle prohlášení Erdogana se počet ruských žoldáků v Libyi zvýšil na 2.500, a Erdogan obvinil z financování žoldáků i UAE.

8.1.2020 Putin i Erdogan vyzvali obě strany k zastavení bojů, protože Putin většinu ruských žoldáků vrtulníky stáhl od Tripoli na jejich leteckou základnu Al Jufra. Koncem února 2020 jeden z velitelů wagnerovců pro ruskou zpravodajskou agenturu InterRight uvedl, že z Libye byli staženi všichni wagnerovci.

Koncem března 2020 však libyjská vládní armáda uvedla, že zaútočila na budovu v oblasti Qasr Bin Ghashir, jižně od Tripoli, kterou drželi wagnerovci, kteří z ní podnikli několik útoků na Tripoli.

Letecké údery vládní armády ze 2.4.2020 zasáhly dva konvoje vezoucí munici a pohonné hmoty, vláda obvinila wagnerovce, že nákladní auta řídili ( jeden wagnerovec byl zabit, jeden zraněn ).

22.4.2022 libyjský ministr vnitra obvinil wagnerovce, že provedli chemický útok proti vládním jednotkám v oblasti Salah al-Din area jižně od Tripoli. Ministr uvedl, že wagnerovští snipeři odstřelovali vládní vojáky zasažené nervovými bojovými prostředky.

Dle US zpravodajských služeb bylo v lednu 2020 z letecké základny al-Jufra staženo 500 wagnerovců, většinou zraněných ( v jejich řadách působili i proruští Ukrajinci a Srbové, a žoldáci ze Súdánu a z Čadu). V květnu 2020 odletěla ze základny 3 letadla s wagnerovci.

Přístav Syrta, ve kterém je i letecká základna, v červnu 2015 obsadil IS, v říjnu 2015 přístav 2x bombardovaly neoznačené letouny, v prosinci 2016 vládní jednotky mezinárodně uznávané vlády Faize Sarradže za podpory Turecka vytlačily IS ze Syrty do pouště, v lednu 2020 přístav Syrta Haftarovi (Putinovi ) dobyli wagnerovci.

Zpráva OSN uvádí, že v květnu 2020 měl Haftar k dizpozici zhruba 1.600 ruských žoldáků plus zhruba 1.800 žoldáků z řad syrských bojovníků, které do Libye odvezly syrské aerolinky Cham Wings ( během 5 měsíců uskutečnily přinejmenším 33 letů ). Syrské žoldáky pod ruským velením najala Wagnerova skupina výlučně z řad bývalých protiasádovských povstalců (!)

Koncem května 2020 vládní armáda dobyla strategickou leteckou základnu Al-Watiya Air Base ( padli 3 wagnerovci a 1 Syřan ), a postoupila do některých okresů jižně od Tripoli, kde obsadila tři opuštěné vojenské tábory.

To již wagnerovci začali z jižní oblasti Tripoli evakuovat své muže přes letiště Bani Walid na základnu Jufra, několik stovek jich odletělo 25.5.20, celkem se jich na základnu Jufra stáhlo zhruba 1.600, a to s těžkým dělostřelectvem a s jinou těžkou výzbrojí, uvedlo prohlášení libyjské vlády.

Dle US afrického velení AFRICOM Kreml 26.5.20 rozmístil na letecké základně Al Jufra Airbase stíhačky, které přiletěly z Ruska přes Sýrii, kde jejich ruské insignie byly přelakovány.

V květnu 2020 Haftar dostal přes Írán a Sýrii 14 kusů stíhaček Mig-29 a několik Su-24.

AFRICOM/ US velení Afrika ukázalo, jak byly stíhačky přemalovány, aby se skryl jejich ruský původ. US armáda informovala, že stíhačky, jakmile dorazily do Libye, byly pilotovány nezkušeným personálem, což vyvolalo podezření, že mezi wagnerovci jsou i ruští stíhací piloti ( Meduza). Ve skutečnosti stíhačky nedorazily pro Haftara, ale pro zdejší Putinovu armádu se sídlem na letecké základně Jufra.

Letiště Jufra, používané od roku 1969, ve Waddanu, 9 km od pouštního města Hun, v okrese Jufra, je klíčem k dobytí celé Libye ( viz Road to Libya ́s liberation passes through al-Jufra base ). Má obrovský strategický význam - kontroluje zásobovací trasy na letiště Tamanhant a Brak al-Shat, a zejména přístup k ropnému terminálu středozemního přístavu Sidra/as Sidr a ropné letiště Ras Lanuf ( sváží a odváží pracovníky terminálu ), nejbližší velké mezinárodní letiště je letecká základna Ghardabiya Air Base, kterou se Putinovi zatím nepodařilo dobýt.

Haftar letiště Jufra dobyl s wagnerovci pro Putina 2017, jsou na něm nejen wagnerovci, ale také 14 strojů výše zmíněných stíhaček Mig-29 a bombardéry Su-24, plus ruský protivzdušný systém Pancir .

Dle US generála Bradforda J.Geringa, velitele Africom, Putin chce obklíčit Evropu rozmístěním raket dlouhého doletu západně od Ruska, a vybudováním vojenských základen ve východním a jižním Středomoří ( v roce 2009 Putin oznámil, že Rusko bude mít základny v Sýrii ( námořní Tartus a leteckou Latakia ) , v Libyii a v Jemenu ( poté, co Jemen ponořil do občanské války ).

Al-Džazíra oznámila, že v květnu 2020 1 500 až 1 600 Utkinových wagnerovců bylo rozehnáno poblíž pouštního města Bani Walid na severozápadě Libye (leží na půl cesty mezi Misurátou a Mizdou, Baní Walíd spolu se Syrtou byly posledními baštami Kaddáfího režimu). Po své porážce byli wagnerovci později letounem An-93 odvezeni neznámo kam.

V červnu 2020 Libyjská národní armáda zaútočila na přístavní město Syrta, ležící uprostřed cesty mezi Benghází a Tripolisem, které ovládal přes ruské žoldáky Haftar. První útok byl odražen, poté wagnerovci kolem města nakladli nášlapné miny.

V polovině června 2020 AFRICOM uvedl, že z ruské základny Al Jufra Airbase odstartovala ruská stíhačka, a další stíhačka MiG-29 byla spatřena u města Syrta, evidentně pilotované ruskými žoldáky. Libyjská armáda tvrdila, že wagnerovci raketami ostřelovali oblast západně od Syrty, jeden civilista zemřel.

V červnu 2020 byla Jufra Airbase přeměněna do velícího centra wagnerovců ( byli zde i ukrajinští a srbští žoldáci ) k akcím, které směřovaly k převzetí kontroly nad jižními libyjskými ropnými poli.

V červenci 2020 se wagnerovcům podařilo převzít největší libyjské ropné pole El Sharara ve spolupráci se súdánskými žoldáky a s milicemi „Petroleum Facilities Guard „ , které podporovaly Haftara. Dále dobyli středomořský přístav Sidra, Ras Lanuf petrochemický komplex, ropný přístav Zuwetina a ropné pole Zallah .

V červenci 2020 US uvalily sankce na jednotlivce a firmy Wagnerovy skupiny za to, že v Tripolisu a v jeho okolí nakladli nášlapné miny.

Když bylo jasné, že Haftarova ofenzíva 2020 na Tripoli nebude korunována úspěchem, Kreml začal počet svých žoldáků snižovat, a současně začal zvyšovat počet syrských žoldáků ( dle některých zdrojů až 15.000) naverbovaných Wagnerem pro Haftara.

V létě 2020 bylo velké množství z nich převezeno vojenskými letouny Il-76 do Kyrenaiky ze základny Latakia. Žoldáci ze Sýrie byli ubytováni v ubikacích al-Jufra, al-Gardabiya a Brak al-Shati. 300 syrských žoldáků naverbovaných k wagnerovcům bylo posláno k Benghází.

Muži, kteří měli zájem stát se Putinovými žoldáky, se museli hlásit v jedné z mnoha náborových kanceláří společnosti v Asádem kontrolovaných oblastech Sýrie. Jejich přihlášky byly prozkoumány vojenskými orgány v Damašku, a když výběrem prošli, byli posláni do Latakie, odkud byli převezeni do Libye, kde podepsali půlroční smlouvy, a obdrželi mezi 1200 -1 800 $ měsíčně.

Peníze byly hlavní motivací syrských žoldáků. Plat, na který měli nárok, byl výrazně vyšší, než jaký mohli získat v Sýrii ( https://www.msn.com/en-us/news/world/russia-and-turkey-employ-thousands-of-syrian-mercenaries-to-fight-inlibya /

Podle AFRICOM Kreml během léta 2020 veřejně naznačoval stažení ruských žoldáků ze Sýrie, ve skutečnosti jim celé léto 2020 posílal zbraně, taktéž Haftarovi.

Dostali vozy - nosiče raket SA-22, GAZ Tigr IMV, Typhoon MRAP, a nášlapné miny. Kreml jim dodal i 14 kusů stíhaček Mig-29 a Su-24.

Dle zprávy OSN bylo ze Sýrie do Libye v období mezi listopadem 2109 -červencem 2020 na podporu wagnerovců Kremlem uskutečněno 338 vojenských letů. Počátkem srpna 2020 vyrazil ze základny Jufra do přístavu Syrta konvoj wagnerovců o 21 nákladních autech, zatímco Haftar ve stejné době opevňoval údolí Jarif, jižně od Syrty, příkopy a bariérami.

V polovině září 2020 wagnerovci provedli na podporu Haftara letecké útoky dvěma stíhačkami Mig-29, pilotovanými wagnerovci, obě se zřítily, jedna koncem června 2020, druhá počátkem září – video o ruském pilotovi druhé stíhačky obletělo internet. Ukazovalo, jak katapultovaného wagnerovce přiletěl do pouště zachránit bitevní vrtulník Haftarových jednotek. Koncem září Putinovi spadl vrtulník ve městě Sokna u základny Al Jufra, který převážel munici, zahynuli v něm 4 wagnerovci.

23.10.2020 vstoupilo v Libyi v platnost další příměří za účelem jednání, která byla zahájena 12.11.2020, na kterých Libyjská národní armáda týž den odmítla vést jednání, dokud budou ve městě Syrta zahraniční žoldáci a jejich protivzdušné systémy ( žoldáci zabránili vojenské delegaci Tripolisu , aby v Syrtě přistála).

V prosinci 2020 Pentagon prohlásil, že ruské žoldáky v Libyii finančně podporovaly UAE, které byly jejich hlavním sponzorem ( viz mj. nákupy nemovitostí v Dubaji ze strany Putinových oligarchů ).

K lednu 2021 wagnerovci vykopali kolem Syrta obrovský zákop či sérii zákopů, které se táhly 70 km od Syrta až k pevnosti wagnerovců Jufra Air Base, které měly zmařit pozemní útoky. Zákopy byly opatřeny 30 důmyslnými opevněními s klíčovými opevněními u Jufra základny a u letiště Brak, ještě jižněji od Jufra, kde byly nainstalovány radary.

Příchod wagnerovců a ruské vojenské techniky do Libye představuje vážné porušení rezoluce číslo 1970 RB OSN, která uvaluje zbrojní embargo s cílem zastavit v Libyi občanskou válku.

I přes postupné stahování ruských žoldáků na konci roku 2020 z Libye měla US rozvědka dle zprávy AFRICOM několik důkazů, že Utkinovi muži zasypali předměstí Tripolisu ( a další oblasti, kde bojovali ) minami, nástražnými pastmi a výbušnými zařízeními IED – nechvalně proslulá improvizovaná výbušná zařízení, která působila velké škody US armádě v Iráku.

Bezohledné umístění bomb mezi civilisty vyvolalo tvrdou kritiku wagnerovců, kteří rozhodně nepomáhali ukončit nepřátelství v Libyi. Podle údajů humanitárních organizací ruské výbušniny usmrtily 61 lidí a zranili přes 100 civilistů.

Stejně jako na Ukrajině, v Sýrii, a jinde, také v Libyi Kreml vedl operace informační války zaměřené na zvýšení podpory obyvatelstva Haftarovi a Kaddáfímu synovi.

Za financování ze strany Prigožina, Rusové prostřednictvím svých místních agentů ovládli ex Kaddáfího TV síť, jejíž vysílání bylo 2011 zastaveno, a obnovily její činnost na plné obrátky. Založili noviny a tiskovou agenturu, a na různých sociálních sítích se objevily četné stránky glorifikující maršála Haftara.

Rusové doufali, že lživou propagandou ve prospěch Haftara a Kaddáfího syna a pomluvami prozápadní vlády v Tripoli, Západu a Turecka, upevní Haftarův vliv.

Také v tomto případě byl ruský zásah nakonfigurován jako „hybridní“, směs vojenských a nevojenských nástrojů, a použití žoldáků.

Kreml nebyl spokojený se svým vztahem s Haftarem. Vůdce LNA si často stěžoval na špatnou vojenskou přípravu žoldáků vyslaných z Ruska, a porušoval smluvní závazky při vyplácení jejich žoldu. Měl převádět 150 milionů dolarů do pokladny společnosti výměnou za jejich zapojení do konfliktu.

Wagnerovci proto podporovali nejen maršála Haftara, ale Kreml využil k podpoře svých cílů i jednoho z Kaddáfího synů - Sajfa al-Islam, jenž později v listopadu 2021 oznámil svoji kandidaturu na prezidenta Libye ...

Informace o tom, že wagnerovci pracují i pro Sajfa al-Islam, v médiích proběhla v létě 2020, kdy byli bezpečnostními silami v Tripolisu mezinárodně uznávané vlády GNA/Národní jednoty zatčeni přímo při setkání se Sajfem al-Islam a dáni do vazby dva ruští občané, žoldnéři, napojeni na Prigožina, jeden z nich byl hacker. Kreml vyvinul obrovský tlak na úřady GNA, aby tyto wagnerovce propustily.

Od počátku února 2022 má Libye pro ruské vměšování se do jejích vnitřních věcí dva premiéry, když 8.2.22 parlament v Tobrúku odvolal protureckého premiéra Dbaibu ( v září 2021 podal nečekanou záhadnou demisi premiér Sarrádž, podporovaný OSN ), jenž odmítl odstoupit, načež byl na něj spáchán pokus o atentát. Haftar se totiž s parlamentem, v němž se elity bojí o své posty, dohodl, že žádné volby nebudou ( po příměří mezi Haftárovou a vládní armádou z března 2020 se volby měly konat v prosinci 2021, ale byly odloženy ) , a že Haftar jednoduše bude prezidentem a proruský ex ministr vnitra Bašágha premiérem. OSN však trvá na volbách.

Putin dnes po Asádovi požaduje, aby mu obstaral žoldnéřskou jednotku na Ukrajinu/ UA. Syrský opoziční portál Deir Ezzor napsal, že někteří Syřané jsou již na půlroční kontrakty v Donbasu a čekají na bojové úkoly. Rusové dle tohoto portálu najímají na UA Syřany i jako " strážce" za 200-300 dolarů. Portál informuje, že Rusové pátrají hlavně po lidech, kteří již pro ně pracovali v Libyi pro Haftara, a kteří mají tudíž zkušenosti z bojů ve velkých městech. Stejně jako v Sýrii a v Libyi i na UA mají sloužit jako pomocné jednotky wagnerovců. Putin na UA nezákonně využívá i nezkušené brance, které proti jejich vůli velitelé narychlo zařazují do profesionální armády.

Zatímco Zelenský má dobrovolnickou Mezinárodní legii, složenou v drtivé většině z bývalých příslušníků speciálních jednotek, Syřané se dle odborníků na UA neosvědčí ( ruský genštáb s jejich bojem nebyl spokojen ani v Sýrii ), protože v Sýrii za ně všechny bitvy vybojovalo ruské letectvo, které města i s civilisty jednoduše srovnalo se zemí. V Sýrii a v Libyi byl Putinův protivník navíc vyzbrojen jen lehkými zbraněmi, Ukrajinci mají ruční protiletadlové střely, které ohrožují ruské vrtulníky, které kralovaly syrskému nebi.List The Wall Street Journal píše, že přivézt Syřany k boji na UA je jako přivézt Martˇany k boji na Měsíci, nemluví ukrajinsky, prostředí je jiné. Je také ale možné, že mají " Putinovu " válku přeměnit na mezinárodní konflikt.

Viz mj . Kirkpatrick, David D. (5 November 2019). "Russian Snipers, Missiles and Warplanes Try to Tilt Libyan War". The New York Times, Arrival of Russian mercenaries adds deadlier firepower, modern tactics to Libya's civil war" Washington Post, Libya's Haftar announces 'decisive battle' to capture Tripoli". www.aljazeera.com, Erdogan Warns Russian Mercenaries in Libya Paid by Abu Dhabi, Libya accuses Russia's Wagner of using chemical weapon". www.aa.com.tr, "Interior Minister: UAE's support for Haftar is a threat to Libya's national security | The Libya Observer" , libyaobserver.ly, Russian group's 1,200 mercenaries fighting in Libya: UN report". www.aljazeera.com, Russian Mercenaries Are Fighting in Libya, UN Diplomats Confirm". The Moscow Times. 7 May 2020.

Autor: Andrea Kostlánová | pátek 1.4.2022 11:45 | karma článku: 17.68 | přečteno: 497x

Další články blogera

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 479 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma článku: 11.95 | Přečteno: 480 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma článku: 16.28 | Přečteno: 716 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 264 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 216 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 622 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 1105 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1381

Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...