Putinovi žoldnéři wagnerovci totálně pohořeli v Mosambiku

28. 07. 2022 18:41:25
Poté, co byla před několika lety objevena ropa a zemní plyn ve východní Africe, zejména v Mosambiku a v Tanzanii, objevili se v této části světa i Putinovi žoldáci wagnerovci, načež 2017 vypukly nepokoje proti prozápadní

socialistické vládě FRELIMO, organizované historickým protikomunistickým hnutím RENAMO . V červnu 2018 se do protivládních nepokojů zapojili „ islámisté “, proti kterým mosambické vládě pomáhá JAR a Tanzánie, sousedící s problémovou provincií Cabo Delgado.

Protivládní nepokoje v nejchudší mosambické provincii Cabo Delgado začaly útokem na 3 policejní stanice milic ze salafistické ( Korán vykládá doslovně ) džihádistické organizace Ahlus Sunna Wal Jam/aa (ASwJ).

Skupina se financuje prodejem heroinu, obchodem se slonovinou a ilegální těžbou a prodejem vzácných drahokamů, zejména rubínů.

V letech 2009 - 2012 začalo mnoho chudých lidí nelegálně těžit a prodávat drahokamy, když ale vláda udělila licenci na těžbu dolů anglo-mosambickému konsorciu, proti nelegálním těžařům vojensky zasáhla.

Objevení významných nalezištˇ zemního plynu v této provincii sociální situaci zhoršilo, mnoho zemědělských pozemků bylo násilně vyvlastněno, rybářům byl zakázán přístup do rybolovných oblastí.

Milicionáři z Ahlus Sunna wal Jamaa šíří salafistickou ideologii a ničí nesalafistické mešity a školy.

Ofenzíva tudíž nebyla zaměřena jen proti vládním silám, ale i na podrobení si místních obyvatel, kteří, pokud nevstoupí do džihádistických milic, trpí krutými odvetami ( islámisté vypalovali neposlušné vesnice, ve jménu Alláha uřezávali lidem hlavy, unášeli a znásilňovali jako Rusové za Putinovy agrese vůči Čečně, kterou KGB major Putin napadl jako úřadující premiér 7/8.8.1999 pod záminkou, že „ nějaká „ Islámská mezinárodní brigáda, možná zárodek IS, dle Putina řízená čečenskou vládou, napadla Dagestán, a že za bombovými útoky proti ruským panelákům stáli rovněž čečenští islámisté ( ve skutečnosti všechny tyto teroristické útoky zosnovala a realizovala Putinova FSB za pomoci Putinových užitečných idiotů z řad čečenských kolaborantů, kteří byli později fyzicky zlikvidováni, jako vůdci separatistů na Ukrajině, viz mj. mé články Rjazaň – září 1999, Putin trval na hexogenu, Patrušev na cukru ...+ Poté, co místní velitelé Putinovi pomohli Donbas rozvrátit ... ).

V bývalých portugalských koloniích v Mosambiku a Angole Kreml po odchodu Portugalců a občanské válce dosadil „ marxistické “ vlády, které finančně vydržoval, a vojensky střežil kubánskými vojsky.

Po rozpadu sovětského impéria vztahy s nimi obnovil Putin, s Maputem Kreml 2015 podepsal dohodu o spolupráci ve vojenské oblasti ( vyslání wagnerovců k potlačení vzpoury v těžební provincii Cabo Delgado ), a v dubnu 2018 dohodu, která povoluje ruským vojenským lodím vstup do mosambických přístavů ( ratifikována v 8/2019 po návratu mosambické delegace z Kremlu ).

Klíčová byla návštěva prezidenta Filipa Jacinta Nyusiho v Kremlu 21.8.2019, jenž do Moskvy přijel jako první africký prezident od roku 1987.

Dorazil spolu s ministrem nerostných zdrojů a energetiky a dalších členů vlády, kteří v Kremlu podepsali několik obchodních a energetických dohod, z nichž nejdůležitější byla dohoda mezi Rosněftem a Empresa Nacional de Hidrocarbonetos, státním energetickým konglomerátem Mosambiku.

Krátce před cestou do Moskvy mosambická vláda udělila kontrakt, o který se ucházely i soukromé žoldnéřské firmy OAM a Black Hawk, wagnerovcům, kteří sice oficiálně neexistují, byli však nejlevnější ...

Jako první o příjezdu wagnerovců informoval portugalský novinář Nuno Felix, jenž na svém twitterovém profilu popsal přílet ze dne 19.9.2019 200 Putinových žoldáků wagnerovců, včetně příslušníků elitních jednotek, na letiště Nacala v provincii Nampula. Byli ubytováni ve třech kasárnách v severních provinciích Nampula, Macomia a Mueda.

Přiletěli na palubě An-124 224. letky ruského ministerstva obrany, aby mosambické národní armádě poskytli „ technickou pomoc „ . Kreml popřel, že by měl v Mosambiku vojáky.

25.9.2019 přistálo v provincii Nampula druhé ruské nákladní letadlo 224.letky s velkorážnými zbraněmi a municí pro wagnerovce. Dostali i tři vrtulníky s posádkou, včetně vrtulníku Mi-17. Náklad byl poté dopraven do provincie Cabo Delgado, kde od října 2017 řádili „islámisté“.

8.10.2019 dorazila do mosambického přístavu Nacala ruská lodˇ naložená zbraněmi a výbušninami.

Mosambik se pro wagnerovce, kteří byli najati pro boj s povstalci, okamžitě stal pastí - neznali prostředí ani místní zvyky, nemluvili portugalsky. Terén byl velmi odlišný od syrského a libyjského, wagnerovce překvapila i taktika využívaná džihádisty z Cabo Delgado.

V prvních třech měsících bylo zabito nejméně 10 wagnerovců ( hned při první přestřelce padlo 5 wagnerovců, jednomu byla stˇata hlava, hlavy byly později stˇaty i dalším wagnerovcům ). Viz mj. The Moscow Times z 31.10.2019 " 7 Kremlin-Linked Mercenaries Killed in Mozambique in October — Military Sources ".

Wagnerovci umírali nejen v bojích, ale i po četných přepadeních, když se nechali vlákat do pasti na silnice, kde na jejich konvoje čekaly vybudované barikády. V některých případech byli i obětí přátelské palby, což podkopalo důvěru mezi Rusy a mosambickou armádou/FADM, takže spolupráce mezi nimi téměř ustala.

Wagnerovci s vládními jednotkami provedli jen pár úspěšných operací podél hranic s Tanzánií, ale povstalci jim údery brzy vrátili a své útoky stupňovali.

Podle Johna Gartner, šéfa OAM, bývalého rhodéského vojáka, byli wagnerovci v Mosambiku jako ryba na suchu, a zakladatel Black Hawk, jihoafrický pluk. Dolf Dorfling, uvedl, že wagnerovci začali hledat místní experty pro boj s povstalci.

Již v listopadu 2019 byla část wagnerovců po těžkých ztrátách stažena, ale stále byli v přístavu města Pemba a v přístavním městě Mocímboa da Praia.

K lednu 2020 se útoky povstalců v Cabo Delgado rozšířily na 9 z 16 krajů provincie, třebaže dle kontraktu měli wagnerovci provincii Cabo Delgado dobýt do konce roku 2019.

23.3.2020 džihádisté dobyli na wagnerovcích klíčové město v provincii Cabo Delgado – přístav Mocimboa de Praia, třebaže v 2/2020 Utkinovi wagnerovci dostali od ruského ministerstva obrany novou výzbroj ( let s výzbrojí startoval z ruského mezinárodního letiště Bajkal v Ulan Ude ).

Mosambická vláda nebyla s prací ruských žoldáků spokojena, smlouvu vypověděla, a obrátila se na jihoafrickou PMC South African Dick Advisory Group, která se zapojila do bojů již 8.4.2020, kdy spolu s vládními jednotkami za pomoci vrtulníků napadli a zničili povstalecké základny ve dvou krajích.

Současně jako vždy Kreml vedl v Maputu informační válku s cílem zajistit znovuzvolení Nyusiho. Od 23.9.2019, kdy wagnerovci do Maputa dorazili, se na Facebooku objevily různé profily a skupiny, které chválily odcházejícího prezidenta a diskreditovaly opozici.

Prigožin byl zapleten i do akcí nevládní organizace AFRIC, která měla na starosti činnosti související s volbami, jako je monitorování hlasování, a šíření volebních výsledků. AFRIC dostával finance výhradně v kryptoměnách, a jeho účet na Facebooku zablokovala společnost vedená Markem Zuckerbergem právě kvůli spolupráci AFRICu s Prigožinem.

Wagnerovci byli hlášeni v Angole, Zimbabwe, Madagaskaru, Guineji, v Guinea Bissau, a v Demokratické republice Kongo.

Viz mj. thedailybeast.com z 2.1.2018 "A Russian Blackwater? Putin's Secret Soldiers in Ukraine and Syria „ .

Autor: Andrea Kostlánová | čtvrtek 28.7.2022 18:41 | karma článku: 18.79 | přečteno: 539x

Další články blogera

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 478 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma článku: 11.95 | Přečteno: 478 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma článku: 16.28 | Přečteno: 716 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 264 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 7.91 | Přečteno: 101 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.46 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 518 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 1105 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1381

Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...