Středoafrická rep : OSN Rusku povolilo výjimku ze zbrojního embarga, vzápětí toho litovalo

22. 06. 2022 19:29:27
Bývalá francouzská kolonie Středoafrická republika získala nezávislost 1960, od té doby se utápí ve vojenských převratech. Francie zde dosazovala a sesazovala zkorumpované prezidenty ( viz diamantový a kanibalský císař Bokassa

a ex prezident Giscard d ́Estaing na státní návštěvě v Bangui ), a zasahovala zde vojenskými intervencemi celkem 6x .

Navzdory velkému nerostnému bohatství ( uran, vzácné zeminy, mědˇ, ropa , suroviny, na které je však bohatší Súdán a Konglo RDC) je Středoafrická republika ekonomickým trpaslíkem, o kontrolu nad těžbou zlata a diamantů usilují nejrůznější vojenské skupiny, včetně ruských.

Volby 1993 vyhrál Ange-Felix Patassé, 1997 protivládní demonstrace vyústily v mezietnické střety, kdy musel zasáhnout kontingent složený z vojáků z různých afrických zemí, kteří byli později nahrazeni modrými přilbami z mise MINUSCA pod záštitou OSN.

Patassé byl 2003 sesazen generálem Boizizém, jenž čelil dvěma občanským válkam, z nichž druhá vyvrcholila 2013 dobytím hlavního města Bangui povstalci Seleka a útěkem Boizizého do Konga (Kinshasa). Jeho místo zaujal vůdce povstalců Djotodia, jenž v červenci 2014 vyvolal další občanskou válku.

Občanská válka zde probíhá od roku 2004, bytˇ v roce 2007 vláda s rebely podepsala mírovou dohodu.

2012 však muslimská koalice různých povstaleckých frakcí ( Seleka) vládu obvinila z porušování dohody. Proti povstalcům se zformovaly křestˇanské milice Antibalaka z původně místních „ policejních „ milic, a začalo oboustranné vraždění nejen náboženské, ale i etnické, které nezastavily ani mírové sbory OSN, Africké unie či francouzské ( operace Sangaris).

Po vypuknutí nové genocidní občanské války, kdy v březnu 2013 milice Séléka svrhly prezidenta Francois Bozizé, OSN ( gen. tajemník Ban Ki-moon) v prosinci 2012 z bezpečnostních důvodů stáhlo modré přilby ze země ( rozptýlené po celé zemi, nedokázaly ani ochránit civilisty, natož zajistit území pro vládu ).

S cílem zastavit krvavou občanskou válku mezi milicemi Séléka a Antibalaka OSN 2013 uvalilo rezolucí číslo 2127 RB OSN zbrojní embargo na vývoz zbraní do Bangui, a Paříž sem se stejným cílem vyslala expediční síly ( operace Sangaris ), které v Bangui zůstaly do 2016, a po jejich odchodu bezpečnostní vakuum zaplnil v Bangui Kreml, třebaže v zemi nadále zůstalo 12 000 modrých přileb OSN ( roční rozpočet pro těchto 12.000 vojáků OSN činil 1 miliardu dolarů/ 880 mil. eur).

Po skončení francouzské vojenské protiteroristické operace Sangaris 2013-16, Francie uvolnila cestu pro opětovné rozmístění modrých přileb OSN (Misca,Minusca ) s tím, že země ( rozkouskovaná na etnická teritoria válečných lordů, které mají postavená kontrolní stanoviště na všech hlavních silnících, kde vybírají „ mýtné“, tj. terorem strachu se obhacují ) již prochází „ normalizací „ , pravým důvodem však bylo, že Paříž musela „ hasit „ palčivější požáry v Sahelu operací Barchan.

10.2.2014 EU vyhlásila vojenskou operaci EUFOR RCA s cílem zabezpečit oblast v okolí Bangui, a poté ji předat „ africkým partnerům“. Velitelem operace byl pověřen francouzský gen. Philippe Pontiès.

Poté, co Putin odvedl pozornost Francie do Sahelu ( od 2014 od okupace Krymu zde začaly sílit útoky „džihádistů“ ), kam musela na úkor své přítomnosti ve Středoafrické republice stáhnout své jednotky v rámci operace Barchan, Putin rozkopnul dveře do Středoafrické republiky, ležící v srdci kontinentu – nemusel se moc namáhat a vyšlo mu to lacino : země veliká jako Francie neměla žádnou armádu ani policii.

Prohlašoval, že pomáhá zdejší vládě ( která kontroluje jen 20% území ), ve skutečnosti uzavíral obchodní smlouvy se zdejšími zkorumpovanými válečnými lordy, a všemi způsoby se snažil zablokovat mírový proces, zahájený OSN ( Reuters ze 17.10. 2018 "How Russia moved into Central Africa" ).

Poté, coTouadéra v říjnu 2017 navštívil Lavrova v Soči, ruské ministerstvo zahraničí v prosinci 2017 Putinovi u RB OSN opatřilo vyjímku ze zbrojního embarga OSN vůči Středoafrické republice ( tisková agentura Reuters uvedla, že se Francie nabídla, že Bangui dodá vlastní jednotku, tu však Bangui odmítlo jako „ příliš drahou „. Paříž také nabídla dodat Bangui tuny samopalů typu kalašnikov, které byly zabaveny somálským pirátům v Adenském zálivu, ale Kreml v srpnu 2016 návrh Paříže v RB OSN vetoval ).

Pro udělení vyjímky hlasovala i Francie, která se spolu s OSN domnívala, že Rusové skutečně pomohou vybudovat vládní jednotky FACA, zdevastované nekonečnou občanskou válkou ( navíc o tuto vyjímku žádala i samotná Bangui, která již na Hollandovi požadovala, aby se zasadil o zrušení embarga ), které ani neměly důvěru obyvatel, protože se podílely na plenění a vraždění.

Kreml tak v lednu 2018 poslal do Bangui přes Kamerun tuny ( 9 letů obřího nákladního letounu Il-76) ruské vojenské techniky a vojenské instruktory pod záminkou vylepšení obranyschopnosti jejích bezpečnostních sil v „ přísném souladu s podmínkami zbrojního embarga „ , ujistil Lavrov.

Touadéra poté navštívil v Kremlu v květnu 2018 Putina, viz mj. "Russia provides free military aid to Central African Republic „, TASS.

Mj. bylo dodáno 900 pistolí Makarov, 5 300 AK-47, 140 odstřelovacích pušek (hlavně Dragunov), 840 samopalů lehkých, kulomety, 270 raketometů RPG531, a obrněné vozy BRDM-2.

Podle zprávy expertů OSN ze 23.7.2018 OSN nemohla prověřit, jakou vojenskou výzbroj Putin nechal do Bangui přivézt, protože ruská letadla v Bangui přistávala zásadně v noci a podrobná inspekce ze strany expertního týmu OSN skladu ruské výzbroje v Camp de Roux v Bangui nebyla umožněna.

Tým expertů uvedl, že bez sepsání inspekčního protokolu hrozí dislokace a defraudace dovezených zbraní. US poté zahájily proceduru k pozastavení ruské vyjímky ze zbrojního embarga s tím, že Kreml měl poskytnout podrobné dokumenty o tom, odkud zbraně pocházejí, jejich trasování a konečná destinace, komu budou dodány.

Zpráva dále uvádí, že bezplatné dodávky ruských zbraní nebyly učiněny průhledně a zahalují je nejasnosti. Jasné bylo jen to, že výsledkem těchto dodávek bylo vyzbrojení povstalců jak v Súdánu, tak ve Středoafrické republice ruskými útočnými puškami a kulomety.

V lednu 2018 spolu s letadly naloženými zbraněmi přiletěli i ruští žoldnéři s úkolem naučit 1.300 mužů z FACA, jak používat zaslané ruské zbraně. Oficiálně dorazilo 5 vojenských instruktorů a 170 „civilních“ instruktorů ( OSN na 1 rok Kremlu povolilo 175 instruktorů, 100 civilních, 5 vojenských ). Podle některých zdrojů však byli v Bangui již od roku 2017, a byli to všichni wagnerovci.

Podle agentury Reuters se počet ruských žoldnéřů pohyboval mezi 250 -1000 muži, tvrdil i ataman kozáků Chovrino Jevgenij Šabaev. Jiné zdroje odhadují, že jich bylo mezi 800 - 2000, zatímco Kreml tvrdil, že počet vojenských instruktorů oficiálně vyslaných Kremlem byl 535 mužů ( viz mj. "France warns on Russian arms and advisers in Central African Republic", Telegraph z 29.10 2018 ) .

Putinova vojenská jednotka v CAR měla dle zmocnění RB OSN z prosince 2017 na 1 rok doplnit zdejší mezinárodní síly, které byly pod velením Výcvikové mise EU v Mali/EUTM, která od září 2016 poskytuje výcvik vojákům a důstojníkům FACA.

Putin již od července 2017 posílal do Středoafrické republiky svému spojenci Touadérovi ( jeho osobní ochranka je ruská ) tajné objemné dodávky vojenské techniky, jak agentuře RBC přiznal 23.5.19 Viktor Tokmakov, druhý tajemník ruské ambasády ve Středoafrické republice, a to „ bezplatně „ . Přiznal jen střelné zbraně a munici, ale po železnici se valily naložené transportéry, a další bojová technika, ukrytá pod plachtami.

Podle zprávy OSN těmito střelnými zbraněmi a municí Putin zdarma vyzbrojil svého chráněnce prezidenta, jeho rusko rwandskou ochranku ( ruští žoldnéři ze Sewa Security, rwandští vojáci z Minusca) ochranku, národní armádu, četnictvo a ministerstvo spravedlnosti. Podle Putinových médií Putin tak „dobročinně “ vyřešil zdejší občanskou válku ve prospěch prezidenta.

V říjnu 2018 Kreml zažádal o povolení k druhé dodávce zbraní, a to se již Washingtonu nelíbilo, takže šéf středoafrického Národního shromáždění Laurent Baba lamentoval, že povstalci dostávají zbraně bez problémů, ale na národní armádu se embargo uplatňuje.

13.12.2018 RB OSN odhlasovala prodloužení mise OSN Minusca v CAR o jeden rok (11.600 mužů) , ale poprvé od roku 2014 byla RB OSN v tomto bodu nejednotná – Čína a Rusko se hlasování zdržely. Kreml byl uražený, že francouzský návrh nezohledňuje dosavadní snažení Kremlu o nastolení míru v CAR, a proto hrozil vetem již měsíc dopředu, a Čína byla uražená slovy Johna Boltona v Heritage Foundation o čínském predátorství v Africe.

Kreml v srpnu 2018 zorganizoval v Súdánu „ mírová „ jednání některých povstaleckých skupin s Bangui, která vyústila dle Kremlu v dohodu o porozumění, třebaže bez hmatatelných výsledků .

OSN bylo touto kremelskou iniciativou, která OSN zcela obešla, šokováno, protože OSN podporuje jen jednání, která jsou vedena pod záštitou Organizace africké jednoty, nikoliv pod záštitou Putina .

OSN misi mírových jednotek obnovila s dvěma cíli – obnovit autoritu státu tím, že jednotky OSN měly za úkol znovu podpořit a rozmístit federální jednotky FACA, vycvičené výcvikovou misí EU /EU Training Mission, a posílit roli jednotek OSN v politickém procesu, což se Kremlu absolutně nelíbilo.

OSN proto vyslala do CAR svého zvláštního zmocněnce Parfait Onanga-Anyanga, jenž se měl připojit k zprostředkovatelskému týmu Organizace africké jednoty, a zvláštního společného zmocněnce OSN a OAJ pro urychlení procesu národního usmíření.

Snaha Kremlu nebyla ve francouzské rezoluci vůbec zmíněna, naopak, v textu stálo, že „ je nezbytné všechny snahy a iniciativy koordinovat pod záštitou OAJ “ , což znamenalo, že těch 1.000 vojáků, které vycvičilo Rusko, bude muset projít certifikací EU Training Mission, pokud budou chtít být zařazeni do FACA, a požívat její logistické výhody.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbjenza, placený za útoky proti Západu, francouzskou rezoluci označil za „ kolonialistickou „, odmítající iniciativy jiných zemí, zatímco francouzský představitel Francois Delattre vyzval kolegy, aby rezoluci schválili a „ podřídili tak své národní zájmy zájmům středoafrického lidu „ .

Ve stejnou dobu, kdy byl mandát modrých přileb prodloužen, Amnesty International obvinila MINUSCA, že ve své misi selhalo, protože neochránilo civilisty v táboře Alindao, kde bylo 15.11.18 100 lidí zmasakrováno, když na jednotky OSN zaútočila neznámá ozbrojená skupina, a modré přilby se ve svých obrněných vozech stáhly.

V květnu 2019 ruské ministerstvo obrany otevřelo ve Středoafrické republice svoji honosnou kancelář pro 5 lidí, uvedla webová stránka Kremlu. Ale již dříve Putin nařídil vyslat do Středoafrické republiky 300 ruských vojáků, a později 30 ruských důstojníků, kteří se měli připojit ke zdejší misi OSN, přesto Putin tvrdil, že Rusko s africkými státy spolupracuje především v oblasti zemědělství a zdravotnictví.

Autor: Andrea Kostlánová | středa 22.6.2022 19:29 | karma článku: 12.57 | přečteno: 339x

Další články blogera

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 478 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma článku: 11.95 | Přečteno: 478 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma článku: 16.28 | Přečteno: 716 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 264 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 144 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 602 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 1105 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1381

Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...