Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Oceňuji, že tato část je nejpřehlednější a uvádí zdroje, které já neznám. Až na toho Kaplana, ale ten je mimochodem v elektronické verzi k dispozici na internetu v angličtině, jestli se nepletu.

1) Pokud jsme chtěli utajeně dodávat zbraně Izraeli, případně politicky spolupracovat se SSSR, tak to automaticky vylučovalo jakoukoliv účast na Marshallově plánu (viz historie odmítnutí USA poskytnout nám úvěr, což tehdejší Obzory přirovnaly k výbuchu atomové bomby)

2) Nevím, jak moc československá vláda potřebovala tvrdou měnu, ale podle toho, co vím, tak na černém trhu kurs amerického dolaru po tom odmítnutí klesl. Trhy to přivítaly.

3) Ta cena za ty Spitfiry nebyla špatná, ale je otázkou, o kolik Spitfirů jsme při této mezinárodní obchodní transakci přišli. Z GB bylo tou či onou formou dodáno 81 Spitfirů, 10 zhavarovalo v letech 1945-1948, oficiálně bylo prodáno 59, kde je ten zbytek?  Ten se nějak vytratil při těch přepravách. Na českém území zůstal pouze jeden muzeální kousek. To je ta správná detektivní záhada. Někdo ty Spitfiry zkrátka někam zašatrošil.  

4) Stejně tak platí, že ty dodávky do 15. května 1948 (5 milionů dolarů) zaplatil Toman z těch různých nelegálních transakcí. Haganach neměla tehdy vůbec žádné peníze. Avriel dostal od Guriona toliko 1 milion dolarů. A ty použil asi na úplatky. A cestovní výlohy.  

5) A odvoz těch tanků ze Žatce vedl k vypuknutí žatecké vzpoury Fakt výhodnější obchody, než byly se Statém Izrael, jsme dělali i s Kubou.

0 1
možnosti
AK

Dobré ráno, děkuji pane Rýznar za přečtení článku, a přeji hezký den, AK

0 0
možnosti
Foto

Díky za zajímavý článek.

:-), někdy je dobré vidět zmatek a chaos světa ve kterém žijeme. Člověk pak snadněji přijímá zmatek a chaos vlastní.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz