Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruská rozpínavost v Africe - jistí jen zájmy kremelských elit ?

Již bolševici se prostřednictvím Kominterny snažili ovládnout africké radikály  ( intelektuály, odborové předáky - zejm. železnic ) pro svoje zájmy, a sdružit je pod kritikou kolonialismu v prosovětských hnutích.

Snahy Kremlu vyvrcholily 5. Panafrickým kongresem v Manchesteru 1945, kterého se zúčastnili jak budoucí klíčoví političtí lídři, tak i levicoví aktéři předchozí generace, napojeni ve 20. a 30.letech na Kominternu  ( Kreml však omezil sám sebe tím, že se zaměřil jen na anglofonní země, komunistické strany bolševici nastolili hned po skončení 1.sv.v. v JAR, v Egyptě a v Súdánu, nejvíce propojen byl Kreml s jihoafrickým komunistickým vedením ).

Bolševici pohořeli, protože nebyli ochotni ani schopni pojmout myšlenky panafrikanismu, prosazovali jen komunismus, a měli při vyvolávání proletářských revolucí smůlu v tom, že v Africe neexistovala dělnická třída, museli se spoléhat jen na levicové intelektuály, a to zejména v západoafrických státech, kteří se svými kontakty mezi afroamerickými intelektuály v US, kam, vedle Británie, posílali své děti na studium, začali v rámci panafrikanismu  ( vědomí příslušnosti k jednotné černošské inteligenci Afriky, Severní Ameriky a zemí Karibského moře ) kritizovat koloniální vládu .

Když Kreml nemohl kolonizovat ( Petr Veliký se neúspěšně pokusil kolonizovat Madagaskar), podporoval dekolonizaci, a financoval  „antiimperialistická“ hnutí za nezávislost afrických národů, v rámci kterých dosazoval k moci marxistické režimy s prominenty, kteří vystudovali v Moskvě. V nejlepší bolševické tradici Kreml na podporu jím dosazených režimů poslal tisíce vojenských poradců, „turistů“ a "dobrovolníků", aby likvidovali nepřátele Kremlem dosazených loutkových vlád.

Po rozpadu Sovětského svazu 1991 byl Kreml bez peněz a nechal všechny své loutkové režimy na holičkách. Teprve s Putinovou návštěvou JAR v roce 2006 se se Kreml do Afriky vrátil, nikoliv však triumfálně, protože ruská ekonomika stále trčí ve středověku a protiimperialistická rétorika vyšla z módy.

Zatímco Washington a Peking nabídly Africe přesvědčivé modely ekonomického rozvoje, Kreml mohl nabídnout jen vojenskou sílu – ruské žoldáky. K tomu potřeboval, aby Američané a Francouzi stáhli své jednotky z Afriky. US jednotky stáhl Putinův spojenec Trump, ohledně francouzských jednotek viz můj článek „Wagnerovci : Putinovo dobrodružství v Rudém moři.

2017 Putin africkým státům se slabými ústředními vládami, zmítanými boji s rebely/separatisty, odepsal jejich dluh vůči Kremlu ve výši 20 mld dolarů, a předcházel si je různými nabídkami na zlevněné stavby jaderných elektráren, neuspěl však ve strategické JAR, kde nový prezident Cyril Ramaphosa, jenž nastoupil v únoru 2018, v 4/2018 zmrazil multimiliardový obchodní kontrakt s Rosatomem, který podepsal Jacob Zuma, na postavení jaderné elektrárny. 

Úspěchy však Kreml zaznamenal v „exportu bezpečnosti“ ( v exportu žoldáků  ), když v letech 2014-19 podepsal 19 dohod o technologicko-vojenské spolupráci se zeměmi subsaharské Afriky, které zprostředkoval Putinův zvláštní zmocněnec pro BV a severní Afriku Michail Bogdanov.

Bogdanov se narodil jako Putin 1952 ( Putinova biologická matka Vera Putina tvrdila, že se narodil 1950 ) a 1974 ukončil Moskevský státní institut mezinárodních vztahů/ MGIMO, což znamená, že byl příslušníkem či agentem KGB. Za Brežněva byl velvyslancem v Sýrii, Libanonu, Egyptě a v Izraeli ( mj. prohlásil, že : „ Rusko nepovažuje libanonský proíránský Hezbolláh za teroristickou organizaci, protože v RF nespáchala žádný teroristický čin.“

Šéfem odboru BV a severní Afriky jej Putin jmenoval 2002, takže musel mít za sebou gigantické KGB zásluhy ( prokremelská WikiLeaks mj. zveřejnila Bogdanovu depeši z roku 1994, že „ ruská ambasáda v Sýrii absolutně neví, kdo stál za smrtelnou autonehodou civilního inženýra a pluk. Bassela Asáda (31), staršího bratra Bašíra, jenž měl být otcovým nástupcem ( vystudoval vojenskou akademii v SSSR, mluvil plynně francouzsky a rusky ), což v kremelštině znamená, že za autonehodou stál nejspíše Kreml, Assádova Sýrie v té době již dlouho nebyla Kremlu nakloněna .

V těchto „ bezpečnostních „ smlouvách Kreml na jedné straně garantuje vývoz zbraní za umírněné ceny bez politických podmínek., na druhé straně četné vojenské intervence poskytují Kremlu monopol v oblasti výcviku bezpečnostních složek proti nestátním subjektům (povstalecké skupiny, polovojenské formace, teroristické skupiny ), a při poskytování žoldnéřů.

Další klíčovou roli sehrál Putinův gen. KGB/FSB Patrušev, jenž pro Afriku vytyčil strategii boje proti terorismu ( který je tudíž nutno pro zájmy Kremlu udržovat ) a subverzi ( subverzemi a chaosem Kreml navozoval, že africké vlády potřebují wagnerovce ).

Kreml byl vždy bezpáteřní - Patrušev se nejprve v oblasti Sahelu snažil spolupracovat s Paříží, které naznačoval, že infiltroval významné sítě Tuaregů ( jedni z berberských národů , „ kočovníci pouště „  ze středozápadní části Sahary a Sahelu na severu Afriky ), ale byl Paříží odmítnut ( Le Monde ze 16.12.18).

Kreml v politicky izolovaných subsaharských státech, bohatých na přírodní zdroje, vytvořil  „šedou zájmovou zónu“, zaměřenou na obranu ruských zájmů a zájmů klíčových hráčů, důležitých pro Kreml. V  "šedé zóně " se dohody nevyjednávají na oficiální úrovni, jako vyjednavači nastupují zvláštní emisaři.

Alžírsko nakupuje všechny svoje bitevní letouny a protivzdušné obranné systémy v Rusku, Kremlu to nestačí a v 10/2021 oznámil, že bude do Alžírska prodávat i ruskou pšenici, kterou sem monopolně dodávala Paříž. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwieyoHO1bn4AhVSNuwKHTCzA7MQFnoECAQQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.argusmedia.com%2Fen%2Fnews%2F2265454-russia-steps-up-wheat-exports-to-algeria&usg=AOvVaw1h5VNC_wG1-zieHz9goVDq

V Libyi jsou ruské investice ( energetika ) ve výši přes 15 mld dolarů od roku 2011 zmrazeny, proto by Kreml tyto ztráty rád vykompenzoval podpisem nových kontraktů s proruskou vládou, kterou by zde chtěl nastolit.

V Egyptě Kreml staví první zdejší jadernou elektrárnu a  „ruskou průmyslovou zónu „ v Suezském průplavu , odhadovanou na 146 mil. eur, která má být dokončena v roce 2026 ( middleeastmonitor.com . ze 30.7.2021 )

Také v Súdánu Kreml 2017 podepsal dohodu na výstavbu jaderné elektrárny, v těžebním sektoru, a vyjednal si přístup ve svobodné zóně do strategického přístavu Port Soudan ( viz můj článek Wagnerovci : Putinovo dobrodružství v Rudém moři ).

Putin se snaží o vliv v Africe i podstrkováním jaderných elektráren chudým africkým státům ( The Guardian 28.8.19 Russia pushing unsuitable nuclear power in Africa ). Představitelé Rosatomu v letech 2017-19 oslovili četné africké státy s nabídkou výstavby jaderných elektráren, přestože tyto jsou napojeny na národní infrastrukturu, kterou africké státy postrádají ( !).

V typicky ruském balíčku nechybí obří „ štědré“ půjčky, dlouhodobé dodavatelské kontrakty, a vyškolení expertů.

Rosatom nabízí "bezpečnější" technologii lehké vody, a za 13 mld dolarů staví reaktor na lehkou vodu v Bangladéši.  Takové reaktory však vyprodukují přes 1.000 megawattů energie a subsaharské africké státy v drtivé většině nemají distribuční kapacitu k jejímu rozvodu.

Rosatom, který staví jadernou elektrárnu Egyptu za 29 mld dolarů ( z toho 85% Putin Egyptu „ půjčil „, dle Reuters má v Egyptě i vojenské instruktory ), uzavřel dohody s JAR, Ugandou, Rwandou (5.12.18) , Ghanou, Keňou,  a s dalšími. S Nigérií má kontrakt na stavbu jaderného reaktoru z roku 2017, dohodu o stavbě plynovodu, a dohodu o vojenské spolupráci. Menší dohody o spolupráci v jaderné energetice Kreml podepsal se Súdánem, Etiopií ( v Etiopii se Kremlu nepodařilo obchodní dohody propojit s vojenskými ), a s Kongem.

Jadernou dohodu v JAR, kterou podepsal prez. Jakob Zuma /2009-18/ Kremlu zrušil nový prezident Cyril Ramaphosa, stoupenec obnovitelných energetických zdrojů.

V Zambii a v Keni  Kreml vybudoval sítˇ jím finančně placených středisek propagujících jadernou energii a vědecké soutěže, jejichž výherci jedou do Ruska se podívat na ruskou jadernou elektrárnu a do „vědeckého „ městečka Obninsk.

Stále přítomný je Kreml v Angole, která je v Africe 3. největším kupcem ruských zbraní.  Sankcionovaná Alrosa, ruská polostátní skupina, největší těžař diamantů na světě s doly v oblasti Jakutska a Archandělska,  je dobývá i v Africe. V Angole investovala do zdejšího největšího diamantového dolu ( viz mj. Reuters z 9.9.2021  : Russian diamond miner Alrosa boosts cooperation with Congo after Angola leak ).

Dohoda s RDC Kongo z roku 1999 o dodávkách zbraní a výcviku vojáků, nikdy nevstoupila v platnost, Kreml však vyjednává její obnovu. Druhá ruská největší banka VTB zde jedná o investicích.

V západní Africe se Kreml opírá především o Guineu, kde hliníkárenský obr Rusal Putinova miliardáře Olega Děripasky 2006 vykoupil továrnu na výrobu hliníku ve Friguia a získal důlní koncesi v Dian-Dian, kde těží bauxit. Současně má v této zemi dohodu o vojenské spolupráci přes wagnerovce, kteří jsou i v Guinea- Bissau, v Nigeru, v Burkina-Fasso, v Čadu, v Rovníkové Guineji, v Angole, Botswaně, v Lesothu, v Burundi, v Zimbabwe, v Mosambiku, v Madagaskaru – kratší by bylo napsat, kde ještě nejsou – mj. v Senegalu ( mj. al-jazeera.com + arabnews.com + Times of Israel z 23.4.2022 ).

Putin, jenž zintenzívnil nájezdy do Afriky po protiruských sankcích za anexi Krymu ( Rusko nedisponuje věčnými přírodními zdroji ), má však ještě hodně práce, aby obnovil všechny sovětské kontakty, z nichž většina již zmizela, stejně jako „ obchodní a kulturní KGB střediska „.

Ani obchodní průnik není velký  ( 18 mld dolarů )  v porovnání s kontrakty, které v Africe uzavřela Čína ( 200 mld dolarů ), Turecko, EU, US a Brazílie.  Takže i když to vypadá, že je Putin v Africe všude, Rusko nemá na dobytí Afriky finanční prostředky, jako je má např. Čína a US.

Proto se pravděpodobně ani nesnaží nahradit Francii v jejích bývalých koloniích, třebaže to tak vypadá, ale spíše mu jde o praní ruských špinavých peněz – na rozdíl od Číny za Ruskem žádné stavby ani dlouhodobá spolupráce nestojí ( třebaže Kreml v Africe hlásá heslo : „ Nejsme Číňané, abychom do Afriky vozili ruskou pracovní sílu, poskytneme práci Afričanům „ …).  Putinova GRU a FSB zde zajištˇují jen soukromé zájmy ruských  elit.

3.10.19 po uzavření dohod s Erdoganem o rozdělení severovýchodní Sýrie v Putinově honosném sídle v Soči, Putin palác vyzdobil pro uvítání více než 50 zkorumpovaných představitelů afrických států, kterým mj. vymazal dluhy ještě z dob sovětské éry ( stejně předtím od roku 2006 postupoval vůči blízkovýchodním státům, kterým rovněž vymazal dluhy ).

30.10.19 se v Soči konal první rusko-africký summit, ruskou státní pokladnu stál 71 mil. dolarů, takže ruským občanům se rozhodně nevyplatil, o to více, že Putinova Ústřední banka vyzývá důchodce, aby se nespoléhali na státní důchod.

Summitu předcházela kulturní propaganda, kdy v Rusku začaly vycházet hojné publikace o historii a kultuře afrických států za finanční podpory ministerstva obrany a zahraničí.

Summitu předsedali Putin a šéf Africké unie egyptský prez. Sisi. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwibq-Pp6bn4AhXK6qQKHalVAmQQFnoECAwQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.ispionline.it%2Fit%2Fpubblicazione%2Frussia-africa-what-has-been-agreed-sochi-summit-24401&usg=AOvVaw3f6KLm7P0u_6t2ETraCnss

Putin se mimořádně zajímá o Egypt, Kongo Kinshasa a JAR ( v listopadu 2020 Macron obvinil Putina a Erdogana , že oživováním koloniální rétoriky popuzuje africké státy vůči Francii ).

30. 10. 19 Facebook dnes oznámil, že zastavil dezinformační operaci vedenou z Ruska v několika afrických zemích. Společnost podle listu The New York Times uvedla, že ze svých internetových stránek odstranila tři Ruskem podporované sítě, které byly k těmto aktivitám využívané.

Dále zmrazila účty Putinova slouhy Jevgenije Prigožina za jeho vměšování se do voleb ve 20 státech v Africe ( viz Ilya Rozhdestvensky, Michael Rubin, Roman Badanin : Master and Chef : How Russia interfered in elections in twenty countries, 11.4.2019 ).

Putinova soft power v akci : Kreml do ní investoval asi nejvíce – aby TV kanál Russia Today v anglické i francouzské verzi vysílal po celé Africe. Stejně tak Itar Tass, Interfax a Sputnik, který nejvíce a nejobsáhleji kritizuje „ koloniální“ Francii.

V rámci ruského opozičního projektu  Proekt.media Ilja Roždestvenský,Michael Rubin a Roman Badanin zveřejnili článek  How Evgeny Prigozhin led the Russian offensive in Africa ( pro vměšování se do US voleb, je pod US sankcemi ).

Z kanceláře Prigožinových politických poradců unikly v dubnu 2019 dokumenty o tom, jak ovlivňovat politickou scénu v afrických státech – podněcovat protizápadní postoje a oživovat staré teritoriální a etnické spory ( Prigožin sice stále řídí trollí farmy po celém světě, ale jen málokdy ví, co vlastně dělá, poslouchá jen ruské tajné služby a ministerstvo obrany ).

Např. na Madagaskaru Putinovi agenti zorganizovali demonstraci před francouzskou ambasádou zhruba 30 lidí, kteří nesli transparenty prosazující osvobození od francouzského vlivu. Jejich vůdce Kemi Seba, černošský rasista a antisemita, jenž není občanem Madagaskaru, začal křičet : “ Paříž musí vrátit ostrovy Scattered Islands! “, což jsou ostrovy v Mosambickém průplavu, v jejichž vodách jsou velké zásoby ropy a  plynu. Dále skandoval : “ Francie vypadni z Madagaskaru ! Afričané věří Rusku, ne Francii či Americe ! “

Na světové geopolitické šachovnici mají tak všichni pěšáci svoji důležitost, něteří i hodnotu. Počátkem listopadu 2018 komorský ministr zahraničí  Souef Mohamad el-Amine navštívil Moskvu, kdy Lavrov na jeho počest zkritizoval Francii, že „ Francie okupuje ostrov Mayotte na úkor Komor.“ Komory poté z vděčnosti přestaly uznávat samostatnost Kosova, bývalé srbské provincie.

Autor: Andrea Kostlánová | neděle 19.6.2022 17:44 | karma článku: 15,58 | přečteno: 360x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 491x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 721x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 265x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 245x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Kreml 1991 pověřil stalinistu, aby "prověřil" Wallenbergův osud

1991 Kreml pověřil bývalého šéfa Komsomolu Vjačeslava Nikonova ( *1956 ), vnuka Stalinova ministra zahraničí Molotova ( „ Jsem pyšný, jak byl děda moudrý a tvrdý, i na to, že jej Churchill srovnal s turkomongolským dobyvatelem ).

14.10.2023 v 19:51 | Karma: 12,98 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg, 1965 švédská vláda odmítla vydat pluk. Wennerströma za Wallenberga

Pavel Sudoplatov /1907-1996/ ve svých Pamětech z roku 1994 tvrdí, že Wallenberg byl otráven Stalinovým biochemikem na výrobu jedů Grigorijem Mairanovským /1899-1964/ židovského původu, jenž šéfoval několika NKVD tajným laboratořím

13.10.2023 v 20:34 | Karma: 11,00 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Lhaní Kremlu a KGB kolem Wallenberga v 50.letech

Navzdory žádostem Wallenbergovy matky z jara 1945 a v letech po válce začalo Švédsko opakovanými diplomatickými nótami tlačit Kreml, aby objasnil, co se stalo s Wallenbergem, až po smrti Stalina v roce 1953.

2.10.2023 v 16:35 | Karma: 14,97 | Přečteno: 318x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg, přeměna „osvobozených„ zemí do sovětských kolonií

Stalin byl pragmatický, něčí minulost jej zajímala jen tehdy, když se dala využít pro budoucnost. Proto zatčení Wallenberga nelze vysvětlovat skutky, které v minulosti udělal či neudělal, spíše se zabýval tím, co by Wallenberg

1.10.2023 v 22:21 | Karma: 13,43 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Abcházie, genocida Gruzínů z roku 1993 zůstala nepotrestána a tabu

Osetský a abcházský separatismus Kreml proti Tbilisi dlouhodobě organizoval - Rusko potřebovalo strategický gruzínský přístav Suchumi, proto financovalo abcházské „ separatisty“ – své loutky, aby Abcházii, v níž Abcházové byli

30.9.2023 v 20:48 | Karma: 12,62 | Přečteno: 370x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg, dohoda mezi Kasztnerem a Eichmannem 1944

Wallenberga s nizozemským občanem Lolle Smitem v Budapešti spojuje nejen spolupráce s jeho dcerou Berber Smit, ale i další skutečnost: Madˇarsko v 12/1941 vyhlásilo válku US a Británii, takže se automaticky dostalo do války i s

26.8.2023 v 18:49 | Karma: 14,58 | Přečteno: 367x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg, spojenci Stalinovi prodali Polsko, ČSR a Madˇarsko

V říjnu 1944 Churchill navštívil Moskvu, aby se Stalinem jednal o poválečných sférách vlivu, a odsouhlasil Stalinovi jeho 80% podíl při „ osvobození „ Madˇarska ( odpůrce jednání gen. Sikorski byl odstraněn již 1943 ).

12.8.2023 v 19:38 | Karma: 20,28 | Přečteno: 627x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Horthyho Madˇarsko – centrum protinacistických sítí, zejména polské Armiji krajowe

Na rozdíl od Tisovy klerofašistické diktatury na Slovensku bylo Madˇarsko monarchisty admirála Horthyho centrum uprchlíků všeho druhu utíkajících před německými úřady - od britských válečných zajatců po sítě polské Armiji Krajowe

21.7.2023 v 21:08 | Karma: 16,21 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg nebyl švédským diplomatem a nepracoval pro Švédsko

Osud Raoula Wallenberga v sovětském zajetí se nepojí s jeho činnostmi směřujícími k záchraně madˇarských Židů, jak se v souvislosti s ním píše. Zabýval se daleko delikátnějším posláním - zpravodajstvím pro spojence.

19.7.2023 v 21:28 | Karma: 12,98 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg II : Admirál Horthy, na rozdíl od slovenské vlády, Židy odmítl nacistům vydat

Admirál Horthy, na rozdíl od slovenské vlády, madˇarské Židy odmítl nacistům vydat, zatímco slovenská vláda jako jediná na světě své vlastní Židy nacistům sama nabídla. Spojenci měli s Madˇarskem své plány, nešlo jen o Židy.

16.7.2023 v 0:42 | Karma: 14,68 | Přečteno: 417x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Maska spadla, Prigožin bojuje za fsb proti Kremlu

Ráno 24.6.23 Rusové Prigožina oslavovali, s wagnerovci si pořizovali fotky. Než zastavil pochod a přijal " bezpečnostní záruky“ od Putina

6.7.2023 v 14:34 | Karma: 19,29 | Přečteno: 609x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prigožin ? Kdo se pokusil o weekendový puč v Rusku I.

Viz mé články k Prigožinovi a k Wagnerově skupině, mj. o aktivitách wagnerovců v Africe ( mají zde smlouvy s proruskými vládami na výcvik vládních jednotek + těžbu ropy, zlata a diamantů, nejvíc jich je ve Středoafrické republice

5.7.2023 v 8:24 | Karma: 15,06 | Přečteno: 489x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Raoul Wallenberg, švédský diplomat, unesený a zavražděný komunisty v Moskvě ( úvod )

Sovětský svaz měl být vyloučen z RB OSN již po krvavém potlačení protisovětského madˇarského povstání 1956, poté po okupaci Československa 1968. Rusko mělo být vyloučeno z RB OSN již po krvavé genocidě Gruzínů v Abcházii 1993

3.1.2023 v 18:50 | Karma: 18,98 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Zavraždění tří ruských novinářů ve Středoafrické republice 2018

V Putinově Rusku nejen nepohodlní novináři pravidelně vypadávají z oken, jsou zastřeleni, otráveni, či umírají na „ infarkt „. Policie vždy tvrdí, že spáchali sebevraždu pod vlivem drog, nebo vypadli „ neštˇastnou náhodou „.

6.12.2022 v 21:02 | Karma: 14,58 | Přečteno: 472x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Probíhá v Moskvě puč ?

V Moskvě se něco děje, probíhá nejen masové zatýkání velitelů, ale ve městě byly rozmístěny i elitní jednotky Národní gardy - Dzeržinského divize. Doprava v centru města byla zablokována.

8.10.2022 v 20:00 | Karma: 17,64 | Přečteno: 648x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz