Prigožin Putinovi financuje soukromou armádu a ovlivňuje volby v zahraničí

8. 08. 2022 23:16:46
V Rusku je celá řada agentur ( např. E.N.O.T. Corp, která na Balkáně, v Bělorusku a na Ukrajině organizovala „ vlastenecké „ tábory pro mladé lidi ), které zaměstnávají žoldáky, kteří vedle toho, že poskytují ostrahu zahraničním

ropovodům a plynovodům, dolům, vládám, které Kreml podporuje, vykonávají pro Kreml i špinavou práci. Veterány z Afghánistánu, Jugoslávie, Abcházie, a Čečny Wagnerova skupina zaměstnává jako poradce a velitele.

V listopadu 2013, již 3 měsíce před svržením ukrajinského prezidenta Janukovyče, dosazeného Putinem, byla na Ukrajině založena zpravodajská agentura Charkov s pobočkou na Krymu, která razila termín NovoRossija, kterou financoval Prigožin ( Novaja gazeta zjistila, že jeden z asistentů Viktora Janukovyče, Konstantin Kobzar, měl v mobilu telefonní číslo na Prigožina).

Wagner Group (Gruppa Vagnera) je „ soukromá „ vojenská organizace, jejíž žoldáci v letech 2014-15 bojovali za Putina v ukrajinském Donbasu a 2015 se přemístili do Sýrie a jinam.

GRU Wagnerova skupina je prodlouženou rukou ministerstva obrany ( mj. má k dizpozici armádní výcvikovou základnu Molkino u vesnice Molkino v Krasnodarském kraji, její kasárna však fungují pod nálepkou „ dětského tábora „ ), nasazovaná v konfliktech, ve kterých ruské jednotky nemají být viděny.

Hlavní vojenský velitel wagnerovců od roku 2014 byl Dmitrij Utkin, bývalý podpluk. GRU, brigádní velitel speciálních jednotek z 1. ( Jelcinovy) a 2. ( Putinovy) války proti Čečensku ( velel 700. samostatné jednotce 2. samostatné brigády, která páchala válečné zločiny ).

Utkin ( od června 2017 sankcionován Američany, stejně jako všichni wagnerovci ) používal jako volací znak „ Wagner „ ( údajně pro svůj obdiv k nacistům ), proto se skupina nazývala Wagnerova skupina.

Radio Liberty citovalo obeznámené zdroje, že členové vedení Wagnerovy skupiny jsou stoupenci náboženské neopohanské lidové patriarchální sekty Slavic Native Faith/Rodnovery, která měla svůj počátek za Stalinova souhlasu již ve 30.letech nejen v Rusku, ale i na Ukrajině a v Polsku, rychle se v Rusku rozšířila i po pádu sovětského impéria.

V srpnu 2017 turecký list Yeni Şafak napsal, že podpluk. Utkin je jen titulární hlavou Wagnerovy skupiny, zatímco ve skutečnosti jí šéfuje někdo jiný ( a není to ani Prigožin).

Po odchodu z armády 2013 Utkin vstoupil do soukromé bezpečnostní agentury Moran Security Group, kterou založili Putinovi veteráni – poskytovala ostrahu a výcvik v misích po celém světě, specializovala se na protipirátské mise ( či piráty podporovala ).

Počátkem roku 2013 Moran Security Group přes své členy Vadima Guseva a Jevgenije Sidorova zaregistrovala v Hongkongu žoldnéřskou firmu Slovanský sbor, který verboval žoldnéře „ pro ochranu ropných polí a ropovodů v Sýrii „ , již s dvouletým předstihem před Putinovou invazí do Sýrie ( 2015). V Rusku se jejich inzerát s nabídkou práce z 5.000 dolarů měsíčně objevil na všech s armádou spojených webových stránkách, a přitáhl pozornost bývalých členů OMON, SOBR (Jednotky rychlého nasazení ), VDV( výsadkářů) a Spetsnaz, tj. veteránů z Čečny a z občanské války v Tádžikistánu.

2013 267 naverbovaných dovezli do Bejrútu, odkud je přemístili na syrskou základnu Latakíja, a vybavili je zastaralou vyřazenou výzbrojí ( mj. místo slíbených tanků T-72 dostali jen plechem chráněné autobusy ), takže pochopili, že ani FSB ani syrská vláda s nimi nechtějí mít oficiálně nic společného.

Většina z nich se chtěla vrátit, ale na zpáteční letenku si museli vydělat svojí účastí v bojích za Putina a Asáda. Byli převezeni na východ, aby bránili ropná pole v Deir ez-Zor. Na cestě do východosyrského Deir ez- Zor se na jejich kolonu zřítil Asádův vrtulník, který narazil do drátů elektrického vedení a těžce zranil jednoho ruského žoldnéře.

18.10.13 dostali tito žoldnéři rozkaz posílit Asádovu jednotku ve městě Al-Sukhnah v provincii Homs. Tři hodiny poté, co jejich kolona vyrazila do města Al-Sukhnah, byla napadena mnohočetnou přesilou. Za pomoci 1 Asádova děla a jedné stíhačky ruští žoldnéři zaujali obrannou pozici, ale pouštní bouře je přinutila ustoupit a ukrýt se ve vozidlech – 6 z nich bylo těžce zraněno. Protože svoji misi nesplnili, byli dopraveni zpět do Ruska, kde hned po příletu na letiště Vnukovo, aniž by cokoliv tušili, byli ti, kteří misi kritizovali, jako žoldnéři zatčeni FSB dle paragrafu 359 ruského trestního zákoníku, včetně majitelů firmy Slovanského sboru Guseva a Sidorova, kteří byli za žoldnéřství odsouzeni v říjnu 2014.

Podpluk. Utkin, jenž se výše zmíněné katastrofální mise zúčastnil, zatčen nebyl a za Putina bojoval dál v řadách wagnerovců 2014 v Luhansku v době, kdy po napadení a anexi Krymu Putin zamýšlel rozvrátit celou Ukrajinu válkou v Donbasu ( za rozvracení Ukrajiny se Wagnerova skupina a Utkin ocitly 2017 na US sankčním seznamu ).

Putin Utkina, Alexandra Kuzněcova s volacím znakem „Ratibor“ , jenž velel 1. průzkumné a úderné jednotce wagnerovců, Andreje Bogatova, velitele 4. průzkumné jednotky, a Andreje Troševa , „ výkonného ředitele „ jednotky, vyznamenal medajlí Hrdina Ruska ( Peskov prohlásil, že neví přesně, za co byli vyznamenáni, „ asi za odvahu „ ), a 9.12.16 se s nimi v Kremlu vyfotografoval, načež se Utkin 2017 stal šéfem Prigožinovy společnosti Concord Management and Consulting.

K roku 2018 měli wagnerovci údajně 6.000 mužů, společnost byla registrována v Argentině s pobočkami v Petrohradu a v Hongkongu. Podle měsíčníku Sovershenno Sekretno, organizace, která wagnerovce najímá, sídlí v blízkosti vojenské kolonie v Pavšino v Krasnogorsku u Moskvy.

V drtivé většině jde o ex vojáky pravidelné armády ve věku kolem 35-55 let s měsíčním platem 80.000 – 300.000 rublů. Po příjezdu na výcvikovou základnu již nesmějí používat sociální platformy, ani jakékoliv jiné internetové zdroje – internet je pro ně přísné tabu. Nikomu nesmějí sdělit svoji polohu, atˇjiž jsou v Rusku či v zahraničí.

U firmy odevzdávají své mobily, tablety a jiné prostředky komunikace, použít je mohou málokdy se souhlasem velitele. Odevzdávají i pasy a jakékoliv jiné osobní doklady, místo nich obdrží bezejmenné identifikační známky na krk s osobním číslem ( psí známka na krk ).

Při nástupu podepisují dohodu o mlčenlivostu v trvání 10 let s tím, že když ji poruší, budou okamžitě propuštěni a nebude jim vyplacen žold.

Dle ukrajinské tajné služby SBU během pobytu na základně je cvičí ruští důstojníci, a během výcviku rekrutovaní dostávají 1.100 dolarů měsíčně.

Wagnerovci přísahají, že vždy za každých okolností a všude po celém světě budou hájit a bojovat za ruské zájmy, a že nebojují pro peníze, ale pro to, aby zvítězili.

Wagnerovci mají i srbskou jednotku, která byla minimálně do dubna 2016 pod velením válečného zločince Davora Savičiće „ Elvise“ ( jeho volací znak ) , bosenského Srba, jenž byl za války v Bosně členem Srbské dobrovolnické gardy ( Arkanovy Tigři ), a za války v Kosovu příslušníkem Zvláštní jednotky (JSO).

Savič se na Ukrajině s wagnerovci ( kteří pro Putina anektovali i Krym ) účastnil útoku na letiště v Luhansku, kde byl zraněn, poté odjel do Sýrie, kde se účastnil v lednu 2016 první ofenzívy proti městu Palmyra, které držel IS.

V červnu 2017 jeden srbský žoldák padl, zatímco ukrajinská SBU v prosinci 2017 vystavila zatykače na 6 srbských wagnerovců, kteří bojovali na Ukrajině, včetně Savičiče.

K Putinovým žoldákům v Donbasu se přidal i ruský nacionalistický spisovatel Zachar Prilepin, jak informoval list Komsomolskaja pravda v únoru 2017.

Prilepin přiznal, že v konfliktu nejde jen o dobytí Donbasu, ale celé Ukrajiny. Otázka působení Rusů v ozbrojených složkách neuznaných lidových pseudorepublik na východě Ukrajiny opět vyplavala na povrch, když list Komsomolskaja pravda uvedl, že se Zachar Prilepin stal zástupcem velitele zdejšího praporu speciálních sil.

Prilepin byl kdysi důstojníkem ruských speciálních jednotek OMON a působil v Čečensku a v Dagestánu. Od prosince 2015 působí jako poradce šéfa neuznané Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka.

V říjnu 2017 SBU informovala, že ruské ministerstvo obrany wagnerovcům navýšilo rozpočet na 185 mil. rublů (3.1 milionů dolarů), a že mezi wagnerovci působí kolem 40 ukrajinských občanů, 95% wagnerovců tvoří ruští občané, zbytek jsou mj. Arménci, Moldavané a Kazaši.

US sankce proti Wagnerově skupině z roku 2017 byly rozšířeny 2018 a 2020, Prigožin je sankcionován i EU.

2019 měl s wagnerovci jako jejich velitel a s ruským bezpečnostním poradcem prezidenta Středoafrické republiky Valerijem Zacharovem do Rwandy odjet i podpluk. Utkin, ale na poslední chvíli byl z týmu vyřazen ( pro jeho fotografii s Putinem z roku 2016 a US sankce ).

Za Utkina proto do funkce velitele wagnerovců nastoupil pluk. Konstantin Pikalov ( volací znak „Mazay“ ), některé zdroje uvádějí, že byl Utkin zavražděn, protože jeho telefonní číslo již nefunguje, a jeho pravidelné výlety z Krasnodaru do Petrohradu ustaly. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi7g_iLh7j5AhUMtKQKHYp-AH4QFnoECCMQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.eureporter.co%2Fworld%2Frussia%2F2020%2F08%2F14%2Fnew-details-released-about-the-change-of-head-of-the-russian-wagner-group%2F&usg=AOvVaw25ooekIuPiUSn7GmpJAveK

Wagnerova skupina používá sovětskou taktiku z okupovaného Afghánistánu – Muslimské prapory ( viz „ The Soviet Origins of Putin ́s Mercenaries „ New Lines magazine ), speciální jednotky z muslimů ze Střední Asie, jejichž úkolem je provádět tajné operace v přestrojení za místní muslimy či za příslušníky IS ( ! )

Sověti vtrhli do Afghánistánu 25.12.1979, ale již na jaře 1979 Kreml vyslal 8 vrtulníků Mi-8 s afghánskou imatrikulací a nákladní letoun Antonov-12, rovněž označený jako afghánský, který na leteckou základnu Bagram ( u města Bagram) dopravil sovětský výsadkářský prapor v uniformách afghánské armády – to samé Putin použil při napadení Krymu v únoru 2014, kdy Krym obsadili Putinovi „ zelení mužíčci“ v zánovních uniformách bez insignií.

Tehdejší Muslimský prapor byl první svého druhu mezi zvláštními jednotkami Specnaz ( viz mj. kniha od Kirill Avramov a spol. Russian Invisible Armies /Ruské neviditelné armády).

Putin GRU Muslimské prapory nasadil ve své válce v Čečně, ale byly již Kremlem nasazeny i v balkánských válkách, kde bojovaly na straně Srbů, a to Prapor Turan a prapor „ Lovec ISIS „ – dnes jsou nasazeny v provinciích Homs, Aleppo a Hamah, a na rozdíl od Afghánistánu je neplatí přímo stát, ale Putinovi oligarchové ( zejména Prigožin).

Než jsou wagnerovci nasazeni do Afriky, začínají v Sýrii, kde mají hlavní základnu.

Autoři knihy považují za klíčový okamžik nenápadnou návštěvu syrského ministra ropného průmyslu Ali Ghanem v Moskvě v prosinci 2016, o které se svět dozvěděl až v březnu 2017, kdy ruský ministr energetiky Alexandr Novak v rozhovoru pro kuvajtský list odhalil, že se několik ruských vývozních energetických společností ( ropa a plyn) podílejí v Sýrii na těžbě ropy a plynu ( Putinovi dochází ropa i plyn ze starých ložisek ), proto Ali Ghanem do Moskvy přiletěl, aby dojednal podrobnosti ruské ostrahy ze strany Prigožinovy firmy EuroPolis, jejímž šéfem se stal Prigožinův věrný slouha Oleg Erochin, bývalý příslušník ruských elitních jednotek.

EuroPolis, založená k tomuto účelu 2016, si v květnu 2017 v Damašku registrovala svoji pobočku.

Oleg Krinicyn, šéf soukromé vojenské poradenské firmy RSB Group, ruským médiím řekl, že „ rozhodnutí jdou shora a jsou činěna na státní úrovni“. Uvedl, že Rusko v Sýrii značně investuje, proto je přítomnost těchto ruských vojenských skupin v Sýrii „ nezbytná “ .

Mezitím Prigožinův mediální holding „Patriot“, zahrnující Federal News Agency a 16 webových stránek s 36 milióny sledujících, jejich přítomnost v Sýrii „ popularizoval“ .

Turan a ISIS Hunters jsou v provládních ruských médiích lživě líčené jako „ místní skupiny“ , čímž žoldákům poskytují zástěrku pro spolupráci s ruskou armádou.

V roce 2016 vyšlo najevo, že s Asádovou vládou podepsal bezpečnostní dohodu o ochraně těžby ropy a zemního plynu i Putinův další oligarcha Gennadij Timčenko, šéf Stroytransgaz, jehož firma působí na BV již 20 let, a mj. postavila Arabský plynovod/„South Middle “, a závod na zpracování zemního plynu u města Rakka.

Tyto dohody o ostraze pomáhají ruské armádě ve vojenském průzkumu a v sabotážích, navíc poskytují výcvik místním provládním silám.

Formálně wagnerovce financuje nikoliv ministerstvo obrany, ale Putinův šéfkuchař Jevgenij Prigožin, jenž financoval i stavbu vojenské základny u ukrajinských hranic.

Myšlenka na vytvoření této žoldácké armády údajně, dle Prigožina v jeho komentáři pro thebell.io, vznikla 2010 během Petrohradského mezinárodního „ekonomického“ fóra, kdy s ní přišel genštáb poté, co na tomto „ ekonomickém „ fóru o soukromých vojenských firmách promluvil zakladatel jedné z nejúspěšnějších žoldnéřských společností Executive Outcomes se sídlem v Londýně bývalý podpluk. ze Severní Rhodesie a pozdější jihoafrický gen. Eeben Barlow, jenž firmu v podstatě z příslušníků elitních jednotek založil 1989, kdy s koncem apartheidu armáda začala masívně propouštět.

S pádem Sovětského svazu firma mj. nakoupila na východoevropském černém trhu sovětské tanky T-72, jeden bitevní vrtulník Mi-24 Hind a dva vrtulníky Mi-8 Hip.

1992 poskytla žoldnéře angolské vládě v boji proti Savimbiho UNITA, a angolskou vládu zachránila před pádem, když její jednotky v krátké době vybojovaly podepsání míru a ukončení občanské války, bytˇ jen na pár let v důsledku tlaku OSN a US, které požadovaly, aby byly žoldnéři z EO nahrazeny neefektivními jednotkami mírových sborů /UNAVEM.

Poté 1995 EO zachránila vládu v Sierra Leone, když povstalci z RUF/Revolutionary United Front se zmocnili diamantových dolů, opět OSN a US donutily vládu Sierra Leone, aby EO vyměnila za mírové sbory, načež RUF vražedně vyplenila hlavní město v operaci Operation No Living Thing .

Firma, která potlačila i mnohé pokusy o převraty, a po celou dobu existence znervózˇnovala africké představitele, skončila 1998, byla však obnovena v roce 2021 ( mj. viz můj článek Bazar se zbraněmi hromadného ničení Bazar se zbraněmi hromadného ničení militaria.cz ). Firma EO byla 1997 vzorem pro založení US firmy Blackwater. Výcvikové základny EO navštěvovali významní novináři, třebaže Barlow novináře nesnáší, a o své firmě sám napsal několik knih.

Viz také kniha US novináře Roberta Pattona „Licensed to Kill „ : „ Žoldnéřská armáda nemá ideologii, vlast ani vlajku – jenom žold.“

Barlow byl skutečně zapsán na seznamu řečníků Fóra na téma „Spolupráce armády se soukromým sektorem aneb je možné armádu privatizovat ?“ Pravým důvodem proč do Petrohradu přijel však byla jeho přednáška za zavřenými dveřmi o tomtéž pro několik členů genštábu.

Barlow pro thebell.io potvrdil, že si na svoji přednášku v Petrohradě dobře pamatuje, že dokonce nabídl schéma takové firmy přizpůsobené na ruské podmínky, a že již tehdy předpověděl, že o Afriku pro své pány začnou bojovat východní i západní žoldnéřské firmy.

Někteří z ruského genštábu byli proti založení takové skupiny, protože by armáda neměla kontrolu nad tokem zbraní přes ní proudící.

V roce 2010 genštáb zvažoval vytvoření takové firmy pro menší choulostivé operace, jakou např. v roce 2004 bylo v rámci Putinovy „ normalizace „ Čečny zavraždění Zelimchána Jandarbijeva v Kataru, kdy byli katarskou policií zatčeni tři GRU důstojníci, a propuštěni až po osobní přímluvě Putina.

2012 si Putin opět prohodil funkci s Medvěděvem ( premiér-prezident ), následoval skandál s rezignací ministra obrany Anatolije Serdjukova, odchod do důchodu šéfa genštábu Nikolaje Makarova - události, které založení soukromé vojenské firmy odsunuly do pozadí.

Nástupce Makarova gen. Valerij Gerasimov Putinovy soukromé žoldnéře 2013 schválil, a genštáb 2013 navrhl, aby se financování a organizovámí žoldnéřské společnost ujal Putinův „kuchař“ , kterého si ministerstvo obrany vydržovalo přes kontrakty, které dávalo jeho firmě Concord Catering.

Byl to Putinův slouha ještě z dob, kdy se i Putin převtěloval z KGB majora do úředníka petrohradské radnice. Putin z Jevgenije Prigožina *1961 nejprve učinil provozovatele sítě petrohradských restaurací.

Prigožin ( dle oficiálního životopisu „vystudoval“ Petrohradskou státní chemicko-farmaceutickou akademii ) se stal pro zakázky od státních organizací Putinovým oligarchou, a na oplátku za gigantické státní zakázky od armády, prezidentské správy, školských zařízení a nemocnic jeho slouhou na špinavou práci.

1990 v době pádu SU vyšel po 9 letech z vězení, kde byl za loupež a jiné trestné činy, a začal s matčiným partnerem prodávat ve stánku „Párky v rohlíku „ a peníze se mu začaly hrnout, že je jeho matka, se kterou žil ve skromném bytě, nestačila počítat – stejně jako Putin tudíž vyšel z velmi nuzných poměrů, a stejně jako Putin byl členem gangů petrohradské delikventní mládeže – 1979 (18) dostal u petrohradského soudu první podmínku za krádeže, 1981 (21) za loupež, kterou spáchal jako člen kriminálního gangu, dostal 12 let, odseděl si 9 let.

Po párkách v rohlíku se stal šéfem prvního petrohradského potravinového řetězce „ Contrast „ , který založil jeho spolužák Boris Spektr – Prigožin v něm vlastnil 15% podíl.

1995 Prigožin přesvědčil obchodního ředitele Contrastu,Kirilla Ziminova, aby s ním začal podnikat v restauracích, a 1996 společně otevřeli jednu z petrohradských prvních luxusních restaurací „ Staraja Tamožnja“/U Staré Celnice.

1997 Prigožin a Ziminov koupili starou zrezivělou lodˇ na řece Vjatce a za 400.000 dolarů ji přebudovali do elitní restaurace „ Nový Ostrov“, v níž se scházeli vlivní úředníci i obchodníci. V létě 2001 v ní Putin povečeřel s Chirakem, Přigožin je osobně obsluhoval, taktéž v květnu 2002, kdy zde Putin večeřel s prezidentem Bushem.

Prigožin nepatřil do Putinovy prvopočáteční petrohradské skupiny Ózero, ale zřejmě Putinovi, když byl Putin do roku 1996 ještě na petrohradské radnici, za provoz své restaurace platil „výpalné“ (Prigožin byl totiž známým mafiána Cepova z Putinovy ochranky, jenž pracoval nejen pro Putina, ale hlavně pro podsvětí, - Cepovova firma poskytovala ochranku nejen Putinovi, ale hlavně mafiánským kmotrům, zejména rodině Kmotra Alexandra Malyševa ).

Prigožin se kamarádil i s Viktorem Zolotovem, jenž spolu s Cepovem pracoval jako Putinův bodyguard – Zolotov pracoval od 70. let v bezpečnostních složkách, 2013 se stal šéfem Putinovy Národní gardy, zatímco Romana Cepova nechal Putin otrávit radioaktivním poloniem 210, možná, že mu jej v čaji podal jeho přítel Prigožin : Litviněnko v roce 2006 zdaleka nebyl prvním ani posledním otráveným poloniem 210, krátce po Litviněnkovi byl v Dublinu na přednášce otráven polloniem 210 Jegor Gajdar.

Od roku 2016 se velikostí Zolotovova majetku zabýval Navalného Fond boje s korupcí, který v srpnu 2018 fond zveřejnil i závěry vyšetřování financí Národní gardy, ve kterých je podle něj řada nesrovnalostí. Zolotov proto v září 2018 Navalného vyzval na souboj s tím, že z něj udělá „naklepaný steak“. Zolotov tak porušil pravidlo Kremlu, že Navalného jméno se nevyslovuje, Putin jej veřejně vyslovil až v roce 2021.

Prigožin Navalnému hrozil, že jej „ u soudu svlékne do naha, jak bude platit za to, že o Prigožinovi řekl, že z Prigožinových školních obědů dostávají děti průjem „ ...

( Prigožin chtěl zaplatit Navalného nemocniční výdaje v Berlíně, aby Navalný co nejdříve stanul před soudem pro pomluvu v Rusku, ale berlínská nemocnice jeho platbu odmítla .)

Oficiálně, Putin začal navštěvovat jeho petrohradskou luxusní lodní restauraci Nový Ostrov až v době, kdy byl již úřadujícím prezidentem, v dubnu 2000 do jeho restaurace přišel s japonským premiérem Yoshiro Mori.

Prigožin byl Putinovi po ruce, když Putin hostil Chiraka s manželkou v roce 2001 či Bushe Seniora s manželkou v roce 2002, dokonce odnášel prázdné talíře. Této večeře se účastnil i ministr obrany Sergej Ivanov, a zástupce šéfa prezidentské kanceláře Sergej Prichodko, ministr zahraničí Colin Powell a poradce národní bezpečnosti Condoleezza Rice.

2002 se Prigožin svých obchodních partnerů zbavil a osamostatnil se, od Putina získával tučné státní zakázky, v květnu 2008 např. získal kontrakt na banket při inauguraci Medvěděva do funkce prezidenta, když si s ním Putin prohodil funkci ve zkoušce, jaké absurdnosti mu u ruského národa projdou.

2003 v této restauraci Putin slavil narozeniny, 2004 pořádal banket na počest Berlusconiho v Novo Ogarevo - k roku 2005 již vlastnil největší cateringový byznys v Putinově Rusku – mj. dělal všechny G8 summity, dostal všechny kontrakty na obědy pro školní jídelny, armádu a policii ( občas některé školky musely zavřít pro průjem dětí, Navalný o tom napsal článek a Prigožin na něj podal žalobu pro pomluvu, soud vyhrál, ale jiný soud nařídil jeho firmě Concord Catering vyplatit kompenzaci rodičům dětí, které po jeho jídle onemocněly průjmem ).

20.9.2010 Prigožin spolu s Putinem slavnostně otevřeli Prigožinovu „továrnu „ Concord na jídlo pro školky, školky, vojáky, policisty.

Postavení továrny stálo 53 mil. dolarů, z toho 43 mil.dolarů si „ vypůjčil „ od státní banky Vneshekonombank, která mj. Putinovi financovala stavební projekty spojené s jeho zimními OH v Soči 2014.

2011, když si rodiče v Petrohradu uvědomili, že jejich děti obědvají polotovary, plné konzervantů, proti Prigožinově továrně na školní obědy protestovali.

Prigožin si však ještě více polepšil, a to v Moskvě, kde „ vyhrál „ kontrakty nejen na školní jídelny, ale i pro moskevskou radnici v částce 154 mil. dolarů .

Nejvíce však vydělával na jídle pro armádu, pro kterou do roku 2010 vařili sami branci, ale 2010 ministr obrany ( 2007-2012) Anatolij Serdjukov rozhodl, že jídlo a úklidové práce bude armáda nakupovat od externích firem ( 2009-10 Putin v armádě potlačil puč ), čímž myslel Prigožina, kterému dodávání jídla pro armádu vynáší ročně 768 mil. dolarů, plus milióny navíc za poskytování úklidových prací.

Kontrakt s Prigožinem ve výši 46 mld rublů pro dodávání jídla armádě podepsal Vladimír Pavlov, šéf Voentorg, agentura, která armádě zajištˇuje kontrakty pro nákup jídla a spotřebního zboží.

2012 Novaja gazeta napsala, že kontrakty z ministerstva obrany na catering, uklízecí služby, dodávky tepla pro vojenské základny a stavební práce ve vojenských městečkách mu přihrál zástupce gen. ředitele Voentorg, firmy, která dodává konzumní zboží pro armádu, Leonid Teif. Voentorg je ve vlastnictví ministerstva obrany.

Leonid Teif dnes žije v US, kde byl obviněn z přijímání úplatků při vyjednávání smluv pro ministerstvo obrany ve výši 150 mil. dolarů, z úplatkářství/podplácení US činitelů, z praní špinavých peněz, nepovoleného ozbrojování, z oklamání imigračních úřadů, a z plánování několika vražd.

Nový ministr obrany Sergej Šojgu, jenž nastoupil v listopadu 2012, tento kontrakt Prigožinovi neobnovil.

Na podzim 2015 pobočky Prigožinovy firmy Concord vyhrály zakázku od jedné agentury ministerstva obrany na poskytování úklidu a komunálních služeb pro vojenské základny v oblasti Moskvy, Bryansku a Tveru v částce 395 mil.dolarů.

Vojenská prokuratura se o kontrakty začala zajímat, a zjistila, že dané pobočky byly založeny pár měsíců před obdržením zakázek, a nemají ani potřebné prověrky pro práci na vojenských základnách. Kontrakty však stále platí.

V březnu 2016 moskevský arbitrážní soud vyhověl prokuratuře a začal stíhat jednu firmu napojenou na Prigožina s tím, že nemá pro svůj obor činnosti povolení.

Podle Navalného Protikorupční nadace tuto zakázku ministerstva obrany vyhrálo 8, nikoliv 5 firem, přesto prokuratura vyyšetřuje jen 5, nikoliv 8 firem. V představenstvech všech těchto Prigožinových firem sedí policejní důstojníci, propojen s Prigožinovou firmou „Megaline „.

Po Putinem opět zfalšovaných parlamentních volbách z podzimu 2011, Rusové vyšli do ulic a demonstrovali za zrušení výsledků voleb až do ledna 2012, kdy byly jejich pokojné demonstrace Putinem brutálně rozehnány.

Během demonstrací se odehrával podivný incident – jakmile demonstrace začaly, přijela minidodávka, která demonstrantům nabízela občerstvení. Byli to zaměstnanci Dmitrije Košara, ředitele rozvoje Prigožinovy cateringové firmy Concord-Catering.

Košar se s organizátory demonstrace dohodl o poskytování občerstvení pro příští demonstraci 5.3.2012. Ostraha Concord-Catering poté v přestrojení za stánkaře infiltrovala demonstranty a shromaždˇovala informace o organizátorech demonstrace. Jejich kompromat Anatomie protestu byl poté v réžii Prigožina odvysílán v TV NTV ( kdysi největší ruskou nezávislou TV Putin ukradl Vladimíru Gusinskému do roka a do dne, kdy se v Rusku zmocnil funkce prezidenta, samotného mediálního magnáta Gusinského zadržel a pod hrozbou smrti jej v dubnu 2001 přiměl podepsat převod za umožnění emigrace do Izraele) .

V materiálu se lživě tvrdilo, že opozice organizuje státní převrat. Později Košara uvedl, že každý 5. účet zaregistrovaný na webových stránkách „Bílý Kruh“ a „ 26.února.ru „ byl jeho bot.

V srpnu 2013 novináři z listu Novaja gazeta odhalili, že Prigožin na předměstí Petrohradu Olgino vlastní trollí farmu Internet Research Agency ( z inzerátu na sociálních sítích, kde trollí farma hledala spolupracovníky ), kterou pro něj založila mladá pracovnice PR z jeho firmy Concord Catering Maria Kupraševič, jež v trollí farmě, která měla při volebním procesu zasívat chaos mezi občany dané země ( v ČR se prezidentské volby konaly již v lednu 2013), sehrála klíčovou roli. Reportéři z Novaja gazeta Kupraševičovou poznali ( byla předtím pod falešným jménem zaměstnána v PR listu Novaja gazeta, kde měla vyzvídat ), takže hned věděli, komu trollí farma patří.

2012 si Kupraševičová zažádala o stáž v redakci listu Novaja gazeta 2012, vzápětí se list Novaja gazeta dozvěděl, že Kupraševičová pracovala v PR Prigožinovy firmy Concord, a byla prodejní ředitelkou firmy Principum, kterou řídila Maria Majorova, šéfredaktorka plátku Gazeta o Gazetakb.

V únoru 2013 dostal básník a spisovatel Dmitrij Bykov pozvání, aby ve sverdlovské oblasti promluvil na shromáždění příznivců podnikatele a radního Sergeje Solověva – za honorář 500.000 rublů. Bykov pozvání přijal, načež zjistil, že Solověv na funkci radního znovu nekandiduje, zato v rozhovoru pro Prigožinův list Gazetakb uvedl, že chtěl ukázat, jak je Bykov na prodej, za peníze se objeví před jakýmkoliv publikem ...

V březnu 2013 čas. Forbes zveřejnil investigativní článek o nejrůznějších Prigožinových aktivitách, načež o měsíc později si někdo v ruské pobočce Axel Springer, která tehdy Forbes vydávala, si zaplatil místo pro reklamu, která spočívala v rozhovoru se Solověvem. Když reklama vyšla, Solověv podal na časopis žalobu, že tento rozhovor neposkytl. V žalobě mj. tvrdil, že jeho manželka, když si rozhovor přečetla, podala žádost o rozvod. V červnu spor vyvrcholil, když Putinova TV NTV informovala, že Solověv žaluje čas. Forbes pro pomluvu.

NTV mluvila i s jistým Andrejem Michailovem, jenž si volné místo pro inzerci koupil, který prohlásil ( jako Solověv u Bykova ), že chtěl tímto činem dokázat, jak jsou novináři a média úplatní.

V září 2013 když na summit G20 přijel do Petrohradu Obama, byl vítán davem homosexuálních aktivistů, kteří na něj pokřikovali a mávali transparenty :“ Obama je naším prezidentem ! „ – oficiálně policie dav rozehnala, ale dle listu Novaja gazeta toto shromáždění platil Prigožin, a zorganizovali jej na příkaz Putina jeho lidé . O incidentu totiž informoval na 1. straně petrohradský Prigožinův plátek Gazeta o Gazetakb, který tiskne lži s tím, že odhaluje „ fake news „ - jeho šéfredaktorkou je Maria Majorová.

Prvním západním novinářem, jenž si petrohradské trollí farmy povšiml byl Max Seddon, tehdy píšící pro Buzzfeed ( dnes pro The Financial Times), jenž v květnu 2014 obdržel její interní dokumenty, které byly na internet vloženy anonymními hackery. Seddon poté v červnu 2014 napsal do Buzzfeed článek s varováním, že trollí farma působí daleko za hranicemi Ruska ( v interních dokumentech se uvádělo, že komentáře mají být vkládány do listů Fox News, The Huffington Post, The Blaze, Politico, a WorldNetDaily, ale jen málo lidí tomu věnovalo pozornost.

Oficiálně však zakladatelem ( a ředitelem ) trollí farmy byl Putinův penzionovaný policejní plukovník Michail Ivanovič Bystrov ( * 1958, ten však do ní vstoupil až v únoru 2014 během Putinovy invaze na Krym ).

Bystrov je jedním z nejhledanějších osob FBI, která na informaci, vedoucí k jeho zatčení vypsala odměnu 75.000 dolarů. Je obviněn ze spiknutí proti US tím, že jako provozovatel Internet Research Agency v letech 2014-18 vměšoval do US voleb a US politických záležitostí ( organizoval politické mítinky v US ) mj. tím, že skoupil mnoho domén na US PC serverech, vytvořil stovky neexistujících online osob s falešnými profily a fotografiemi, a využíval i identit, ukradených US občanům.

Další klíčovou postavou této agentury a předmětem zájmu FBI byl tehdy 31letý podnikatel Michail L. Burčik, jenž se k ní připojil v říjnu 2013 a v březnu 2014 se stal jejím výkonným ředitelem, tj. mužem číslo 2.

2009 si Burčik zaregistroval společnost Add1.ru, která stála za proslaveným hoaxem z roku 2014 ( Putinova invaze na Krym ), kdy mladá žena v leteckých brýlích pod jménem Zoe Foreman celé hodiny spamovala politiky a novináře informací, že v Louisianě v důsledku teroristického činu explodovala chemička.

Burčik za své prokremelské služby získal vládní kontrakty na vydávání několika regionálních novin, organizování prokremelských přednášek a jiné propagandistické služby, včetně propagandy ve školách.

Internetovým trollům bylo vypláceno zhruba o polovinu více, než si vydělal běžný novinář ( viz Radio Free Europe : The Trolls who came in from the cold, 16.3.2015, co vypověděla 21letá Ruska, která se zde nechala zaměstnat ) za to že v ruských i zahraničních médiích šířili prokremelské a protizápadní a protiukrajinské postoje, blogy, témata.

FBI se dále zajímá o Annu Bogačevou a Alexandru Krylovou, které obdržely vstupní víza do US 2014 na základě lživých informací, ve skutečnosti v US po 3 týdny cestovaly, sbíraly a poté poskytovaly informace zdejším operativcům agentury. Bogačeva, která vlastní firmu IT Debugger, byla v roce 2013 uvedena na prestižní petrohradské vědecké univerzitě ITMO jako kandidátka na doktora věd.

Krylová v trollí farmě zastávala pozici číslo 3, na Moskevské státní univerzitě vystudovala fakultu Reklamy a public relations.Šéfovala Federální tiskové agentuře, která je vlajkovou lodí Prigožinova mediálního impéria, a která výlučně pokrývá ruské žoldnéřské aktivity v Sýrii.

IT expert Sergej Polozov, další obviněný FBI, 2013 založil softwarovou firmu Morkov, pro kterou během Putinovy invaze na Krym verboval na Vkontakte programátory, šéfoval u Prigožina nákupu a registraci domén na PC serverech v US k vytváření soukromých sítí, které maskovaly ruskou polohu Prigožinovy agentury. Na Vkontakte sdílel politické vtipy o Putinových kriticích a o ruských sousedech.

FBI vydala zatykač i na manžele Maria a Robert Bovda, kteří řídili překladatelskou sekci trollí farmy v letech 2013-14, která zaměstnávala stovky lidí. Během Putinovy invaze na Krym svými dezinformacemi cílili na US veřejnost na Facebooku, Twitteru, Instagramu a YouTube – v době US prezidentských voleb jejich sekce vynakládala na své výlohy 1.2 mil. dolarů měsíčně, a skrývala se v síti zástěrkových společností.

Džeychun Aslanov, „expert na US“, je dalším Rusem, po kterém FBI jde. Během US voleb 2016 řídil US sekci trollí farmy. Do Petrohradu z Irkutska přijel v roce 2000, 2009 strávil několik měsíců v US, v roce 2012 vystudoval ekonomii na petrohradské Hydrometeorologické univerzitě. V trollí farmě registroval právní entity na jména svých zaměstnanců a řídil firmu Azimut, přes kterou šly peníze do trollí farmy. Také šéfoval firmě Reputation Management Centre, která prostřednictvím vytvořených botů zlepšuje pozitivními příspěvky image svých klientů.

Další FBI obviněná Irina Kaverzinová zahlazovala stopy poté, co FB v září 2017 oznámil, že spolupracuje s úřady na rozkrytí ruských propagandistických aktivit na síti. Kaverzinová napsala, že má tedˇ s kolegy hodně práce, že všichni musí zahlazovat všechny příspěvky, které napsaly, o nichž si Američané myslí, že je napsali jejich spoluobčané.

Vadim Podkopajev byl analytik překladatelské sekce trollí farmy, který pro farmu vytyčoval témata, o čem mají trollové psát.

Gleb Vasilčenko 2016 psal, monitoroval a aktualizoval zprávy pro sociální sítě pod falešnou identitou členů US politických stran a organizací. Přemlouval voliče, aby stáli za Trumpem, věřili mu a stěžovali si, že se k Trumpovi všichni chovají nespravedlivě, a posmíval se Obamovi a Clintonové. Viz The Internet Research Agency’s sock puppet accounts would produce pro-Trump social media postings, pro-Trump Twitter accounts, pro-Trump rallies, pro-Trump political ads.

Vladimir Venkov vystupoval pod falešnými jmény jako US republikán ( New York Times What we know about Russians sanctioned by the US, 17.2.2018 ).

Podle Roberta Muellera Prigožinova trollí farma plánovala ovlivnit prezidentské volby v US přinejmenším již od Putinovy invaze na Krym v únoru 2014.

Po vraždě Borise Němcova ( 27.2.2015), jenž mj. varoval, že Putin chce obsadit Krym, Prigožinova trollí farma dostala příkaz psát komentáře, že Němcova zastřelili Ukrajinci.

V říjnu 2014 se Prigožinova armáda trollů přestěhovala z Olgino do ulice Savuškin, a zredukovala počet trollů ze 400 na 250. V této době hackeři z Anonymous International informovali, že trollí agenturu financuje Prigožinova společnost Concord .

Bellingcat, The Insider + Der Spiegel : Putin Chef's Kisses of Death: Russia's Shadow Army's State-Run Structure Exposed, August 14, 2020

Prigožinova soukromá infrastruktura, společně s dalšími podobnými, jejichž majitelé podnikatelé závisejí na Putinovi, zejm. Putinův sponzor FSB pravoslavné církve, Kostantin Malofeev, slouží jako popřitelný kanál pro praní špinavých peněz pro vládou nařízené zámořské operace.

Bellingcat analyzovala Prigožinovy telefonní záznamy (z prosince 2013 – leden 2014 ), které obdržela z hacknutého emailu Prigožinova osobního asistenta 2015 od skupiny ruských hackerů Šaltai Boltay/Humpty-Dumpty, založené 2013, která „prodávala“ hacknuté emaily Putinových spolupracovníků ( mj. Dmitrije Medvěděva a jeho vicepremiéra Arkadije Dvorkoviče, Roberta Schlegela, šéfa Naši, jenž dnes žije v Německu,důstojníka Igora Girkina „ Strelkova“ ), firem a médií, založená Vladimírem Anikijevem, zatčeným v Rusku 2016 ( poté, co se dostal k moci Trump ) a odsouzeným k pouhým 2 letům vězení za neoprávněný přístup k počítačovým informacím, a Alexandrem Glazastikovem, jenž 2017 požádal o politický azyl v Estonsku ( TV Doždˇ), v Rusku byl zatčen v nepřítomnosti 2018 a odsouzen.

Spolu s Anikijevem bylo zatčeno 5 lidí, z toho zástupce šéfa FSB Informačního bezpečnostního úřadu, Sergej Michailov běloruského původu, v únoru 2019 odsouzen k 22 letům vězení za vlastizradu.

Prigožin telefonoval a psal sms zprávy všem členům Putinovy prezidentské kanceláře, klíčovým postavám FSB, FSO, a ministerstva obrany, telefonoval si i s ministrem obrany Šojgu, se kterým se však, dle emailů, více vídal osobně , a se Šojgovým zástupcem pro logistiku Bulgakovem. Telefonoval si i s Jurijem Ušakovem, ex velvyslancem v US, jenž je Putinovým poradcem pro zahraniční politiku.

Nejvíce si však telefonoval a psal s Putinovým poradcem a mluvčím Dmitrijem Peskovem.

Dále s Putinovým šéfem prezidentské kanceláře Antonem Vaino, s Igorem Divejkinem , Vainovým zástupcem, jenž měl na starosti ruskou vnitropolitickou scénu, s gen. Alexejem Djuminem, bývalým Putinovým šéfem bezpečnosti, a se zástupcem šéfa GRU, jenž měl na starosti anexi Krymu.

30.5.2016 petrohradská policie zastavila jeho kolonu vozidel, s kterou jezdí jako král, v razii proti těm, kteří zneužívají VIP SPZ a sirény. Jeden z jeho bodyguardů cloumal s policejním důstojníkem, jenž kauzu nahrával na video.

Policie odpověděla stržením sirén z Prigožinových vozidel a obviněním bodyguarda z použití násilí vůči veřejnému činiteli s trestní sazbou 5 let.

Prigožin v rámci „práva na zapomnění“ na internetu ( pokud o uživateli nějaká internetová služba shromažďuje osobní informace, je povinna je na základě jeho žádosti smazat) požádal o výmaz některých linků na něj odkazujících, zejména na reportáž listu Novaja gazeta o jeho trollí farmě, zprávu Fontanka.ru o jeho obchodním impériu v armádě ( obchodní smlouvy s ministerstvem obrany), a článek o jeho angažmá na Ukrajině na ukrajinském webu Apostrof s názvem „ On Putin ́s thieving chef „ / O Putinově kradoucím šéfkuchaři.

Yandex.ru odmítl výmazy s tím, že Prigožin neposkytl důkazy, že informace jsou „ lživé či nepřesné „ .

Autor: Andrea Kostlánová | pondělí 8.8.2022 23:16 | karma článku: 12.89 | přečteno: 287x

Další články blogera

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 477 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma článku: 11.94 | Přečteno: 473 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma článku: 16.28 | Přečteno: 707 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 264 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.96 | Přečteno: 300 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 441 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 603 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 1105 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1381

Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...