Čínská neoHedvábná stezka o průchod Ruskem nestojí

19. 12. 2017 8:34:41
Čína ovládla nejen opovrhovanou Afriku, kterou v 90.letech nikdo ze Západu nechtěl, ale i Austrálii, a přes projekt nové Hedvábné stezky plánuje ovládnout jihokavkazské státy ( Gruzii, Arménii a Ázerbájdžán ), které se tomu,

na rozdíl od Ruska, nebrání.

Čína tyto tři státy investicemi do jejich bankovního, důlního a stavebního průmyslu finančně podpořila již v roce 91, kdy se SU rozpadl ( v 12/91 ).

Čína prosazuje, aby Jižní Kavkaz přestal být oblastí tří enkláv a vzájemně se propojil, aby mohl z čínského projektu nové Hedvábné stezky profitovat, třebaže na projektu jako trasa nefiguruje.

30.10.17 byla na předměstí Baku otevřena strategická železnice BTK/ Baku -Tbilisi-Kars ( Baku má přímé železniční spojení mj. s Moskvou, Petrohradem, Rostovem na Donu, s Tbilisi ). Kars je správní středisko stejnojmenné TR provincie ve Východní Anatolii, v 10.stol. bylo hlavním městem Arménského království, 1877 jej dobyli Rusové, 1921 jej Atatürk získal zpět.

A New Asia-to-Europe Railway Route Is Opening Up - Baku-Tbilisi-Kars /

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-10-30/azerbaijan-to-open-railway-planned-as-new-europe-china-corridor?cmpid=socialflow-twitter-business&utm_content=business&utm_campaign=socialflow-organic&utm_source=twitter&utm_medium=social

10.11.17 dorazil do sídla NATO v Bruselu ázerbájdžánský ministr obrany gen. Zakir Hassanov, jenž zde přesvědčoval o užitečnosti železnice BTK pro “ mezinárodní mise k udržení míru v Afghánistánu “ – EU železnici BTK již pochválila, zatímco Putin v ní vidí ošklivý remake plynovodu BTC z roku 06, spojující Baku a Tbilisi s TR, který z trasy ostentativně vynechal ruské území, a který Kreml jako gigantickou provokaci a urážku Gazpromu ještě nestrávil.

Čína otevření této železnice oslavovala jako “ nejkratší cestu z Evropy do Asie “, taktéž Ilham Aliev se svým TR přítelem Erdoganem, a nadšený byl i gruzínský premiér Kvirikašvili.

O 2 dny později po jejím slavnostním otevření, se v Teheránu 1.11.17 setkali Putin, íránský a ázerbájdžánský prezident, a mj. prohlásili, že urychlí výstavbu vlastní železniční a silniční infrastruktury/ Projekt koridoru Sever-Jih /Transkaspický projekt , která tyto tři země propojí podél Kaspického moře, aby se mohly napojit na čínský projekt nové Hedvábné stezky.

“Zajímavé” o to více, že Írán a Čína chtějí realizovat další gigantické projekty, a to bez Ruska, zejména železnici a dálnici, která spojí Asii s Evropou přes Turkmenistán, Írán, Arménii a Gruzii /TIAG.

Putin sice Transkaspický projekt Pekingu a Teheránu odkýval, ale nezaručil jim, jak kvalitní infrastrukturu vybuduje a jak přemůže tradiční ruskou nevraživost vůči zemím “ svého blízkého zahraničí “/ Ближнее зарубежье, termín označující země SNS a Pobaltí/ bývalé svazové republiky, který od 1/94 “zlegalizoval “ bývalý Jelcinův ministr zahraničí Andrej Kozyrev, jenž postsovětské státy zcela veřejně označil za “ oblast životně důležitých zájmů Ruska “.

Potřebuje Dagestán vybudovat dopravní tepnu do Gruzie ? ( Ruská armáda ano, proto se Gruzie takovýchto projektů přes hlavní hřbet Kavkazu bojí, a veškerá jednání s Dagestánem o transkavkazské silniční magistrále utichla po ruské agresi vůči Ukrajině v roce 014, ale dle Machačkaly se projektu nedostalo schválení ani v Kremlu, který s Gruzií neudržuje diplomatické styky, zatím se místní obyvatelé musí přes hlavní hřbet Kavkazu spokojit s "cyklistickou" stezkou, taktéž ruská armáda ) /Нужна ли Дагестану дорога в Грузию? http://www.kavkazr.com/a/nuzhna-li-dagestanu-doroga-v-gruzyu/28231455.html (1/017)

Také pokud jde o projekt TIAG, který ruské území obchází, má Putin velké výhrady, ale není se čemu divit, že Peking a Teherán usilují o diverzfikaci své Hedvábné stezky, a nechtějí se spoléhat na nepředvídatelné Rusko.

Proto se domluvily, že Putinovi za souhlas s projektem TIAG nabídnou “ úlitbuˇ” – transkaspickou odbočku.

I tato úlitba má podstatný háček – pobřežní státy se neshodnou na právním statusu Kaspického moře, zda je mořem nebo jen jezerem, a tím ani na delimitaci vzájemných hranic, a tudíž není ani možná těžba z offshorových ložisek.

Turkmenistán, Kazachstán, a Ázerbájdžán tvrdí, že je to moře, Írán tvrdí, že je to jen jezero, a Kreml to nemá ujasněné ani ve vlastní hlavěruské zamini tvrdí, že je to jezero, ruské ministerstvo energetiky tvrdí, že je to moře.

Další velkou překážkou čínským plánům na ovládnutí jihokavkazské oblasti jsou zdejší “ zmrazené konflikty “, které vyvolal Kreml a pro svoji potřebu je udržuje v doutnajícím stavu - ženevská jednání o Kremlem okupovaných gruzínských provincií Kreml blokuje, naposledy se zúčastněným účastníkům arogantně vysmál na již 41. schůzce z 10.10.17, v jejímž rámci tak jednání opět k ničemu nevedla.

Mírová jednání Kreml blokuje i v konfliktu Náhorního Karabachu mezi Arménií a Ázerbájdžánem.

Kreml, stejně jako v Abcházii , usiluje ve svých zmrazených konfliktech o pozici “ zprostředkovatele/mediátora” , prostřednictvím které vnutí stranám svoji představu “urovnání “ ( takto Kreml svým zprostředkovatelstvím donutil Arménii v roce 013 ke vstupu do Eurasijské unie ) , aby se znepřátelené strany nedomluvily samy, např. v Ženevě.

Stejnou taktiku uplatňuje Kreml v Sýrii.

Putin tak bude usilovat o rozšíření Koridoru Sever - Jih ( donucením ke vstupu do Eurasijské unie Gruzie a Ázerbájdžánu, nejlépe z kremelského hlediska i Íránu a Pekingu ) na úkor Koridoru Východ –Západ, bude-li na to mít sílu.

Autor: Andrea Kostlánová | úterý 19.12.2017 8:34 | karma článku: 15.54 | přečteno: 716x

Další články blogera

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 480 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma článku: 11.95 | Přečteno: 480 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma článku: 16.28 | Přečteno: 716 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 264 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 448 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.09 | Přečteno: 1332 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 447 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 1105 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1381

Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...