OSN obvinilo Putinovy žoldnéře z válečných zločinů spáchaných v CAR na civilistech

25. 06. 2022 14:23:43
Středoafrická rep. II V říjnu 2017 Touadéra odjel do Soči na jednání s Lavrovem o dodávkách ruských zbraní, kde s Kremlem uzavřel dohodu, v níž výměnou za výcvik bezpečnostních sil Středoafrické republiky měla Bangui podporovat

Moskvu při hlasování v OSN. Za výcvik měla Bangui platit těžbou diamantů, proto na základě této dohody Bangui pro Kreml vytvořila těžařskou společnost pro těžbu diamantů v Mouka-Ouadda.

Po jednáních v Chartúmu OAJ/Organizace africké jednoty dosáhla v únoru 2019 podepsání dohody mezi vládou a 14 povstaleckými skupinami, šlo již o osmou dohodu od roku 2012, kdy občanská válka znovu vypukla.

Prezidentské a parlamentní volby byly poté vypsány na 27.12.2020, bývalý prez. Bozizé v prosinci 2019 prohlásil, že v nich bude kandidovat a vrátí se do země. Měl velkou šanci vyhrát, protože pocházel z největšího etnika země – etnika Gbaya, měl podporu občanů i armády.

31.1.2020 RB OSN prodloužila zbrojní embargo na dodávky zbraní do CAR do 31.7.2021.

19.12.2020 6 povstaleckých skupin, které společně ovládaly 2/3 země, včetně skupiny 3 R, vedené generálem Bobo ( jeho hnutí „3R“ bylo obviněno z válečných zločinů ) , FPRC, a UPC, oznámily, že vytvořily Koalici vlastenců pro změnu/CPC, a obvinili prez. Touadéra, že se snaží zfalšovat volby, proto postupují na Bangui, aby mu v tom zabránili.

Touadéra obvinil bývalého prez. Bozizé z přípravy puče poté, co jeho kandidatura byla zamítnuta Nejvyšším soudem země, a povolal na pomoc rwandské a ruské vojáky s těžkou výzbrojí. Zatímco Rwanda vyslání vojáků potvrdila, Kreml to zapřel, později přiznal 300 vojenských instruktorů.

22.12.2020 se povstalci zmocnili 4. největšího města Bambari, což potvrdil jeho starosta, ale OSN uvedlo, že modré přilby jej druhý den dobyly zpět.

28 12.2020 bylo oznámeno, že 800 volebních okrsků nefunguje ( 14% ) pro útoky povstalců, Bangui kontrolovala jen třetinu regiónů, přesto Touadéra trval na „ volbách“ .

3.1.2021 velení MINUSCA oznámilo, že povstalci, spojení s Bozizém, částečně dobyli město Bangassou, a že rwandští a ruští vojáci jim zabránili dobýt Bangui, ale že Bangui je obklíčené, povstalci kontrolují veškeré silnice k němu.

4.1.2021 volební komise prohlásila za vítěze prezidentských voleb Putinova kandidáta Touadéra, a rwandsko-ruské jednotky ( bojovali v nich i syrští žoldáci ) v dalších týdnech dobývaly na povstalcích jedno město za druhým, která přenechávaly k okupaci vládním jednotkám/FACA.

25.1.2021 Bangui v zemi vyhlásila na radu Touadérova ruského poradce Zacharova vyjímečný stav, v rámci kterého pozatýkala opozici.

Touadéreho milice „Žraloci“ a 7.pěchotní prapor jsou obviněny z toho, že povraždily mnohé vůdce opozice, mj. členy Bozizého strany, bývalou prezidentku Catherine Samba-Panza, a protikandidáty Touadéra v posledních volbách. Další opoziční předáky, Anicet Georges Dologuélé a Martinu Ziguélé, vsadily do domácího vězení.

25.3.2021 podlehl svým těžkým zraněním vůdce hnutí 3R Sidiki Abass, v dubnu 2021 se z koalice CPC stáhla skupina UPC, největší z povstaleckých skupin s tím, že chce s vládou vyjednávat, což doposud Touadéra odmítal.

V listopadu 2020 si Bangui v OSN stěžovalo, že v zemí působí pravidelné jednotky Kremlu, což Putin popřel, ale v lednu 2021 přiznal „ několik set vojenských instruktorů navíc „ ...

V názvosloví Kremlu „ vojenští instruktoři „ znamenají Wagnerovy žoldáky ze soukromé bezpečnostní firmy Wagner Group, kterou Kreml provozuje pro špinavou práci v zahraničí.

15.1.21 ruská mise při OSN Výboru OSN pro sankce, který dohlíží na dodržování embarg uvalených OSN, oznámila, že Kreml stahuje svých „ 300 vojenských instruktorů „navíc „ i s jejich bitevními vrtulníky “ ze Středoafrické republiky, které tam vyslal v prosinci 2020 jako „ pomocníky „ pro úspěšný průběh prezidentských voleb, ve skutečnosti potírali nepřátele Putinova kandidáta již od léta 2020.

Podle mnohých svědků a humanitárních pracovníků se Putinovi žoldnéři přímo zapojili do frontových bojů proti povstalcům. Putinovi žoldáci své akce koordinovali jak s jednotkami OSN, tak se spřátelenými rwandskými vojáky ( 300 mužů, kteří sem byli vysláni na základě bilaterální dohody s Bangui ), oficiálně dle velení vojsk OSN proto, aby se předešlo přestřelkám mezi těmito zahraničními jednotkami.

Situací ohledně ruských žoldáků v Bangui se několikrát zabývala i RB OSN.

30.3.21 byli Putinovi žoldnéři „ wagnerovci „ skupinou OSN expertů obviněni z válečných zločinů, spáchaných zejména v souvislosti s prezidentskými volbami z prosince 2020, které „ opět vyhrál „ Putinem a Rwandou podporovaný Faustin-Archange Touadéra.

OSN experti byli šokováni, jak wagnerovci úzce spolupracovali s jednotkami OSN (MINUSCA), které mají především chránit civilisty. Konaly se pravidelné schůzky mezi „ ruskými poradci „ a personálem OSN, „ ruští poradci navštěvovali základny OSN, koordinovali s mírovými sbory ( 12,000 mužů ) své akce v terénu, a měli domluvenou lékařskou pomoc od místního štábu OSN, že na základny OSN mohou evakuovat své zraněné ( třebaže Kreml formálně přiznával jen „ neozbrojené instruktory „ ).

OSN, plus US a francouzský velvyslanec při OSN, obvinili ruské žoldnéře ( spolu s vládními jednotkami, a v některých případech i příslušníky mírových sborů OSN ) z válečných zločinů spáchaných ve Středoafrické republice vůči civilistům, včetně vůči humanitárním pracovníkům, napsal Kommersant.ru 27.6.21 ( 23.6.21 UN Envoy Accuses Russian Mercenaries Of Human Rights Abuses In C.A.R. ).

Francie v této době zmrazila CAR finanční pomoc, mj. obvinila vládu CAR, že se spolupodílí na protifrancouzské dezinformační kampani, vedené v CAR na sociálních sítích Kremlem, který ze sebe dělal „ antikolonialistu a antiimperialistu“ .

Ruský diplomatický skandál

Pár dní před zveřejněním zprávy OSN o zločinech Putinových žoldnéřů v CAR ruský velvyslanec v Bangui Vladimir Titorenko veřejně hrozil vůdci povstalců, bývalému prezidentu Francois Bozizemu, smrtí ( dnes veřejně hrozí smrtí Putinovi propagandisté Zelenskému v ruské TV ).

Vůdci povstalců poté poskytovali rozhovory zahraničním médiím a stěžovali si na ruské vměšování se do záležitostí Středoafrické republiky. Šéf Ligy pro lidská práva CAR Joseph Bindoumi DW řekl, že „ ruský velvyslanec překročil své pravomoce zahraničního diplomata .“ ( Další ukázkou ruského vměšování je Zimbabwe : Sotvaže 14.1. 2019 odletěl prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa do Kremlu, aby si vypůjčil peníze, v zemi vypukly nepokoje kvůli zdraženým pohonným hmotám. Mnangagwa si půjčil peníze i v Bělorusku, Kazachstánu a Ázerbájdžánu ).

Další zpráva OSN o porušování lidských práv ve Středoafrické republice pro RB OSN uváděla, že se ruští žoldáci usadili ve všech hlavních důlních centrech země.

Utkinovi žoldáci hlavně střežili těžební zařízení spravovaná ruskými společnostmi, mj. firma Lobaye získala od vlády licenci na těžbu diamantů z diamantových dolů v oblasti Ndassima, která byla pod kontrolou rebelů Seleka. Podle listu The New York Times se ruští žoldáci stali protagonisty nelegálních aktivit souvisejících s obchodem s diamanty, což bylo možné jen díky dohodám uzavřených s povstalci.

Ruská spolupráce s rebely se potvrdila v dubnu 2018, kdy místní zablokovali odlet v Rusku registrované Cessny z Kaga-Bandoro, z lokality nedaleko diamantových dolů držených povstalci. Vláda v Bangui uvedla, že ruští „ mírotvůrci“ zde vyjednávali dohodu s muslimskými povstalci, což Transparency International interpretovala tak, že wagnerovci vykonávali ostrahu i dolů rebelů.

Wagnerovci vstoupili do Středoafrické republiky nelegálně na falešné doklady přes hranice se Súdánem, kde byli spatřeni na nákladních autech ruské armády Ural-375.

Falešné pasy se potvrdily v lednu 2019, kdy SBU oznámila, že se dostala k seznamům cestujících některých charterových letů ruského ministerstva obrany, které přepravovaly wagnerovce do různých afrických zemí. Následné vyšetřování ze strany Bellingcat ohledně čísel pasů obsažených ve zveřejněných seznamech z SBU prokázalo, že všechny dokumenty pocházejí z oddělení 770001 Moskevského imigračního centra, které dodává pasy agentům GRU https://www.reuters.com/article/uk-africa-russia-insight/how-russia-moved-into-central-africa//.

Wagnerovci ( Sewa - kruhová výšivka Sewa + čtvercová výšivka s bílou lebkou na černém pozadí nad dvěma zkříženými šavlemi, byla jejich pobočkou ) měli sídlo ve městě Berengo, 60 km od Bangui. Neusídlili se jen tak někde, vojenský tábor si vybudovali nedaleko Bokassovy hrobky, štáb sídlil v ruinách jeho paláce ( kanibal Bokassa byl svržen vojenskou intervencí Francie 1979 ).

U Bokassova paláce wagnerovci obnovili i Bokassovu runway.Tábor byl rozšiřován několik měsíců, aby pojal stále větší počet vojáků, včetně vojáků FACA, vycvičených Rusy. 10 ruských žoldnéřů bylo umístěno i v bezprávním městě ( bez administrativy ) Bangassou na hranicích s Kongem/DRC, a další ruští žoldnéři kontrolovali klíčové město Sibut, hraničící s oblastí ovládanou povstalci.

https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2019/01/30/wagner-mercenaries-with-gru-issued-passportsvalidating/

Autor: Andrea Kostlánová | sobota 25.6.2022 14:23 | karma článku: 14.51 | přečteno: 341x

Další články blogera

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 480 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma článku: 11.95 | Přečteno: 480 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma článku: 16.28 | Přečteno: 716 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 264 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 103 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.21 | Přečteno: 315 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.51 | Přečteno: 646 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 1105 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1381

Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...