Putinovy chátrající kosmodromy

Kosmodromy a raketové základny děsivě znečištˇují životní prostředí chemikáliemi, řeky a půda kolem nich je toxická, lesy jsou poseté ostrými kovovými úlomky, lesníci hlásili nekonečný počet pořezané zvěře.

Děti v jejich okolí se rodily se žlutou pletí, ale civilisté marně požadovali vysvětlení na ruských úřadech, které nedostali ani po rozpadu SU.

Supertajný Pleseck ( třebaže všichni v zahraničí o něm věděli ) s vojenskou raketovou základnou, později přeměněný v kosmodrom, se nacházel v hluboké tajze, plné borovic a bříz, 850 km severně od MOW, 500 km od FS hranic ( raketový útok z FS jej mohl vymazat ), 180 km jižně od Archangelska při železniční stanici Pleseckaja na březích řeky Jomca (188 km ) v Severním železničním koridoru, vedeném z Moskvy přes Vologdu na Archangelsk ( 1. ruský oceánský přístav, do kterého byla zavedena železnice v roce 1890 ).

V letech 1918-19 bělogvardějci spolu s UK a francouzskými intervenčními jednotkami kolem vesnice Pleseck neúspěšně bojovali proti genocidním bolševikům, takže o 20 let později byl již Pleseck administrativním centrem zdejších gulagů ( ruští občané německého etnika měli samostatné gulagy ), v nichž se třídní nepřátelé a celé jejich rodiny od kojenců do starců vyhlazovali hladem, nemocemi, zimou a prací – muži i ženy kladli železniční koleje, sloupy pro elektrifikaci, káceli stromy, přenášeli či rozbíjeli balvany a skály, hloubili říční koryta pro těžbu bauxitu, budovali průplavy, přehrady a elektrárny, jejich pracovištěm byla zmrzlá půda, mínus 30-50 stupňů Celsia, sníh, rašeliniště, bahno, komáři, stručně řečeno, budovali pro bolševiky jejich průmyslovou velmoc, založenou na otrocké práci miliónů třídních nepřátel. Zdejší lesy jsou jedním velkým masovým hrobem.

Po smrti Stalina byly gulagy postupně uzavírány, a Pleseck byl v roce 57 vybrán pro další masové vražděníbyl nejblíže US velkoměst (Washington, NYC, Boston ), které měly zasáhnout SU mezikontinentální balistické rakety s jadernými hlavicemi.

Třebaže byl raketový komplex, včetně budov a kolejí, maskován plastovou trávou a plastovými stromy, US špionážní letoun U2 z něho pořídil snímky 9.4.60, ze kterých Američané zjistili, že Chruščovovy hrozby raketovým útokem jsou jen prázdnou bublinou, a již se o Pleseck nezajímali ( 1.5.60 byl u Sverdlovska sestřelen US pilot Francis Gary Powers se svým U2, po 2 letech byl vyměněn za Rudolfa Abela, Powersovi, pilotovi z korejské války, CIA vyčetla, že neaktivoval destrukční mechanismus průzkumné techniky, proto byl i vyšetřován, „zemřel“ při pádu vrtulníku 1.8.77 v Los Angeles ve věku 47 let ).

V 5/64 Chruščov rozhodl, že se ze základny raket ICBM Pleseck stane kosmodrom, ze kterého Kreml oficiálně vypouštěl jen „ vědecké“ družice, ve skutečnosti vojenské. Od té doby Kreml na oběžnou dráhu vypouštěl největší objem družicového odpadu na světě.

Starty z Plesecka zaznamenávali ruští ufologové, kteří věřili, že jde o UFO objekty, takže je SU vedení pozavíralo do věznic a blázinců, aby starty nevyzrazovali, třebaže i SU vedení tvrdilo, že žádné družice ani rakety nevypouští, a že vše, co svědci na obloze viděli, byly UFO záře, a to i v případě, kdy zde 18.3.80 explodovala raketa, která zabila 50 lidí na rampě ( v roce 60 explodovala ICBM na Bajkonuru, zabila 80 lidí na rampě), třebaže na Západě o explozích SU raket psali v novinách.

Kazachstánský kosmodrom Bajkonur ( původně  Zarja, poté Leninsk, navíc ještě pro zmatení nepřátel bylo stejným názvem pojmenováno hornické městečko, ležící 300 km severně od kosmodromu, ale US špionážní letouny kosmodrom brzy objevily ) leží 200 km východně od Aralského moře, 2.500 km od MOW uprostřed větrné a rovinaté stepi ( v zimě mínus 30, v létě až 45 stupňů, zima 91/92 byla v Bajkonuru krutá, silnice se pro metrové závěje nedaly používat, ve městě nešlo topení).

Bajkonur byl armádou postaven na malé železniční stanici na trati MOW-Taškent, 3.000 vojáků ho stavělo od roku 55. Všichni, kdo se jménem Bajkonur přišli do styku, byli vázáni mlčenlivostí po zbytek života, nesměli o něm mluvit ani před rodinou. Poslední ruští pamětníci z městečka přiznávají, že nevěděli, že let, který proslavil Gagarina (12.4.61) je pilotovaný, skutečnost, která nebyla řídícímu středisku sdělena.

Od pádu SU má Kreml kosmodrom jen pronajatý, roční pronájem činí 115 miliónů dolarů za pronájem + 21 mil. dolarů na rozpočet města Bajkonur.

První smlouvu o nájmu vyjednal „ doživotní „ prezident  Nazarbajev s Jelcinem, 2.nájemní smlouvu vyjednal Nazarbajev v roce 04 s Putinem, ve které již byla zmínka o „ přátelství na věčné časy „, třebaže smlouva o pronájmu byla prodloužena „ jen“ do roku 2050.

Sergej Koroljov, jenž pro Stalina a Stranu s ostatními vědci pod vyhlazovacím bičem NKVD pracoval v jedné z tajných vědeckých laboratoří/šaraška v  jednom z nejhorších vyhlazovacích gulagů na Kolymě na Dálném východě, nemůže v Bajkonuru Gagarinovi konkurovat (Koroljov Gagarina nesnášel), ale má zde také sochu, oba byli Stranou nakonec zavražděni, když jí vypověděli poslušnost  (Koroljov zemřel při banální operaci v MOW nemocnici, kam jej nahnali jeho lékaři v 1/1966 v 59 letech, Gagarin zemřel 27.3.68 ve 34 letech, viz můj článek Gagarin a ti druzí).

Prvním neruským občanem, jenž mohl na Bajkonuru sledovat odpálení dvou raket R16-U, byl za Brežněva v roce 66 Charles de Gaulle, nenáviděný Američany (operace Palma 1). Během jeho návštěvy byli zdejší ruští vojáci, přítomni na každém kroku, převlečeni za civilisty.

Teprve po CHDG byli na Bajkonur pozváni soudruzi Fidel Castro, Janos Kadar  a Nikola Ceausescu.

Dnes v této ruské enklávě o rozloze 6.717 km2 vlaje ruská vlajka na střeše Ruské kosmické agentury/Roskosmos v panelákovém městečku Bajkonur, v němž nechybí ani socha Lenina.

V této ruské enklávě se mluví rusky a platí se v ní rubly.Třebaže nemá konzulát, obyvatelé volí v ruských volbách ( patří do volebního  okrsku Moskvy, kde sedí její poslanec ).Enkláva má vlastní letiště s lety do MOW 2x týdně v úterý a v pátek v ceně 13.000 rublů za osobu, které obsluhuje firma Roskosmos.

Obě etnika žijí odděleně, viz segregace Mongolů ze strany Rusů v Mongolsku , kdy byla obě etnika oddělena ostnatým drátem, apartheid platil i na veřejném prostranství v Ulanbátoru.

Také Bajkonur má dvě prokuratury, dva soudy a dva policejní sbory – ruský a kazašský. Obě etnika, která se nemají rádi, mají i vlastní školy a vlastní kostely, ortodoxní a mešitu. Národnostní složení v této ruské základně se od roku 90 výrazně změnilo v neprospěch Rusů, kteří zde dnes tvoří jen 35% obyvatel ( v enklávě žije celkem 73.000 ruských občanů), zatímco v roce 07 byl tento poměr obrácený.

Celý kosmodrom, včetně městečka Bajkonur, je přísně zakázanou vojenskou zónou, na každém kroku jsou kontrolní stanoviště, která vyžadují speciální propustku do města a z města nejen pro „ turisty „ ( novináři či pozvaní experti s  eskortou ), ale i pro místní obyvatele, kteří se navíc ještě musejí prokazovat potvrzením o trvalém bydlišti, přičemž všechny doklady platí jen 3 měsíce …

Další propustky a doklady je nutno obstarat pro návštěvy rodinných příslušníků či přátel.

Kontrolní stanoviště jsou po celé enklávě, hlavním správním městem této kyzylordské oblasti je Kyzylorda ( 170.000 obyvatel), 3 hodiny jízdy z městečka Bajkonur (55.000 obyvatel).

Tato ruská enkláva přežila i rozpad SU, ale sotva přežije Putinovo rozhodnutí z 11/07 nemít kosmodrom na cizím území ( následně z Putinova příkazu z Bajkonuru koncem roku 07 odjely ruské jednotky ).

Paneláky se rozpadají, bývalá špičková vojenská nemocnice již dávno nefunguje, infrastruktura na základně pro 15.000 lidí nemá žádné lidi.

Aby vůbec někdo chtěl na ruské základně pracovat, musí Rusové vyplácet vyšší platy (45.000-50.000 rublů ) než jaké jsou ve městě ( 15.000 -20.000 rublů ).

Po 10 letech práce u Roskosmos získává zaměstnanec nárok na byt zdarma v RF, který je mu přiřazen bez možnosti výběru lokality.

Raketoplán Buran, který měl konkurovat americkým raketoplánům, letěl jen jednou, na Bajkonuru dnes dochází k několika technickým poruchám týdně, neustále něco nefunguje, dochází k výpadkům vody i elektřiny.

Z Bajkonuru se stává mrtvé město, Rusové z něho odcházejí, brzy z něj bude jen toxické muzeum, ledaže by byl kosmodrom Vostočnyj jen dalším potěmkinovým dílem.

Od roku 011 ( do výstavby kosmodromu Vostočnyj ) startují ruské rakety z guyanského kosmodromu Kourou ( Francouzská Guyana, proto ruské rakety vynesly do kosmu francouzského kosmonauta ).

Ruský sibiřský kosmodrom Vostočnyj v Amurské oblasti, 300 km severně od města Blagověščensk, ne daleko od Číny, staví se soukromými podniky od roku 011 místopředseda ruské vlády Dmitrij Rogozin, jenž de facto vládne za Medvěděva, jenž o sobě, že je naživu, nedává vědět.

Stavbu nového kosmodromu od počátku provázejí mega korupční a defraudační skandály, stejně jako Potěmkinova výstavba Vladivostoku a Soči.

První start z Vostočnyj se uskutečnil 28.4.016, kdy nosná raketa Sojuz 2.1a vynesla na oběžnou dráhu tři družice.Prvnímu startu asistoval Putin, ale start byl opožděn o 24 hodin, a Putin se zalykal vztekem a hrozil, že si někdo z pohodlného lůžka půjde lehnout na vězeňskou pryčnu, později pronesl, že v souvislosti s kosmodromem Vostočnyj již bylo zahájeno 6 trestních řízení.

Kommersant ze 17.11.016 se tázal, co vedlo ruské představitele k tomu, že odpálení rakety nesledovali z připravené pozorovatelny, ale ze zákopu, a zda-li je pravda, že první odpálení vše zdemolovalo.

Kosmodrom samotný není dostavěný, ani jeho infrastruktura, pro rok 017 se proto počítá s odpálením jen jedné rakety, od odpálení druhé nosné rakety„ Angara „ ,která nahradí Proton, bylo upuštěno.

Poblíž se již dříve nacházela raketová divize a nevýznamný kosmodrom Svobodnyj, z něhož bylo vypuštěno 5 lehkých raket, načež byl uzavřen, což možná bude i případ Vostočnovo, protože v Bajkonuru se šeptá, že se všichni experti z Vostočného vrátili zpět na Bajkonur.

16.2.17 Rektoři předních ruských univerzit jako v Severní Koreji potleskem přivítali Putinem nařízené snížení financování  univerzit/??????? ??????? ?????????? ????? ?????????????? ?????????? ?????????????? ????? ??????????  http://theins.ru/opinions/45223

17.2.17 NATO : Rusko v Litvě rozšiřuje lživou historku o znásilnění místní dívky německým vojákem, Kreml se opakuje, viz Ukrajina + Berlín / ????: ?????? ?????????????? ? ????? ???? ?? ????????????? ??????? ??????? ????????? ?o???????

17.2.17 Duma vyšle  pěvecký soubor Alexandrovců v čele s milovníkem Putina Kobzonem na soutěž Eurovize  do Kyjeva /? ??????? ?????????? ????????? ??????? ? ??? ???????????? ?? «???????????» ? ????  http://ru.krymr.com/a/28315496.html

Autor: Andrea Kostlánová | sobota 18.2.2017 22:05 | karma článku: 24,46 | přečteno: 1150x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Probíhá v Moskvě puč ?

8.10.2022 v 20:00 | Karma: 17,64
  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz