Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak Putin používáním žoldnéřů pošlapává ruskou ústavu

Na základě článku 359 trestního zákoníku RF, který vstoupil v platnost 1996, je žoldnéřství nezákonné a protiústavní. Toto ustanovení odvozuje svoji legitimitu z čl. 13 odst. 5 Ústavy.

Kromě toho článek 208 TZ stanovuje, že všechny ozbrojené formace, jejichž existence není upravena federálním zákonem, jsou nezákonné.

2007 Putinův „soukromý“ zákon umožnil dvěma státním firmám, Gazpromu a Transněftu, najmout si vlastní „ ostrahu „ a použít ji proti jednotlivcům, kteří proti jejich infrastrukturám páchají trestné jednání.“

2012 Putin zamýšlel povolit žoldnéře zákonem o Vytváření soukromých vojenských společností a státní regulaci jejich aktivit, ale zákon byl nakonec stažen, protože flagrantně odporoval článku 71 ústavy, že obrana a bezpečnost jsou výlučnou pravomocí státu.

Putin to zkoušel dál, ale v březnu 2018 FSB, SVR, Národní garda a Gen. prokuratura smetla ze stolu další jeho návrh na pololegalizaci soukromých vojenských firem/PMC jako protiústavní a pro stát nebezpečné ( z obavy před oligarchy, kteří by si mohli PMC proti státu platit ).

V září 2018 Putin právní rámec zkomplikoval ještě více, když podepsal dekret, kterým veškeré informace o spolupracovnících ruských rozvědek SVR a GRU učinil státním tajemstvím, takže novináři o nich nesmí nic psát, jinak jim hrozí vězení.

Krátce poté 25.10.2018 byl FSB v Petrohradě zatčen a ve FSB vězení Lefertovo pro „ vlastizradu“ skončil ruský vojenský analytik z The Defense Post, jenž o wagnerovcích v Sýrii, v Donbasu, v Srbsku, v Afghánistánu napsal mnoho článků, Vladimír Neelov, 28 let ( vystudoval  Fakultu mezinárodních vztahů na Petrohradské univerzitě ) . Hrozí mu 20 let vězení pro vyzrazování státního tajemství. V den jeho zatčení vpadli maskovaní Putinovi lupiči ( „opričnici“ i  dle stejných lupičů ve službách cara Ivana IV Hrozného ) do bytu jeho rodičů, byt prohledali a oznámili jim, že jejich syn byl zatčen.

Neelov spolupracoval s jistým wagnerovcem, ženistou, jenž publikoval články pod pseudonymem Oleg Valecy.

Webové stránky, se kterými spolupracoval  ( mj. Center for Strategic Conjuncture ) byly zrušeny, jeho články v ostatních online publikacích byly vymazány ( mj. z deníku Vzgljad ).

Manželka mu v telefonickém rozhovoru chtěla obstarat soukromého právníka, ale odmítl s tím, že mu stačí přidělený státní – když mu státního chtěla vymluvit, byl jejich rozhovor přerušen.

Ruský analytik Andrej Soldatov uvádí, že ochrana z tohoto Putinova nařízení se vztahuje především na Wagnerovu skupinu ex podpluk. GRU Utkina, pracujícího pro GRU.

V prosinci 2018 na své každoroční závěrečné tiskové konferenci Putin zamlžil právní rámec wagnerovců ještě více, když uvedl : “ Jestli wagnerovci nějaký zákon poruší, atˇse tím zabývá prokuratura, jestli však nikoliv, atˇmají možnost v klidu pracovat kdekoliv na světě „. Putin tehdy nejen přiznal jejich existenci, ale ještě i podpořil jejich zahraniční aktivity.

V RF se však nadále jako ruská firma registrovat nemohli, a tudíž zde nemohou ani platit daně ( příjmy PMCs kontroluje bývalý Putinů trestanec a „ šéfkuchař Kremlu „ Jevgenij Prigožin ).

Ostatní velmoci, členové RB OSN, jako signatáři Úmluvy z Montreux z roku 2008, PMC uznaly a regulují jejich činnost. Čína z důvodu, že si je najímají čínské podniky v zahraničí, zejména ty, co podnikají kolem nové čínské Hedvábné stezky.

Legalizace ruských soukromých vojenských společností by znamenala, že by se musely podrobit pravidlům Světové obchodní organizace, a Kreml by obratem musel otevřít ruský trh zahraničním PMC – lze si jen těžko představit, že by Putin nechal v Rusku působit západní PMC.

PMC se přes svůj nelegální status staly nenahraditelným nástrojem pro prosazování zájmů Putinova Ruska bez účasti státu ( status nezákonnosti Putinovi umožňuje vyvíjet tlak na vlastníky těchto společností, pokud nedodrží jeho instrukce, mohou být trestně stíháni. )

V únoru 2013 Putinův náčelník genštábu „ jestřáb“ gen. Valerij Gerasimov napsal článek o činnosti západních PMC v Libyi, ve kterém načrtl koncept tzv. hybridních/ nelineárních válek ( dle Gerasimova jimi byly tzv. barevné revoluce či arabské jaro, ve kterých se stírá hranice mezí mírem a válkou, takže není zřejmé, že válka již probíhá ( v dubnu 2014 ho EU v reakci na ruskou vojenskou intervenci na Ukrajině zařadila na sankční seznam, plánoval i ruskou intervenci v Sýrii ).

Mark Galeotti text označil za „Gerasimovu doktrínu“ ( později tento termín stáhl ), dle které si ruské ozbrojené síly budou muset osvojit dovednosti v oblasti asymetrických nástrojů, včetně taktik používaných povstalci a nekonvenčními silami.a jejich západní protějšky.

Hybridní válka – termín, k jehož rozšíření přispěl Američan Frank Hoffman, jenž slovem hybridní popsal taktiku milicionářů  Hezbolláhu proti izraelským IDF v roce 2006. Hybridní válka předvídá integraci vojenských, nevojenských a polovojenských metod při vedení války. Hybridní válku využívali carové i bolševici ( marxismus –leninismus je založený na hegelovském holismu - celek je důležitější než jeho části).

Také spisy antikommunisty Jevgenije Messnera, armádního důstojníka, nuceného uprchnout do Argentiny, prosazují “ podvratnou “ válku.

Válka budoucnosti by se bojovala na dálku pomocí dalekonosných a přesných zbraní, přičemž válce by předcházely, provázely je a následovaly nevojenské operace zaměřené na vyvíjení tlaku na nepřítele zničením jeho vůle bojovat.

Autor: Andrea Kostlánová | pondělí 8.8.2022 13:30 | karma článku: 13,98 | přečteno: 269x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V Česku stále chybí vakcíny proti černému kašli. Válek mluví o aktuální situaci

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:36

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

Vědce konec Langšádlové mrzí. Obávají se omezení rozpočtu na výzkum

25. dubna 2024  12:33

Demise ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) vědce i vysoké školy...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz