Štědrovečerní prosba : pomáhejte slabším

24. 12. 2019 16:03:26
Je velký rozdíl mezi katolickým kostelem a kostelem protestantským s pobíhajícími dětmi, psy a kachnami, děti občas strefí míčkem faráře, jenž jim míč hodí zpátky, aniž by přerušil kázání.

Protestantský kostel, tak jak jsem jej zažívala v Británii, je naplněný vozíčkáři, většinou mentálně postiženými, a na zemi posedávajícími modlícími se mladými narkomany.

Nikdo se jich neštítí, farníci jim rozdávají upečené cukroví, koláčky a čaj, mentálně postižené lidi na vozíčkách farníci hladí po hlavě.

Farář ke kostelu přijíždí ve svetru a v džínách v luxusním či chátrajícím automobilu, rychle se převlékne a ve svém kázání vyzdvihne nejen spiritualitu, ale řeší i praktické problémy lidí z farnosti, např. kdo potřebuje novou postel či nová kamna, a naopak, že farář bude potřebovat pomoc se stavbou cimbuří na kostelní zdi. Na faře se pravidelně, např. úterky a čtvrtky, setkávají osamělé maminky s malými dětmi, maminky samoživitelky – na čaj a cukroví, řeší se jejich problémy.

Atmosféra protestantského kostela je úžasná, lék na duši, protestantský farář svým naprosto praktickým kázáním dodává sílu a pomáhá v realitě, kázání katolických kněží jsou sterilní.

Výjimkou byly polské kostely v letech 1978-81, do vyhlášení výjimečného stavu gen. Jaruzelským v 12/1981 ( nepochopil, že opoziční Solidaritu řídí Andropov, takže marně Kreml žádal o vojenskou intervenci ).

Poté, co se stal v 10/1978 papežem Polák Jan Pavel II ( Karol Wojtyla ), byla Varšava kopií Vatikánu, po ulicích chodily zástupy seminaristů a jeptišek, co kostel, to politická tribuna, na zdech visely odbojné protikomunistické plakáty všeho druhu, informace o politických mítincích, o historii Polska, o polských vlastencích. Poláci masově chodili do kostela každý den ráno, vyslechli si „ politické zpravodajství „, a teprve z kostela šli do zaměstnání.

Kostel jako takový je třeba navštěvovat často v rámci osobních výprav do historie. Bez znalosti historie se lidé špatně politicky rozhodují v přítomnosti, a jsou pak viníky toho, že se historie opakuje.

Obdivujte neuznanou těžkou práci laskavých, skromných a obětavých jeptišek a dobrosrdečnost mnichů, kteří se ( alespoň v Británii ) lopotí na svých bylinných či květinových zahrádkách, pěstují včely, prodávají med, a vlastnoručně opravují nemovitosti, ve kterých žijí, zatímco katoličtí duchovní raději žijí ve zřícenině, než by si sami opravili faru.

Vratˇte se k přírodě. Příroda a její řád, to je Bůh, ke kterému bychom měli vzhlížet. Viz můj článek Morálka nepochází od Boha, mají ji i zvířata - Andrea Kostlánová https://kostlanova.blog.idnes.cz › blog

Smyslem života je chránit slabší tvory.

Bojujte proti utrpení zvířat ve velkochovech, v laboratořích, v cirkusech, v delfináriích, v ZOO, které předstírají „ přirozené „ prostředí se slámou pro lidoopy, kteří jsou inteligentnější než ZOO management, který s nimi v rámci mezinárodních „programů“ výnosně obchoduje a odtrhává rodiny, ač v přírodě žijí pohromadě, viz mj. můj článek

Terorismus s lidskou tváří - Blog iDNES.cz - Andrea Kostlánová

https://kostlanova.blog.idnes.cz › blog

At ˇ se nad sebou zamyslí veterináři, kteří jsou hluší a slepí i k brutálnímu týrání zvířat ve svém okolí, třebaže o svém humanismu píší knihy. Chudé zvíře nemá nárok na ošetření. Fenu beagla, která z posledních sil táhla po zemi břicho s mnohakilovým nádorem, nechali z veteriny odejít s majitelem, jenž neměl na autobus, a zamýšlel s ní jít 2 km pěšky.

Zamyslete se nad blahobytem, kterému holdujete, nad tím, že vaše auto, dovolená v zahraničí, a vaše atletická postava, dosažená joggingem a posilovnou, neznamenají vůbec nic.

V tomto světě je naopak významné utrpení žen a dětí v rozvojových zemích, žijících v brutálním patriarchátu, ženy s miminkem na zádech, které 20 km po prašné cestě nesou na hlavě 50 kg břemeno něčeho, co je pro jejich přežití zásadní, atˇ již kanystr s vodou, nebo to, co musí na trhu prodat.

Viz také můj článek Deklarace OSN o právu na toaletu - Blog iDNES.cz - Andrea ... https://kostlanova.blog.idnes.cz › blog

Váš osobní blahobyt není zásadní, klíčové je klasické otroctví v severní Africe, a novodobé otroctví všude na světě.

Ženy a děti, znásilňované ve válečných konfliktech všemi stranami, stojí za to, aby za ně někdo bojoval – vezměte si příklad z konžského gynekologa Denise Mukwege, jenž obdržel Nobelovu cenu za mír v 12/2018 za to, že již 40 let sešívá znásilněné a roztrhané ženy a dívky, některé na své klinice, vybudované uprostřed válečné zóny, sešíval několikrát, a ve válečné zóně zůstal, i když mu milice všeho druhu vyhrožovaly smrtí, jestliže neodejde.

UNICEF odhaduje, že jen v Senegalu, Burkina Faso ( dřívější Horní Volta) a v Mali žije 50 mil. dětí pod 5 let – fantomů.

Jejich narození není registrováno u úřadů, a tudíž právně neexistují ( v Africe většinou funguje jedna vzdálená „ matrika „ na 100 odlehlých vesnic, rodiče, natož žena, která je sama, nemají peníze na úřad dojet, ale ani africké matriky nefungují spolehlivě, úředníci jsou nesvědomití, matriční listy se běžně ztrácejí ).

Protože nemají rodný list, nemohou chodit do státní školy vůbec, anebo jen na první stupeň do 10 let, poté chlapci končí na ulici, kde jsou zneužíváni, a dívky jako děvečky pro všechno, rovněž bity a zneužívány.

Alespoň chlapce zachraňují koránské školy/madrasy, které je naučí číst, psát a počítat, bytˇ i základnímu muslimskému chování a hygieně . Ne všechny koránské školy jsou fanatické či zavrženíhodné, pro chudé děti mj. v Pákistánu a v Afghánistánu jsou jedinou záchranou před analfabetismem. V Mali koránské školy pro děti do 15 let tvoří 50% všech škol.

Mezi koránskými školami existují i podvodnické pseudoškoly, které odpoledne posílají své žáky žebrat, aby na školu vydělávali, bijí je, a nechávají je žít v otřesných podmínkách. Na hlavních silnicích od Dakaru po Bamako žebrají pro své pány statisíce dětí pod 10 let.

Chudé děti v takovýchto školách, včetně v Pákistánu, Indii, v Afghánistánu ( v Karáčí některé statečné učitelky chodí vyučovat děti do slumů, třebaže za to mohou být i lynčovány ), sedí na holé prašné zemi, proutek jako ukazovátko, a jedinou výbavou „ učebny „ je prohnilá dřevěná tabule.

Důležití nejsou lidé ze showbyznysu či poslanci u svých korýtek, ale děti z dětských domovů, odebrané rodině, které se ještě nevzpamatovaly z šoku, a již je zavřeli na psychiatrii, protože v DD nebylo místo.

A protože se nechtějí smířit s tím, kde jsou, a stále doufají, že si rodiče pro ně přijdou, křičí a brečí, nechtějí s personálem spolupracovat, a proto je přikurtují k posteli, aby se jimi personál nemusel zabývat. V TV pořadech pro děti by měly vystupovat i děti z dětských domovů, protože právě ty mají hodně závažných věcí, které by chtěly veřejnosti sdělit.

A poté jsou tu rozmazlené děti z obchodních center, jejichž rodiče shopoholici se stali na plný úvazek konzumními spotřebiteli.

Ve 20.stol. konzumerismus kritizovaly komunistické strany, protože se jim proletariát svými kreditnímí kartami odcizil a stal se apolitický ( franc. prezident Valéry Giscard d ́Estaing v roce 1974 dokonce vytvořil ministerstvo pro konzumaci/spotřebu ) . Dnes odborníci varují, že konzumní způsob života je z ekologického hlediska horší než přelidnění.

Krásný Štědrý večer.

Autor: Andrea Kostlánová | úterý 24.12.2019 16:03 | karma článku: 15.76 | přečteno: 670x

Další články blogera

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 480 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma článku: 11.95 | Přečteno: 480 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma článku: 16.28 | Přečteno: 716 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 264 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.41 | Přečteno: 435 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.69 | Přečteno: 1270 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 443 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 261 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 1105 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1381

Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...