Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Protože tím by snad ten růst počtu obyvatel byl ještě více zkreslen směrem nahoru, takže by to pro Stalina vypadalo ještě příznivěji.

0 0
možnosti
Foto

Přiznávám, že Vašim argumentům, založeným na úmyslných zkresleních, moc nerozumím.

150 milionů obyvatel mělo carské Rusko mnoho let před první světovou válkou, Sovětský svaz pak někdy v půlce meziválečného období. Takže ani srovnání, kterým se odkazujete na obyvatelstvo před WWII v tomto kontextu nedává moc smysl spolu s Vaším odkazem na carské Rusko.

0 0
možnosti
Foto

Ale v půlce meziválečného období neovládal SSSR ani Finsko, ani Pobaltí, ani východní Polsko. Když tak učinil, tak rázem počet jeho obyvatel se zvýšil na 190 milionů ale tehdejší Pravdy, citované Aragonem. Samozřejmě lze postupovat opačně, od obyvatelstva na území SSR odečíst obyvatelstvo těch území, které navíc ovládalo carské Rusko, například Finska. Směle do toho. Ale zase v tom případě populační vývoj v SSSR bude vypadat ještě optimističtěji. Ta čísla, z nichž jsem vyšel, jsou vysloveně ilustrativní, může si každý dosadit svá vlastní a podle toho ten populační vývoj modelovat. Rád se seznámím s výsledky.

A původně šlo o údiv nad tím, jak je to možné, že když si SSSR tak pouštěl žilou, tak jak to, že nebožtík zůstal na živu. Moje odpověď zní, že hrubé demografické propočty mohou naznačovat, že to zase nebylo tak horké.

0 0
možnosti
Foto

Vaše čísla (150 před WWII a 250 milionů v roce 1989) zjevně ilustrují stav na různých územích - pokud tedy mají s uvedenou přesností na dvě platné číslice vůbec nějakou vypovídací hodnotu.

Čísla po letech budiž třeba ve Wikepdii:

https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Russia#Historical_crude_birth_rates

Bylo by samozřejmě dobré jr ověřit.

0 0
možnosti
JM

V roce 1989 měl SSSR přibližně 290 milionů obyvatel.

Ohledně wikipedie - bylo by jednoduché vše zjistit, kdyby na ní bylo spolehnutí. To bohužel není, navíc se to samozřejmě nepozná na první pohled.

0 0
možnosti
Foto

Proto jsem také psal o nutnosti ověření.

Obvykle tam bývá uveden zdroj informace.

0 0
možnosti
JM

Pokud to půjde, ověřím to. Samotného mě to zajímá.

Snad se mě nepodaří rehabilitovat velkého a moudrého Stalina. :-)

Stejně je škoda, že mě Putin nepustí k ruským archivům. Do konce života bych měl co číst.

2 0
možnosti
JM

Není to jednoduché. Předběžně jsem se díval - pro 20 a 30-léta nejsou přesná statistická data, pouze odhady. Odhadům budu muset věřit, jinak bych se k ničemu nedostal. Úplně vypustím období 1914-1924, k tomu prostě není prakticky nic, navíc probíhala válka světová a pak občanská.

Omezím to na roky 1925-1940, tedy dobu míru. Druhá světová válka je jiná kapitola. V období míru by tedy výkyvy měly být dány pouze represemi, popravami-ovšem včetně skutečných zločinců, hladomory, oběťmi věznění v gulagu a epidemiemi.

Zatím mohu prozradit, že počet obyvatel SSSR neustále vzrůstal, a to docela rychle, hlavně koncem 20-let. Vyjimkou je rok 1933, zde je pokles kolem 3 miliónu obyvatel, a roky 1932 a 1934, kdy šlo o velmi malý růst.

To je doba velkého hladomoru, nejen na Ukrajině. Zasaženy byly i některé oblasti Ruska, a pozor - také východní Polsko a na hraně byla i naše Podkarpatska Rus. To nasvědčuje tomu, že hladomor nebyl zcela uměle vyvolán, spíše šlo o kombinaci neurody, šlendriánu a záměru bolševiků.

Co se týká poprav a obětí gulagu - většina informací vychází ze zdrojů KGB z doby Chruščova. Jejich spolehlivost je otázkou, mohou být záměrně sníženy, ale také zvýšeny - Chruščov se snažil ospravedlnit a na Stalina či Beriju hodil občas i něco navíc.

0 0
možnosti
Foto

A co takhle ostrý deficit potravinových zdrojů na území celé SSSR musel být kromě jiného (industrializace, urbanizace) dán právě předcházejícími rychlými přírůstky obyvatelstva.

A mimochodem, ani období let 1625-1940 nelze vůbec brát jako období míru (boje ve střední Asii).

A odkud máte ta spolehlivá data z daného období? Na ty se absolutně nelze spolehnout. S těmi nutně muselo být manipulováno jako s daty, která jsou významná pro posouzení vojenské síly státu (na 1 milion obyvatel připadá v nejlepším případě 100 tisíc vojáků při plné mobilizaci, to číslo představuje současně polovinu populace v produktivním věku), v němž je možné přivádět na svět potomky ). takže stát předstírající slabost bude předstírat i existenci hladomorů, respektive je zveličovat podle potřeby. A naopak. Mimochodem, někdy v době po Stalingradském kotli vyšla v nakladatelství Orbis kniha jednoho německého oficíra, který s úžasem konstatoval, že na Východě se německá armáda musí vypořádávat s technickým molochem, tedy ne s nějakou zoufalou potravou pro německá děla. Přičemž v té knize se hovoří o 30 milionech obětí kolektivizace. Ve stejné době se Stalin s tímtéž číslem svěřuje Churchillovi. Vypadá to na záměrně podvrhávanou dezinformaci Západu, která měla naznačit něco o míře omezené inteligence sovětského politbyra, které se dobrovolně připravovalo o potravu pro děla.

Ty výkyvy v demografickém vývoji by nějak měly být zakódovány v současné demografické struktuře a v současných výkyvech. I když uznávám, že pro současné Rusko a Ukrajinu musí být velmi obtížně rozpoznatelné kvůli válkám.

0 0
možnosti
JM

SSSR byl v míru málokdy, ale konflikty v letech 1925-1940 byly pro populační vývoj zanedbatelné. Data hledám kde to jde. Odmítám informace od novinářů či publicistů. Vycházím z prací historiků, na ty si hledám recenze na různých historických a vojenských portálech.

Nejlépe je mít zdroj od např ruského, německého a třeba britského historika. Pokud se jejich data moc neliší, je slušná pravděpodobnost, že se blíží skutečnosti. V opačném případě nezbývá než dál hledat.

Sám píšete, že na data z daného období není absolutně spolehnutí, ale chcete po mě doložit počet obětí stalinského režimu podle demografických údajů, což je úkol pro Herkula. Bude to ještě složitější, než jsem čekal, možná bude trvat měsíce, než se k něčemu doberu - musím také chodit do práce, rodina, spánek...., a pak stejně napíšu jen svůj pohled z různých zdrojů, bude to sice podle mého nejlepšího vědomí a svědomí, ale může to být i nepravda, kterou půjde zpochybnit.

Ale dám Vám vědět, k čemu jsem se dobral, při různých tématech ohledně historie se setkáváme celkem často. Byť s Vámi většinou nesouhlasím, slušný přehled máte a já raději diskutuji s oponentem na úrovni, bez vzájemných urážek, než s někým kdo je uplně mimo. Navíc nemám pozitivní či negativní emoce vůči Rusku, což by mě nepochybně ovlivňovalo.

Takže se pokusím dát suché údaje, které se třeba někomu nebudou líbit. Ale nějaký výkřik do tmy bez ověření uvádět nebudu. Pokud se mě nepodaří doložit něco konkrétního, přiznám to. Historii beru jako koníčka, nemám důvod za každou cenu přidávat na Stalinovo tučné konto další milióny mrtvých, které by nešlo rozumně doložit.

Ještě k tomu, co jste psal výše - to mě přijde příliš jako konspirace. Nějak si nedovedu představit, že by Stalin záměrně zvyšoval počty obětí, dělal naoko ze svého vedení a obyvatelstva vůbec blbce, jen aby všechny napálil a pak udeřil plnou silou. Koneckonců výsledky z počátku války tomu moc neodpovídají. Vidím tam chaos a zoufalství, nikoli plán.

1 0
možnosti
  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz