Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Boha bych do toho všeho ani nepletla. O "morálce" se u zvířat nemluví, spíše o jejich chování, což je předmětem zajímavého vědního oboru, zvaného "etologie". Něco jiného je vztah člověk-zvíře, tam je už namístě mluvit o morálce. Člověk jako výše postavený tvor má v tomto vztahu větší odpovědnost a je od něj více požadováno, čemuž ne každý dostojí.

Nemá ani moc velký smysl řešit, co dělají lidé jiných kultur, oni na to musí přijít sami. Je ale dobré si toho všeho všímat a moc si neslibovat od nějakého multikulturalismu.

Dnešní člověk je už většinou vytržen z prostředí, které se řídilo přirozeným řádem věcí. Já sama chovám malé stádo oveček. Vždy se narodí více beránků než jehniček. Osud většiny beránků je již od starozákonních dob jasný - jsou určeni na porážku, protože prostě nemohou být součástí stáda. Chovatel je nucen toto akceptovat, jeho morální povinností je umožnit zvířeti ten jeho omezený život prožít kvalitně. Nakonec ta kravička, o které píšete v úvodu, taky stářím nepošla. Dali ji zavčas řezníkovi a pořídili si jinou.

4 0
možnosti

J89a97r22a 80R43a66n30k

29. 12. 2014 5:00

Hezky prispevek, pani PokornaR^

0 0
možnosti
  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz