Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dřevo,výnosná investice dua Putin-Medvěděv

Dřevozpracující průmysl je významným přispěvovatelem do „fondu“ ruské ekonomiky (kolem 20 mld dolarů ročně) .

Nějvětší zisky se dosahují prodejem dřeva , jak legálně , tak ilegálně , do Číny, takže není divu, že je dřevozpracující průmysl ovládán kriminálními gangy, které mezi sebou soupeří o nejlukrativnější pronájmy (již  v době působění dua Putin - Medvěděv na petrohradské radnici vypluly v tisku na povrch různé  „petrohradské“  aféry kolem dřevozpracujícího průmyslu) … I v Čečensku jde. mj.  o dřevo a ropu. 

Rusko má vypracovaný lesnický program ve spolupráci se Švédskem, který např. počítá s tím,že lesy v pskovské oblasti budou „ vzorovým“  modelem lesa , ale těžba obrovského lesního potenciálu Ruska nedosahuje  ani jednu třetinu objemu kácení lesů z dob SU, protože chátrající dřevozpracující podniky takový objem již nezvládnou .  

Dmitrij Medvěděv (DM) na petrohradské radnici za starosty Sobčaka z rusko-polské rodiny,kterému již 1989 pomáhal  s volební kampaní do Dumy a na post starosty Leningradu (  až v této době  zanícený komsomolský aktivista  DM, který si bral příklad z komsomolských aktivit dalších zanícených komsomolců a petrohradských rodáků , Dmitriho Kozáka a Valentiny Matvienkové,spolu s nimi  teprve s pádem berlínské zdi pochopil,že je  se sovětským zřízením konec)  poznal svého osudového nadřízeného Putina, jehož volební kampaně DM později také řídil. 

Podle Putinova životopisu  se DM s Putinem poprvé setkal až  na jaře 1991 , kdy se Putin  se svojí KGB legitimací stal  druhým náměstkem starosty Sobčaka ( bohužel pro Sobčaka, byl zároveň i šéfem jeho ochranky, tím druhým byl Vladimír Jakovlev, údajně Putinův jakoby nepřítel , a vybíral si tým poradců, přičemž mu „někdo“ doporučil 24letého DM  (co asi 24letý student mohl poskytnout za rady 37letému mazanému důstojníku KGB   … ) .

Ovšem, protože v životě Putina se nevyskytuje žádná náhoda, je velmi pravděpodobné, že se DM s Putinem setkal mnohem dříve, již v únoru 1990, kdy Putina KGB „přidělila“  na Leningradskou univerzitu  ve funkci zástupce rektora  jako své tykadlo , jednak aby sledoval  profesory a studenty (své legitimace KGB se Putin zřekl až po srpnovém komunistickém puči 1991), a jednak, aby rekrutoval zahraniční studenty, specialisty, pro spolupráci s KGB, přičemž běžnou praxí KGB bylo, že jejími pomocníky přitom byli „ ti nejlepší  místní studenti / otličniki , anebo zanícení komsomolci „ .

DM byl otličnik a do roku 1989 i zanícený komsomolec ( to,že se za Sobčakovy volební kampaně angažoval ve prospěch svého profesora ,bylo spíše  čistě z kariéristických důvodů, protože  charismatický Sobčak byl  v Leningradě na vrcholu své popularity … a jakmile se objevil Putin, DM  bez mrknutí oka přeběhl od liberálního demokrata Sobčaka k Putinovi s odznakem KGB ) …

Sobčak,který o tomto poslání Putina věděl,učinil Putina  v květnu 1990 po svém zvolení starostou (duben 1990)  svým právním poradcem pro mezinárodní vztahy . 

1990 DM se se svými přáteli stal spoluzakladatelem malé firmy Uran .

 „ Šikovného a Loajálního“ právníka měl Putin zapotřebí, protože na petrohradské radnici Putin vynikal zejm. při rozprodávání jejího majetku „komukoliv, kdo přišel  „ … ,tvrdili jeho kritici. 

Úkolem DM ( a dalšího Putinova právního poradce Dmitriho Kozaka, jenž byl rovněž na seznamu Putinových nástupců)  bylo vyřizovat veškeré  nedůstojné  Putinovy čachry za těmito prodeji tak, aby byly „ v souladu se zákonem“ ( v té době však v Petrohradě bylo „zákonem“ to, co řekl Sobčak nebo Putin ), viz mj. Putinovu aféru s nelegálním vydáváním licencí na  vývoz strategických  barevných kovů, kterou zveřejnili dva členové petrohradské radnice, kteří požadovali odchod Putina z radnice,  ale DM se tuto aféru podařilo zamést pod práh .  

V roce 1991 Medvěděv již obratně zvládal převody velkých peněz, které tekly z Výboru pro zahraniční obchod, kterému Putin šéfoval.  DM poslušně plnil Putinovy příkazy k převodům peněz, atˇbyly jakkoliv kontroverzní , např, v kauze mafiánských stavebních zakázek stavební firmy Trest a Rossia Bank, které patřily obchodním partnerům Putina ze záhadné družstevní společnosti Ozero, Michailovi a Juriji Kovalčukovi (a  mnoha jiným, např. Gennadiji Timčenkovi, pozdějšímu spoluzakladateli Gunvor Group,3. největšímu obchodníku s ropou na světě s ročním příjmem kolem 72 mld dolarů) .Bratři, a další členové družstevní společnosti Ozero  jsou dodnes Putinovými klíčovými obchodními partnery. 

30.5.08  se  však Putinovi vzepřela ruská Akademie věd, když ani na nátlak Putina nepřijala za svého plnoprávného člena Michaila Kovalčuka,,kterého Putin jmenoval v květnu 07 ředitelem multimiliardo-dolarového podniku Rosnanotech, který jen v prvním roce svého fungování obdržel od státu 5,2 mld subvencí .

Je to rána zasezená Putinovi, protože bez plnoprávného členství se  MK nebude moci stát jejím  oficiálním představitelem, jen úřadujícím ředitelem, kterým je nyní. Akademie věd tak Putinovi ztížila ovládnutí tohoto podniku  (někteří tvrdí, že pod vedením MK Rosnanontech slouží jen k převodům financí na soukromé účty do zahraničí ) …   

Jejich profesor občanského a obchodního práva, přítel Andreje Sacharova, jediný nefalšovaný liberál z nich,  Anatolij Sobčak své žáky, cílevědomé kariéristy s odlišným rodinným pozadím (VP z dělnické rodiny. DM z rodiny  vysokoškolských intelektuálů) tímto způsobem  ku své škodě „ spojil“  (přestal jim být užitečný již od roku 1996, kdy podivně  prohrál v Petrohradě o 1%  hlasů volby, a „úspěchů“ svých žáků se nedožil - zemřel náhle  a záhadně  20.2. 00 během Putinovy volební kampaně, 4 dny po setkání s Putinem  ). 

1992 DM , vedle Sobčaka a Putina, pracoval jako právní poradce i pro  Borise Reznika , šéfa ruské pojištˇovny Rus ( Boris Reznik ve své pozdější funkci místopředsedy výboru Dumy pro informace  se  v říjnu 04 proslavil tehdejším „ citátem týdne „ , když  za krize mezi „morálním“ Putinem a  „nemorálními“ novináři, kdy Putin opět zpřísňoval „etická“ pravidla pro novináře v rámci boje proti „ zkorumpovaným novinářům, kteří za peníze  nepřátel Putina  jsou ochotni zveřejnit cokoliv protikremelského“ , obvinil novináře z „ nesolidarity , kdy si mnou ruce, když konkurenční deník úřady zakáží či zkrachuje,  že se chovají jako supi, a ve vztahu k Putinovi si mohou za všechno sami“ , a na závěr prohlásil „  samozřejmě však, úřady nejsou v tomto ohledu o nic morálnější a vytvářejí svým nemorálním chováním nepěkné precedenty …“ , v roce 07 BR (ale i DM) vystoupil proti novelizaci trestního zákoníku, která měla zavést přísnější postihy za pomluvu v médiích (včetně jejich zrušení) s tím, že dosavadní právní úprava je postačující , jinak že by brzy mohla všechna ruská média vymřít …)  

1992 se DM a jeho přátelé a obchodní partneři ,Zachar Smuškin, nar. v Petrohradu 1962, dnes mj. člen prezidia ruského Svazu průmyslníků a podnikatelů,  a bratři  Boris a Michail  Zingarevičové , stali ,pod taktovkou Putina  (ruský tisk v letech 00-02 spekuloval, že IPE byl založen z Putinovy iniciativy) , spoluzakladateli firmy Fincell, která sama v témže roce zakrátko (30.4.92)  založila  společný rusko-švédský  dřevozpracující a papírenský podnik Ilim Pulp Enterprise /IPE, jehož vlastníci nejsou veřejně známí .

(Sdružuje  všechny hlavní ruské podniky v tomto oboru podnikání, např, Bratskcomplexholding,papírny Kotlas, Petrohradské papírny a 42 dřevozpracujících podniků , roční zisk má kolem 1,67 mld dolarů).

 Úkolem DM bylo ,aby z IPE učinil monopolní firmu na ruském trhu, což se DM různými právními machinacemi brilantně povedlo, výměnou za vlastnictví velkého balíku akcií IPE , údajně ,podle spekulací ruského tisku, DM vlastnil 50% akcií ve Fincell, a 20% akcií v IPE .(To samé bylo úkolem DM v Gazpromu, a byl to opět DM , kdo se Putinovi  postaral o navrácení ruských médií pod kontrolu Kremlu ) . 

V době, kdy DM šéfoval právnímu odd. firmy IPE (93-99)  , se v ruském tisku „propíral“ mafiánský styl,kterým tato firma a její nové pobočky,zejm. v Bratsku, byly „privatizovány“  (v roce 98 se DM stal členem správní rady akciovky papírny Bratskkomplexholding), a tyto otazníky zůstávají dodnes . 

V této době DM musel petrohradskou firmu IPE tvrdě bránit proti choutkám ze strany „nepřátelských“ Jelcinových oligarchů, kteří usilovali o její převzetí : na ochranu proti nim Putin najal důstojníky nejen z KGB, ale i z GRU …

Když se Putin stal premiérem a DM jej následoval do MOW, DM své funkce v IPE ukončil . DM v polovině 90.let přišel na to , jak obejít zákon, aby se petrohradská radnice/stát mohla stát spoluzakladatelem/spolumajitelem akciovek, protože ruské zákony zakazovaly , aby státní entity vkládaly do akciovek jako základní kapitál  svá aktiva, včetně  svých pozemků . DM navrhl, aby radnice jako základní kapitál vkládala  platby za pronájem pozemků …… , čímž  později Kreml ovládnul soukromé podniky privatizované za Jelcina .

  1994 DM se svými přáteli Antonem Ivanovem (dnes je šéfem Nejvyššího odvolacího soudu)  a  Iljou  Lejisevem (dnes je viceprezidentem banky GazpromBank)  založili poradenskou firmu  Balfort, a  DM také pracoval jako právní poradce pro průmyslovou a stavební banku PromstroiBank (v  červnu 07 ji  převzala státní VněštorgBank/VTB, která v ní získala 75% podíl již v roce 05) .  

1996 stále populární starosta Sobčak podivně prohrál volby (a poté se kolem něho odvíjely ještě podivnější věci, podivné souhry, které jej dostaly z výsluní na dno, a dokonce i do ještě podivnějšího exilu ) a Putin byl volný pro svoji závratnou kariéru v MOW (sám preferuje slovo „nezaměstnaný“ , ale Putin jako přepečlivý strůjce každého svého budoucího kroku , by neplánovanou zaměstnanost nedopustil).  

Když se starostování Petrohradu ujal Putinův kolega z radnice, který byl Sobčakovým prvním náměstkem, kdežto Putin až druhým, Vladimír Jakovlev, ( údajně byl Putinovým nepřítelem,ale poté, co se Putin stal prezidentem v roce 00, jej Putin  zahrnul vládními funkcemi ), Pavel Borodin , Jelcinův mafiánský „pokladník“ , se kterým Putin na svých petrohradských „obchodech“ úzce spolupracoval,a se kterým Putin kul pikle nejen proti Sobčakovi, ale i proti Jelcinovi , nabídl Putinovi významnou práci v Kremlu, kam za svým šéfem 1999  odešel i DM  ( Putin,na oplátku, Borodina později vysvobodil ze švýcarského vězení, když za něj zaplatil mnohamiliónovou kauci v dolarech  … ) .   

V říjnu 06 významná US firma  American International Paper Co./AIPC, která již v Rusku vlastnila dřevozpracující komplex ve Svetogorsk v petrohradské oblasti, koupila polovinu firmy Ilim Pulp International /IPI, přesněji její papírenskou část , za 750 mil. dolarů v hotovosti (usilovala o celý podnik, ale Kreml z důvodů strategické důležitosti  firmy pro státní pokladnu to nedovolil) . 

Gen.ředitel IPI,Zachar Smuškin ,potvrdil, že ruští vlastníci také odsouhlasili zpětný nákup 25% akcií svého podniku od  bankyVTB, aby tak ukončili spor s Olegem Děripaskou, který začal v roce 2000 po nástupu Putina do úřadu prezidenta. V témže měsíci, v říjnu 06, byl ve svém moskevském bytě zastřelen  ředitel filiálky VTB24, Alexander Plochin.

 Poté, co VTB banka vydělala  počátkem roku 07 osm mld dolarů, když její akcie nakoupilo mnoho individuálních ruských investorů,se přes noc stala nejhorší ruskou bankou s poklesem cen akcií o 20%, což vyvolalo mezi jejími drobnými akcionáři vlnu rozhořčení, a tito požadovali, aby zaintervenovala vláda . 

V lednu 07 vstoupil v platnost nový zákon o lesích, který ukončoval dosavadní nájemní smlouvy a vytvořil nový prostor pro nové zájemce … 

V květnu 07 ruský časopis New Times informoval, že DM má v největším ruském dřevozpracujícím podniku Ilim Pulp stále „obří podíl „ akcií . 

Putin „jmenoval“ DM jako svého nástupce v pondělí  10.12.07, zatímco ve čtvrtek 6.12.07 se odehrála bizarní vražda,která mohla s nominací DM souviset .

 Důvěrný známý DM, „bankéř“ dřevozpracujícího průmyslu,Oleg Žukovskij , jenž šéfoval oddělení půjček  výše zmíněné VTB banky pro ruský dřevozpracující průmysl, druhé největší v Rusku (jejím ředitelem byl Andrej Kostin) , prominentní postava dřevozpracujícího průmyslu, který v říjnu 07 vystoupil  na  Federálním lesním úřadě s referátem o  dalším rozvoji dřevozpracujícího průmyslu, byl nalezen ve svém bazénu na své dáče svázán do kozelce ,s plastikovým pytlem na hlavě a s viditelnými známkami mučení na svém těle  ( přesto vysoký činitel Generální prokuratury prohlásil pro Ria Novosti, že „ jeho úřad uvažuje o sebevraždě jako možné příčině smrti, protože zanechal dopis na rozloučenou  „ ...) . 

Avšak konkurenční Výbor pro vyšetřování, který v roce 07 ustavil Putin jako protiváhu Generální prokuratuře, ovládané jemu nenakloněnou frakcí čekistů, prohlásil, že to byla jasná vražda, ledaže by se sám umučil, svázal do kozelce a odvalil se do bazénu, aby se s plastikovou taškou na obličeji pro jistotu ještě utopil  …

Nicméně již v sobotu proputinovský Výbor pro vyšetřování přistoupil na verzi gen.prokuratury, že to byla skutečně „sebevražda“ …          

Autor: Andrea Kostlánová | pondělí 25.8.2008 7:05 | karma článku: 12,49 | přečteno: 1477x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Ženy bez práva na život versus Panenky z Instagramu

Většina žen na světě jen přežívá a hrbí se, zatímco pár jiných žen se předvádí na Instagramu, mluví o děloze a těžkou volbou mezi kariérou a mateřstvím ( k tomuto viz článek „ Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se

1.5.2024 v 18:17 | Karma: 12,91 | Přečteno: 529x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,74 | Přečteno: 508x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 505x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 737x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 269x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34,  aktualizováno  9:49

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z...

Spolupředsedové AfD vyzvali Bystroně, ať opustí předvolební kampaň

18. května 2024

Spolupředsedové německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1106
  • Celková karma 12,91
  • Průměrná čtenost 1381x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz