Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

11/9 Brisard a O´Neill na stopě al-Qajdy, Pentagon a Atta Chart

Brisard má kancelář v Lausanne, a jeho databáze zahrnuje i aktéry mezinárodního ilegálního obchodu se zbraněmi,včetně Viktora Bouta. V letech 02-06 přežil několik pokusů o atentát, což nelze říci o mnohých jeho „včeličkách“, které skončily s kulkou v hlavě … Brisard tvrdí, že „ se strachem se již naučil žít … „

Brisard svědčil ve Washingtonu před komisí, která vyšetřovala 11.9.01 , a 22.10.03 před finančním výborem US senátu. Od roku 02 je Brisard jedním ze soukromých vyšetřovatelů US právní firmy Ron Motley*1971 , ( právník,,jenž si získal věhlas v právních bitvách proti tabákovým společnostem), která zastupuje přes 6.500 rodin obětí z 11.9.01, a která si jej po jeho vystoupeních v USA najala (firma Ron Motley,Charleston, investovala do vyšetřování 18 miliónů dolarů). (Viz Brisard a jeho kniha Bin Ládin, zakázaná pravda (01) ).  

Brisard je také  poradcem francouzské vlády, a často v kauzách mez. terorismu vystupuje jako svědek před franc., švýcarskými a anglosaskými soudy (novináři mu přezdívají „Soudní Hardware“/ „Chodící Databáze teroristů“ ).

Brisardova databáze posloužila Madridu po útocích z 11.3. 04. kdy španělský premiér José Maria Aznar zmateně naznačoval, že by mohlo jít o útok ETA, avšak po informacích od Brisarda byl útok ze strany ETA vyloučen, a byl zatčen majitel butyku s mobilními telefony Jamal Zougam*1973, jehož telefony byly použity k odpálení bomb.Zougam byl zatčen jako prvý ze šestice Maročanů (v 10/07 byli všichni odsouzeni ke 43 rokům vězení ) … Odpůrce Brisarda, šéf francouzské pravicové Réseau Voltaire, tvrdí, že tím Brisard nahrál CIA, aby byla utvrzena " islámistická stopa"   ... "Atlantický" deník Le Monde z 13.11.01 uvedl, že Brisardovu knihu Ben Laden,,La Vérité interdite",která francouzské veřejné knihovny jako bestseller zaplavila 14.11.01,redigovaná DST,dostal Bush II od Chiraka  jako dárek při jeho první návštěvě Washingtonu po 11.9.01 ...

20.6.01 se Brisard v PAR poprvé sešel se šéfem protiteroristického oddělení FBI Johnem P. O´Neillem , jenž od roku 96, kdy osobně vyšetřoval útok islámistů na Khobar Towers v Saúdské Arábii, marně upozorňoval své šéfy na islámistické nebezpečí,vycházející z řad afghánských veteránů  : „Zvítězili nad sov. armádou,půjdou i proti armádě americké, měli bychom být  na jejich útok připraveni “ , varoval ve svém projevu na National  Strategy Forum v roce 97.  

Marně upozorňoval šéfy FBI na nebezpečné aktivity americké sítě al-Qajdy  : již v roce 96 v Intelligence Briefing napsal,že „ džihádisté z Afghánistánu mají perfektní logistické sítě v US, a jsou schopni zaútočit kdykoliv a kdekoliv, „ , ale Washington (Bill Clinton 93-01, jenž hrál muslimskou kartou na Balkáně)  o tom nechtěl z politických důvodů ani slyšet, a již vůbec ne Clintonem jmenovaný šéf FBI, člen Opus Dei, bigotní katolík Louis Freeh (viz Frontline : The Man who knew + Dvojí identita islámistických profesorů na západních univerzitách) . 

Tehdejší protiteroristický koordinátor Rady národní bezpečnosti/NSC Clintona a Bushe Richard Clarke, přezdívaný „ protiteroristický car“  (92-01) , po 11.9.01 přiznal, že v existenci islámistických sítí v US věřil jenom on, ředitel CIA George Tenet (97-04), a O´Neill,třebaže o nich zasvěceně věděli i další, zejm. bývalý poradce Clintona pro národní bezpečnost Samuel  Berger (před svým slyšením před Komisí 11.9. ukradl v 10/03 z Národního archívu 5 přísně tajných kopií interní hodnotící zprávy, jak se Clintonova vláda  nezodpovědně postavila k tzv, Millennium Plot, kterou si svého času nechal vypracovat Richard Clarke ).   

Oficiální linií, zejména Albrightové, bylo, že islámistické sítě v USA neexistují,třebaže již v roce 95  německá BND CIA několikrát varovala a poukázala na podezřelé aktivity osob žijících střídavě v Něm. v US,Pákistánu/Afghánistánu, konkrétně hamburských studentů Mamouna Darkazanli a Mohameda Zammara (napojené na únosce Attu,Shehhiho a Jarrraha,které pravděpodobně pro al-Qajdu naverbovali … ), a dalších, kteří pendlovali mezi Německem a Afghánistánem, převáželi instrukce a šířili islámistickou propagandu (mučednická videa a CD) .

V roce 97 US velvyslanec v Nairobi  Prudence Bushnell opakovaně žádal o dodatečná bezpečnostní opatření s tím, že ambasáda je nedostatečně chráněná, naposledy v 4/98, 4 měsíce před útokem, dopisem žádal osobně Albrightovou, která na jeho žádosti vůbec nereagovala, za což si později vysloužila kritiku Richarda Clarke .  

Ani vláda prezidenta Bushe II, nedovolila Johnu O´Neillovi,šéfovi protiteroristického odd. FBI, aby se dostal Usámovi, jeho síti, a jeho saúdskoarabským sponzorům, příliš na tělo …

O islámistických sítích  v US nechtěli slyšet nejen Albrightová, ale ani John Ashcroft , ani Wolfowitz . 

Clintonova a Bushova vláda ignorovaly varování  komise z 2/97 /White House C. on Aviation Safety and Security,které šéfoval al-Gore, která požadovala tvrdá bezpečnostní opatření v letecké dopravě , jak kolem letiště, tak při odbavování  tak na palubě letadel (reagovala na zřízení TWA Flight 800 v 7/97), kongresové komise (99-03),kterou vedl guvernér Jim Gilmore, taktéž závěry kongresové Bremerovy komise z 6/00. 

Joint Inquiry Into Intelligence Community zmiňuje 12 zpráv ,které zpravodajské služby(v USA jich je přes 26)  vydaly v letech 94 -01, které varovaly před únosy letadel a jejich použitím jako zbraní vůči sídlu CIA,, Bílému domu, WTC, US ambasád  …

V 8/99 se FAA zabývala touto hrozbou ze strany Usámovy sítě, poslední varování bylo ze srpna 00 ,  viz Komise 11.9.) . 

O´Neill se nepřestal  „soukromě“ zabývat útokem proti World Trade Centre z roku 93, asistoval zatčení a extradici Ramziho Yousefa, šéfa tohoto útoku, zdržujícího se v Pákistánu, a právě tato kauza jej přivedla ke sledování "nově vytvořené" sítě Usámy bin Ládina . 

Brisard se s O´Neillem (50) sešel ještě o měsíc později v NYC na Manhattanu, kdy mu O´Neill, rozrušením celý bez sebe, sdělil , že jej FBI odmítla znovu vyslat do Jemenu, kde O´Neill ještě neukončil své vyšetřování útoku proti torpédoborci USS Cole z 10/00, ve kterém al-Qajdu označil za autora  útoku, a pohádal se s Barbarou Bodine, US velvyslankyní v Jemenu (97-01), která se  proti návratu jeho týmu do Jemenu postavila.

Slibně rozjeté vyšetřování se tak dostalo do patové situace, protože jemenští vyšetřovatelé tým FBI zcela ignorovali, dokud se O´Neillovi nepodařilo „spřátelit se“ se šéfem jemenského vyšetřovacího týmu, jehož „spolupráce“ však byla vázána jen na osobu O´Neilla. 

Clint Guenther, bývalý FBI agent a spolupracovník O´Neilla, prohlásil, že  OˇNeill si chtěl v Jemenu, pár týdnů před 11.9.01,  ještě spojit „pár teček“   mezi lidmi, které spojoval útok v Jemenu a schůzky v Malajsii (mj. šlo o několik budoucích únosců letadel z 11.9.01, plus další Jemenci,kteří se podíleli na organizování útoků z 11.9.01)  …

O´Neill byl bytostně přesvědčen, že všechny atentáty z 90.let proti US zájmům zorganizovaly a provedly tytéž osoby,jejichž náborovou základnou byl islámistickými teroristy prošpikovaný Jemen, a když rozmotá jemenskou sítˇ, rozmotá i předivo al-Qajdy v USA a v Evropě  .

Třetí plánovaná schůzka O´Neilla  s Brisardem se již neuskutečnila . O další měsíc později šéf FBI O´Neillovi sdělil, že jej posílá do předčasného důchodu (50). O´Neill tak změnil zaměstnání : 11.9.01 nastoupil jako šéf ochranky v Trade World Centre  ve službách společnosti Kroll, na doporučení asi koho …

Když mu přítel v legraci nadhodil, že „alespoň již nikdo nepodnikne proti WTC teroristický útok „, O´Neill vážně odpověděl :“ Pokusí se o to ještě jednou …“  .

Šéf společnosti Kroll, Jerome Hauer, identifikoval ostatky jeho těla po útoku z 11.9.01 ( 10.9.01 management WTC zrušil  bezpečnostní schůzku naplánovanou na 11.9.)  , a potvrdil, že O´Neill  byl zastřelen ranou zblízka (viz Lawrence Wright : The Looming Tower z roku 06, The Man Who Knew ). 

Podle Clinta Guenthera byl O´Neill přímo posedlý rozmotáním tohoto přediva.

Kniha The Looming Tower tvrdí, že Bodinová tak přispěla k „ celkovému selhání“ US zpravodajských služeb,které útoky z 11.9.01 nedokázaly předpovědět, ale  opak je pravdou : sotvaže se firma UNOCAL usídlila v roce 96 spolu s fantomem Usámou v Kandaháru, z komunity US tajných služeb vycházela denodenní varování o „ Usámově spiknutí“ proti Washingtonu,a jeho plánu unesenými letadly zaútočit na US města.

S rostoucí Usámovou hrozbou, rostly příděly financí protiteroristickému oddělení CIA, přestože celkově byl rozpočet CIA citelně omezen.

(V 7/05 za londýnských atentátů, které zabily 52 lidí,  bývalý britský ministr zahraničí Robin Cook z Labour Party,který na funkci rezignoval v 3/03,protože nesouhlasil s invazí do Iráku, v listu Guardian prohlásil, že „ al-Qajda je výmyslem CIA,MI6 a Mossadu, a je bandou podvodníků, obchodujících se zbraněmi a narkotiky od války v Bosně, jejíž skutečné islámistické teroristy tito podvodníci najímají … „  O 4 týdny později se Robin Cook(59) na své dovolené ve Skotsku chytil za srdce a upadl do bezvědomí, údajně zemřel na infarkt, zatímco dr.David Kelly(59), britský WMD inspektor v Iráku,který před invazí bezelstně Iráčanům tvrdil, že když budou spolupracovat, žádná invaze nebude, po svém rozhovoru odvysílaném BBC v 7/03  si o pár dní později náhle podřezal žíly, což jako příčinu smrti odmítla petice 13 předních britských lékařů ). 

Poté, co „operativci“ mudžáhedínů posloužili zájmům CIA v Bosně, CIA využívala těchto  „operativců“ pro své zástěrkové akce dál pod jménem al-Qajda/Základna.

 V 12/98 šéf CIA George Tenet vyhlásil Usámovi válku,  a v roce 99 CIA vypracovala Plán na likvidaci al-Qajdy pro léta 99-01, a podrobnosti tohoto plánu Tenet projednával každý týden s novým šéfem  protiteroristické sekce CIA /CounterTerrorist Center CTC Coferem Black (jenž ustavil  „anti al-Qajda“  CIA buňku,která duplikovala již od roku 96 fungující „protiUsámovou“ buňku, „ která  Usámu sledovala na každém kroku „  …, takže kdo ví, co v neprospěch či ve prospěch Usámy dělala). Obě dvě  Bush  v 2/01 rozpustil . 

V 9/99 CIA  vypustila, že Usáma chystá rozsáhlé útoky na počátek roku 00, a podle Cofera Blacka CTC zahájila “ největší operaci v dějinách lidstva „ proti vedení al-Qajdy a jejím nejznámějším teroristům po celém světě, mezitím co Mohamed Atta,Marwan Shehhi,Ziad Jarrach a Nawaf Hazmi, vybraní pro účely 11.9., dorazili do Afghánistánu, což monitorovala celá západní zpravodajská komunita, včetně NSA. Hazmi,jeho mladší bratr Salem,a Khalid Mihdhar, se chystali pod drobnohledem  světových zprav. agentur na summit teroristů do Kuala Lumpur v 1/00, kam je chaoticky sledovala i CIA.

Na sklonku jara 00 Richard Clarke, šéfující protiteroristické sekci Bílého domu, viceadmirál Scott Fry, zvláštní asistent CIA šéfa Charles Allen, Cofer Black a důstojníci z protiUsámovské buňky podle knihy Ghosts Wars (Steve Coll, 05) marně usilovali o to, aby mohli do Afghánistánu vyslat bezpilotní průzkumné letouny Predátory, přičemž Cofer Black je chtěl rovnou vybavit střelami, aby nepohodlné talibance a  usámovce zlikvidovaly ( což měla CIA dovoleno novým protiteroristickým zákonem z roku 98, který podepsal Clinton a znovupotvrdil Bush, jako preventivní opatření k plánovaným útokům Usámových teroristů, tj. CIA měla dovoleno zabíjet teroristické vůdce v „sebeobraně „ , CIA tento zákon několikrát využila, nikdy však vůči Usámovi a jeho „kolegiu“ … ) . 

Tyto průzkumné lety se konaly až na podzim 00 pod vedením USAF a CTC. Zejména Cofer Black lobboval za vybavení těchto letounů protitankovými střelami Hellfire.

 AFÉRA „ABLE DANGER  a ATTA  CHART“    Attovi, Shehhimu, Mihdharovi a Hazmimu US vojenská DIA  přezdívala „buňka z Brooklynu“, a všichni přinejmenším od  1/00  byli sledováni v rámci voj. protiteroristického programu Able Danger, jak potvrdili důstojníci kolem podpluk. Anthonyho Shaffera  …Kromě Atty voj. tajné služby sledovaly Khalida Mihdhara,Nawafa Hazmiho a Marwana Shehhi,studenta Fantoma,jenž se na přednáškách v Hamburku nikdy neukázal, a jejich zpráva o tomto trojlístku z al-Qajdy na území US, byla v 9/00 předána poradci pro národní bezpečnost Johnu Steinbergovi. 

Tato informace se na veřejnosti poprvé objevila 19.6.05 v článku Keith Plucase v listu TheTimes Herald v pennsylvánském Norristown .O osm dní později zdroj tohoto článku, republikánský kongresman Curt Weldon,místopředseda voj. a bezpečnostního výboru Kongresu, pronesl v Kongresu projev, ve kterém informoval o projektu Able Danger (mj. dvouměsíčník Government Security News ze 8/05 + všechna US média). 

V 2/06 Curt Weldon  (viz jeho kniha  Countdown To Terror) uspořádal tiskovou konferenci, na které prohlásil, že  voj. rozvědka stejným způsobem věděla předem i o útocích na  USS Cole z 12.10.00, protože dlouho sledovala jeho aktéry, a tvrdil, že i tuto informaci měla k dizpozici vyšetřovací komise 9/11  ….   načež Pentagon spěšně prohlásil, že chce o této kauze jednat před Kongresem . Všichni členové vyšetřovací komise 11/9, včetně předsedy Hamiltona , nejprve popřeli, že by v době vyšetřování měli nějaké zprávy  o projektu Able Danger … 

 Bývalí členové komise během jednoho týdne vydali několik zmatených prohlášení, a nakonec Hamilton připustil, že „krátce před  ukončením vyšetřování důstojník námořní rozvědky , a „manažér“ projektu Able Danger, kpt. Phillpott, jim 12.7.04 tvrdil, že vojáci v rámci Able Danger několik let systematicky sledovali Attu a další tři únosce z 11.9.01 jako členy al-Qajdy v US, ale protože Pentagon komisi sdělil, že žádná voj. zpráva nikdy jméno Atta nezmínila,že jméno Atta bylo armádě až do 11.9. 01 neznámé, a tento důstojník své tvrzení nemohl věrohodně dokázat, komise se jeho tvrzením ve své zprávě nezabývala …

„Podpluk. Shaffer před Kongresem uvedl, že „bylo povinností Vyšetřovací komise jejich tvrzení důkladně prošetřit, a vyslechnout všechny členy týmu, nikoliv konstatovat, že nemají pro své tvrzení důkazy…“

 Výbor pro zpravodajské služby Kongresu  po 6měsíčním vyšetřování na neústupné naléhání Weldona , v 12/06  prohlásil,, v duchu stejného závěru komise Pentagonu ze 9/06,  že „tyto informace nelze ověřit, ani potvrdit „ , protože  databáze programu Able Archer byla  v 3/01 zničena, ¨ což potvrdil major Eric Kleinsmith z LIWA/Land Information Warfare Activity, útvar,který byl průkopníkem  „unclassified data mining/získávání „akčních“ informací i z otevřených zdrojů “, jenž  databázi na příkaz nadřízených vymazal, s tím, že dílčí databáze musel vymazat již v 5/00 ( bylo mu naznačeno, že budˇdatabázi vymaže, nebo půjde do vězení …). 

Generálporučík Bob Noonan, zpočátku podpořil, aby se LIWA účastnila projektu Able Danger, poté pomoc LIWA projektu odepřel ( a byl v roce 01 povýšen ze šéfa INSCOM/Army Intelligence and Security Command na zástupce SINT/Staff for Intelligence) .

Na jaře 01 i další velitelé začali své lidi z projektu Able Danger stahovat, „ protože do al-Qajdy, která na nás stejně nezaútočí, nám nic není …“,tvrdili ( viz Shafferovo vystoupení před Kongresem v 11/05) . Později,když se program provalil, Pentagon zakázal členům DIA vypovídat před vyšetřovací komisí výboru pro zpravodajské služby …

Zástupce Pentagonu James Dugan před Kongresem tvrdil,že databázi nechal Pentagon vymazat jen z toho důvodu, že „Pentagon přísně dodržuje zákony na ochranu soukromí US občana,atˇje či není teroristou … “ , ale informace byly čerpány jen z veřejných zdrojů a z internetu, kde jednotlivec nemůže očekávat „soukromí“, a každému bylo jasné, že jde o US občany s kontakty na al-Qajdu.  Po tomto závěru obou vyšetřovacích komisí se veřejně přihlásil jako zdroj informací Weldona, podpluk. Anthony Shaffer, jenž šéfoval Abel Danger týmu Stratus Ivy, se sídlem v Tampě,Florida, pobočku měl v Garland, Texas.

 Podpluk. Shaffer odmítl závěry vyšetřovací komise 11/9, a rovněž další členové týmu Able Danger , které vyšetřovací komise 11/9 odmítla vyslechnout, s tím, že byla zřízena  nikoliv proto,aby vyšetřovala, ale aby kauzu 11.9. rychle a definitivně uzavřela.

Poukázal na to, že komise odmítla mezi jinými vyslechnout Normena Pentolino, šéfa jednoho hollywoodského hypermarketu, jehož dvě pokladní poznali Attu s tím, že přes dva roky měl „věrnostní“  kartu hypermarketu …  

Shaffer potvrdil všechny informace Weldona s tím,že vyšetřovací komisi 9/11  2x na  sledování Attovy buňky v US  před 11.9.01 upozornil, nejprve výkonného ředitele Vyšetřovací komise, dr. Phillipa Zelikowa , při jeho návštěvě let. základny Bagram v Afghánistánu v 10/03.

Dr.Zelikow z Vyšetřovací komise 9/11 po 90 minutové instruktáži ze strany Shaffera o Able Danger (kterou spolu se Zelikowem vyslechlo dalších 9 lidí) mu dal svojí navštívenku s tím, že se ozve, ale  již se neozval …

V 1/04, když se Shaffer vrátil z Afghánistánu, dr. Zelikowi sám zatelefonoval. Sekretariát mu řekl, že jej objedná a zavolá mu zpět, ale nezavolal. Shaffer informoval o tom, že kontaktoval Vyšetřovací komisi svého DIA nadřízeného.V 3/04  nadřízený Shafferovi sdělil, že mu byla pozastavena bezpečnostní prověrka kvůli tomu, že „ zneužíval služební mobil (za 18 měs. provolal 67 dolarů) a jiné služební výhody … (vypsal si poukaz na 180 dolarů jako výlohy z účasti na školení ) “

Shaffer si postěžoval, že bezpečnostní odd. DIA se nezaměřuje na průnik vetřelců do agentury, ale na to, jak orwellovsky špehovat své zaměstnance.Shaffer uvedl, že od té doby jej nadřízení (Huntington) tak šikanovali, že požádal o přeložení zpět do Afghánistánu, ale i to mu zamítli, že nemá prověrku do bojové zóny …

Nakonec přesto do Afghánistánu odjel, jako dobrovolník. V 6/04  Shaffer zavolal Zelikowa podruhé, ale sekretariát mu sdělil, že si Zelikow o programu Able Danger již všechno zjistil, a že jeho výpovědˇtudíž nepotřebuje …

Nadřízený Shafferovi sdělil, že  byl přestěhován do jiné kanceláře, a že z jeho PC byly  vymazány všechny údaje o  Able Danger Programme. 

Třebaže měl bezpečnostní prověrku stále pozastavenou, Shaffer byl počátkem roku 05 „povýšený/odklizený“ k námořnictvu, kde měl spolu s kpt. Phillpottem vzkřísit  nový Able Danger programme pod názvem Kimberlite Magic Maze, a z tohoto důvodu byl služebně vyslán ke kongresmanovi Curtu Weldonovi s žádostí, aby Kongres na tento projekt vyčlenil finance.Weldon jej požádal, aby mu něco řekl o Able Danger, o kterém mu povšechně již řekl kpt.Phillpott, který jej navštívil ze stejného důvodu několik dní před Shafferem.

Shaffer mu o programu řekl to, co již v Bagram  v rozsahu základního utajení řekl výkonnému řediteli vyšetřovací komise 11/9. Weldon okamžitě volal na ústředí Komise a ptal se , zda něco vědí o Able Danger. Řekli mu, že vědí, tak se jich zeptal :“ A proč o tom není nic v závěrečné zprávě ?? Chris Cojm, se kterým mluvil, odpověděl:“ Protože to nebylo v souladu s oficiálním závěrem Komise.“ Touto odpovědí, která oba hluboce šokovala, začala jejich společná snaha o nápravu  situace …

Shaffer zavolal svému novému nadřízenému v námořnictvu Fordovi, co ještě může kongresmanovi říci, a Ford mu odpověděl :“ Řekněte mu pravdu.“  

V 11/05 podpluk. Shaffer vypovídal o programu Able Danger před Kongresem (viz Lt.Col. Shaffer´s Written Testimony).Shaffer uvedl, že autorem programu Able Danger,moderní verze OSS/Office and Strategic Studies  z 2.sv.v. , byl gen. Hugh Shelton (výpovědˇShaffera před Kongresem potvrdil, v letech 99-01 byl náčelníkem genštábu US ozbroj. sil ). , Generálporučík Pat Hughes, šéf DIA v letech 99-00, dal projektu

Able Danger zelenou (ale již v 8/00 vedení DIA odmítlo poskytovat SOCOMu své informace ), poté, co program do podrobností rozvinul gen. Pete Schoomaker *1946, v letech 97- 00 šéf SOCOM/Special Operations Command na floridské letecké základně MacDill, jenž předtím šéfoval Special Operations Command ve Fort Bragg .

V 10/00 odešel gen. Schoomaker „dobrovolně“ do důchodu a jeho nástupce,gen. letectva Holland, začal Able Danger likvidovat, nejprve uzavřel pobočku v Garlandu.

Když se projekt Able Danger ( a s ním „Atta Chart“) začínal nebezpečně provalovat již od posledního týdnu září 01, kdy o projektu a o Atta Chart přišli  bezelstně Dicka Cheney informovat tři kongresmani, Curt Weldon,Dan Burton a Chris Shays , a toto „provalování“ pokračovalo, byl  gen. Schoomaker (čteno sk)  „překvapivě“ povolán ze svého „dobrovolného“  důchodu do aktivní služby, a byl jmenován náčelníkem genštábu US ozbroj. sil  (8/03-4/07) , aby poté odešel dobrovolně do důchodu podruhé … 

Smyslem Able Danger bylo ustavit společný tým nejlepších analytiků a plánovačů ze SOCOM a DIA , kteří by přesně podchytili globální aktivity al-Qajdy, a poté rozhodli o metodách boje k jejímu potlačení …
Gen. Pete Schoomaker již v 1/01  požadoval zásah svých speciálních komand proti talibanskému velení/al-Qajdě  v Afghánistánu, jejíž celé vedení měli tehdy přesně na mušce,  ale nebylo mu to „vyššími místy“ dovoleno …  

Shaffer před Kongresem v 11/05 prohlásil, že na zastrašování a diskreditaci těch, kteří potvrdili Able Danger Programme, DIA vynaložila 2 mil. dolarů, místo aby koupila třeba tanky do Iráku … Shaffer před Kongresem uvedl, že na  Atta Chart (Attovu buňku v US) z Able Danger nejprve upozornil ihned po 11.9.01 svého nadřízeného , jenž byl čerstvě povýšen ze zástupce šéfa HUMINT na zástupce šéfa DIA, Williama Huntingtona, jenž jeho rozhodnutí sdělit výsledky práce jeho týmu v rámci Able Danger budoucí Vyšetřovací komisi 11/9  a jeho hlášení o Atta Chart odmítl vyslechnout  se slovy :“ Tohle nechci slyšet, tohle nechci vidět“ , aby mohl později prohlásit, že o projektu nic podrobného nevěděl …

Právě William Huntington  nařídil, aby Shafferovi,  byla pozastavena bezpečnostní prověrka. Shaffer vypověděl, že  Huntigton také nařídil svým dvěma operativcům z HUMINT, jež se na Able Danger podíleli, aby před Kongresem nevypovídali pravdu, tito odmítli,a raději z HUMINT odešli … 

Smyslem Shafferova projevu před Kongresem bylo vysvětlit, proč tento špičkový tým Able Danger nedokázal zabránit 11/9 : nesměli své  informace, kvůli CIA-DIA hrátkám,  předat FBI, ani nikomu jinému , a nakonec byly zničené .

 „Když jsem chtěl na jaře 00 předat informace o Attově buňce v New Yorku a v oblasti DC, právníci to nedovolili s tím, že informace o US občanech DIA nemůže FBI předávat, protože v případě,že by je FBI zneužila, DIA by to odnesla …“ 

Za tyto „hrátky“ mohla podle Shaffera CIA ,která proti projektu Able Danger bouřlivě protestovala, že zasahuje do „jejích“ pravomocí .Shaffer citoval jednoho představitele CIA, jak rozhovor zakončil prohlášením :  “ Dobře, realizujte si svůj protiteroristický program, ale od nás nedostanete ani jednu informaci“, načež vedení DIA prohlásilo to samé .

Tato nespolupráce vyplývala i z oficiální linie /the Wall, platící již od 70.let, která zakazovala, aby si federální agentury navzájem vyměňovaly citlivé informace, zejm. prokuratury nesměly své informace předávat zpravodajským složkám.

Přesto Shaffer informoval v 1/01 o výsledcích svého týmu šéfa CIA Georga Teneta, a 2x tehdejšího poradce pro otázky národní bezpečnosti …

V 5/01 Shaffera kontaktoval kpt. Phillpott z DIA  s tím, že program Able Danger u DIA definitivně skončil, zda by nemohl k finálním analýzám využít Shafferovy kanceláře v Tampa. Shaffer se v dobré víře zeptal své nadřízené plukovníka Mary Moffitt,zda může kapitánovi Phillpottovi vypomoci,že se o informace vzájemně podělí, ale její reakce, popisuje Shaffer, na zmínku o Able Danger byla nečekaně bouřlivá – okamžitě jej odvolala z funkce šéfa Stratus Ivy …

 Po  vystoupení Shaffera před Kongresem se značně ulevilo vedení FBI, protože jak v 11/05 prohlásil její tehdejší řed. Louis Freeh, „ kdybychom tyto informace, kterými tým Able Danger disponoval, měli, dokázali bychom předvídat 11.9.01 …“ . 

Na Fox News výpověd Shaffera potvrdil námořní důstojník kpt.Scott Phillpott, jenž  uvedl,že i on přesně to samé již vypověděl před vyšetřovací komisí 11/9 ,která se však jeho informacemi nezabývala …

Na Fox News byla výpovědˇobou  důstojníků dále potvrzena Jamesem D.Smithem, civilním kontraktorem DIA, policejním důstojníkem v důchodu, který se podílel na Able Danger, a podle Shaffera to byl on, kdo svoji mravenčí prací definitivně v létě 00 usvědčil Attovu buňku z napojení na al-Qajdu.

Smith skromně uvedl, že Attovo jméno se objevilo v souvislosti s jeho kontakty na Omara Abdela  Rahmana,klíčovou osobu v prvním útoku  proti WTC, a že jako první na Attu upozornila jistá kalifornská analytička, „analytický génius“ , jejíž jméno odmítl uvést (typ vědkyně z filmu Independence Day).Kleinsmith,jenž s ní pracoval, prohlásil, že „byla  ve svém oboru géniem, která však nevycházela se svými nadřízenými,které obviňovala z byrokratického maření zpravodajské spolupráce, takže jí přeřazovali z jedné jednotky do druhé …“ až ji odsunuli do National Geospatial Intelligence Agency/NGA, ale i tam rozviřovala   „stojaté vody “ voj. byrokracie  …

Shaffer její jméno zveřejnil až v 9/05 – PhD. Eileen Preisser,  která na Attovu US buňku jako na potenciálně napojenou na al-Qajdu upozornila, v té době pracovala jako klíčový analytik USAF Special Activities Agency. V roce 02, kdy o ní veřejné údaje končí, šéfovala v rámci ministerstva obrany Homeland Defense Technology Center  … 

Vyšetřovací komise 9/11  Preisserovou zcela ignorovala, a vůbec ji nezmiňuje, třebaže  Preisserová  kontaktovala voj. a bezpečnostní výbor Kongresu pod taktovkou Curta Weldona hned po 11.9.01, a jednala s ním na neveřejném zasedání.

Po informacích od Preissové se tři kongresmané z bezpečnostního výboru  v čele s Weldonem od posledního týdne září 01 marně snažili domoci  slyšení u Dicka Cheney, skončili vždy jen  v kanceláři Libbyho, který vždy jen slíbil, „ že se ozve“  …

Preisserová a Curt Weldon usilovali o vytvoření týmu, který by zpracovával informace o terorismu od všech zprav. služeb, a z jejich společného úsilí nakonec vznikl National Counterterrorism Center/NCTC. 

VýpovědˇShaffera byla potvrzena  pěti dalšími členy týmu, kteří sledování Atty potvrdili již vyšetřovací komisi Pentagonu, čtyři z nich + Smith si pamatovali i nekvalitní fotku Atty pro jeho výrazné lícní kosti, která byla k Atta Chart s údaji o jeho buňce , připojena. Atta Chart v rámci Able Danger potvrdil i „manažér“ voj. protiterorist. projektu, nám. zprav. důstojník kpt. Scott Phillpott.

Pentagon hodnověrnost všech těchto voj. svědků nezpochybnil, ale prohlásil, že „ si své vzpomínky popletli „ … 

Anonymní zdroj z Pentagonu obvinil Smitha, že se „mstí“ za to, že byl propuštěn poté, co pro DIA jako civilní kontraktor pracoval na programu monitorování čínských obchodních a strategických zájmů a jejich protagonistů v US, s cílem zjistit, kdo prodává špičkovou voj. technologii Pekingu  .

Z jeho analýzy vyplynulo, že z hlediska čínských strategických zájmů potenciální riziko představuje zejm.  Condoleezza Rice a bývalý ministr obrany William Perry (oba v této studii byli  na čínské zájmy napojeni přes Stanford University), a další významní US politici. 

Weldon si stěžoval na výhružky ze strany jistého „důstojníka“, a v jeden okamžik prohlásil , „ že si již jménem Atty ve zprávě DIA není jist … „ (Time Magazine  ze 14.8.05), aby o týden později k sobě do kanceláře svolal novináře s tím, že  dotyčnou zprávu DIA „zrekonstruoval“  se jménem Atta táhnoucím se jako hlavní nitˇ…

V 2/06  kongresman Weldon prohlásil, že navzdory několika svědectvím z řad DIA, že databáze Able Danger byla vymazána, Pentagon stále má její kopie, které byly v 2/06 přinesené na společnou schůzi genštábu a podvýboru pro terorismus a nekonvenční metody boje, a dalších podvýborů, na které se probíral program Able Danger.

V 9/06 Pentagon zveřejnil závěr své druhé „vyšetřovací“ komise, ve které  přiznal, že Attovo jméno bylo před 11.9.01 v databázi LIWA (hlavní zdroj databáze Able Danger SOCOM), ALE, že je to irelevantní, protože bylo i v jiných armádních databázích.

V 9/06 Pentagon oznámil, že podpluk. Shaffer byl poslán na další „administrativní dovolenou“ , že byla učiněna prohlídka v jeho kanceláři, a bylo zjištěno, že Shaffer nevlastní žádné dokumenty o Able Danger, jak na veřejnosti tvrdí … 

Koncem 6/09 se v Kongresu jednalo o osmi letech  Bushovy a Cheneyovy války proti terorismu, o porušování veřejných svobod během ní, a o nelegálních metodách, která CIA používala ve svých tajných detenčních zařízeních. Přítomen byl i Leon Panetta, současný šéf CIA, jenž v tehdejší podivné aféře vystřídal Teneta. Podle New York Times Panetta tvrdil, že se o tajném protiteroristickém programu CIA, dozvěděl až v 6/09 před Kongresem  …Kongresmany pobouřila i předsedkyně Kongresu z Demokratické strany, Nancy Pelosi, která prohlásila, že o vyslýchací metodě „waterboarding/navozování utonutí“ nikdy neslyšela … třebaže záznamy CIA prokazují, že o této metodě byla oficiálně informována 2x.     

 

Autor: Andrea Kostlánová | čtvrtek 3.9.2009 7:26 | karma článku: 15,30 | přečteno: 1336x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:19

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, jeden člověk zemřel

28. dubna 2024  11:15

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz