Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Největší záhada Putinových žoldáků – jak vstoupili do neprodyšně uzavřeného Jemenu

Kongo 23.5.19 Putin ceremoniálně podepsal v Kremlu dohodu o vojenské spolupráci s prezidentem Konga (Kinshasa) DenisemSassou Nguessa.Nikoliv o dodávkách vojenské techniky, kterou do Konga již poslal, ale o vyslání „ vojenských 

specialistů „, kteří ji budou obsluhovat.  Peskov odmítl upřesnit, zda jde o wagnerovce či o armádní vojáky.

Kongo hraničí se Středoafrickou republikou, kde má Rusko ze stran OSN schválenou misi. Také Kongo se stalo jedním z mála afrických států s oficiálně potvrzenou přítomností ruských vojáků ( Putin po svém vpádu do Sýrie 2015 podepsal smlouvy o vojenské spolupráci zhruba se 20 africkými státy).

Jemen

Jemen byl jednou z prvních zemí v regionu, která již 1928 navázala diplomatické vztahy s bolševickým Kremlem, třebaže byly filtrované přes Saúdskou Arábii.

V 50.letech se Kreml začal otevřeně vměšovat do jemenské vnitřní politiky, potřeboval největší jemenský strategický přístav Aden, britskou kolonii, ze které Britové kontrolovali cestu do Indie, o který dnes s jeho ropnou rafinérií tvrdě usiluje Putin. ( Na druhém břehu Rudého moře naproti Jemenu je rovněž strategická Eritrea, kde Putin námořní " logistickou " základnu již od roku 2019 buduje, podobnou té, jakou má v syrském přístavu Tartus. Zde se dostává do konfliktu s Čínou, která si 2017 otevřela námořní základnu v Džibuti, o kterou původně usiloval Putin )..

1962 byla v severní části země s podporou Kremlu svržena monarchie a vyhlášena Jemenská arabská republika  - od té chvíle do ní začal Kreml vysílat vojenské poradce a výzbroj. Když 1967 britští vojáci opustili Jižní Jemen, nahradil je Kreml, a vyhlásil zde Jemenskou lidovou republiku.

Oba jemenské státy udržovaly s Kremlem diplomatické styky, a podepsaly s ním jak smlouvy o přátelství, tak smlouvy o „hospodářské“ spolupráci. Výměnou za pomoc si Kreml vybudoval námořní základnu na jihojemenském ostrově Sokotra v Arabském moři. Ostrov je strategicky důležitý, umožňuje operace podél Adenského zálivu, na jedné z nejdůležitějších globálních komerčních námořních tras v Rudém moři a Indickém oceánu ( na podzim 2018 Putin podepsal s Eritreou dohodu o vybudování  vojenské základny i  v Eritreji ).

Oba jemenské státy byly oficiálně sjednoceny v 1990 za vlády prozápadního Aliho Abdullaha Saleha.

Také Jemen se 2011 stal obětí nepokojů, které se přehnaly přes region v rámci „ arabského jara „. Lidové protesty vyústily v občanskou válku, ve které proíránská a proruská šíitská frakce Húsíů v roce 2014 převzala kontrolu nad hlavním městem Saná, načež do konfliktu zasáhla Saúdská Arábie.

2018 premiér Mahdí al-Mašát, vůdce Húsíů, požádal o zásah ve svůj prospěch Kreml. V Jemenu, kde vládne hladomor, začali tak od září 2018 působit Putinovi žoldáci wagnerovci s cílem znovuotevřít ruskou základnu na ostrově Sokotra, což by Kremlu vzhledem k otevření námořní základny v Súdánu umožnilo podstatně rozšiřovat svoji moc. 

Aktivity ruských žoldáků v Jemenu zůstávají záhadou - jak třeba vstoupili do země, když území ovládané Húsíy je neprodyšně uzavřeno. Každý přístup je ovládaný saúdskými nebo emirátskými silami. Wagnerovci by mohli vstoupit do Jemenu pouze se souhlasem Rijádu a Abú Dhabí, které by sotva umožnili svému nepříteli poslat posily, na druhou stranu saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salman předvedl, že je schopen všeho., a v Emirátech jsou ruské firmy jako doma.

Západní státy si Putinovu loupežnickou praxi nemohou dovolit, protože jejich armády jsou pod silnou kontrolou veřejnosti, a třebaže v Iráku byly US obviňovány, že zde brání zájmy US soukromých firem, US chování v Iráku nelze ani zdaleka srovnávat s Putinovou taktikou bohatnout na těžebních licencích soukromých firem svých „ soukromých „ oligarchů  za přímé spolupráce zkorumpovaného armádního velení.

2018 ukrajinská rozvědka odhalila, že společnost Volk International Training Center, která poskytuje výcvikové služby pro civilisty mj. v Madˇarsku, Německu, Řecku a Itálii, jsou ve skutečnosti zaměstnanci Wagnerovy skupiny.

Situace kolem wagnerovců eskalovala 30.6.2019, kdy se na internetu objevilo video o brutální vraždě v Sýrii z roku 2017, kdy plynně rusky mluvící muži mučili zajatce, jenž dezertoval z Asádovy armády,  v Syrské poušti, a nakonec ho stˇali. Vražda se odehrála nedaleko ruské základny u Shayr, kterou zde Rusové mají od jara 2017. Žalovala je s pomocí tří nevládních organizací sestra zavražděného.

Novaja gazeta identifikovala jednoho z nich jako Stanislava D., wagnerovce od roku 2016, a fontanka.ru identitu druhého odhalila jako 39letého Rusa, veterána z Čečny.

Po vypuknutí skandálu Peskov tvrdil, že ruské úřady nemají s wagnerovci nic společného, ale fontanka.ru spojení mezi nimi prokázala :  ruští vrazi přijeli do Sýrie poté, co syrský ministr ropy a plynu Ali Ghanem jednal v Moskvě v prosinci 2016 s ministrem energetiky s Alexandrem Novakem a se šéfy Gazpromu a Rosněftu o tom, že Rusové budou střežit území se syrskou ropou a plynem, za což dostanou 25% podíl z vytěžené ropy a plynu.

Po jejich jednání Euro Polis LLC podepsala se syrskou vládou memorandum. Euro Polis byla registrována 13.7.16 v Krasnogorsku s jediným zaměstnancem, který byl i jejím šéfem – Olegem Erokhinem, napojeným na Putinova slouhu pro špinavé práce Prigožina.

Jevgenij Prigožin se narodil v Leningradu v roce 1961, byl zatčen v roce 1979 za krádež a odsouzen podmíněně na 2,5 roku vězení, načež začal pracovat pro chemičku, která měla ubytovnu pro trestance. Prigožin nerespektoval podmínky rozsudku, vrátil se do Leningradu, kde pokračoval v trestné činnosti. 1981 byl znovu zatčen za krádež a podvod, a byl odsouzen na 12 let vězení, plus si musel odsedět 1 rok z předchozího trestu. Dostal se do trestní kolonie s maximální ostrahou, ze 13 si odseděl 9 let a byl propuštěn na podmínku.

Po propuštění v 90. letech se Prigožin vrátil do Petrohradu, kde díky svým známostem z podsvětí ( mj. Roman Cepov, ředitel Baltik-Eskort, jenž zajištˇoval ochranku  Putinovi ), zahájil rychlý vzestup do světa cateringu, který vynesl jeho společnost mezi dodavatele, kteří se starají o kremelské slavnostní večeře ( odtud přezdívka „ Putinův šéfkuchař „ ).

Korotkov objevil další obvinění  proti Prigožinovi : žena, která dohlížela na subdodavatelské uklízečské firmy, se kterými kontrakt pro armádu podepsal Prigožinův Concord, tvrdila, že většina peněz za uklízečské práce pro armádu měsíčně mizela v objemu 2 milióny rublů měsíčně ( 30.000 dolarů ) neznámo kde.  „To není úklid – to je Klondike,“ prohlásila. Když na tuto defraudaci upozornila ústředí Concordu, Concord s ní okamžitě ukončil pracovní poměr.

Prigožin tak vstoupil do kruhu oligarchů blízkých Putinovi, do systému osobních vztahů, který tvoří paralelní mocenskou strukturu s oficiální byrokratickou.

 

Autor: Andrea Kostlánová | pátek 15.7.2022 21:33 | karma článku: 20,46 | přečteno: 625x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz