Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Paní Kostlánová, Dobrý den po delší době ( zlomená noha a nemoc+smrt tatínka, kdy jsem moc neměl náladu psát ). Až na detaily jsem s Vámi vždy souhlasil a i podpořil.

Zde ale musím v řadě věcí oponovat, byť naopak v řadě věcí s Vámi souhlasím, a celkově Váš blog stojí za zamyšlení. Ale přečetl jsem desítky knih od Rusů, Němců, Britů, Američanů a dalších...... + portály fronta, válka, palba.

Kde začít - název Vašeho blogu neplatí pro roky 1944-1945. Tehdy - i díky pomoci v rámci L& L již Rudá armáda informace moc nepotřebovala. Dosáhla větší mobility než Wehrmacht a díky převaze ve všem již Německo nemělo šanci.

K Hitlerovým disidentským generálům - dali by se spočítat na jedné ruce dělníka na cirkulárce. Těch pár statečných - to byla druhá liga, spíše důstojníci, či představitelé církve. Co třeba Manstein považovaný za největšího stratéga i taktika 2. Světové války. Do Kurska bezvýhradně podporoval Hitlera, pak došlo ke sporům, nakonec byl propuštěn. Po válce psal ve svých pamětech, že by německý voják svržení Hitlera nepochopil - nesmysl, chtěl si zachránit krk. To samé konzervativní Rundstedt, který Hitlera nesnášel. Opět odboj nepodpořil, naopak velel v Ardenách. Guderian - statečný člověk, který se nebál postavit Hitlerovi a dokázal ignorovat jeho rozkazy. Po 20.7. 1944 byl členem lidového soudu, který posílal na smrt jeho kolegy. Možná to vnitřně cítil jinak, ale členem lidového soudu byl. A tak Manstein, Rommel, Rundstedt, Guderian - byli jen v jedné věci lepší než Koněv - byli to špičkoví velitelé. Ale jinak mají krev na svých rukou.

A nakonec - Sověti získávali informace především od Britů, nebo třeba i od našeho Františka Moravce, sami podle některých zdrojů pronikli až do německého generálního štábu. Od Němců samých toho opravdu moc nezískali....

3 0
možnosti

Ano, platí to pro léta 1941-1943, jinak, co jsem napsala o Roesslerovi platí, seznam disidentských vysokých důstojníků je daleko širší, než má veřejnost ve vědomí, také disidentů ze zamini , jenže se o tom moc nepsalo. Od Britů získali to, co jsem v článku napsala, co získali z něm. genštábu je pochybné, o všem lhali + viz, co Stalin prohlásil o Sorge, co se týče informací od Moravce - to je zcela neprozkoumané pole, snad se k němu dostanu - někdy.

Je mi líto, co jste si prožil, krásný večer.

0 0
možnosti

Stalingrad byl bez strategického významu....

Německý útok na Stalingrad skončil naprostou katastrofou – dvě německé armády byly zničeny, 24 generálů, 2000 důstojníků a 90 000 vojáků padlo do zajetí, 150 000 vojáků zahynulo. Němci přišli o dost materiálu na vyzbrojení celé čtvrtiny německé armády.

Ano, tak tomu se říká naprosto bez strategického významu.

1 0
možnosti

Přečtete si mj. můj článek "Stalingrad, jak byl zajat maršál Paulus " ( jde otevřít po napsání nadpisu na google ), byl zcela bez strategického významu na začátku - neměl strategický význam, aby z něho vyplynula bitva, která se uskutečnila, šlo jen o osobní zájem Stalina, obří ztráty na straně Rusů byly zcela zbytečné.

1 0
možnosti

Ruský dokument o bitvě u Kurska uvádí, že hodinu útoku se Rusové dověděli z výslechu zajatého německého důstojníka.

2 1
možnosti

A57d86a33m 61M30a85l87ý

6. 3. 2020 9:23

Ruská maskirovka :-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS