Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Co se gen. Prchlíka týče: byl to on, který si uvědomoval nebezpečí invaze. Ono vojenské cvičení v létě 68 mělo za úkol rekognoskaci čsl. voj. posádek. Proto gen. Prchlík navrhl mj. okamžitou předislokaci útvarů, aby jejich plány narušil. Pravděpodobně by to umožnilo i vojenský odpor, čehož se vedení VS i tak obávalo. Proto tak striktně nařídilo nestřílet, jen v případě nutné sebeobrany, což se až na selhání některých jedinců, kupodivu dodržovalo. Často také ve zmatku stříleli proti sobě. Min. Dzúr váhal s vydáním rozkazu neklást odpor, byl navíc izolovaný, přesvědčil ho až onen telefonát.

U budovy Rozhlasu žádné bulharské tanky nebyly, ani, pokud vím nepadli tam žádní vojáci ČSLA. Většina obětí byla z následku výbuchu munice, požáru a odražených střel.

https://radiozurnal.rozhlas.cz/srpnova-okupace-1968-7588832/3

1 0
možnosti
AK

Děkuji za informace, to, co zpochybňujete mám z audio archívu UPI/1968 Year in Review z vyprávění přímých svědků.

0 0
možnosti
VV

Oisete, ze: současně Kreml rozdmýchával nevraživost mezi CZ a PL.

A nedela to i dnes?

0 0
možnosti
DR

Výborné! Sice mi tam chyběla role Husáka a vůbec slovenské KSS v tom období, no snad příště.

0 0
možnosti
Foto

hustý ... ztalčíte-li text ještě hustěji, tak se toho na papír víc vleze

0 0
možnosti
Foto

Pokud invaze pěti států VS byla připravena už v polovině roku 1967. byla pouhou reakcí na to, zranice ve střední Evropě byly zajištěny pouze silou armád, které je střežily. Avšak do té doby největší třídenní bojové cvičení tankových jednotek pod názvem „Tygří skok“ jasně dokazovalo ochotu Západu tuto hranici překročit. Zúčastnilo se ho 52 000 vojáků bundeswehru a americké, francouzské a belgické jednotky Tankové jednotky a posádky demonstrovaly v spolupráci na bojišti. Úkolem manévrů bylo vystavit vojáky tvrdým zimním podmínkám a školení vedoucích velitelských kádrů v osvětové práci. Přes určité jazykové potíže byla spolupráce jednotek NATO dobrá. (Svobodné slovo 19. ledna 1967)

0 2
možnosti
LB

Pane Řezníku, mýlíte se. Poté, co se světu, respektive Spojeným státům a Západu podařilo překonat Karibskou krizi v roce 1962, kdy svět stál na pokraji nukleární války, USA začaly uplatňovat vůči SSSR a východnímu bloku politiku détente (uvolnění), tedy vzájemné mírové koexistence.

Dokládá to např. reakce prezidenta Lyndona Johnsona na oznámení sovětského velvyslance Anatolije Dobrynina, že sovětská vojska vstoupila do Československa. "Podívám se na to ráno s ministrem Ruskem a ozveme se vám". A dál se s Dobryninem bavil o tom, kdy oznámí jeho návštěvu Sovětského svazu a o různých osobních banalitách.

Zdroj: Tomáš Smetánka - Podívám se na to ráno. Pražské jaro v tajných dokumentech ministerstva zahraničí USA.

Vydalo Echo Media 2018

2 0
možnosti
LB

Díky za připomenutí statečného člověka - gen. Václava Prchlíka, zaslouží si to. Také se mu i jeho rodině normalizační režim náležitě odměnil.

R^

6 0
možnosti
Foto

Podle toho, co si pamatuji, tak se generál Prchlík měl vyjádřit v tom smyslu, že náš stát se měl stát spáleništěm v jaderné válce mezi velmocemi, tedy USA a SSSR, neboť by zde obě válčící strany házely své jaderné pumy. Pokud by tomu tak bylo, tak nejlepší ochranou proti tomu bylo upevnění ochrany západní hranice, aby si případný agresor ani neškrtl. respektive preventivní útok na Paříž by ono použití atomových zbraní znemožnil, jak naznačuje jeden instruktážní film někdy z počátku 60. let.

0 0
možnosti
MB

Výtečné pojednání k ožehavé historii. (Formální dotaz) - V úvodu, slovní obrat - "Schváleno jednohlasně". Občas se to vyskytuje - Přece má být - "Jednomyslně" !? (Brus matiční (v 3. vyd. z r. 1894). Velmi dobrá formulace - "Pokračování reforem mdlým tempem tak - až lid sám nad sebou získal kontrolu" - To je přesně ono !:-) Pak je dobře, že byl odhalen i nepřítel lidu - Otto Wichterle s jeho čočkami. UItřepal si gel k použití na stavebničce Merkur! Tím pomohl spoustu lidem, ale nešel na to zleva! Rudí mocipáni se v 1977 vzdali veškerých licenčních smluv. Chtěli tím zrušit účast Akademie na tomto sporu a sprovodit ze světa všechny úspěchy spojené s jménem - Otto Wichterle. ČSSR hospodářství tak přišlo přibližně o mld. devizových USD. Tak je to správné a mldé, nicméně ideově správné reformy tak zvítězily ! ... [>-]

1 0
možnosti
Foto

Hezké, ale Otto Wichterle a spol. při sepisování 2000 slov nepostupovali v souladu s pátým článkem tehdejší ústavy, který umožňoval občanům účastnit se veřejného života pouze prostřednictvím organizací NF. Kdyby tedy 2000 slov si nechali nejprve schválit místní organizaci Svazu invalidů, či SČSP, bylo by vše nenapadnutelné. Záhadou mi je, proč tak nečinili.

Stejně tak samozřejmě z tohoto hlediska je napadnutelný dopis 99 pragováků, či pokus o ustavení dělnickorolnické vlády.

0 2
možnosti
  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz