Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Co týče neoprávněnosti obvinění slovenských komunistů z buržoazního nacionalismu, tak je třeba se vypořádat s následujícím článkem:

Kto búral Československo? Osvobozený našinec 25. Června 1947 (č.146), s. 4 (celý článek je ve slovenštině)

Bratislava -dkt- Slovenský autonomistický pohyb po stránce věcného, vědeckého zdůvodnění dostal základ na trenčansko-teplickém sjezdu slovenské mladé generace ve dnech 25.-26. Června 1932. Je tomu právě patnáct let. Sjezdu předsedal Ing. Dr Peter Zaťko, který ve své úvodní řeči zdůraznil, že se sešla mladá slovenská generace přávě proto, aby veřejně vyslovila své myšlenky, neboť je už dost vyspělá a nepotřebuje žádné poručnikování. Prvním referentem byl Dr Vlado Clementis, který v zásadě uvedl, že panující systém je nemocný a není možné jej vyléčit malichernými prostředky a metodami. Druhým referentem byl Dr Imrich Karváš, který obvinil strohý centralismus, že je vždy příčinou těžkostí a hospodářských bolestí periferního kraje. Třetím referentem byl Dr Jozef Zvrškovec, který se vyslovil proti marxismu a plédoval za křesťanský světový názor. V debatě jako první hovořil Dr Pauliny. Druhým debatérem byl Dr Julius Viršík, který v době slovenského štátu psal do německého orgánu „Grenzbote“ a byl členem správní rady akciové společnosti Dynamit Nobel. Po něm se ozval evangelický supreintendant Dr Samuel Osuský, který také byl proti tehdejšímu řádu. Dr Takáč – dnes vynikající komunistický předák – vyslovil přesvědčení, že přijde revoluce.

1 0
možnosti
Foto

Dr Lučansk, profesor evangelické bohoslovecké fakulty, a Rudolf Čavojský, bývalý hlavní tajemník organizace křesťanských dělníků, se vyslovil proti tehdejšímu kapitalistickému řádu, který škodí celému lidstvu. Dr Daniel Okályi – dnes vynikájící komunistický předák – byl proti kapitalismu a prý na Slovensku nebude revoluce, jestliže se buržoazie vzdá dobrovolně své moci. Dr Poničan – komunistický předák – prorokoval revoluci, která prý musí přijít. Je třeba organizovat proletariát, aby nebyly zbytečně ničené majetky, když příjde na rozhodování. Dr Rajec debatuje s komunisty, protože nestačí jen řešení čístě materálistické, spokojenost svědomí je také jednou z hlavních podmínek toho, aby člověk byl blažený. Jan Farkáš je za křesťanský světový názor. Rezumé debaty prvního dne bylo, že všichni přítomní byli proti tehdejšímu platnému společenskému řádu jako nevyhovujícímu. Druhého dne se rokovalo o řešení česko-slovenské otázky. Prvním referentem byl Dr Anton Vašek – nedávno popravený – který byl za to, aby se autonomií zařadilo Slovensko do Československé republiky na federalistickém podkladu tak, aby přirozený vývoj slovenského národa byl zajištěn. Podle Ing. Dr Petera Zaťka vývoj poměrů volá po autonomii. Je třeba odoudit nejen centralismus, ale také lidi, kteří ho u nás prováděli. Odvolává se na zjištěné důkazy, které do strašného světla staví centralistický režim. Prof. Matúš Černák – pozdější velvyslanec slovenského státu v Berlíně – konstatoval, že po kulturní stránce vždy byly činěny slovenskému národu překážky v tomto vývoji. Prof. Andrej Kostolný byl pro centralismus, Ladislav Novomeský – dnes poverenik pro školství, - komunistický předák – hovořil o tom, že způsoby, jakými se šíří v tehdejším systému vzdělání, jsou nedostatečné a rovnou škodlivé.

1 0
možnosti

Ač to tu mnozí zpochybňují velmi dobře shrnutá fakta. Díky za ně. Jen bych vám opět vytkl to co jsem vám napsal u dalšího zajímavého článku o invazi do Normandie. Přiliš mnoho zhuštěných faktů do nepřehledného textu, v němž se člověk jen těžko orientuje. I když přiznávám, tentokrát jste se dost polepšila:-) Je jasné, že blog není vhodným formátem pro představení tak rozsáhlých historických faktů. Znalost historie, jejich souvislosti, to vše vám jde. Jen by to chtělo nějakou čtivější formu a jiný format než blog. Neuvažovala jste někdy o tom spojit se s někým, kdo by spolu s vámi napsal na různá témata nějaké knížky? Čtivě a zajímavě?

0 0
možnosti

Děkuji za přečtení, omlouvám se za formu svých faktograficko-zhuštěných článků, a ano, uvažovala, či spíše se mi sami někteří autoři a dvě nakladatelství nabídli.

1 0
možnosti

J96i53ř25í 41Š25í55r

7. 9. 2018 22:28

No ptákovina..... Výborně zpracovaný příspěvěk z perdeálu..... FUJ

0 1
možnosti

Výborně zpracovaná fakta. Jen bych si, paní Kostlánová, dovolila upozornit na malou nepřesnost.

Zpráva Kolderovy komise nebyla zveřejněná; ÚV vypracoval tzv. "Sdělení ÚV KSČ o porušování stranických zásad a socialistické zákonnosti v období kultu osobnosti", určené pouze členům strany, které předčítali vybraní funkcionáři za zavřenými dveřmi plenárních schůzí všech organizací KSČ.

(Sdělení přiznávalo, že lidé odsouzení v procesu, byli naprosto nevinní, že jejich výpovědi byly vynuceny nezákonnými prostředky, že se při jejich výsleších používalo nejrůznějšího surového nátlaku, drog, fyzického i duševního mučení.)

Sdělení nesměl nikdo kromě oněch vybraných funkcionářů dostat do ruky, a všichni členové strany byli přísně vyzváni, aby o něm pomlčeli. Až po delším čase se strana rozhodla uveřejnit v novinách kratičkou zprávu o tom, že lidé odsouzení v Slánského procesu byli rehabilitováni.

Opis stranického "Sdělení" na průklepovém papíře, čítající 20 stránek, se dostal až

k Hedě Margoliové, vdově po popraveném Rudolfu Margoliovi. Ta napsala své někdejší spolužačce, která žila od roku 1939 na Západě, že by se s ní ráda sešla v Paříži.Ta jí obratem poslala pozvání, protože pochopila, že paní Heda se chce setkat s jejím pověstným bratrem. Svůj kontraband Heda ve vlaku schovala pod linoleový čtverec na podlaze kupé. Na pařížském nádraží už na ni čekal bratr spolužačky a její kamarád z dětství - Pavel Tigrid. Ten "Sdělení" otiskl ve svém Svědectví a odtamtud je převzalo několik významných evropských novin a časopisů.

4 0
možnosti

Krásné, moc děkuji za upřesnění.

1 0
možnosti
Foto

Okupace ČSSR byla připraven v březnu 1968. Podle historiků a Ústavu pro studium totalitných režimů.

0 0
možnosti

J83i41r20i 31B14o58r

7. 9. 2018 13:52

Kupředu levá.:-/

0 0
možnosti
Foto

Nahuštěná fakta relativně známá jen někomu, občas používaná selektivně jak se komu co hodí. Jen ten Putin vás furt pronásleduje. Ten snad může i za toho Baráka. :-)

1 0
možnosti
Foto

Inu, tehdy se někteří ani domů dostat nemohli,, ač měli klíče. Barák byl holt zavřenej;-)

0 0
možnosti

Je to nepříjemné vidět syrovou skutečnost lidské existence. ;-D;-D

3 0
možnosti
Foto

Tři zákl. motivace člověčí. MAJETEK, MOC, SEX. Kdo nemá skrupule, jde vždy po moci. A kdo jí má, nic z toho dalšího pak není problém. Problém je ,,jen" to, se u té moci udžet;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz