Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gruzínský sen, gruzínské hranice bez Ruska

RF svůj teror 90. let zahájila krvavým potlačením poklidných demonstrací za vyhlášení nezávislosti v Tbilisi v 4/89.

Západní svět svůj boj s Kremlem prohrál v roce 92, kdy mlčky přešel okupaci Podněstří a Kremlem rozpoutaný teror „ abcházského separatismu „ v Gruzii,  kdy Kreml Abcházii etnicky vyčistil od Gruzínů, a zmocnil se strategického přístavu Suchumi.

V Abcházii Kreml vedl válku proti Gruzii pod rouškou „nestranného“ mediátora, viz kremelský ideolog Michail Suslov ( jenž s Andropovem objevil a dosadil do čela SU Gorbačova )  – „Válku s Gruzií je nutno začít v Abcházii“ ( 1961)  https://lenta.ge/2017/02/??????-?-?????????-????-??????-?-?????/

Ahmad Zakajev *1959, ex mluvčí prezidenta Maschadova : Kdyby Západ Putina v roce 00 v jeho agresi vůči Čečně zastavil, nenapadl by Gruzii ani Ukrajinu

/ ??????: ???? ?? ?????? ?????????? ? ????? ? 2000 ????, ?? ???? ?? ????? ?? ? ??????, ?? ? ???????  ttp://vchaspik.ua/v-mire/416708-zakaev-esli-putina-ostanovili-v-chechne-v-2000-godu-ne-bylo-voyny-ni-v-gruzii-ni-v-ukr#.WJSysoxBrFM

Zakajev, jenž v roce 03 navzdory hněvu Kremlu dostal politický azyl v Británii/UK, je jedním z mála Maschadových spolupracovníků, kteří přežili následný Putinův hon na svědky. Často jezdil do PL, kde byl na Světovém kongresu čečenského národa v 9/010 zatčen, po výslechu propuštěn, Kreml zuřil, požadoval jeho vydání, protože jej v mezinárodním zatykači označil za teroristu.

Viz cyklus mých článků I-IV Ruské tajné služby a jejich politická ruleta v Gruzii I. - Andrea Kostlánová +  Ruská válka proti Gruzii, aneb Evropa svůj boj ... - Andrea Kostlánová + Putinovo vydírání Gruzie a OSN. Blog - Andrea Kostlánová (blog ...

V 9/92 bylo v MOW dohodnuto „ příměří „ , podle kterého se gruzínské jednotky měly stáhnout z oblasti kolem Gagra.

Ruské námořnictvo přiváželo do Suchumi posily a vojenský materiál, v 12/92 ruské jednotky přístav ostřelovaly, 14.3.93 ruské severokavkazské a arménské oddíly zahájily proti Suchumi, kontrolovaného gruzínskými jednotkami, které přijel podpořit Ševardnadze osobně, ofenzívu, kterou gruzínské jednotky odrazily.

Gruzínská vláda v Bruselu poukazovala na ruskou agresi, měla k dizpozici několik zajatých ruských důstojníků, a 19.3.93 sestřelila letoun ruské armády Su-27 - západoevropští představitelé dělali, že neslyší.

Příměří bylo v MOW Kremlem prosazené z důvodu přivolání ruských posil, které Kreml během „ příměří „ vyslal svým loutkám na pomoc – kozáky a severokavkazské muslimy ( většina z nich byli veteráni z Afghánistánu ),které Kreml přes noc sdružil do Konfederace horských národů Kavkazu, a kterým v terénu velel Šamil Basajev, příslušník elitních jednotek GRU, jenž byl do Abcházie nasazen z Podněstří, a kteří, navzdory příměří,  2.10.92  s ruskými veliteli zaútočili na Gagru.

Kreml poslal do Abcházie proti gruzínské armádě nejen SeveroKavkazany, ale i Armény z Náhorního Karabachu/NK ( opět většinou veterány z Afghánistánu ), kteří spolu se SeveroKavkazany  bojovali v 3/93 pod velením arménského válečného veterána z Afghánistánu Levona Dašjana o město Gagra, držené gruzínskou armádou, a spolu se SeveroKavkazany se zúčastnili genocidy Gruzínů v Suchumi 27.9.93, kdy gruzínské civilisty mj. zabíjeli ranami do hlavy sekerami. ?????? ??????? ?????? ?????? ?????????? ????????  http://vzglyad.az/news/62948

Abcházští „ separatisté „ v žoldu Kremlu po pádu Tkvarčeli postupovali s ruskými vojáky ze Severního Kavkazu a s oddílem arménských veteránů na strategický přístav Suchumi, který Kreml potřeboval dobýt pro RF ( viz  Andrew Andersen  Abkhazia and Sochi: The Roots of the Conflict 1918- 1921 https://bookdepository.pythonanywhere.com/06-evelyn-turcotte-1/9781495381454-abkhazia-and-sochi-the-roots-of-the-conflict-191.pdf )

Etnické čistky Gruzínů tyto oddíly uskutečnily i kolem ruské letecké základny Gudauta, a kolem Tkvarčeli.

Zatímco dle očitých svědků ruské jednotky poskytovaly severokavkazským jednotkám leteckou podporu bombardováním a dělostřeleckým ostřelováním gruzínských vládních jednotek ( ale i nemocnic v Suchumi, jejichž bombardování Kreml ve velkém předvedl v Sýrii, zasáhli na letišti v Suchumi i civilní letadlo, do kterého nastupovali prchající gruzínští civilisté, viz mé články o Gruzii ), Kreml oficiálně vyhlásil neutralitu ( každé ruské bombardování prohlásil ze sebeobranu ), a uvalil sankce na obě strany ( stejně „ neutrální „ byl za konfliktu v Náhorním Karabachu, který stejně jako v Abcházii sám vyvolal ).

Výmluvné /Putin podporuje separatismus Katalánců  přes svého vyslance v Katalánsku Dmitrije Medojeva z Jižní Osetie, jenž si v Katalánsku otevřel kancelář k podpoře vzájemných " kulturních a obchodních " vztahů  /Putin encourages independence movement via envoy to Catalonia  https://elpais.com/elpais/2017/10/26/inenglish/1509011964_600939.html?id_externo_rsoc=FB_CC

Proč Abcházie není Katalánskem / ?????? ??????? ?? ?????????  https://sova.news/2017/09/25/pochemu-abhaziya-ne-kataloniya ????? ???? ??? ?????? ???????? ????????!

Žirinovský o Abcházii z 9.02.2017 https://www.youtube.com/watch?v=snAKXQyWb1M

14.5.93 bylo pod dohledem Kremlu podepsáno další příměří, opět jen proto, aby se 2.7.93 mohly u Suchumi u vesnice Tamiši za asistence ruského námořnictva vylodit obrovské posily „ zelených mužíčků ze Severního Kavkazu „ .

Krvavý boj gruzínské jednotky opět ustály, ale koncem července 93 bylo Suchumi kozáky a SeveroKavkazany s ruským pasem a arménskými veterány neprodyšně obklíčené.

„Neutrální„ Kreml 27.7.93 zprostředkoval další příměří v Soči, během kterého dokončil přípravy na totální ofenzívu proti Suchumi, ke které došlo 16.9.93 – Suchumi padlo 27.9.93.  Ševardnadze organizoval obranu města do poslední chvíle, z města se mu podařilo vyklouznout za dramatických okolností, při kterých málem přišel o život.

Ještě týž den ruští kozáci, „ SeveroKavkazané „ a arménský oddíl veteránů v Suchumi uskutečnili genocidní razie proti Gruzínům, vraždili je dům od domu, soupisy s adresami Gruzínů jim pořídili jejich abcházští pomocníci - tlumočníci. Staré lidi ubíjeli pažbami pušek, ženy před jejich zavražděním znásilňovali. Po vykonané genocidě přejmenovali v Suchumi ulice, aby zahladili stopy po gruzínských obyvatelích.

Dle Sputniku z 20.4.17 „ 100 let Abcházie „ Gruzíni v Abcházii nikdy nežili http://sputnik-abkhazia.ru/infographics/20170420/1020859815/abxaziya-za-100-let-pochuvstvuj-raznicu.html

V Abcházii ničí cizí historii /? ??????? ?????????? ????? ???????  http://ru.krymr.com/a/28236381.html

Díky zprostředkovatelským a " mírotvorným " misím RF ( Kremlu by tyto mise měly být zakázány, viz Sýrie ) ruští kozáci a ruští SeveroKavkazané s arménským oddílem ovládli celou Abcházii kromě Kodorského průsmyku, který zůstal pod kontrolou Tbilisi, kterým proudily kolony uprchlíků ( z Abcházie uprchlo 250.000 gruzínských občanů, Gruzínů a menšina gruzínských Řeků ), aniž by dostali od Kremlu nějaké odškodnění za zabrané nemovitosti.

Suchumi po dobytí „ separatisty „ a ruskými občany /????? ?? ????????? ??????, ????? ??????? ?????? ????????????? https://www.youtube.com/watch?v=RQ1x3BqYUiU&feature=share

O rok později v 9/94 byli z Abcházie vyhnáni i gruzínští Arméni, jejichž většina za etnických čistek proti Gruzínům stála na straně ruských jednotek - jak dopadla poslední hrstka Arménů v Abcházii, viz  Arméni jsou v Abcházii zbyteční / ?????? ???? ?????? ? ???????  http://m.rosbalt.ru/world/2017/07/16/1630726.html .

Jelcinova čečenská fronta

Kozáci a severokavkazští žoldnéři byli z Abcházie Kremlem staženi, Kreml je potřeboval na čečenské frontě pro Jelcinovu válku v letech 94-96.

Západ poté ignoroval kremelský teror v Čečně, 9/11 podivně spojilo Bushe s Putinem, jenž si zinscenoval ruské 9/11 v 10/02 (Dubrovka), v roce, kdy EU zradila zákonně zvoleného čečenského prezidenta Maschadova, kterého Putin označil za organizátora Dubrovky.

V 3/03 Západ přešel mlčením Putinovo nezákonné a násilné referendum v Čečensku, protože Schroeder + Chirac s Putinem uzavřely protiUS koalici ( 3/03 US intervence v Iráku ).

20.9.94 Ázerbájdžán podepsal kontrakt na společné využívání ropných polí, kdy BP dostala 17.1% akcií, ázerbájdžánská státní ropná firma 20%, zbytek Američané a Turci.

Kreml stále počítal, že nový ropovod povede přes Groznyj do přístavu Novorossijsk, důvod navíc, proč si potřeboval udržet kontrolu nad Grozným, ale mezinárodní konsorcium trasu přes Grozný vyloučilo.

Proto Baku prodalo jednu třetinu svého podílu íránské státní ropné firmě, protože jako jediná možnost se v té době jevila trasa z ázerbájdžánské Nachičevanské oblasti přes Írán do TR Iskenderunu. LON proti íránské trase nic nenamítal, ale v US neprošla.

Ex SU gen.letectva prezident Džochar Dudajev přestal v roce 94 vyplácet svým kremelským zbrojním dodavatelům (duo Soskovec-Koržakov) úplatky, a hrozil, že má dokumenty dosvědčující prodej zbraní i jejich úplatnost, a požadoval osobní setkání s Jelcinem, což duo Soskovec-Koržakov Dudajevovi neumožnilo.

Místo toho nařídili svým podřízeným Sergeji Stěpašinovi, šéfovi federální kontrarozvědky FSK, a Savostjanovi, šéfovi moskevské FSB, svržení Dudajeva, 26.11.94 tito dva vyslali do Grozného tankovou jednotku, která měla zlikvidovat Dudajeva, mise však skončila naprostým fiaskem.

Útočníci byli pro opevněného Dudajeva skvělým pohyblivým cílem, přišli o 500 mužů a 40 tanků, 200 z nich bylo zajato – Dudajev je 27.11.94 nechal pochodovat napříč Grozným, 14 z nich pro TV pořad Itogi přiznalo, že jsou  z ruských jednotek 43162 + 01451 rozmístěných kolem MOW.

Ruské armádní velení popřelo, že by „ tito jednotlivci „ sloužili v ruské armádě, důstojníky kpt. Andreje Krjukova + nadpor. Jevgenije Žukova z jednotky 01451 však přiznat muselo, proto generálové prohlásili, že „ zběhli k nepříteli „ a armáda je vede jako dezertéry, což popřel otec Jevgenije Žukova s tím, že synova jednotka byla oficiálně vyslána na 10 dní do západosibiřského Nižnyho Tagilu, načež viděl svého syna mezi zajatci v Čečensku.

28.11.94 ministr obrany Pavel Gračev, veterán z Afghánistánu, na tiskovce prohlásil, že s vysláním jednotky do Grozného nemá nic společného ( Gračev ruskou armádu označil za nejvíce zanedbanou na světě, Gračev zemřel za Putina v 9/012 v Krasnogorsku na otravu „ houbami „, oficiálně na infarkt, v 64 letech).

( To samé, co gen. Lebedˇ, že generálové pod vedením Gračeva rozkradli při odsunu z NDR obrovský majetek, tvrdil mladý novinář Dmitrij Cholodov - 17.10.94 otevřel kufřík s přislíbenými dokumenty od svého zdroje, bomba jej roztrhala, viz  https://www.lidovky.cz/prochazkova-proc-byt-krvelacny-d35-/nazory.aspx?c=A110325_104913_ln_nazory_mev ).

FSB potřebovala svrhnout Dudajeva, jenž se chtěl s Kremlem mírumilovně dohodnout na modu vivendi, a jehož Národní garda od podzimu 94 bojovala s „ islámistickými radikály“ , dodanými Kremlem ( "islámistům" pomáhaly vrtulníky z ruské základny Mozdok ), který potřeboval záminku ke vpádu do Čečny, aby ji opět 100% ovládl.

6.12.94 Dudajev v rozhovoru se zahraničními médii prohlásil, že si Kreml zahrává s ohněm, když na čečenskou politickou scénu přivedl radikální islámisty.

Kreml si ani tak nehrál s ohněm islámistickým jako s nacionalistickým – muslimským národnostem v RF se nejen nelíbí úzké propojení Kremlu s ortodoxní církví, ale všichni nacionalisté viděli, jak ruská armáda není schopna porazit 400.000 Čečenců, jak by asi dokázala porazit 6 miliónů Tatarů ? Ruské etnikum je v menšině nejen na Severním Kavkazu, ale i v Čuvašiji/Čuvašsku na břehu Volhy, a brzy se stane menšinou v Tatarstánu a v Baškortostánu/Baškirsku.

Dudajeva podpořil gen. Alexandr Lebedˇ, v letech 88-91 velitel elitní 106. armádní výsadkové divize ( kterého Jelcin uklidil do Podněstří jako velitele 14.výsadkové brigády ), jenž Soskovce a Koržakova varoval před vpádem do Čečny s tím, že by Kreml spáchal stejnou chybu jako v Afghánistánu, a poukázal na to, že Dudajev jako ex gen. SU strategického letectva není žádný blbec ( GRU zlikvidovala Dudajeva řízenou střelou, když v lese telefonoval ze satelitního telefonu v 4/96).

V prezidentských volbách z roku 96 se gen. Lebedˇumístil na 3.místě, a stal se na krátkou dobu šéfem Rady národní bezpečnosti, v Kremlu však byl mimořádně neoblíbený.

40.000 ruských vojáků vstoupilo v 12/94 do Čečenska, třebaže Gračev a někteří další generálové s invazí nesouhlasili, během invaze Gračev kritizoval používání tanků ve městech s tím, že by účel splnila jedna výsadková divize, a gen. Trošev nikdy nepochopil, proč se ministru obrany Gračevovi nepodařilo v roce 94 vyjednat smír s gen. Dudajevem ( protože Soskovec a Koržakov Dudajevovi neumožnili přímé setkání s Jelcinem ).

Obranu Grozného řídil ex SU pluk. Aslan Maschadov, jenž však v 2/95 Grozný ztratil a stáhl se do Argunu, jinými slovy, ruské armádě se Groznyj podařilo dobýt až za 3 měsíce, povraždila přitom 30.000 civilistů.

Ruští generálové se v Čečně chovali jako gangsteři, obklíčili vesnici/městečko a požadovali výpalné na radě starších. Když se na vesnici nevybraly peníze ani v čečenské diaspoře v MOW ani v zahraničí, srovnali ji se zemí, viz mezinárodní kauza rozbombardovaného města Šali z roku 95, v níž hlavní úlohu sehrál gen. Šamanov, jenž vybírání výpalného povýšil na státní úroveň .

Stejně jako v Podněstří 92, i v Čečně  gen. Lebedˇ vyjednal v 8/96 s pluk. Maschadovem příměří, v roce 98 byl uklizen do funkce guvernéra Krasnojarsku. Vedle Anatolije Sobčaka, kterého Putin umístil do francouzské psychiatrické léčebny, byl velkým favoritem na prezidentské volby v roce 00 i gen. Lebedˇ, pod jakou pohrůžkou Putinova klika přiměla Lebedě nekandidovat, není známo, v 4/02 s ním v Krasnojarsku, pro klid Kremlu, spadl vrtulník Mi-8.

Západ mlčky přešel zavraždění Aslana Maschadova v 3/05 a Šamila Basajeva v 7/06, vraždy, které Putinovi umožnily „ normalizaci „ Čečenska v čele s Putinovým místokrálem, amatérským boxerem  a zřizovatelem  soukromých mučíren, Ramzanem Kadyrovem.

Ve válce Kremlu proti Gruzii si v Abcházii vydobyli ostruhy budoucí „ protiruští „ velitelé Jelcinovy i Putinovy války v Čečně, nejenom Šamil Basajev, ale i Ruslan Hamzat Gelajev /1964-2/04/, jehož rodiče se v roce 54 vrátili z deportací ze Střední Asie. Basajev z elitní jednotky GRU vraždícím jednotkám Severokavkazanů v Abcházii 92-93 velel, čečenský dobrovolník Gelajev sloužil  v jeho jednotce, a účastnil se s ním krvavé bitvy o město Gagra.

Po návratu do Čečny v 9/93 se stal velitelem elitní jednotky „Borz/ Vlk“, složené z veteránů abcházské války, která formálně stála za čečenským prezidentem Džocharem Dudajevem v jeho boji proti prokremelskému čečenskému vládci kriminálního podsvětí Ruslanu Labazanovi /1967-1996 zastřelen vlastním bodyguardem/ a  proti starostovi Grozného Beslanu Gantamirovi ( rival Kadyrova staršího ), kterým pomáhali žoldáci z ruské armády, najatí ruskými tajnými službami FSK (poději FSB).

V 6/94 hra na „ nic nevidíme „ mezinárodního společenství pokračovala, a tehdejší „spojenec“ Západu Kreml dosáhl toho, že na administrativní gruzínsko-abcházské hranici byly rozmístěny „ mírové síly „ SNS, složené výhradně z ruských vojáků ...

Dorazila i mise OSN/UNOMIG, jejíž příslušníky ruští vojáci terorizovali ( nespolupracovali s nimi, šikanovali + ostřelovali její členy ).

30.11.94 kremelská loutková vláda v Abcházii ( původní vláda prchla do Tbilisi ) vyhlásila „nezávislost „ .

21.3.95  Vysoký komisař OSN pro uprchlíky obvinil Kremlem dosazenou vládu v Abcházii, že její milice mučí a vraždí gruzínské civilisty, kteří se dle dohody o repatriaci vraceli do okresu Gali, ve kterém převládalo gruzínské etnikum.

Kreml pokračoval v hybridní válce, a v roce 95 ( do roku 97) vyhlásil spolu se státy SNS ekonomickou blokádu Abcházie – aby jí ještě více vojensky a ekonomicky kontroloval.

V dubnu - v květnu 98 proruské abcházské milice napadly okres Gali, a donutily 20.000 Gruzínů k opětnému útěku z Abcházie.

OSN přijalo rezoluci o repatriaci všech uprchlíků z Abcházie a z JO, pro rezoluci hlasovalo 76 států proti 15 ( mj. RF, Arménie, Kuba, Venezuela, Vietnam ) , hlasování se zdrželo 64 států.
Oleg Panfilov : Historické hry po abcházsku /???? ????????: ???????????? ???? ??-???????? https://ru.krymr.com/a/28780498.html

???? ????????: Gruzínské ghetto v Abcházii / ?????????? ????? ? ??????? https://ru.krymr.com/a/28821332.html

Abcházové/Abcházci, kteří se v důsledku zdejší diaspory Arménů stávají menšinou nejen v Abcházii, ale spolu s Čerkesy i v sousedním krasnodarském kraji (RF), kde je Arméni také demograficky převyšují, nechtějí etnickým Rusům, kteří v Abcházii nahradili Gruzínce, do jejichž nemovitostí se nastěhovali,  poskytnout právo vlastnit nemovitosti, tak jako jej kdysi poskytli Arménům, z čehož se Abcházové již poučili, viz  Arméni vylákali na Abcházech a Čerkesech pozemky / ?????? ??????? ????????? ??????? ? ???????? «????????????????» ? «????????» ?? ???? ????? http://kavkazplus.com/news.php?id=14132#.WTSGkS9E1Ag

+  Arménští  separatisté vyhrožují Abcházcům ??????? ???????? ????????? «???????????» ????????? ??????? http://kavkazplus.com/news.php?id=10967#.WE0QzaLhC_M

Gruzínské údolí Pankisi u čečenských hranic, 3 km široké, 30 km dlouhé, ideální základna pro protiruský boj Čečenců.

Nejodlehlejší část Kavkazu na severovýchodě Gruzie, horské údolí Pankisi, do kterého se vjíždí hlídanou ( odstřelovačskou ) soutěskou, poskytuje Kremlu stejnou páku pro vydírání Tbilisi jako Náhorní Karabach vůči Arménii.

V údolí poklidně žili křestˇané ( Gruzíni + Osetové) vedle muslimů, FSB se však postarala o to, aby křestˇané uprchli do gruzínského vnitrozemí.

V letech 92-94 za Jelcinovy války v Čečně údolí sloužilo jako úkryt pro čečenské velitele bojující proti Kremlu. Po Putinově vpádu do Čečny v 10/99  Ruslan Gelajev, kterého Maschadov pověřil bránit se svými 1.500 muži jihozápadní sektor Grozného, se svými muži z města v 1/00 dezertoval, a město otevřel Putinově vpádu, takže jej prez. Maschadov, armádní pluk., degradoval z generála na vojína.

Gelajev uprchl do gruzínského údolí Pankisi, v němž vybudoval údajně protiruskou jednotku z čečenských uprchlíků, z Kistů/gruzínských čečenských dobrovolníků, z ingušských a dagestánských dobrovolníků, a ze zahraničních dobrovolníků, většinou tureckých, ázerbájdžánských a arabských.

Kreml formálně obvinil Tbilisi, že uzavřela s Gelajevem dohodu, že oplátkou za jeho vyzbrojení bude Gelajev se svoji jednotkou podnikat nájezdy do Kodorského údolí v Ruskem okupované Abcházii ( TR neuznalo ruskou okupaci ani JO ani Abcházie ). V 10/01 se skutečně za velmi podezřelých okolností zhruba 400 čečenských + 80 gruzínských žoldáků usadilo v Kodorské soutěsce, načež je Putin označil za islámisty z alKajdy.

Tyto jeho nájezdy, za které jej Ševardnaze pochválil, v 10/01 vyvolaly „ kodorskou krizi „, při které bylo zabito 40 lidí, včetně 5 pozorovatelů OSN, když byl sestřelen jejich vrtulník.

Ševardnadze po 9/11 přistoupil na rusko-US hru, že se v Pankiském údolí zdržují „ teroristé z al-Kajdy“ ( ve skutečnosti to byli čečenští velitelé, které Putin potřeboval z nejrůznějších důvodů zlikvidovat, protože jako účastníci ruského 9/11 = bombové útoky proti panelákům, byli pro Putina nepohodlnými svědky, anebo šlo o velitele protiputinovské, či zastupující umírněné separatisty ), a uzavřel s Putinem dohodu o vojenské spolupráci v boji proti „terorismu“, ale neumožnil Kremlu, aby na gruzínském území u čečenských hranic rozmístil ruské jednotky.

Zatímco Ázerbájdžán Putinovi po jeho vpádu do Čečny na podzim 99 vyhověl, a přestal přijímat čečenské uprchlíky, prchající před Putinovým řáděním, Gruzie Kremlu nevyhověla, a dál uprchlíky přijímala, zejména je přijímaly  čečenské vesnice v gruzínském údolí Pankisi, které Putin  v 1/02 bombardoval, když dva roky předtím soustavně gruzínský VP porušoval.

Ševardnadze ruské vojáky odmítl, americké pozval ( ti pozvání pod záminkou, že se v údolí zdržuje stovka Arabů z al-Kajdy, přijali), oficiálně však popřel, že by v Pankisi při čečenských hranicích US vojáci byli.

“Pentagon poskytl Gruzii vojenské vrtulníky a US specialisté zahájí výcvik gruzínských jednotek, aby mohly čelit narůstajícímu terorismu v údolí Pankisi,” oznámil 27.2.02 deník The Washington Post.

Čečenské povstalce, kteří přešli z Čečny přes horská sedla pěšky či koňmo, za Putina hermeticky uzavřené s rozmístěnými odstřelovači, odtud v 8/02 vytlačovala gruzínská armáda za pomoci US vojáků.

V roce 02 se od Gelajeva oddělil nespokojený Doka Umarov, jenž se se svými muži vrátil bojovat do Čečny, kam Gelajev nepronikal, nájezdy z údolí Pankisi činil jen do Ingušska, Dagestánu a republiky Kabardino-Balkarské, kde v rámci dohody s Kremlem podněcoval k povstání proti Kremlu, aby zde ruské jednotky ve jménu likvidace terorismu mohly svrhnout dosavadní vedení republik, a zahájit „ normalizaci „ .

Jeho nejznámějším nájezdem byl nájezd do Ingušska v 9/02, kdy jako vždy za cenu těžkých ztrát obsadil vesnice Tarskoje a Galaški.

Zavražděný byl i UK reportér na volné noze z jeho jednotky Roddy Scott, jenž povstalecké akce natáčel. Byl zastřelen ruským sniperem, když se vzdával. Také Gelajev byl těžce zraněn, v 10/02 poskytl poslední rozhovor novinářům. Jak zemřel v rámci likvidace svědků nikdo neví, oficiálně dle Kremlu v akci někdy mezi prosincem 02-únorem 03, oficiální kremelská verze byla později popřena, tělo Rusové rodině nevydali pod záminkou, že jde o teroristu, nedovolili tělo ani koupit ( těla rodinám prodávali, když nepotřebovali něco skrýt ).

Gelajev se v této době podruhé oženil, tentokrát s gruzínskou Čečenkou ( s 1. manželkou Ruskou měl syna, jenž byl zavražděn v 8/012 (24) u Aleppa, když ze Sýrie jako student utíkal před občanskou válkou do TR, Kreml tvrdil, že se účastnil bojů ), v roce Gelajevovy smrti se mu narodila dvojčata-synové.

Pankisi a IS

V roce 012, když se stupňovala občanská válka v Sýrii, speciální jednotky gruzínské policie v sousedním údolí Lopota zneškodnily velkou vojenskou skupinu Čečenců, z nichž dva Čečenci byli politickými uprchlíky ve Francii, která se údajně chystala přejít gruzínské hranice směrem do Čečny.

V 2/016 Putinovo komické tvrzení o výcvikových táborech ISIL v gruzínském Pankisi zopakoval bez předložení důkazů Lavrov.

Nejtvrdší islámisty z IS vedl gruzínský žoldák a bývalý gruzínský voják, jenž v 8/08 bojoval proti ruské armádě, Tarchan Batirašvili (30), rodák z údolí Pankisi, přezdívaný Barbarosa či Čečenec Omar, US tvrdí, že jej v 3/016 zabily, ale to říkaly mnohokrát předtím.

Západ Putina podezírá, že v době OH v Soči jeho FSB organizovala přesuny ruských džihádistů do Sýrie přes ruské území tzv. zelenou stezkou, viz mj. Rusko nemůže bojovat s terorismem, když jej financuje http://www.radioazadlyg.org/content/article/27377345.html

Kreml režíroval i tzv. kavkazský emirát v Dagestánu, který Putin vyhlásil za „zlikvidovaný“ v roce 013.

V 2/016 šéf FSB Bortnikov tvrdil, že ruských džihádistů v žoldu ISIL je v Sýrii 3.000, jiné zdroje uváděly 5000-6000, stejný počet jako ze Saúdské Arábie.

FSB rekrutuje i z potomků muslimské diaspory původem z Kavkazu, kteří uprchli na BV po dobytí Severního Kavkazu carskými generály, z nichž 20.000 se usadilo v Sýrii ( první čečenská džihádistická jednotka se objevila v létě 012 u Aleppa s názvem Armáda emigrantů a obránců ).

Žoldák Omar „Čečenec“ se se svým oddílem 1.500 mužů k IS připojil v 8/014 v době, kdy vrcholila ruská subverzivní válka na východní Ukrajině. „Ministr“ války IS Abu Omar al-Sisha pocházel rovněž z údolí Pankisi.

Kavkazští muslimové se se svými rodinami usídlili v Rakce, jejich propagandistická videa ukazovala zdejší školu vyučující v ruštině a pobočku ruského obchodu Univermag.

Čečenci z těchto gruzínských vesnic v údolí Pankisi/ gruzínští Kistové  jsou nezaměstnaní, chudí a apolitičtí, ani nevědí, že existuje Asád.

Tvrzení Putinova tisku o jejich ideologickém boji za salafistický islám neodpovídá jejich způsobu života – spíše než náboženství pěstují alkoholismus a sňatky mezi sebou, třebaže někteří z nich do Sýrie bojovat odešli, zejména mladiství z nudy či pro žold, verbováni jsou na internetu, a svoji cestu začínají v Kadyrově Grozném ( tzv. zelená stezka FSB, po které odcházejí do Sýrie bojovat ruští muslimové, zejména Kadyrovi poddaní ).

Kavkazskij uzel psal o 200 naverbovaných mladých a mladistvých, kteří však nemají pasy, z vesnice se vytrácejí bez souhlasu rodičů, a jsou chudí - přesto jim někdo/FSB zaplatí nejen leteckou přepravu do Sýrie, ale ještě jim vystaví i falešné pasy ... (Tbilisi rodičům dětí, které odešly do Sýrie, odebralo sociální dávky - 80 euro měsíčně). Viz mj. můj článek Ruská válka proti Gruzii, aneb Evropa svůj boj prohrála již v Abcházii ...

3.9.06 byl z území Jižní Osetie/JO, ovládané Kremlem, zasažen střelou vrtulník, na jehož palubě byl ministr obrany Irakli Okruašvili a velitel armády Levan Nikolejšvili, vrtulník však dokázal přistát.  Dle ruských „ mírových „ sil v JO vrtulník „narušil“ VP JO, která 12.11.06 vyhlásila druhé referendum o svém připojení k RF (první se konalo 1992, z JO byl ostřelován i vrtulník eskorty, který doprovázel Saakašviliho a senátora McCaina ).

Úkolem ruských raket S-300 v Abcházii , stejně jako S-400 na Krymu, je pokrýt jimi VP Černého moře / ???????? ??????? ??? ????? ? ??????? http://www.ekhokavkaza.com/a/28373972.html

Ruský velvyslanec v Gruzii Vjačeslav Kovalenko sehrál aktivní roli v Putinově agresi proti Gruzii ze 8/08.

Gen. Anatolij Chrulev, bývalý velitel 58.armády Severokavkazského vojenského okruhu, hrdina Ruska z agrese vůči Gruzii, za odměnu jmenovaný náčelníkem abcházského genštábu , prohlásil :“ Mohl jsem dobýt Tbilisi, ale nedostal jsem rozkaz „ / ???????-????????? ???????? ??????: ??? ?????? ????? ????? ???????, ?? ?? ???? ???????  https://m.kp.ru/daily/26266/3144362/

V 9/08 Okruašvili agentuře Reuters prohlásil, že Saakašvili plánoval dobýt Abcházii a JO zpět na Rusech, třebaže to byl Okruašvili, jenž k takovéto akci, kterou potřeboval Putin vyprovokovat konflikt, Saakašviliho přemlouval.

Kreml rozvrací Gruzii i za pomoci Arménů, přesto do Gruzie na Den poezie pustili arménského poslance Širaka Torosjana, jenž z vůle Kremlu organizuje separatismus gruzínských Arménů v arménské enklávě Samcche-Džavacheti. Arméni požadovali nejen navrácení NK, části Zangezuru a Nachičevan na Ázerbájdžánu, ale i arménskou enklávu Samcche-Džavacheti na Gruzii.

????????????? «???????????» ???????????? ?????? ???????? ??????? ? ?????? http://kavkazplus.com/news.php?id=15367#.WX3OR0GLuEf

Putin demarkační čáru ze 8/08 proměnil se souhlasem Sarkozyho na „ státní hranice „ s ostnatým drátem, takže mnozí Gruzínci se již 9 let nemohou dostat do svých domů či na hrob svých rodičů, viz mj. můj článek  "Jižní Osetie" ve střední Gruzii ??? - Blog iDNES.cz .

Ruský miliardář s gruzínským pasem Ivanišvili vrátil do bezpečnostních složek gruzínské agenty ruských tajných služeb, viz  Bidzina Ivanishvili REAL TIME NET WORTH — as of 3/20/17 $4.5 B https://www.forbes.com/profile/bidzina-ivanishvili/

Agresívní návrat ruských tajných služeb do Gruzie se mj. projevil „ znárodněním „ nejpopulárnější gruzínské TV Rustavi-2, kterou kontrolovali Saakašviliho přátelé, aby nad jejím vysíláním získal kontrolu stát (Ivanišviliho strana Gruzínský sen vyhrála volby za všestranné podpory TV Rustavi-2 ) ...

Kreml Gruzii hrozí, aby se neopovažovala vstupovat do NATO.

Mapa bez Ruska z 3/016 pobavila internet - Bělorusko konečně dostalo moře a Gruzie bezpečné hranice ...  https://www.segodnya.ua/lifestyle/karta-mira-bez-rossii-vzorvala-internet-699036.html

V roce 013 proruský Ivanišvili prohlásil, že by Gruzie mohla vstoupit do Putinovy Eurasijské unie ... Ani to Kremlu není dost, a 4.8.016, v době, kdy Putin agresívně v RF podporoval zvolení Trumpa, v článku „ Gruzie potřebuje svého Trumpa „  napsal, že se Ivanišvili nesnaží na 100% - ?????? ????? ???? ????? http://actualcomment.ru/gruzii-nuzhen-svoy

Gruzie v 6/014 podepsala asociační dohodu s Bruselem, který měl v létě rozhodnout, zda povolí Gruzii, která sloužila po boku US v Iráku, a stále je přítomna v Afghánistánu a ve Středoafrické republice, bezvízový styk.

Kreml hranice s ostnatým drátem v noci nenápadně posouvá (gruzínská policie má rozkaz nezasahovat ), v létě 015 je posunul o celý kilometr, takže Gruzíni ze zdejších vesnic se probudili na ruském území.

Ministryně obrany Tina Kidašeli v 8/015 vyzvala k rozšíření NATO, protože nerozšíření NATO urychluje ruskou agresi.

NATO vyzvalo Rusko, aby stáhlo ruská vojska z Gruzie /???? ????????? ?????? ??????? ?????? ?? ??????  http://www.newsgeorgia.ge/nato-prizyvaet-rossiyu-vyvesti-vojska-iz-gruzii/ .

Gruzínské ministerstvo obrany informovalo o narušení gruzínského VP ruským vojenským letounem /?????????? ?????? ???????? ? ????????? ?????????? ???????????? ?????? ?????????? ??????? ?????????? http://www.militarynews.ru/Story.asp?rid=1&nid=397734

V létě 016 proběhlo v Kremlem okupovaných gruzínských provincií „ referendum „ ( Putin, Zeman a Okamura milují referenda ), které jako čečenské (3/03) a krymské (3/014) pod ruskými bodáky rozhodlo o připojení k RF.

V 2/016 Tbilisi jednalo o udělení rozsáhlého kontraktu Gazpromu, takže političtí komentátoři naznačovali „ finlandizaci „ Gruzie, geostrategického energetického koridoru, který dodává Evropě neruskou kaspickou ropu ropovodem BTC, se strategicky důležitou železnicí Baku-Tbilisi-Kars + pro NATO je důležitý gruzínský VP pro přelety letounů NATO ( doprava vojenského materiálu do Afghánistánu ) .

10.1.16 Opava sdělila, že svému čestnému občanovi pluk. Irakliji Kandarellimu z Tbilisi, jenž Opavu 1945 osvobozoval, pošle opět na jeho žádost 20.000 Kč. Plukovníku bylo 92 let, musel mít celodenní pečovatelku, a jeho gruzínský důchod činil 2.850 Kč, třebaže výdaje za energie a nájem jsou na stejné úrovni jako v ČR, viz novinky.cz z 15.1.16 „ Gruzínský veterán žije na hranici chudoby, Opava mu pošle 20.000 Kč „.

27.1.16 Mezinárodní trestní tribunál v Haagu se začal zabývat svojí první neafrickou kauzou, když jeho soudci dali souhlas k zahájení šetření  válečných zločinů spáchaných za rusko-gruzínské války ze 8/08 v JO poté, co je o to v 10/015 požádala prokurátorka Fatou Bensouda s tím, že má důkazy o tom, že válečné zločiny spáchaly obě strany.

Tragédie Abcházie, ruská veřejnost bude soudit  Gruzii /T??????? ???????, ?????? ?? ??? ?????????? ?????????????? http://dspace.nplg.gov.ge/bitstream/1234/180785/1/TragediaAbxaziiGruzianaCydRosiiskoiObshestvenosti

+  Tbilisi v obležení / Tbilisi under Siege: Russia’s Occupation of Georgia is Methodical and Years in the Making  http://www.georgianjournal.ge/georgian-review/31129-tbilisi-under-siege-russias-occupation-of-georgia-is-methodical-and-years-in-the-making.html

+    https://informnapalm.org/cz/okupace-gruzie-ponauceni-z-dejin/

+  Kongres místních a regionálních orgánů Rady Evropy o Gruzii /'The territorial integrity of the State is a guarantee for the development of the regional dimension', says the President of the Congress of the Council of Europe http://www.coe.int/t/congress/newssearch/Default_en.asp?p=nwz&id=8107&lmLangue=1

 Obama o své úloze v ruské agresi vůči Gruzii / https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2016/10/18/press-conference-president-obama-and-prime-minister-renzi-republic-italy

+  US Kongres nikdy neuzná ruskou okupaci Gruzie/

https://foreignaffairs.house.gov/press-release/house-acts-support-georgian-sovereignty

Prohlášení o územní celistvosti Gruzie  / http://meeks.house.gov/press-release/rep-meeks-statement-territorial-integrity-georgia

Před říjnovými 016 volbami si navzájem vyměňovaly rány pod pás vládní koalice Gruzínský sen ruského miliardáře s gruzínským pasem Ivanišviliho se stranou bývalého prez. Saakašviliho /04-013/Sjednocené národní hnutí, obě strany, Ivanišviliho i Saakašviliho prohlašují, že jsou proevropské.

Za nejasných okolností bylo 22.5.16 během volebních mítinků napadeno několik funkcionářů Saakašviliho strany v regionu Zugdidi, mj. Giga Bokeria. Zatímco premiér Guiorgui Kvirikašvili  násilnosti odsoudil, představitelé hnutí proruského Ivanišviliho prohlásili, že „ každý dostal, co si zaslouží „. Poslanec Gruzínského snu Omar Nichnianidze dokonce řekl, že „ Celá Gruzie žehná rukám těch, kteří udeřili „ …

Rusko-gruzínský oligarcha Ivanišvili se sice krátce po svém volebním vítězství z politické scény stáhl, ale otěže moci drží i dnes on, vše kontroluje ze svého paláce nad Tbilisi.

Po nástupu k moci zorganizoval několik putinovských procesů, v nichž poslal do žaláře ex prominentní Saakašviliho ministry a vůdce Saakašviliho strany, a z vězení propustil osoby odsouzené za spolupráci s ruskými tajnými službami.

Saakašvili uprchl do ukrajinské Oděsy, kde se krátce stal guvernérem, zatímco Ivanišvili jej zbavil gruzínského občanství a zahájil proti němu na přání Putina, jehož je Saakašvili veřejným nepřítelem číslo 1, trestní stíhání pro údajný pokus o státní převrat, třebaže ten plíživou metodou provádí Ivanišvili, jenž se snaží omezit pravomoci Ústavního soudu, když se mu nepodařilo jej ovlivnit, aby vydával rozhodnutí ve prospěch Ivanišviliho Gruzínského snu.

21.7.16 si předseda Ústavního soudu veřejně stěžoval na politický nátlak, kterému členové Ústavního soudu musí neustále čelit, včetně výhružek na adresu jejich rodin.

Ivanišvili dále v 3 + v 4/016 zveřejnil kompromitující videa,  která zachytila Saakašviliho prominenty, politiky i novináře, jak si užívají s prostitutkami dodanými ruskou ambasádou.

Ve volbách z 8.10.16 drtivě „ vyhrálo „ hnutí Gruzínský sen, a získalo v parlamentu ústavní většinu, třebaže gruzínskou ekonomiku poslanci Gruzínského snu ještě  více poškodili. Volebním heslem Gruzínského snu bylo „ Všechno, jen ne Saakašvili ! “, viz  Parlamentní volby v Gruzii / Parliamentary Elections in Georgia https://ge.boell.org/en/2016/10/13/parliamentary-elections-georgia  +

Analýza voleb, a co nerozhodní voliči / http://lincolnmitchell.com/georgia-analysis/2016/8/1/what-about-all-those-undecided-voters

Politické jeviště v Gruzii je bojem dvou strašidel – jedno je v exilu na Ukrajině, kde bojuje za svržení Porošenka, a kde brání gruzínské zájmy, a druhé se schovává ve svém strašidelném paláci nad Tbilisi,  a odmítá převzít veřejnou odpovědnost za politické figurky v gruzínské vládě, které platí.

Viz Politická nestabilita v Gruzii / http://lincolnmitchell.com/georgia-analysis/2016/7/21/rrce919m16p2yvuz5tkgkpb73c8gd8

Viz článek Gruzínská špína, Inform Napalm z 28.6.16  o proruských organizacích a spolcích v Gruzii:

  • stalinistický poslanec  Topadze za parlamentní frakci Průmyslníci ( zbohatlíci z  privatizací z 90.let )
  • poslanec Mečiauri z putinovské strany Za jednotnou Gruzii (obdoba Putinovy strany Sjednocené Rusko ), v níž je uprchlý Mamaladze, exilovaný v Moskvě
  • Demokratické hnutí Jednotná Gruzie Niny Burdžanidzeové, která často jezdí do Kremlu, kterou však Putinova média nechválí, údajně vyžaduje další a další peníze , aniž by odvedla nějakou práci
  • Centristé ex ministra vnitra Mchendrioniho Chaščišviliho , je v ní i jeho vězeňský sadista Bedukadze
  • Aliance vlastenců Inašviliové
  • Eurasijská volba (Alexandra Dugina ) v čele s Arčilem Čkoidzem
  • Socialistická strana (ruských komunistů ) Valerije Koaraccheliji
  • Spolky ruské diaspory s ruskými pasy :

. Gribojedovo divadlo ( sídlo Ria Novosti) , kterému šéfuje Nikolaj Sventický

. Svaz ruské mládeže Gruzie + Centrum právní ochrany ruských krajanů v Gruzii Alexandra Běženceva

. Koordinační rada ruských krajanských organizací v Gruzii( Georgij Tomaš)

. Gruzínská pravoslavná církev s metropolitou Serefimem

Sjednocené národní hnutí se v 1/017 rozštěpilo na dvě frakce, ze strany odešli někteří prominenti, mj. ex tbiliský starosta Gigi Ugulavu. Strana se rozhodla nevolit si předsedu, dokud se nevrátí Saakašvili ( v Gori zůstává superhvězdou Stalin ) .

29.5.17 byl v Tbilisi tajnou službou Ázerbájdžánu unesen Afgan Moukhtasi, nezávislý ázerbájdžánský novinář, jenž se 2.den objevil v policejní cele v Baku.

Bezvízový styk pro Gruzii / Georgia to get visa-free access to the EU, MEPs and Council negotiators agree http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/20161213IPR55952/georgia-to-get-visa-free-access-to-the-eu-meps-and-council-negotiators-agree

Ministr s gruzínským prezidentem odhalili v Tbilisi sochu Václava Havla

http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ministr-s-gruzinskym-prezidentem-odhalili-v-tbilisi-sochu-vaclava-havla-134826/

Hlasování OSN o Gruzii, Arménie opět ve společnosti RF, Běloruska a Zimbabwe / ??????????? ? ??? ?? ??????: ??????? ????? ? «????? ????????» ? ?????????, ???????? ? ???????   http://ru.aravot.am/2017/06/03/243308/ +

Arménští „ experti“  již dělí Gruzii na tranzitní koridory / ????????? «????????» ??? «?????» ?????? ???????? «?????????? ????????»  http://kavkazplus.com/news.php?id=13861#.WSJ-hBPyi_P

Nové sankce proti RF - https://www.congress.gov/congressional-record/2017/6/12/senate-section/article/s3399-2?r=18   +

Gruzie vpustí do Černého moře lodě NATO /?????? ???????? ???? ?????????? ??????? ? ?????? ???? ? ????? ????????? ??????

http://ren.tv/novosti/2017-03-03/opasnaya-vzyatka-gruziya-pozvolit-nato-razmestit-korabli-v-chernom-more-v-obhod

US pomohou Gruzii s reformami armády /??? ??????? ?????? ? ????????????? ??????? ???????  https://www.newsgeorgia.ge/glava-pentagona-ssha-pomogut-gruzii-vosushhestvlenii-voennoj-reformy/

7.9.16 spolupráce NATO-Gruzie http://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_134713.htm   +  http://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_134713.htm

Krátce před gigantickými ruskými vojenskými manévry Zapad 2017 v ruské exklávě Kaliningrad, kterou by již měl Kreml vrátit Litvě,  se Trumpův viceprezident Mike Pence v 7/017 vypravil na turné po východoevropských státech, aby je ujistil o US pomoci v případě jejich napadení „ nepředvídatelným ruským sousedem „ .

NATO při každých ruských manévrech v kaliningradské oblasti bedlivě sleduje „koridor“ kolem PL severovýchodního města Suwałki u hranic s Litvou a Běloruskem, které je po Białystoku druhým největším městem Podleského vojvodství.

Kdyby Kreml zaútočil přes Suwalki,“ koridor“ dlouhý několik desítek km, snadno by izoloval všechny pobaltské státy, což již nacvičoval v předchozích manévrech v 6/017. Přítomnost západních pozorovatelů na cvičení nebyla dohodnuta ( Rada NATO-Rusko ).

Pence uvedl, že  Washingtonem neotřese ani vyhoštění 755  členů US diplomatické mise z MOW, ke kterému Kreml přistoupil 28.7.17 poté, co US odhlasovaly nové protiruské sankce za ruské vměšování se na Ukrajině a do US voleb.

(Internetový deník zdejší proruské komunity Pravý prostor 2.8.17 k vyhoštění US diplomatů v článku Trpělivost pana prezidenta Putina napsal, že “ snaha prezidenta Trumpa o přátelské vztahy s RF narazila na protiruskou hysterii válkychtivých obamistů „ , a že poté, co Putin reagoval na vyhoštění ruských diplomatů v 12/016 ze strany Obamy tak, že US diplomaty i s jejich dětmi pozval na vánoční besídku do Kremlu,  nemohl již jinak, než 755 členů US diplomatické mise vyhostit).

Nejprve ujistil o US pomoci dle článku 5  Severoatlantické smlouvy, který Trump zpochybnil při návštěvě Evropy krátce po své inauguraci v 5/017 (  v článku 5. se smluvní strany dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich bude považován za útok proti všem,  jak by to bylo ve skutečnosti, viz můj článek Falklandy 1982,neutralita a článek 5 NATO - Andrea Kostlánová - iDnes

 + Vojenská emancipace Evropy a její realita - Andrea Kostlánová - iDnes ) , pobaltské státy v estonském Tallinnu ( 80 km široký Finský záliv jej odděluje od FS ), kde se setkal s jejich premiéry, kteří jej žádali, aby na jejich území US natrvalo rozmístily svůj mobilní protiraketový a protiletadlový systém Patriot ( zejména Estonsko, kde je rozmístěný především francouzský prapor ).

Pence zmínil, že Západ/NATO bude muset učinit historické rozhodnutí – zda upustit od své snahy Rusko zdemokratizovat, což se Západu nepodařilo ani po 300 letech, anebo se začít vojensky bránit proti ruským agresím.

Jak řekl Lenin “ Kapitalisté nám prodají lana, na kterých je oběsíme “ , což Západ učinil v 90.letech svoji finanční pomocí Rusku, a někdy tuto pomoc poskytl i zdarma.     http://en.mon.gov.pl/p/pliki/rozne/

1.8.17  Pence ujistil o tomtéž Tbilisi, když gruzínskému premiéru  Kvirikašvilimu řekl, že třebaže Gruzie nebyla pro zbabělost Západu ( viz 12/08) ještě do NATO přijata, US stojí za ní, trvají nadále na gruzínské územní celistvosti a navrácení Gruzii jejích provincií Abcházie + Jižní Osetie .

Pence Condemns 'Russia's Occupation' Of Georgian Soil

https://www.rferl.org/a/pence-condemns-russias-occupation-of-georgian-soil/28652416.html + https://m.youtube.com/watch?v=eMD8h9ZB_eo&feature=share

+  http://www.interfax.ru/world/572943  +  Jednoduché poselství pro Gruzii od Trumpa / ??????? ????????» ?????? ?????? (31.7.17) https://www.ekhokavkaza.com/a/28651129.html

Pence se zúčastnil i společných gruzínsko-US vojenských manévrů „Noble Partner „.  http://agenda.ge/news/84471/eng  +

Lavrov : Hrozbu pro RF představuje Gruzie v NATO/ ??? ??????: ?????????? ?????????????? ?????? ? ???? ?????????????? ??? ??????

https://rns.online/economy/MID-Rossii-ukreplenie-sotrudnichestva-Gruzii-i-NaTO-vosprinimaetsya-kak-ugroza--2017-10-11/

NATO se připravuje na konfrontaci s Ruskem v Černém moři /???? ????????? ? ?????????????? ? ??????? ? ?????? ????

https://life.ru/t/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1061241/nato_ghotovitsia_k_protivostoianiiu_s_rossiiei_v_chiornom

Na jaře 017 v rámci schvalování návrhu US rozpočtu na rok 2018 zůstal mediálně nepovšimnut jeden důležitý US dokument o 700 stránkách, rozepisující podrobnosti k rozpočtovým přídělům US vládních agentur, který výslovně zmiňuje „ ruskou okupaci Abcházie a Jižní Osetie“, a zakazuje financovat jakýkoli program či stát, který tuto okupaci podporuje (  diplomatickým uznáním Kremlem okupovaných pirátských ministátečků, mj. Nikaragua a Venezuela), a narušuje tím  státní suverenitu a územní celistvost Gruzie.

Tento US rozpočtový dokument zmiňuje i „ ovlivňování a ruskou agresi v Evropě a v Eurasii „ , a uvádí, že je z tohoto důvodu nezbytné  podporovat, včetně navýšením finančních prostředků, asociační dohody států jihokavkazské  a jihovýchodní Evropy s EU.

Poté, co byl tento rozpočtový dokument schválen Kongresem, byl 6.5.17 podepsán Trumpem, jenž během své volební kampaně v rámci politiky appeasementu vůči Kremlu, byl málem ochotný diplomaticky uznat i Putinovou okupaci Krymu.

Ani Bush ani Obama se neodvážili označit okupaci Krymu za okupaci.

https://www.congress.gov/bill/115th-congress/house-bill/3203/text?q=%7b%22search%22:%5b%22An+Act+to+Provide+Congressional+Review+and+to+Counter+Iranian+and+Russian+Governments%27+Aggression%22%5d%7d&r=3

Z Tbilisi se Pence přesunul na summit členských států Jadranské/Adriatické charty v Černé Hoře, která se stala ke konsternaci Kremlu 29.členem NATO 5.6.17 (Černá Hora přijala euro ). Uskupení Adriatické charty, podepsané 2.5.03 v Tiraně státy, které by rády vstoupily do NATO ( Makedonie, Chorvatsko,  BH, Albánie ) + US ( Černá Hora a BH Chartu podepsaly až v roce 08, od roku 08 je pozorovatelem Srbsko, zatímco v roce 012 zažádalo o členství v Adriatické chartě Kosovo). Některé tyto státy v přípravě na vstup do NATO např. poskytly policejní jednotky do Afghánistánu.

Pence v Podgorici zopakoval formulku „ Jsme s vámi ! „, viz  ??? ????????? ?????? ?????? ??? ??????????? ?????????? ???????? https://112.ua/mir/ssha-podderzhat-evropu-i-strany-pribaltiki-dlya-sderzhivaniya-rossiyskoy-agressii-421007.html

Znovu-ubezpečující kampaň Trumpovy vlády o spolehlivosti Washingtonu nevynechala ani bruselské sídlo NATO, které opakovaně navštívil US ministr obrany gen. James Mattis s tím, že členské státy NATO budou muset nějaké finance přidat, ale o US loajalitě NATO prý nemusí pochybovat, ani o kritickém postoji US vlády vůči Kremlu, třebaže vztahy ke Kremlu Trumpova týmu ještě nebyly vysvětleny.

2.11.17 gruzínský prez. Giorgi Margvelašvili v rozhovoru s Žannou Němcovou uvedl, že „ spolupráce se Západem rozhodně neznamená útok proti ruským zájmům „  ( Po zavraždění otce Kremlem bylo Žanně Němcové vyhrožováno, aby se nepletla do politiky, jinak ji stihne osud otce, poté, co byl v 5/015 polootráven  neznámým jedem spolupracovník jejího otce, stoupenec Jelcinových reforem a koordinátor hnutí Otevřené Rusko Vladimir Kara-Murza mladší *1981, Žanna v 6/015, 4 měsíce po vraždě svého otce, odjela na Ukrajinu, kde pracuje pro německou rozhlasovou a TV stanici Deutsche Welle, rozhlasovou stanici Echo Moskvy a ruskou obchodní RBC TV. Kara Murza, jenž vystudoval historii na Cambridge, byl podruhé přiotráven v 2/017, poté co v 1/017 předložil zahraničnímu výboru US Senátu dopis, ve kterém kritizoval Putina ).

Rusko okupuje 20% území Gruzie, a jak Margvelašvili správně podotkl, neokupuje jej od roku 08, ale již od roku 92, viz výše.

Margvelašvili však neodpověděl na otázku, jaké konkrétní kroky Tbilisi podniká, aby docílila návratu okupovaného území pod Gruzii.

Putin jede do Abcházie http://www.rbc.ru/politics/01/08/2017/598077b29a79472f76160560

22.11.17 v údajně protiteroristické operaci byl v bytě na předměstí Tbilisi zastřelen 1 policista a 3 údajní zahraniční teroristé.

Historie /Kultura

Josef Navrátil a jeho působení v Gruzii  / https://www.youtube.com/watch?v=022Bfeww_gE&feature=youtu.be

Best Ancient Civilizations  https://www.thetoptens.com/best-ancient-civilizations/

Edge of Empires: A History of Georgia (2012) Donald Rayfield

. http://press.uchicago.edu/ucp/books/book/distributed/E/bo14444362

. https://theculturetrip.com/europe/georgia/articles/12-incredible-facts-about-georgian-language/

. https://www.denik.cz/ze_sveta/gruzie-kolebkou-vina-vedci-zde-nasli-stopy-vina-stareho-osm-tisic-let-20171114.html

. Géorgie, la perle du Caucase

. http://www.lefigaro.fr/voyages/2017/02/24/30003-20170224ARTFIG00293-georgie-la-perle-du-caucase.php

. ??????. ??????????? ???????. ??????? ?????? ? ??? ?????? ??? ??????? ???????

https://lenta.ge/2017/03/???????????-???????-??????-?-?????-??/

https://www.ozon.ru/context/detail/id/139852177/

???????????? ???????:  ? ??????? ????? ?????? ?????????? ??????? ?????????? ?????? VI ????  http://newsru.co.il/israel/23nov2017/ashdod_110.html

Turkey's forgotten Georgian kingdom

http://www.bbc.com/travel/story/20170710-turkeys-forgotten-georgian-kingdom

 

 

 

Autor: Andrea Kostlánová | pondělí 18.12.2017 16:00 | karma článku: 45,51 | přečteno: 2731x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 491x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 721x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 265x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 245x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Kreml 1991 pověřil stalinistu, aby "prověřil" Wallenbergův osud

1991 Kreml pověřil bývalého šéfa Komsomolu Vjačeslava Nikonova ( *1956 ), vnuka Stalinova ministra zahraničí Molotova ( „ Jsem pyšný, jak byl děda moudrý a tvrdý, i na to, že jej Churchill srovnal s turkomongolským dobyvatelem ).

14.10.2023 v 19:51 | Karma: 12,98 | Přečteno: 282x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg, 1965 švédská vláda odmítla vydat pluk. Wennerströma za Wallenberga

Pavel Sudoplatov /1907-1996/ ve svých Pamětech z roku 1994 tvrdí, že Wallenberg byl otráven Stalinovým biochemikem na výrobu jedů Grigorijem Mairanovským /1899-1964/ židovského původu, jenž šéfoval několika NKVD tajným laboratořím

13.10.2023 v 20:34 | Karma: 11,00 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Lhaní Kremlu a KGB kolem Wallenberga v 50.letech

Navzdory žádostem Wallenbergovy matky z jara 1945 a v letech po válce začalo Švédsko opakovanými diplomatickými nótami tlačit Kreml, aby objasnil, co se stalo s Wallenbergem, až po smrti Stalina v roce 1953.

2.10.2023 v 16:35 | Karma: 14,97 | Přečteno: 318x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg, přeměna „osvobozených„ zemí do sovětských kolonií

Stalin byl pragmatický, něčí minulost jej zajímala jen tehdy, když se dala využít pro budoucnost. Proto zatčení Wallenberga nelze vysvětlovat skutky, které v minulosti udělal či neudělal, spíše se zabýval tím, co by Wallenberg

1.10.2023 v 22:21 | Karma: 13,43 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Abcházie, genocida Gruzínů z roku 1993 zůstala nepotrestána a tabu

Osetský a abcházský separatismus Kreml proti Tbilisi dlouhodobě organizoval - Rusko potřebovalo strategický gruzínský přístav Suchumi, proto financovalo abcházské „ separatisty“ – své loutky, aby Abcházii, v níž Abcházové byli

30.9.2023 v 20:48 | Karma: 12,62 | Přečteno: 370x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg, dohoda mezi Kasztnerem a Eichmannem 1944

Wallenberga s nizozemským občanem Lolle Smitem v Budapešti spojuje nejen spolupráce s jeho dcerou Berber Smit, ale i další skutečnost: Madˇarsko v 12/1941 vyhlásilo válku US a Británii, takže se automaticky dostalo do války i s

26.8.2023 v 18:49 | Karma: 14,58 | Přečteno: 367x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg, spojenci Stalinovi prodali Polsko, ČSR a Madˇarsko

V říjnu 1944 Churchill navštívil Moskvu, aby se Stalinem jednal o poválečných sférách vlivu, a odsouhlasil Stalinovi jeho 80% podíl při „ osvobození „ Madˇarska ( odpůrce jednání gen. Sikorski byl odstraněn již 1943 ).

12.8.2023 v 19:38 | Karma: 20,28 | Přečteno: 627x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Horthyho Madˇarsko – centrum protinacistických sítí, zejména polské Armiji krajowe

Na rozdíl od Tisovy klerofašistické diktatury na Slovensku bylo Madˇarsko monarchisty admirála Horthyho centrum uprchlíků všeho druhu utíkajících před německými úřady - od britských válečných zajatců po sítě polské Armiji Krajowe

21.7.2023 v 21:08 | Karma: 16,21 | Přečteno: 431x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg nebyl švédským diplomatem a nepracoval pro Švédsko

Osud Raoula Wallenberga v sovětském zajetí se nepojí s jeho činnostmi směřujícími k záchraně madˇarských Židů, jak se v souvislosti s ním píše. Zabýval se daleko delikátnějším posláním - zpravodajstvím pro spojence.

19.7.2023 v 21:28 | Karma: 12,98 | Přečteno: 388x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Wallenberg II : Admirál Horthy, na rozdíl od slovenské vlády, Židy odmítl nacistům vydat

Admirál Horthy, na rozdíl od slovenské vlády, madˇarské Židy odmítl nacistům vydat, zatímco slovenská vláda jako jediná na světě své vlastní Židy nacistům sama nabídla. Spojenci měli s Madˇarskem své plány, nešlo jen o Židy.

16.7.2023 v 0:42 | Karma: 14,68 | Přečteno: 417x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Maska spadla, Prigožin bojuje za fsb proti Kremlu

Ráno 24.6.23 Rusové Prigožina oslavovali, s wagnerovci si pořizovali fotky. Než zastavil pochod a přijal " bezpečnostní záruky“ od Putina

6.7.2023 v 14:34 | Karma: 19,29 | Přečteno: 609x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prigožin ? Kdo se pokusil o weekendový puč v Rusku I.

Viz mé články k Prigožinovi a k Wagnerově skupině, mj. o aktivitách wagnerovců v Africe ( mají zde smlouvy s proruskými vládami na výcvik vládních jednotek + těžbu ropy, zlata a diamantů, nejvíc jich je ve Středoafrické republice

5.7.2023 v 8:24 | Karma: 15,06 | Přečteno: 489x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Raoul Wallenberg, švédský diplomat, unesený a zavražděný komunisty v Moskvě ( úvod )

Sovětský svaz měl být vyloučen z RB OSN již po krvavém potlačení protisovětského madˇarského povstání 1956, poté po okupaci Československa 1968. Rusko mělo být vyloučeno z RB OSN již po krvavé genocidě Gruzínů v Abcházii 1993

3.1.2023 v 18:50 | Karma: 18,98 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Zavraždění tří ruských novinářů ve Středoafrické republice 2018

V Putinově Rusku nejen nepohodlní novináři pravidelně vypadávají z oken, jsou zastřeleni, otráveni, či umírají na „ infarkt „. Policie vždy tvrdí, že spáchali sebevraždu pod vlivem drog, nebo vypadli „ neštˇastnou náhodou „.

6.12.2022 v 21:02 | Karma: 14,58 | Přečteno: 470x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Probíhá v Moskvě puč ?

V Moskvě se něco děje, probíhá nejen masové zatýkání velitelů, ale ve městě byly rozmístěny i elitní jednotky Národní gardy - Dzeržinského divize. Doprava v centru města byla zablokována.

8.10.2022 v 20:00 | Karma: 17,64 | Přečteno: 648x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz