Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maska spadla, Prigožin bojuje za fsb proti Kremlu

Ráno 24.6.23 Rusové Prigožina oslavovali, s wagnerovci si pořizovali fotky. Než zastavil pochod a přijal " bezpečnostní záruky“  od Putina

Ve 22:00 Peskov oznámil, že Prigožin, jenž obnažil proděravělost Putinova vertikálního / centralizovaného řízení státu, ani wagnerovci nebudou trestně stíháni vzhledem k jejich zásluhám na ukrajinské frontě ( nejen na UA frontě, jak poznamenal diplomat Votápek, Lavrov řekl, že „ wagnerovci v Africe zůstanou, a kdyby ne, pošlou jim jiné poradce,“ Votápek upozornil, že ruské elity vydělávají na zlatě, diamantech a drogách z Afriky. Platby ve zlatě a diamanty se používají k obcházení sankcí).

Peskov uvedl, že wagnerovci, kteří se odmítli zúčastnit pochodu na Moskvu, podepíší smlouvu s ministerstvem obrany, a stanou se členy ruské armády ( francouzský list La Croix tvrdí, že mezi wagnerovci je početná skupina lidí vyznávajících slovanské neopohanství ).

Bývalý KGB major Jurij Švec*1953, v letech 1985-87 rezidentní špión ve Washingtonu pod krytím dopisovatele tiskové agentury TASS, jenž 1993 „emigroval „ do US , se Putinovi vysmál : „Druhá nejsilnější armáda světa? Leda v Rusku po wagnerovcích „. ( Švec je jeden z klíčových svědků otravy Litviněnka 2006 ).

Putin, navzdory hrozbám ve svém projevu, že zrádce je nutné eliminovat, zrušil trestní stíhání vedené proti Prigožinovi a odpustil mu smrt všech vojenských pilotů, kteří Putina chránili před pučem. Zrušil tak stát před očima armády, kterou posílá bojovat za cíle, které po Prigožinově vzpouře již nejsou jasné nikomu.

Prigožin již v dubnu 2023 ( RFI 15.4.23)  na Telegramu napsal, že nastal čas, aby Kreml „ speciální vojenskou operaci „ na UA ( cynický revanšismus za zvrácení historie ) ukončil, a zaměřil se jen na obranu dobytých území, že to bude lepší pro Kreml i pro ruský národ. Ztráty ruské armády jsou obrovské, sami wagnerovci dle něho ztratili 30.000 vojáků, což ruské elity kolem Putina vůbec nezajímá, dodal. Prigožin svými brutálními videi z fronty o ruských ztrátách a svými ostrými poznámkami k vedení války dávno překročil hranici Kremlem akceptovatelného, červenou linii až když o Kremlu prohlásil, že národu o své „ speciální operaci „ lhal.

Zelenského večerní projev k národu 24.6.23 : „Dnes byl svět svědkem toho, že ti, kteří kontrolují Rusko, nekontrolují vůbec nic. Jen naprostý chaos. Totální chaos. Úplná absence jakékoli předvídatelnosti. A děje se to na ruském území, které je plné zbraní.“ Putin se podle Zelenského hodně bojí a někde se skrývá. Dodal také, že všichni ruští bandité, žoldnéři či oligarchové mohli v posledních hodinách vidět, jak snadné je získat ruská města.

Diplomat Votápko : „ Prigožin ukázal, že Putin je naprosto slabý, nic neřídí a na jeho straně nestojí žádné výrazné síly. Každý velitel obrněné brigády si musí říkat, když to zvládl Prigožin s deseti tanky, a já jich mám 70, tak co kdybych si dojel do Kremlu?“.

Bývalý britský gen. Richard Dannatt : " Fakt, že jde do Běloruska, je důvodem ke znepokojení. Pokud s ním půjde dost vojáků, představuje hrozbu pro ukrajinské křídlo v blízkosti Kyjeva „.

The Washington Post a The New York Times : „ US tajné služby dostaly informace o tom, že Prigožin připravuje ozbrojenou akci proti Kremlu v polovině června, a podělili se o ní pouze s Brity. US zpravodajská služba věděla, kde přesně wagnerovci zasáhnou i jak budou postupovat. WSJ uvedl, že US zpravodajci 21.6.23 informovali představitele Kongresu a Bidena o možnosti, že se Prigožin postaví ruské armádě.

Měly rovněž zprávy o tom, že o akci Prigožina předem věděl i Putin, jenž si evidentně starosti nedělal ( Putin chce dle Stalinova vzoru realizovat monstrprocesy s armádními důstojníky, aby armádu očistil od „ nespolehlivých elementů „).

Džamila Stehlíková 25.6.23 Twitter : „ Zakladatel wagnerovců neonacista Utkin velel pochodu na Moskvu, měl armádu a plán na dobytí genštábu a telekomunikačních objektů. Nikdo nekladl odpor. Po zradě Prigožina Utkin utekl s tuctem středních velitelů a prý chce vytvořit vlastní armádu. Občanská válka v Rusku bude.“

Jednání s Prigožinem vedla skupina lidí blízkých Putinovi – šéf Prezidentské kanceláře Anton Vajno, tajemník ruské Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev a ruský velvyslanec v Bělorusku Boris Gryzlov *1950, daší Putinův kumpán z Petrohradu, 2001-03 ministr vnitra, šéf Putinovy strany, šéf Dumy.

Patrušev z titulu své funkce dohlíží na Medvěděva, šéfa FSB Bortnikova, šéfa Prezidentské kanceláře Vladimíra Kolokolceva , Šojgua a Lavrova .

Proč by Patrušev potřeboval k vyjednávání s Prigožinem Lukašenka z Minsku ? Patrušev mohl jednat s Prigožinem i bez prostředníků. Jurij Felštinský má vlastní hypotézu, a to, že Lukašenko nebyl prostředníkem mezi Prigožinem a Patruševem, ale mezi Patruševem/FSB a Putinem. Prigožin byl v těchto jednáních jen nástrojem k tlaku na Putina: nepřijme-li Putin Patruševovy/FSB podmínky, Prigožin převezme Moskvu a Putin ztratí moc.

Prigožin průběh jednání nekomentoval – CNN s odvoláním na Prigožinovu kancelář uvedla, že jeho status v Bělorusku je zatím nejistý, a že odpoví na dotazy, jakmile to půjde.

Po vypuknutí vzpoury začala být FSB nervní : zahájila proti Prigožinovi trestní řízení, vzala mu 4 mld rublů a zlaté pruty, uložené jejími agenty v Petrohradu ( proto je tak brzy našla ), které nikdy nebyly jeho, ale vždy byly majetkem FSB, vyčleněné na potřeby projektu Wagnerovy skupiny.

Přesto agenti FSB dál prohledávali Prigožinovy kanceláře v Petrohradě, FSB zabavila počítače a servery v Prigožinově Patriot Media Group, která kdysi zahrnovala trollí farmu Internet Research Agency, jež 2016 vyvrhla miliony prokremelských zpráv na sociální média, aby ovlivnila US prezidentské volby. Pravděpodobným novým majitelem Patriot Media je National Media Group, kterou vede Alina Kabajeva, sankciovaná Putinova partnerka, údajně matka jeho tří-čtyř  dalších dětí.

Správu celého Prigožinova impéria ( Kreml 24.6.23 zablokoval všechny  Prigožinovy společnosti ) měla na starost Prigožinova holdingová společnost Concord, která byla od roku 2011 jedním z hlavních příjemců ruských státních dotací za poskytování stravovacích služeb pro školy, nemocnice, věznice a armádu. Do skupiny Concord patří i společnost Megalajn, která dostávala od ministerstva obrany desítky miliard rublů na výstavbu a správu vojenských městeček a výcvikových prostorů.

V sobotu večer 24.6.23 FSB agenti pročesávající prostory petrohradského hotelu Trezini, kde měl Prigožin jednu ze svých kanceláří, nalezli před hotelem dva minibusy se 4 miliardami rublů v hotovosti . Prigožin na nahrávce potvrdil, že mu hotovost patří. Údajně měla jít na platy žoldnéřů a kompenzace příbuzným padlých. Prigožin uvedl, že Wagnerova skupina posledních 10 let operuje pouze s hotovostí, což „ je uvedeno i v kontraktech. „ Předtím hotovost nikomu nevadila, a teď najednou prohlídky,“ prohlásil.

Vyšetřovatelé odnesli z Prigožinových kanceláří také zlaté cihly, neznámý bílý prášek a cestovní doklady“. Jen jeden ze zabavených pasů byl na Prigožinovo jméno. V ostatních sice byla Prigožinova fotografie, ale pasy byly na jiné jméno.

Zabavený majetek byl Prigožinovi vrácen 2.7.23, kdy „ jednal v Moskvě „  - peníze si údajně přijel vyzvednout jeho řidič vybavený plnou mocí. 4.7.23 si Prigožin v Petrohradu osobně vyzvedl zabavené zbraně.

V neděli 25.6.23 kremelský propagandista poslanec Andrej Guruljov vykřikoval, , že neexistuje jiná možnost než Prigožina a další vůdce wagnerovců popravit.

Žoldnéři z Wagnerovy skupiny během sobotní noci 24.6.23 opustili vojenské velitelství v Rostově na Donu. Na Telegramu to uvedl gubernátor oblasti Vasilij Golubev. V jednom z aut opouštěl Rostov také Prigožin. Lidé si s ním i s wagnerovci při odjezdu třásli rukou, mávali a fotili se.

Prigožinovo letadlo Embraer Legacy 600 (RA-02795) z Rostova odletělo do Petrohradu, a 25.6.23 v neděli odletělo z Petrohradu a vypnulo transpondér poblíž Rostovské oblasti. Večer téhož dne se letoun znovu objevil na radaru nad Tambovskou oblastí a v 19:00 přistál v Petrohradu.

Z Rostova odjeli i vojáci čečenské speciální jednotky rychlého nasazení Achmat, kteří měli wagnerovce z města vyhnat.

Peskov v sobotu 24.6. uvedl, že Prigožin odjede do Běloruska výměnou za stažení obvinění z velezrady. Prigožin dohodu nepotvrdil, a od soboty 24.6.23 se zcela odmlčel. Třebaže Lukašenko tvrdil, že je v Minsku, byl člověk podobný Prigožinovi ve zdravotnické masce, doprovázený osobním strážcem, který se dříve kolem Prigožina pohyboval, spatřen v Petrohradě. 6.7.23 Lukašenko potvrdil, že je Prigožin stále v Petrohradě ( pravděpodobně je držený ve vazbě nebo má zákaz Petrohrad bez povolení opustit ).

Poté, co kolona Wagnerovců svůj pochod na Moskvu zničehonic na Prigožinův příkaz zastavila, a všechny tím šokovala, přišla další překvapivá zpráva – tisková služba Lukašenka oznámila, že to byl Lukašenko, jenž celý den strávil vyjednáváním s Prigožinem. Byl to prý Lukašenko, jenž přesvědčil Prigožina, aby kolonu zastavil a poslal wagnerovce zpět do jejich táborů.

Lukašenko tvrdil, že jeho kremelským protějškem při vyjednávání byl od roku 2008 šéf FSB Alexandr Bortnikov*1951 ( od roku 1975 v KGB ), Jurij Felštinský tvrdí, že s Prigožinem vyjednával i od roku 2008 šéf Bezpečnostní rady Ruska Nikolaj Patrušev*1951, od roku 1975 v KGB, jenž byl šéfem FSB v letech 1999-2008, a v 90.letech byl FSB šéfem Putina.

Patrušev je považován za Putinova možného nástupce ( jeho starší syn Dmitrij je bankéř Putinovy Zemědělské banky, a od 2018 ministr zemědělství, mladší syn pracuje pro FSB ). Patruševův otec byl námořní důstojník, a Patrušev je lodní ing., po studiích se však nechal 1975 naverbovat KGB. Poté s Putinem ještě absolvoval KGB práva.

Lotyšský prezident Edgars Rinkevičs v rozhlasu uvedl, že jeho země společně s Litvou, Estonskem a Finskem koordinuje zesílená opatření na vnější hranici a v případě potřeby společně rozhodnou o uzavření hranic s Ruskem a Běloruskem.

Varšava buduje hraniční opevnění, železné a betonové zátarasy mají lemovat celých 418 kilometrů polsko-běloruské hranice

WSJ : US odloží přijetí nových sankcí proti Wagnerově skupině, protože nechtějí, aby to vypadalo, že jsou na straně Putina. V lednu 2023 US ministerstvo financí Wagnerovu skupinu označilo za nadnárodní zločineckou organizaci.

Příslušníci ruské zásahové jednotky 24.6. v sobotu pozdě večer zatkli na příkaz FSB známého volgogradského politologa a publicistu Michaila Serenka kvůli spolčení a napomáhání ozbrojené vzpouře Wagnerovy skupiny. Serenka po výslechu druhý den propustili. Nebyl jediný zatčený.

„Šest ozbrojenců a vyšetřovatel vtrhli v sobotu pozdě večer do bytu, kde žije Michail Serenko se svou ženou a dcerou. Zabavili veškerá elektronická zařízení kromě osobních mobilních telefonů,“ napsal Kommersant s odvoláním na manželku zadrženého, kterému prý nebylo umožněno spojit se s advokátem.

Serenko je bývalým zastupitelem města Voroněž, šéfredaktorem místní TV, založil internetový portál Ostrov svobody, spolupracoval mj. s Kommersantem a časopisem Profil.

Do sobotního večera 24. 6. bylo v případu evidováno 12 mrtvol ( 6 z nich byli ruští piloti, kteří se pokoušeli kolonu zastavit ) . Vyšetřovací materiály však byly prokuratuře náhle odebrány, a rozhodnutí o zahájení bylo zrušeno jako nezákonné. Generální prokuratura tak poprvé v historii zrušila rozhodnutí o zahájení vyšetřování iniciované Vyšetřovacím výborem FSB RF.

Ruská média však zjistila, že FSB Prigožina nadále vyšetřuje i přesto, že Peskov v sobotu 24.6.23 oznámil zastavení trestního řízení. Ruská média v neděli 25.6. informovala, že k zastavení řízení skutečně došlo, ale  26.6.23 tisková agentura TASS potvrdila, že vyšetřování pokračuje a trestní řízení proti Prigožinovi nebylo ukončeno.“  

Igor Sushko@igorsushko : zdroje Osečkina : „ Prigožinův pokus o puč byl plánovaný přes 8 měsíců. Neuvěřitelně rychlý postup wagnerovců během 24 hodin můžeme vysvětlit tím, že akce byla prováděna 2. + 15. GRU brigádou pod vedením bývalého GRU podpluk. Dmitrije Utkina a wagnerovci z řad bývalých důstojníků Specnaz jednotek.“

Igor Sushko@igorsushko : „Cílem Prigožina nemusela být Moskva, ale skladiště taktických jaderných zbraní v Borisoglebsku ve Voroněžské oblasti ( Voroněž-45 ), k němuž do Borisoglebsku , kde je dislokována jednotka ministerstva obrany 14254, z hlavní trasy na Moskvu sjela jedna skupina wagnerovců ( 20 lehce obrněných vozidel ).

Jedině s takovou zbraní by si mohl Prigožin zaručit přežití, protože jeho absolutním cílem bylo nenechat se zabít, a teprve poté udržet si moc. Šojgu se jej zabít pokusil a Wagnerovu skupinu chce rozpustit. Prigožin dobře ví, že „ bezpečnostní záruky „ od Kremlu jsou bezcenné.

Bitevní vrtulník Kamov Ka-52 „Aligátor „ byl proti wagnerovcům nasazen jen u tohoto jaderného zařízení v Borisoglebsku Voroněž-45.   Hrozí dvě možnosti -  jakmile wagnerovci odejdou z UA, mohou být na jihu vyhozeny do povětří jaderné elektrárny. A až se to stane, wagnerovci zaútočí na Kyjev ze severu z Běloruska.“ ( Zajímavá teorie, že by 25.000 wagnerovců dobylo Kyjev. )

O tomtéž na Twitteru psala Legie svoboda Ruska v sobotu 24.6.23 : „ Agent ATeš ( = polovojenská skupina Krymských Tatarů z roku 2022, která působí jak na Rusy okupovaných územích Ukrajiny, tak v Rusku ) tvrdí, že se jedna skupina wagnerovců vydala k Borisoglebsku ( město 200 km východně od Voroněže na řece Vorona (přítok Chopjoru), kde je sklad s jadernými zbraněmi ( objekt C 375 ), který s ruskými jednotkami na UA frontě byl nedostatečně střežen. V sobotu k večeru ruské letectvo bombardovalo mosty, spojující Voroněž s Borisoglebskem, načež Prigožin náhle akci ukončil,a Kreml se tuto epizodu snažil co nejvíce ututlat ( byl mj. zasažen most přes řeku mezi městem Anna a Borisoglebsk, z  mostu stoupal hustý dým, podle místních obyvatel však most zůstal stát, pouze je díra ve vozovce).  Ruské zpravodajské služby podle Britů také hrozily, že ublíží rodinám lídrů wagnerovců.

Thomas C. Theiner @noclador :  Jaderné zbraně jsou ukryté v bunkrech, hesla a klíče mají nejvyšší důstojníci na základně. Musí se otevřít všechny bunkry.  Každá jaderná zbraň je uskladněna demontovaná v součástkách, do bomby ji musí složit technici ze základny.

Poté musí být bomba umístěna na jaderný nosič – nemůže to být jen tak nějaká raketa, bombardér, stíhačka či fregata. A i kdyby wagnerovci sehnali stíhačku Su-34 nebo raketový systém Iskander, musí jadernou hlavici na raketu či bombu na letoun nasadit raketoví technici. A i kdyby se jim to podařilo, musejí mít pilota, jenž bude ochoten s bombou letět, či obsluhu Iskanderu ochotnou ji odpálit. A i kdyby překonali i tuto fázi, nemají aktivační kód pro odpálení z velitelství. Kdyby jadernou bombu odpálili bez aktivačního kódu, má účinek jako betonový kvádr.

Jaderné zbraně jsou konstruovány, skladovány a umístˇovány s mnoha bezpečnostními vrstvami, aby je ani jedna ani dvě osoby nemohly použít z vlastní vůle. Mají vlastní řetězec velení a příkaz musí být dán nejvyšší autoritou  (od Putina ), a poté musí být ještě potvrzen generálním štábem.

Tzv. jaderný kufřík, umožňující odpálit nosiče s jadernými hlavicemi, má Putin vždy u sebe, nosí mu ho jeden z mužů jeho ochranky.

Faktem také je, že např. US ztratily pár jaderných hlavic, nikdy je nenašly, a mnoho vrásek si kvůli tomu nedělaly.

Ruský opozičník Ponomarjov, ex člen KS, jenž od roku 2016 žije v exilu v Kyjevě, tvrdí, že byl Putin s Prigožinem domluvený, jinak by Moskva do hodiny padla. Podle Ponomarjova chtěl Putin Prigožinovým teoretickým převzetím moci v Moskvě zastrašit Západ a současně otestovat loajalitu svých podřízených.

Vojenský analytik Lukáš Visingr : „Ty scénky, jak bagry rozrývají dálnice mířící na Moskvu, aby zastavily Prigožinovu kolonu, působily, s prominutím, jako tragikomická válečná komedie ve stylu Sedmé roty. Ruské zpravodajské služby považovaly Prigožinova slova za blafování, v tomhle smyslu se tedy evidentně všichni spletli.“

Zatímco se Putin bavil na Kovalčukově jachtě, gen.prokurátor Krasnov, ministr vnitra Kolokolcev, obrany Šojgu, ředitel FSB Bortnikov, šéf Rosgvardiji Zolotov, šéf Federální služby ochrany Kočněv, šéf Vyšetřovacího výboru Bastrykin, a šéf Administrativy Kremlu Vajno měli rušno.

Ozbrojená vzpoura Wagnerovy skupiny stála životy 13 ruských vojáků, autenticitu záběrů ukazujících ztráty techniky potvrdili US analytici. I ruský bloger s Telegramovou přezdívkou Rybar 24.6.23 tvrdil, že wagnerovci ručními protileteckými zbraněmi připravili ruské letectvo o sedm strojů ( tři Mi-8 MTPR určené pro vedení radioelektronického boje, specializované vrtulníky REB a Il-22, který slouží jako vzdušné komunikační a velitelské stanoviště,  s celou posádkou ).

Pouze ruské letectvo se snažilo zastavit postup wagnerovců na Moskvu, ale neúspěšně. Bomby nejenže minuly dálnici, ale ohrožovaly i civilisty. K nedělnímu večeru bylo zničeno 20 domů, a přes 10 tisíc metrů čtverečných vozovek.

26.6.23

Putin na stránkách Kremlu vydal své první prohlášení od vzpoury Wagnerovy skupiny - Putin blahopřál ruským průmyslníkům, jak se vyrovnali s vnějšími výzvami. Putin naposledy vystoupil (kromě nedělního projevu  25.6., zřejmě předtočeného rozhovoru pro ruskou TV) s veřejným projevem v sobotu dopoledne 24.6., kdy slíbil přísné potrestání viníků.  

Generál ve výslužbě poslanec Dumy Andrej Guruljov v pořadu propagandisty Solovjova prohlásil, že si Prigožin zaslouží kulku do čela. Výhrůžky Prigožinovi zveřejnilo i několik příslušníků armádních jednotek Storm-Z, složených po vzoru wagnerovců z naverbovaných trestanců - tvrdili, že byli připraveni připojit se ke vzpouře, ale že Prigožin zradil.

Předseda obranného výboru Dumy Andrej Kartapolov prohlásil, že Duma pracuje na zákonu, který bude regulovat Wagnerovu skupinu s tím, že její zákaz není třeba, protože jde o jednotku připravenou bojovat ( třebaže ústava ji zakazuje, ale Kreml ji nutně potřebuje v Africe ).Začlenění wagnerovců do ruské armády by způsobilo daleko více problémů než jim umožnit pokračovat v žoldnéřské činnosti.

Peskov řekl, že wagnerovci, kteří se vzpoury účastnili, vzhledem ke svým válečným zásluhám stíháni nebudou, a část žoldnéřů, kteří se pochodu neúčastnili, podepíše smlouvy s ministerstvem obrany. Ti, co nepodepíší, se mohou  „demobilizovat „ nebo odjet do Běloruska.

Prigožin byl naposledy viděn 24.6.23 v sobotních pozdních hodinách při odjezdu z Rostova na Donu. Od té doby o něm nebyly žádné zprávy, nepotvrdil ani dohodu s Kremlem, o které mluvil Lukašenko, jenž prohlásil, že je Prigožin již v Minsku, kde jej  „ viděli svědci „ - „Byl spatřen v minské čtvrti v domě, kde bydlí 18letá zpěvačka Polina Malašjonková.“

V neděli 25.6.23 přitom Prigožin komunikoval přes prostředníky. Na Telegramovém účtu Iriny Kuskenkové, dopisovatelky ruského Prvního kanálu, se objevil vzkaz, že Prigožin vyplatí 50 milionů rublů (12,8 mil. Kč) příbuzným 10 lidí, kteří zahynuli v Il-22, který wagnerovci na svém sobotním tažení sestřelili. „Ten blázen u protiletecké obrany sestřelil všechno, co vzlétlo,“ vysvětloval Prigožin incident v době svého pobytu na velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu.

V pondělí odpoledne 26.6.23 pak Prigožin zveřejnil 11 minut dlouhou audionahrávku, v níž vysvětluje své důvody k „pochodu na Moskvu“.  

Cílem dle audionahrávky bylo nedopustit likvidaci Wagnerovy skupiny, a pohnat k odpovědnosti všechny, kteří se dopustili obrovských chyb během „speciální vojenské operace“.

Prigožin prohlásil, že kvůli neshodám s ministerstvem obrany wagnerovci původně chtěli ukončit 1. července 2023 svoji existenci, a chystali se ke 30.6.23 předat v Rostově na Donu ministerstvu používanou armádní techniku ( kam vylákali Šojgua a Gerasimova ). Když však Šojgu v pátek 23.6.23 zorganizoval raketový útok na tábor wagnerovců ( či atentát na Prigožina ), rozhodli se k odvetě ( o jejich puči však CIA věděla již 21.6.23 od středy, ve čtvrtek se rozloučili s rodinami a v pátek jej zahájili ).

Šéf Putinovy Národní gardy Viktor Zolotov ( podřízený mafiána Romana Cepova z Petrohradu, otráven poloniem 210 v roce 2004) ale uvedl, že tanky a těžké zbraně dostane jeho Národní garda/ Rosgvardija  ( přes 300.000 mužů ), založená 2016, podřízená přímo Putinovi.

„ Náš problém s výzbrojí je akutní. Nemáme tanky ani jiné těžké zbraně. Zavedeme je do výzbroje našich vojáků,“ citovala Zolotova agentura TASS ( gardisté vlastní dělostřelectvo i bojové vrtulníky ).

Ministerstvo obrany 26.6.23 zveřejnilo video bez záznamu zvuku z návštěvy Šojgua na vojenském velitelství v okupované části Ukrajiny, na kterém Šojgu obhlíží situaci z letadla, radí se s vojenskými veliteli, aby Kreml doložil, že Šojgu nejenže není v nemilosti, ale že ruský stát je stabilní a pokračuje, jako kdyby Prigožin nidy neexistoval, natož jeho klíčový požadavek na odvolání Šojgua ( jeho odvolání požadují  ultranacionalisté od počátku ruské agrese vůči UA ).

Fotografie ze společných dovolených Putina a Šojgu Kreml již neprodukuje, napětí mezi Šojguem a Putinem roste od ruské agrese proti UA z února 2022. Putinova nevraživost vůči Šojgu byla vidět z návštěvy vojenské nemocnice v Krasnogorsku u Moskvy z první poloviny června, ze které video ukazuje, jak se Putin nečekaně od ministra odvrací. Šojgu pak chybí při společném fotografování s vojáky, ke skupině se přidá až na výslovné přizvání Putinem.

Putin Šojgua nikdy neodvolá, protože postavil řízení státu ne na kompetenci podřízených, ale jako Stalin na slepé loajalitě ke své osobě, a během agrese vůči UA Šojgu sklízí veškerou kritiku za Putina. A protože Šojgu je spolupachatelem téměř všech Putinových zločinů ( Dubrovka, Beslan ), může mít fatální nehodu, ale odvolán Putinem nikdy nebude. Navíc pochází ze sibiřského turkofonního etnika, takže Putina nemůže ohrozit kandidaturou na prezidenta jako např. guvernér Tulské oblasti gen. Alexej Djumin, jehož jméno ruská média zmiňují v souvislosti s náhradou za Šojgu.

Djumin, třebaže jej jednou údajně zachránil před útokem medvěda, je pro Putina vysoce nebezpečný nejen pro to, že má velmi blízko k Prigožinovi  – je mladý *1972, i jeho otec byl generálem, je vysoce kompetentní, ambiciózní, za premiéra Viktora Zubkova byl šéfem jeho bezpečnosti, 2012 byl zástupcem velitele Služby bezpečnosti prezidenta, 2014 jako zástupce šéfa Speciálních operačních sil GRU  ( kterou Putin nenávidí ), které sehrály hlavní roli při obsazení Krymu, osobně organizoval evakuaci Janukovyče z Kyjeva do Ruska, od 2015 náčelníkem genštábu pozemních sil a náměstkem ministra obrany, 2016, aby se jej zbavil, jej Putin k jeho velkému překvapení, jmenoval úřadujícím guvernérem Tulské oblasti, načež vyhrál jako nezávislý (!) s podporou Jednotného Ruska i guvernérské volby. Má za úkol postavit dálnici na úseku Moskva-Tula, která bude součástí Jižní dálnice Adler (Soči)-Rostov-Moskva.

Je vášnivým amatérským hokejistou, přítelem Romana Rotenberga a Gennadije Timčenka, a pod americkými a britskými sankcemi.

Novinář Rádia Svobodná Evropa Mark Krutov si všiml, že na videu má velitel Západního vojenského okruhu Jevgenij Nikiforov rozmazaný displej u chytrých hodinek ( aby se nezjistilo přesné datum ).Ostatní, kteří mají tradiční ciferník, nikoli.  Krutov upozorňuje i na hodinky ministra obrany, které ukazují 12:48, třebaže ministerstvo video oficiálně zveřejnilo v 8:13.

Krutov proto zpochybnil, že by Šojgu do okupované oblasti přijel v pondělí ráno. Twitterový účet „MCantow“ na základě analýzy záběrů identifikoval místo, kde záběry z vrtulníku  byly pořízeny - v Seliško v Bělgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou.

FSB 27.6.23 uzavřela vyšetřování Prigožina a wagnerovců s jasným podtextem – to, že má Prigožin imunitu dnes, neznamená, že ji bude mít i zítra.

27.6.23  MAKS 23 @Maks NAFO FELLA :  Ruská vojenská policie začala s hony na wagnerovské velitele v Sýrii ( listy  Al-Hadath Syrian +Al-Arabiya ). Zadrženi byli přinejmenším 4 velitelé v Al-Suwayda v jižní Sýrii, na letecké základně Khmeimim, a na základnách wagnerovců v Damašku, Deir ez-Zor + Hama.

Začala epocha snižování zásluh wagnerovců

Boje wagnerovců o Bachmut již nebyl „ historicky významný „ , ale bezvýznamný boj o bezvýznamné město „ zaznělo v TV Rossija 1.

Putin 27.6. v projevu k příslušníkům bezpečnostních složek prohlásil, že ruský stát zcela financoval Wagnerovu skupinu : mezi loňským a letošním květnem zaplatil wagnerovcům přes 86 mld rublů ( 1 mld dolarů ), a Prigožinova  společnost Concord dostala dalších 80 mld rublů, třebaže na videozáznamu z roku 2019 Putin tvrdí, že jde o soukromý subjekt, který nemá s ruským státem nic společného (BBC).

2.7.  Kremelský propagandista Dmitrij Kiseljov ve státní TV Rossija 1 uvedl, že Wagnerova skupina navíc získala ještě na státních zakázkách 860 mld rublů .

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval webové stránky Prigožinových médií, třebaže na seznamu Roskomnadzoru nejsou jako zablokované uvedeny. Prigožin prý oznámil, že se stahuje z veřejného prostoru, skončila i jeho umělá sociální sítˇ „JaRus“

27.6.23

Prigožinův tryskáč Embraer Legacy 600 přistál v 7:40 ráno na letecké základně nedaleko Minsku. Prigožinův příjezd potvrdil Lukašenko, aby potvrdil kremelský scénář o dohodě s Prigožinem ze soboty 24.6.23.

Lukašenko 27.6.23 ( i24news) „ Žádal jsem Putina, aby Prigožina nezabíjel „ .. Lukašenko : Krize mezi wagnerovci a armádou byla špatně řešena.“

„V žádném případě nejsem hrdina, ani Putin, ani Prigožin, protože se nám situace vymkla z rukou. Pak jsme si mysleli, že se sama vyřeší, ale nevyřešila se a dva lidé, kteří bojovali na frontě, se střetli. Tenhle příběh nemá žádné hrdiny,“ řekl Lukašenko. Server Meduza uvedl, že není zřejmé, koho přesně má Lukašenko na mysli, asi Prigožina  a ministra obrany.

Podle běloruské agentury BelTa  Lukašenko očekává, že wagnerovci pomohou jeho armádě.  Nebránil by se ani tomu, aby wagnerovci vstoupili nejen do běloruské armády, jak navrhl jeho ministr obrany Viktor Chrenin, ale i do bezpečnostních složek.  Neplánuje však otevření náborových kanceláří wagnerovců v zemi.

Uvědomuje si Lukašenko se svým azylem pro wagnerovce, že Wagnerova skupina je útočná formace ?

Prokremelský zpravodajský Telegramový kanál Rybar v pondělí večer 26.6.23 tvrdil, že wagnerovci vstoupili do Běloruska i se svými zbraněmi a bojovou technikou.

28.6.

Lukašenko ve svém projevu k běloruským generálům detailně popsal své nevěrohodné vyjednávání s Prigožinem ( CNN, The Washington Post ), a od té doby se těší v ruském tisku pověsti „muže, který zachránil Moskvu“. 

Igor Suško : Lukašenkovo vychloubání se, že vyjednal konec Prigožinova pochodu na Moskvu , a že jeho kremelským protějškem ve vyjednávání s Prigožinem byl šéf FSB Bortnikov, ukazuje na to, že Putin nebyl v Kremlu ( byl na mejdanu v Petrohradu ).

V Bělorusku začala stavba prvního tábora pro 8.000 wagnerovců, a to v Asipovičích v Mohylevské oblasti, asi 200 km od ukrajinské hranice. Kvůli přesídlení wagnerovců vznikl asi 90 kilometrů jihovýchodně od Minsku stanový tábor.

Litevský prezident proto 25.6.23 požádal NATO, aby trvale posílilo svoji přítomnost v Litvě. Německo z tohoto důvodu souhlasilo rozmístit v Litvě, která sousedí s Kaliningradskou oblastí, natrvalo 4.000 svých vojáků, od roku 2017 jich zde mělo jen pár stovek. Rozmístěni jsou poblíž obce Rukla na řece Neris jako součást kontingentu NATO o síle 1600 mužů.

 „Jestliže Prigožin nebo část jeho skupiny Wagner skončí v Bělorusku s nejasnými plány a nejasnými záměry, musíme posilovat bezpečnost naší východní hranice,“ prohlásil prezident Nauseda.

3.7.23  Wagnerova armáda pozastavila nábor nových členů, zatím na měsíc. Důvodem je údajně přesun armády do Běloruska a fakt, že se wagnerovci již neúčastní války na UA.

2.7.23 Dmitri@wartranslated : „Prigožin stále mlčí, žádné audionahrávky s kritikou kremelských prominentů, které veřejnost s oblibou hltala, zmizel.

3.7.23 Igor Sushko @igorsushko : V systému FSB se objevil zatykač na Prigožina pro vlastizradu, má být zatčen v případě, jestliže použije některý ze svých falešných pasů. Zatykač vystavila kontrarozvědka FSB.

3.7.23 Prigožin se krátce ozval v půlminutovém audiozáznamu zveřejněném na Telegramovém kanálu Grey Zone:  „Pochod spravedlnosti usiloval o boj se zrádci a o mobilizaci naší společnosti, ne o svržení režimu „.

Mlčí ( 3.7.)  i Prigožinův stoupenec generál Sergej Surovikin , od soboty 24.6. nezvěstný ( je bez oficiálního zadržení držený v izolaci „se svým souhlasem“ , protože na něho napsali udání dva jeho kolegové, jeden z nich byl jeho osobním asistentem, udání prý napsali „dobrovolně“  jako za Stalinových čistek ), jenž je v podezření, že o chystané vzpouře věděl (The New York Times, The Moscow Times z 28.6.23 ). Jeho zástupce byl údajně propuštěn z armády.

Rybar: Surovikinovi by rádi připsali k tíži „nejkontroverznější mobilizaci“ provedenou, když byl velitelem na Ukrajině, nebo útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, které „ nic nevyřešily“. Přičítány mu jsou i akce skupiny Vostok, které vedly ke „skandálním ztrátám“ v bojích u Vuhledaru v Doněcké oblasti a stažení ruských jednotek z pravého břehu Dněpru.

Podle Rybara Surovikin na podzim 2022 hlásil Putinovi, že ruské ozbrojené síly nejsou připraveny na rozsáhlou ofenzivu, za což sice přišel o velení na UA, ale pokud by ruské jednotky přešly do ofenzivy proti minovým polím, za nimiž čekala ukrajinská armáda, bylo by to mnohem horší než v únoru a březnu 2022.

Rybar Surovikinovi přičítá k dobru zařazení íránských dronů Šáhid a Mohadžer do ruské výzbroje a „správně“ vedenou operaci „bachmutský mlýnek na maso“, která dala čas na odpočinek ruským jednotkám na jiných úsecích fronty.

Podle dokumentů, které získala CNN ve spolupráci s investigativní organizací Dossier Center Michaila Chodorkovského je Surovikin VIP členem wagnerovců, od roku 2017, kdy s nimi působil v Sýrii.

 „Z dokumentů vyplývá, že Surovikin měl u Wagnerovy skupiny osobní registrační číslo,“ napsala CNN. „Surovikin je uveden spolu s dalšími nejméně 30 vysokými ruskými vojenskými a zpravodajskými činiteli, kteří jsou podle Dossier Center VIP členy žoldácké společnosti s vlastím identifikačním číslem.

Prigožin Surovikina nazývá „nejschopnějším velitelem v ruské armádě“ ( Putinovo uznání měl jen za to, že  není chronickým alkoholikem jako ostatní velitelé ), ale ve funkci vrchního velitele na UA vydržel ani ne 4 měsíce – 11.1.23 jmenoval Šojgu velitelem na Ukrajině náčelníka genštábu  Gerasimova, a ze Surovikina učinil Gerasimovova zástupce, což Prigožina zcela vytočilo.

Když do ruských rukou v 5/2023 padl Bachmut, Prigožin tvrdil, že ruská armáda wagnerovcům při jeho dobytí neposkytla vůbec žádnou pomoc, snažil se jen Surovikin.

Dmitri@wartranslated : „Ruský bojovník a reportér Romanov říká, že gen. Surovikin je od 25.6.23 ve vězení v Lefortovo.“

NOELREPORTS @NOELreports 29.6.23

Ruský novinář Alexej Venediktov, bývalý šéfredaktor a spolumajitel Rádia Echo Moskvy, napsal, že zástupce generála Surovikina, genpluk. Andrej Judin, byl propuštěn z ruské armády. Surovikinovo zatčení i zatčení svoje popřel jeho zástupce gen. Andrej Judin s tím, že je na dovolené doma.

Tvrzení o Surovikinově zatčení rozporoval 28.6.23 i Igor Girkin, bývalý „ministr obrany“  DLR, jenž napsal, že „hlavní tváře vzpoury jsou všechny na svobodě a naprosto volně se pohybují“..

Surovikin byl už dříve souzen vojenským soudem, když v srpnu 1991 v hodnosti kapitána během obrany Bílého domu v Moskvě velel koloně, která najela do davu, kdy zemřeli tři lidé. Surovikin si za to odseděl sedm měsíců ve vězení, poté byl rehabilitován a povýšen do hodnosti majora.

Trestnímu stíhání čelil také v září 1995, kdy jej vojenský soud uznal vinným z napomáhání nezákonnému obchodování se zbraněmi, dostal za to podmíněný trest. Vyslýchán byl také kvůli údajnému násilí vůči podřízeným, jeden z nich si údajně po hádce se Surovikinem  vzal život.  V Čečensku i v Sýrii proslul brutalitou, od podřízených získal přezdívku „generál Armagedon“ /gen. Surovyj.

V podezření je i gen. Michail Mizincev, jenž nechvalně proslul při obléhání Mariupolu, jenž se na podzim 2022 poté, co ho ministerstvo obrany zbavilo funkce, údajně přidal k wagnerovcům.

„Nezvěstný“ je i Šojgův náměstek Junus-bek Jevkurov, jenž byl během Prigožinovy vzpoury natočen v Rostovu na Donu, jak s Prigožinem mluví.

Zmizeli i klíčoví velitelé Wagnerovi skupiny  ze Specnaz - Dmitrij Utkin " Wagner ", Alexandr Kuzněcov " Ratibor " a  Andrej Trošev " Švéd" . Pravděpodobně se skrývají či již odjeli z Ruska.

V ruské armádě probíhají čistky ve snaze zbavit se vojáků, kteří vzpouře nebránili. Nerozhodnost při potlačování vzpoury je záminkou, na jejímž základě jsou odstraňovány nežádoucí osoby i lidé, kteří skutečně selhali,“ napsal bloger Rybar, který má na Telegramu přes milion sledujících. Za provádění čistek je zodpovědná Federální služba ochrany prezidenta. Trestní stíhání údajně hrozí letcům, kteří odmítli zasáhnout konvoje, ve kterých byli wagnerovci i civilisté. Taktéž pohraniční stráži, která odmítla zahájit palbu na kolonu vozidel Wagnerovy skupiny.

MAKS 23 @MaksNAFO FELLA : „V Grozném si rezidenti šeptají, že Kadyrovy problémy s játry a ledvinami se zhoršily, a že je v kritickém zdravotním stavu. Jeho syn se podle ruských médií modlí k Alláhu, aby otce podržel.“

UA média 2.7.23 informovala. že Ramzana Kadyrova už několik dní nikdo neviděl. Čečenský opoziční představitel „Abu Saddam Šišani „ na Telegramu uvedl, že je Kadyrov „na pokraji smrti“, a že už mu nezabírá dialýza ( jiní tvrdili, že jel tajně do Mekky ).

Prigožinův pokus o puč málem ohrozil světovou ekonomiku © Poskytovatel: ePeníze : Světové ceny obilí a ropy v pondělí 26.6.23 po otevření burz výrazně rostly, stejně i cena zlata. Důvodem nárustu bylo, že strategické přístavní město Novorosijsk, z něhož se vyváží ropa z Ruska a středoasijských republik, leží 320 km jižně od Rostova. V Novorossijsku je ropovod pro ropu ze Sibiře a Kazachstánu. Pokud by povstalci vtrhli na jih, ovlivnilo by to trhy s ropou po celém světě.

2.7.23 viz eurozprávy „ Cenzura v Bělorusku přitvrzuje, Lukašenko schválil zakazování zahraničních médií  „

Hlášky svérázného povstalce Prigožina: KLDR je ruský vzor, hovado Šojgu shoří v pekle

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjh4_2B_e3_AhUG7LsIHeDQBd0QFnoECA0QAQ&url=https%3A%2F%2Fcnn.iprima.cz%2Fhlasky-sverazneho-povstalce-prigozina-kldr-je-rusky-vzor-hovado-sojgu-shori-v-pekle-366359&usg=AOvVaw2VY27DyGSJai9YgBtErmx1&opi=89978449

O invazi na Ukrajinu : „Přiblížili jsme se ke Kyjevu – řeknu to rusky: pos*ali jsme se a stáhli se. Dále k Chersonu – pos*ali jsme se, stáhli jsme se. A nějak to všechno nevyšlo.

O ukrajinské protiofenzivě:  „Říkám vám to, jak to je. S ofenzivou postupují přesně, dělají všechno správně. Generálu Zalužnému jeho vojáky závidím.“

O systému ruské armády :  „Pokud je systém postaven na potřebě lézt někomu do zadku, Vagnerova skupina to dělat nebude.“

O demilitarizaci Ukrajiny :  „Jestliže na začátku speciální operace měli asi 500 tanků, nyní jich mají pět tisíc. Jestliže tehdy mohlo bojovat 20 tisíc bojovníků, nyní jich může bojovat 400 tisíc. Jak jsme to demilitarizovali? Teď se ukazuje, že my jsme naopak Ukrajinu militarizovali, kdo ví jak.“

O síle ukrajinské armády :„Ukrajinci jsou dnes jednou z nejsilnějších armád. Mají vysokou úroveň organizace, vysokou úroveň výcviku, vysokou úroveň inteligence, disponují různými zbraněmi. Udělali jsme z nich národ známý po celém světě. Jsou jako Řekové nebo Římané v dobách své největší slávy.“

O ministru obrany Šojguovi a náčelníku generálního štábu Gerasimovi :

„Snídáte, obědváte a večeříte ze zlatých talířů. Posíláte své dcery, vnučky a jejich štěňata na dovolenou do Dubaje, bez jakéhokoliv studu, zatímco ruští vojáci umírají na frontě ... Šojguův zeť se prochází, třese se mu zadek a jeho dcera otevírá kronštadtské pevnosti. Vydělala si snad na ty pevnosti? Když se ministr obrany natřásá se svou dcerkou a nějakým je*ákem, který je blogger a ještě se chlubí, že nemá rád speciální operaci…“

O problémech se zásobováním u Bachmutu :  „Teď mě kur*a, do pí*i poslouchejte! Vidíte naše mrtvé? To jsou něčí zas*aní otcové, něčí synové. A ty kur*y, co nám nedávají munici, budou hořet v pekle, budou žrát jejich vnitřnosti. Máme sedmdesátiprocentní nedostatek munice. Šojgu! Gerasimove! Kde je, kur*a, munice? Podívejte se na ně, kur*a!“

O ruských elitách :  „Moje rada pro ně zní – pošlete své syny do války, a až jim půjdete na pohřeb, až je začnete pohřbívat, lidé si konečně budou moci pomyslet, že teď už je všechno spravedlivé.“

O trestu smrti:  „Domnívám se, že bychom ho měli opět zavést. Jinak válku nevyhrajeme. Soudruh Stalin měl pravdu.“

O ruském ministerstvu obrany a nedávném dronovém útoku :

„Smradlavý hovada, co jako děláte? Dobytci. Jste ministerstvo obrany... Proč jste, ku*va, dovolili, aby ty drony doletěly do Moskvy?“

O Zelenském : „Přestože je prezidentem země, která je v současnosti nepřátelská vůči Ruské federaci, je to stále solidní, sebevědomý, pragmatický a sympatický chlápek.“

O realitě, kterou Rusové nechtějí vidět :  „Ukrajina osm let nebombardovala Doněck, pouze ruské pozice. Ukrajina se nechystala zaútočit na Rusko s vojáky NATO, ruské ministerstvo obrany klame veřejnost i prezidenta. Donbas byl od roku 2014 plundrován Rusy a válka v roce 2022 začala z úplně jiných důvodů, než které byly veřejnosti inzerovány.“

Autor: Andrea Kostlánová | čtvrtek 6.7.2023 14:34 | karma článku: 19,29 | přečteno: 609x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz