Putinovi žoldnéři wagnerovci totálně pohořeli v Mosambiku

28. 07. 2022 18:41:25
Poté, co byla před několika lety objevena ropa a zemní plyn ve východní Africe, zejména v Mosambiku a v Tanzanii, objevili se v této části světa i Putinovi žoldáci wagnerovci, načež 2017 vypukly nepokoje proti prozápadní

socialistické vládě FRELIMO, organizované historickým protikomunistickým hnutím RENAMO . V červnu 2018 se do protivládních nepokojů zapojili „ islámisté “, proti kterým mosambické vládě pomáhá JAR a Tanzánie, sousedící s problémovou provincií Cabo Delgado.

Protivládní nepokoje v nejchudší mosambické provincii Cabo Delgado začaly útokem na 3 policejní stanice milic ze salafistické ( Korán vykládá doslovně ) džihádistické organizace Ahlus Sunna Wal Jam/aa (ASwJ).

Skupina se financuje prodejem heroinu, obchodem se slonovinou a ilegální těžbou a prodejem vzácných drahokamů, zejména rubínů.

V letech 2009 - 2012 začalo mnoho chudých lidí nelegálně těžit a prodávat drahokamy, když ale vláda udělila licenci na těžbu dolů anglo-mosambickému konsorciu, proti nelegálním těžařům vojensky zasáhla.

Objevení významných nalezištˇ zemního plynu v této provincii sociální situaci zhoršilo, mnoho zemědělských pozemků bylo násilně vyvlastněno, rybářům byl zakázán přístup do rybolovných oblastí.

Milicionáři z Ahlus Sunna wal Jamaa šíří salafistickou ideologii a ničí nesalafistické mešity a školy.

Ofenzíva tudíž nebyla zaměřena jen proti vládním silám, ale i na podrobení si místních obyvatel, kteří, pokud nevstoupí do džihádistických milic, trpí krutými odvetami ( islámisté vypalovali neposlušné vesnice, ve jménu Alláha uřezávali lidem hlavy, unášeli a znásilňovali jako Rusové za Putinovy agrese vůči Čečně, kterou KGB major Putin napadl jako úřadující premiér 7/8.8.1999 pod záminkou, že „ nějaká „ Islámská mezinárodní brigáda, možná zárodek IS, dle Putina řízená čečenskou vládou, napadla Dagestán, a že za bombovými útoky proti ruským panelákům stáli rovněž čečenští islámisté ( ve skutečnosti všechny tyto teroristické útoky zosnovala a realizovala Putinova FSB za pomoci Putinových užitečných idiotů z řad čečenských kolaborantů, kteří byli později fyzicky zlikvidováni, jako vůdci separatistů na Ukrajině, viz mj. mé články Rjazaň – září 1999, Putin trval na hexogenu, Patrušev na cukru ...+ Poté, co místní velitelé Putinovi pomohli Donbas rozvrátit ... ).

V bývalých portugalských koloniích v Mosambiku a Angole Kreml po odchodu Portugalců a občanské válce dosadil „ marxistické “ vlády, které finančně vydržoval, a vojensky střežil kubánskými vojsky.

Po rozpadu sovětského impéria vztahy s nimi obnovil Putin, s Maputem Kreml 2015 podepsal dohodu o spolupráci ve vojenské oblasti ( vyslání wagnerovců k potlačení vzpoury v těžební provincii Cabo Delgado ), a v dubnu 2018 dohodu, která povoluje ruským vojenským lodím vstup do mosambických přístavů ( ratifikována v 8/2019 po návratu mosambické delegace z Kremlu ).

Klíčová byla návštěva prezidenta Filipa Jacinta Nyusiho v Kremlu 21.8.2019, jenž do Moskvy přijel jako první africký prezident od roku 1987.

Dorazil spolu s ministrem nerostných zdrojů a energetiky a dalších členů vlády, kteří v Kremlu podepsali několik obchodních a energetických dohod, z nichž nejdůležitější byla dohoda mezi Rosněftem a Empresa Nacional de Hidrocarbonetos, státním energetickým konglomerátem Mosambiku.

Krátce před cestou do Moskvy mosambická vláda udělila kontrakt, o který se ucházely i soukromé žoldnéřské firmy OAM a Black Hawk, wagnerovcům, kteří sice oficiálně neexistují, byli však nejlevnější ...

Jako první o příjezdu wagnerovců informoval portugalský novinář Nuno Felix, jenž na svém twitterovém profilu popsal přílet ze dne 19.9.2019 200 Putinových žoldáků wagnerovců, včetně příslušníků elitních jednotek, na letiště Nacala v provincii Nampula. Byli ubytováni ve třech kasárnách v severních provinciích Nampula, Macomia a Mueda.

Přiletěli na palubě An-124 224. letky ruského ministerstva obrany, aby mosambické národní armádě poskytli „ technickou pomoc „ . Kreml popřel, že by měl v Mosambiku vojáky.

25.9.2019 přistálo v provincii Nampula druhé ruské nákladní letadlo 224.letky s velkorážnými zbraněmi a municí pro wagnerovce. Dostali i tři vrtulníky s posádkou, včetně vrtulníku Mi-17. Náklad byl poté dopraven do provincie Cabo Delgado, kde od října 2017 řádili „islámisté“.

8.10.2019 dorazila do mosambického přístavu Nacala ruská lodˇ naložená zbraněmi a výbušninami.

Mosambik se pro wagnerovce, kteří byli najati pro boj s povstalci, okamžitě stal pastí - neznali prostředí ani místní zvyky, nemluvili portugalsky. Terén byl velmi odlišný od syrského a libyjského, wagnerovce překvapila i taktika využívaná džihádisty z Cabo Delgado.

V prvních třech měsících bylo zabito nejméně 10 wagnerovců ( hned při první přestřelce padlo 5 wagnerovců, jednomu byla stˇata hlava, hlavy byly později stˇaty i dalším wagnerovcům ). Viz mj. The Moscow Times z 31.10.2019 " 7 Kremlin-Linked Mercenaries Killed in Mozambique in October — Military Sources ".

Wagnerovci umírali nejen v bojích, ale i po četných přepadeních, když se nechali vlákat do pasti na silnice, kde na jejich konvoje čekaly vybudované barikády. V některých případech byli i obětí přátelské palby, což podkopalo důvěru mezi Rusy a mosambickou armádou/FADM, takže spolupráce mezi nimi téměř ustala.

Wagnerovci s vládními jednotkami provedli jen pár úspěšných operací podél hranic s Tanzánií, ale povstalci jim údery brzy vrátili a své útoky stupňovali.

Podle Johna Gartner, šéfa OAM, bývalého rhodéského vojáka, byli wagnerovci v Mosambiku jako ryba na suchu, a zakladatel Black Hawk, jihoafrický pluk. Dolf Dorfling, uvedl, že wagnerovci začali hledat místní experty pro boj s povstalci.

Již v listopadu 2019 byla část wagnerovců po těžkých ztrátách stažena, ale stále byli v přístavu města Pemba a v přístavním městě Mocímboa da Praia.

K lednu 2020 se útoky povstalců v Cabo Delgado rozšířily na 9 z 16 krajů provincie, třebaže dle kontraktu měli wagnerovci provincii Cabo Delgado dobýt do konce roku 2019.

23.3.2020 džihádisté dobyli na wagnerovcích klíčové město v provincii Cabo Delgado – přístav Mocimboa de Praia, třebaže v 2/2020 Utkinovi wagnerovci dostali od ruského ministerstva obrany novou výzbroj ( let s výzbrojí startoval z ruského mezinárodního letiště Bajkal v Ulan Ude ).

Mosambická vláda nebyla s prací ruských žoldáků spokojena, smlouvu vypověděla, a obrátila se na jihoafrickou PMC South African Dick Advisory Group, která se zapojila do bojů již 8.4.2020, kdy spolu s vládními jednotkami za pomoci vrtulníků napadli a zničili povstalecké základny ve dvou krajích.

Současně jako vždy Kreml vedl v Maputu informační válku s cílem zajistit znovuzvolení Nyusiho. Od 23.9.2019, kdy wagnerovci do Maputa dorazili, se na Facebooku objevily různé profily a skupiny, které chválily odcházejícího prezidenta a diskreditovaly opozici.

Prigožin byl zapleten i do akcí nevládní organizace AFRIC, která měla na starosti činnosti související s volbami, jako je monitorování hlasování, a šíření volebních výsledků. AFRIC dostával finance výhradně v kryptoměnách, a jeho účet na Facebooku zablokovala společnost vedená Markem Zuckerbergem právě kvůli spolupráci AFRICu s Prigožinem.

Wagnerovci byli hlášeni v Angole, Zimbabwe, Madagaskaru, Guineji, v Guinea Bissau, a v Demokratické republice Kongo.

Viz mj. thedailybeast.com z 2.1.2018 "A Russian Blackwater? Putin's Secret Soldiers in Ukraine and Syria „ .

Autor: Andrea Kostlánová | čtvrtek 28.7.2022 18:41 | karma článku: 18.79 | přečteno: 539x

Další články blogera

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 477 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma článku: 11.94 | Přečteno: 473 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma článku: 16.28 | Přečteno: 707 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 264 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.96 | Přečteno: 298 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 440 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 856 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 603 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 1105 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1381

Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...