Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prigožin ? Kdo se pokusil o weekendový puč v Rusku I.

Viz mé články k Prigožinovi a k Wagnerově skupině, mj. o aktivitách wagnerovců v Africe  ( mají zde smlouvy s proruskými vládami na výcvik vládních jednotek + těžbu ropy, zlata a diamantů, nejvíc jich je ve Středoafrické republice

 a v Mali, kde proruské vlády i dosadili ), a také článek  „ Putinovi žoldáci (wagnerovci) a obsazení Krymu“

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiN-MWw2-X_AhWhsKQKHZA0BhUQFnoECA4QAQ&url=https%3A%2F%2Fkostlanova.blog.idnes.cz%2Fblog.aspx%3Fc%3D783365&usg=AOvVaw01Afq8hcdCCTa8MqIkWI1G&opi=89978449

27.6.23 US uvalily sankce na Andreje Ivanova, řídícího  aktivity wagnerovců v Mali, a 4 společnosti wagnerovce financující. Dvě těžební firmy ve Středoafrické republice ( minerály, zlato a diamanty ), a dvě velkoobchodní firmy v Dubaji a v Rusku.

Po Prigožinově pochodu na Moskvu US africkým státům, které si wagnerovce platí, varovně naznačují: Vidíte, nikdy se na wagnerovce nespoléhejte.

2.7.23 šéf CIA a bývalý velvyslanec v Moskvě William Burns mluvil se svým ruským protějškem Sergejem Naryškinem, aby jej ujistil, že US nemají se vzpourou wagnerovců nic společného. Burns byl v červnu před Prigožinovým tažením na Moskvu v Kyjevě, kde se setkal se Zelenským a jeho šéfy tajných služeb. I podle Burnse je zarážející, jak Prigožin ostře kritizoval Kreml za lživé zdůvodňování invaze na Ukrajinu ( The Washington Post ).

Sergej Naryškin *1954, stejně jako Putin, Medvěděv a Patrušev, pochází z Petrohradu. Po titulu inženýra z Leningradského ústavu mechaniky vystudoval Vyšší školu KGB, v letech 1988-1992 pracoval za KGB v Bruselu, a po pádu SU pracoval v Petrohradu v různých funkcích pro styk se zahraničím. Do Putinovy Prezidentské kanceláře se dostal v roce 2004, a v témže roce se stal i jedním z vicepremiérů.  2008-2011 byl šéfem Medvěděvovy Prezidentské kanceláře, 2011-16 šéfem Dumy, od roku 2016 je šéfem civilní rozvědky SVR.

Když Putin svolal schůzi nejvyšších ruských prominentů, na které mu měli všichni odsouhlasit okamžitou anexi okupovaných ukrajinských území, jediný Naryškin na videozáznamu vypadal, že by to raději nedělal. Když na něj došla řada, aby se vyjádřil, něco se sklopenýma očima mumlal, až jej Putin cynicky okřikl, aby jasně řekl, zda souhlasí či ne. Putinem ponížený Naryškin poté velice rozpačitě řekl : Ano, souhlasím.

 Při realizaci FSB projektu Wagnerovy skupiny se budˇ FSB vloudila do plánu chyba, anebo tato chyba ( jak se agent Prigožin vymkne z kontroly ) byla do FSB scénáře vepsaná.

Jednou verzí je, že se Prigožinovi ze „slávy“ Wagnerovy skupiny, v jejímž čele oficiálně stál, zatočila hlava a uvěřil tomu, že je u ruské veřejnosti populární a oblíbený, k čemuž přispěla ruská média. Nakonec uvěřil, že je i nezávislý, že není koneckonců horší než ostatní KGB/FSB agenti, kteří se pohybují v ruské společnosti a v podnikatelské sféře, z nichž se po čase stali uznávaní politici, podnikatelé a bankéři.

Verbální souboje mezi Prigožinem, Šojguem, náčelníkem genštábu Gerasimovem a Putinem dosazeným „ prezidentem „ Čečny Kadyrovem dlouho bavily ruskou veřejnost. Nikdo je však nebral vážně, protože za těmito třemi muži, na které Prigožin útočil, stál Putin.

10.6.23, když bylo dobyto město Bachmut, Putin nařídil, aby Wagnerova skupina byla Prigožinovi odejmuta a převedena na ministerstvo obrany. Ministerstvo obrany poté vydalo nařízení, že všichni žoldnéři musí do 1.7.23 podepsat smlouvu a podřídit se armádnímu velení.

Wagnerovci se odmítli tomuto příkazu podřídit, a údajně Šojgu nařídil, aby na jejich tábory zaútočily armádní vrtulníky. Kdo přesně tímto útokem, atˇ na tábory či na Prigožina samotného, zradil Prigožina – Putin, Šojgu nebo FSB, nelze zatím říci.

Prigožin měl smlouvu o začlenění wagnerovců do armády podepsat do 1.7.23, jinak se nebude operací na Ukrajině účastnit, a nedostane tak od státu peníze na financování skupiny ( Putin ve svém projevu ze 24.6. zveřejnil, že wagnerovce  financoval stát, který jim za rok vyplatil na výplatách a prémiích 86 miliard rublů + pojištění. Prigožinova cateringová firma Concord získala od státu 80 miliard rublů přes firmu Vojentorg, která se zabývá státními vojenskými zakázkami.

Zatímco ostatní šéfové soukromých vojenských skupin smlouvy podepsali, Prigožin odmítl.

Zvláštní je, že se Prigožin nespokojil s kritikou korupce a profesionální neschopnosti ministerstva obrany, ale v pátek 23.6. ráno frontálně zaútočil na oficiální kremelské verze, spjaté s Putinem : uvedl, že se Ukrajina nechystala zaútočit na Rusko, že Rusko neohrožovala,  a obvinil ruské ministerstvo obrany z toho, že lže veřejnosti i prezidentovi. Válka podle něj začala z úplně jiných důvodů, než které byly veřejnosti prezentovány – nešlo o zájmy Ruska ani Rusů, ale o prospěchářské zájmy Putinových elit. Řekl, že se „ spec-operace „ zvrhla v opotřebovávací válku, ve které byly zabity desítky tisíc ruských vojáků, a hrozil, že zveřejní přesné počty.

Podle opozičního webu Meduza Kreml s Prigožinem začal vyjednávat už v pátek 23.6.večer, kdy oznámil začátek svého „pochodu za spravedlnost“. Kreml dle webu doufal, že situaci vyřeší „pokojně“, ale dohodnout se s Prigožinem se mu nepodařilo, a proto ruským generálům a politikům nařídil, aby Prigožinovy kroky odsoudili a označili ho za „zrádce“, načež začala vycházet odsuzující prohlášení gubernátorů, včetně gen. Sergeje Surovikina, kterého následovali další velitelé.  

„Není jasné, co přimělo Surovikina vyzvat Prigožina k ukončení povstání jen několik hodin po jeho zahájení, učinil tak spíše pod nátlakem než kvůli podpoře ruského vojenského velení“.

Šojgu a náčelník genštábu Valerij Gerasimov po celou dobu vzpoury mlčeli, třebaže obranu státu mají v náplni práce. Šojgu se k Prigožinově vzpouře vyjádřil až 3.7.23.

Nesmrtelný John McCain 2014 : „Rusko je benzinová pumpa převlečená za stát.“

Bezprostřední záminkou Prigožinova pochodu na Moskvu bylo jeho obvinění, že armáda Šojgua-Gerasimova ( kterého Prigožin v jednom ze svých videí označil vulgárním slovem za homosexuála, v minulosti byli za homosexuály označeni i Putin a Medvěděv, viz karikatury ve světovém tisku ) vrtulníky ostřelovala týlové tábory Wagnerovy skupiny a údajně zabila 2000 jeho vojáků ( pro velké ztráty museli wagnerovci nabírat se souhlasem úřadů ve věznicích, bývalí trestanci tvoří polovinu Wagnerovy armády). Když Putin podpořil Gerasimova a Šojgu, tak Prigožin na svém Telegramovém účtu napsal, že Rusko bude mít brzy nového prezidenta.

Prigožin uvedl, že je potřeba zastavit „Zlo ruského armádního vedení“, k čemuž v audionahrávce vyzval i další Rusy.

Prigožinovo večerní video ( 20.00) o úderu na wagnerovce přeposlal i Igor Girkin, ale ten video okomentoval, že si myslí, že jde o fake. Jeden z Prigožinových lidí naznačil, že k žádnému útoku na tábory nedošlo, ale že byl spáchán pokus o atentát přímo na Prigožina.

28.6.23 The Wall Street Journal napsal, že původním plánem Prigožina bylo zajmout Šojgua ( diplomat Votápek : „ Šojgu je nasazený na armádu právě proto, aby tam nebyl někdo schopný zorganizovat státní převrat „ ) a Gerasimova, což byla proveditelná věc, pokud by za ním přijeli do Rostova, což prý i učinili, ale někdo z FSB ( tvrdí WSJ ) je varoval, takže Šojgu z Rostova včas uprchl a Gerasimov se v Rostovu schoval v bytě u přátel. Poté musel Prigožin improvizovat, tak vytáhl s konvojem na Moskvu.

Prigožin Šojgua obvinil, že wagnerovci měli na přání Kremlu do posledního muže vykrvácet v bojích o Bachmut, kde měli více než 50% ztráty ( nejen wagnerovci, Girkin uvádí, že např. celá osetská jednotka, včetně zástupce velitele, byla zničena v záporožské vesnici Pjatychatky, kterou dobyli Ukrajinci. Z praporu o počtu 250-1000 mužů přežilo pod 20 vojáků ). Ruskou taktiku u Bachmutu Prigožin tvrdě kritizoval, upozornil i na to, že si u Bachmutu nejrůznější soukromé vojenské společnosti zákeřně konkurovaly, což mělo vliv na kvalitu boje ( wagnerovci měli plat 240.000 rublů měsíčně bez prémií + možnost uzavřít životní pojistku, Wagnerova skupina nerekrutovala jen vojáky, ale i zdravotníky ).

Ministerstvo obrany žoldnéřským skupinám v Rusku dekretem nařídilo, aby do 1.7.2023 podepsaly kontrakt s ministerstvem obrany nebo se rozpustily ( přestože ruská ústava žoldnéřské skupiny v RF zakazuje, Kreml nechal Wagnerově skupině vystavět honosné sídlo v Petrohradě ( 7. 11. 2022 Wagnerova skupina za účasti médií a představitelů ruských bezpečnostních složek otevřela v Petrohradu komplex svých administrativních budov, které mají sloužit jako sídlo  „technologického think-tanku pro dosažení cílů RF „, stejně jako petrohradská  Prigožinova trollí farma, viz mj. můj článek )., a Putin se s wagnerovci oficiálně vyfotil na recepci, na které je 2016 za jejich zásluhy na okupaci Krymu a rozvracení východní Ukrajiny vyznamenal, když předtím uváděl, že wagnerovce vůbec nezná, a 27.6.2023 veřejně v projevu cynicky odhalil, že  wagnerovce „ plně „ financuje ruský stát z federálního rozpočtu , třebaže předtím tvrdil, že ze státního rozpočtu nedostávají ani rubl ) .

Najímání žoldáků a poskytování žoldnéřských služeb v Rusku zakazuje ústava. Za  účast v zahraničních ozbrojených konfliktech ruský trestní zákoník stanovuje až sedm let odnětí svobody, za nábor, výcvik a financování žoldáka je trest do 15 let. Protiústavní provozování žoldnéřů ruským státem svého času prosadil Putin, třebaže mu to mnozí nedoporučovali. Jedním z důvodů bylo, že Putin nikdy nevěřil ruské armádě, proto dovolil Prigožinovi ruskou armádu veřejně kritizovat ( viz mj. můj článek  „ Myslí Putin bizarní reformu armády vážně ?“

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwizmpXyxfD_AhUci_0HHQT8CQQQFnoECBUQAQ&url=https%3A%2F%2Fkostlanova.blog.idnes.cz%2Fblog.aspx%3Fc%3D234165&usg=AOvVaw0a7yHNpmFmRnNG1oKb5oL6&opi=89978449

Prigožinův syn se údajně angažuje ve Wagnerově skupině, jeho dcera je majitelkou hotelů. Prigožin vlastní síť restaurací a cateringovou firmu Concord Catering, a je proto mediálně přezdíván Putinův šéfkuchař. Stejně jako Putin, své spojení s Wagnerovou skupinou popíral až do 26.9.2022 ( !), kdy se k založení této skupiny veřejně přiznal v prohlášení firemního účtu na sociální síti Vkontakte.

Vojenským velitelem skupiny je bývalý podpluk. Specnaz a bývalý příslušník GRU Dmitrij Utkin (přezdívkou Wagner, jenž stejně jako Hitler miluje hudbu Richarda Wagnera, odtud přezdívka skupiny „ Wagnerovci, Hudebníci „ ). Utkin nosí tetování v oblasti klíční kosti s viditelnými nacistickými symboly organizace SS – tohoto neonacistu Putin vyznamenal medajlí Hrdina Ruska.

Poprvé byla Wagnerova skupina obviněna z válečných zločinů 2017, kdy svět oblétlo video, jak wagnerovci zavraždili syrského dezertéra, kterého nejprve bili kladivem, poté mu uřízli ruce a hlavu, načež tělo spálili (  pokračovatelé Islámského státu ). 28.7. 2018 byli ve Středoafrické republice zavražděni tři ruští novináři, kteří o wagnerovcích natáčeli dokumentární film, viz můj článek ¨“Zavraždění tří ruských novinářů ve Středoafrické republice 2018“

http://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=795131

Na Prigožina uvalilo v prosinci 2016 první sankce US ministerstvo financí za ruskou agresi proti Ukrajině, a nové v září 2018 a v červenci 2020. V říjnu 2020 Prigožina sankcionovala EU a Spojené království za účast na aktivitách Wagnerovy skupiny v Libyi. V červnu 2022 Soudní dvůr EU sankce, zahrnující zmrazení majetku, potvrdil s tím, že důkazy o Prigožinově spojení s Wagnerovou skupinou jsou dostatečné ( viz Wikipedie).  V lednu 2023 US označily Wagnerovu skupinu za „nadnárodní zločineckou organizaci“, čímž umožnily použít přísnější sankce.

Průběh vzpoury

Wagnerovci se již den před Akcí 22.6.23 telefonicky rozloučili se svými rodinami a řekli jim, aby sledovaly TV zprávy.

V sobotu ráno 24.6.2023 Wagnerovy jednotky dorazily do vojensky klíčového  Rostova na Donu a bez boje obsadily veškerá strategická místa, včetně štábního velitelství Jižního vojenského okruhu zodpovědného za vojenské operace na Ukrajině,  a klíčové vojenské objekty ve Voroněži, evidentně s tichou podporou části armády ( viz mj. můj článek  „ Vzpoura generálů proti Putinovi z října 2010 „

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjY2dK8jOb_AhUUHewKHQVoAM0QFnoECA4QAQ&url=https%3A%2F%2Fkostlanova.blog.idnes.cz%2Fblog.aspx%3Fc%3D425161%26setver%3Dtouch&usg=AOvVaw2XU8TT0coOzIxNhkvHpjTE&opi=89978449

Kolona o síle 8000 mužů pod velením ruského neonacisty Dmitrije Utkina „ Wagnera „, poté pokračovala nikým neohrožována směrem k Moskvě ( o Utkinovi viz mé články o wagnerovcích, sekce Rusko ).

Nacionalista Igor Girkin na Twitteru uvedl: „Jestliže Putin nezasáhne, fronta se zhroutí a prohrajeme válku. Pokud ministerstvo obrany skutečně zaútočilo na pozice wagnerovců, ozbrojenou vzpouru nezahájil Prigožin, ale ministerstvo. „

Nejen Chodorkovský, ale i Navalný vyzval Rusy, aby se k wagnerovcům připojili, a ti si v Rostově skutečně užívali podporu obyvatel.

Prigožin : " Je nás 25.000, kdokoliv se k nám může přidat, musíme s tímhle vo-jenským chaosem skoncovat. Až eliminujeme zlo v nejvyšších vojenských kruzích a pozatýkáme je, vrátíme se na frontu, " prohlásil Prigožin.

Putinovo Rusko již žádná výhra nečeká, jen frakční boj a pád na dno. 16 měsíců po agresi vůči UA, která měla během tří dnů učinit z UA ruskou provincii, byly ruské tanky rozmístěny na ulicích v Moskvě, která si nevěděla rady, ani jak vrátit zpět pod svoji kontrolu města Rostov a Voroněž.

Vojenské manuály nikdy nedoporučují otevírat druhou frontu, a již vůbec ne v době, kdy probíhá protiofenzíva nepřítele.

V Moskvě, v Moskevské a Voroněžské oblasti byla zavedena protiteroristická opatření, a Putin v mimořádném projevu označil jednání Wagnerovy skupiny za vzpouru, FSB 23.6.2023 v pátek večer začala Prigožina vyšetřovat, a generální prokuratura  proti němu zahájila trestní řízení za organizování ozbrojeného povstání.

Anton Gerashchenko Twitter : ( o tomtéž informoval Igor Suško ) : „Jednotky OMON obklíčily společnou základnu wagnerovců a GRU ( 10. samostatná GRU brigáda pro zvláštní účely) v Molkino v Krasnodarském kraji. Hádejte, na jaké straně GRU brigáda stála“.

Wagnerovci využívají infrastrukturu ruské armády, mj. vojenské nemocnice, a do zahraničí jsou převáženi letouny ministerstva obrany.

25.1.2023 šéf Dumy Vjačeslav Volodin veřejně podpořil návrh, aby byla kritika Wagnerovy skupiny stíhána podle stejných ustanovení jako kritika/diskreditace ruských ozbrojených sil.

Na Ukrajině narozený a v US žijící bývalý automobilový závodník Igor Suško : „ Lze očekávat, že se významný počet vysokých armádních důstojníků, vojáků a FSB personálu postaví na stranu Prigožina v jeho občanské válce proti ministerstvu obrany.“

MAKS 23MaksNAFO FELLA Twitter :  „Zbytky wagnerovských jednotek na předměstí Bachmutu zahájily střelbu na ruské pravidelné jednotky.“

Igor SuškoTwitter : Russian soldiers surrendered en masse to Wagner PMC in Voronezh : „Ruští vojáci se wagnerovcům ve Voroněži masově vzdali. Wagnerovci nyní kontrolují jak Rostov (1.1 mil obyv. ), tak Voroněž ( 1.1. mil obyv ), a blíží se, bez jakéhokoliv odporu ruské armády ke Krasnodaru ( 1 mil. ) a Volgogradu ( 950.000 ).“  

Z Ukrajiny wagnerovci přešli do Ruska, aniž by jim v tom někdo bránil, třebaže FSB pohraniční jednotky a ministerstvo vnitra dostaly příkaz nevpustit je na území Ruska.

Igor Suško : Vybrat si páteční noc bylo chytré - polovina příslušníků bezpečnostních složek je v tu dobu tradičně opilá, další polovina s wagnerovci nechce bojovat. Policie v Rostově má 40% podstav personálu. Anebo byl tento víkend vybrán spíše proto, že se vědělo, že Putin bude na mejdanu v Petrohradu.

ChrisOwiki ChrisOwiki Twitter : Ruské ministerstvo obrany ztratilo kontrolu nad některými jednotkami na jihovýchodě země, místní funkcionáři vydávají jen velmi opatrná prohlášení, takže pro FSB a Rosgvardiji/Ruská národní garda nebude jednoduché zorganizovat obranu. A zůstalo to jen na nich, vedení ministerstva obrany se stáhlo neznámo kam. Mladší důstojníci se zdají být na straně wagnerovců a odmítají plnit rozkazy. Celé ruské sbory, které se účastnily války, přecházejí pod velení Wagnera.“

The New York Times: Ruští poskytovatelé internetu blokují Zprávy Google

Nejméně pět ruských telekomunikačních společností, poskytujících internetové služby, začalo v Rusku blokovat platformu Zprávy Google poté, co Prigožin vyzval k odstranění ruského vojenského velení. Lukašenko nařídil pohotovost armády.

Každý, kdo si zvolí cestu zla, zničí sám sebe,“ napsal Zelenskyj. Putin pohrdá lidmi, posílá statisíce lidí do války, ale sám se pak zabarikáduje v Moskevské oblasti, kde se musí bránit proti těm, které sám vyzbrojil.

„Následujících 48 hodin určí nový status Ruska. Buď bude následovat kompletní občanská válka, nebo vyjednané převzetí moci, nebo dočasný odklad, než nastane další fáze pádu Putinova režimu,“ napsal Podoljak.

Ministryně obrany Jana Černochová na Twitteru uvedla, že je konečně jasné, čemu se v Rusku říká speciální operace :. Po šestnácti měsících války na Ukrajině vede válku Rusko s Ruskem. Nic překvapivého. Je to jejich tradice. Neúspěšné války tam končí popravou cara, chaosem a občanskou válkou pod dohledem fízlů. Gratulujeme.

Miroslava Němcová : Prigožinovi vadí Šojgu a Gerasimov. Ty chce svrhnout. O Putinovi mlčí. Takže jeho cílem je nahradit ty dva a z Putina si udělat otrockou loutku. Tři mušketýři po rusku: jeden proti všem, všichni proti jednomu. Ať bojují co nejdéle, do poslední kapky jejich krve.

Prigožin v sobotu ráno 24.6.23 oznámil, že jeho jednotky mají pod kontrolou vojenská zařízení v Rostově na Donu, a pokud s ním nebude mluvit ruské ministerstvo obrany, vytáhnou na Moskvu.  

Igor Suško (Twitter): „ Armáda budˇ jen přihlíží nebo neví, co má dělat. Rostov nad Donem dostal Prigožin bez boje.“

Nelze s nepřátelským vojenským konvojem projet 4 ruské oblasti bez zásahu armády, ta skutečně musela jen přihlížet – otázkou není, zda Prigožinovi asistovali, ale kolik z nich mu asistovalo. Za neexistence vojenského odporu musel Putin nařídit starostům, aby převzali obranu a zatarasili cesty popelářskými vozy a bagry. Kdyby se nestalo něco, co Prigožina zastavilo, mohla být Moskva dobyta do neděle.

Proto podle vojenských blogerů začínají čistky na vyšších i nižších pozicích ve snaze odstranit Prigožinovy příznivce ( Kremlu nyní vadí vojenští blogeři, chce je  „ regulovat „ ).

Anton Heraščenko : „ Prigožin : V Rostově jsme nikoho nezabili. Zmocnili jsme se ho bez jediného výstřelu. Někteří lidé na ulicích mávali wagnerovskými vlajkami, v obchodech na našich lidech nechtějí, aby za nakoupené zboží platili.“

Zdroje blízké wagnerovcům zveřejnily fotografie z rozhovoru Prigožina s náměstkem ruského ministra obrany Junus-Bekem Jevkurovem a prvním zástupcem náčelníka generálního štábu Vladimirem Aleksejevem ( seznam.novinky.cz ).

Jednotky v Petrohradu uzavřely budovu ústředí Wagnerovy skupiny.

24.6.23 v 10.00 v sobotu vystoupil Putin s televizním projevem, ve kterém mluvil o „zradě“ a „bodnutí ruského národa do zad“, Prigožina, aniž by jej jmenoval, označil za zrádce a teroristu. Prigožin Putinovi vzkázal, že „se hluboce mýlí“, že nechce Putina svrhnout, jen zachránit wagnerovce ( 3.7. tvrdil, že táhl proti zrádcům a chtěl mobilizovat veřejnost ).

Ve svém projevu Putin tradičně obvinil Západ, společného existenčního nepřítele, že chce Rusko, které sám rozdělil na proti sobě bojující frakce, zničit, a varoval před opakováním občanské války 1919-1921, čímž ještě rozšířil Prigožinovy argumenty k pochodu na Moskvu : „ Čerpali z ní avanturisté a zahraniční skupiny. Nedovolíme, aby se to opakovalo, budeme bránit náš národ a náš lid před všemi nepřáteli, včetně těch vnitřních,“ nelogicky uvedl, protože „ nepřátele lidu „ -wagnerovce stvořil a financoval ruský stát v čele s Putinem.

Putin ( jenž vzápětí po projevu odletěl s Medvěděvem na mejdan do Petrohradu na Kovalčukovu jachtu ) vyzval účastníky pochodu na Moskvu, aby poslechli ministra obrany a vrátili se na základny, a nebudou potrestáni ( čímž jim dal ještě větší váhu než úspěchy UA armády), v opačném případě se všichni budou zodpovídat před zákonem i lidem ( hrozil brutalitou odpovědi jemu věrných bezpečnostních složek - Národní garda ). Osnovatelé vzpoury budou tvrdě potrestáni. Ruští vojáci pučistům vzdorují, národ je soudržný - Putin tak wagnerovce rozdělil na „ ruské vlastence „ a „ organizátory vzpoury „ .

NOELREPORTS Twitter : Ultranacionalista Igor Girkin, jenž má blízko k Duginovi, a jehož frakci Putin rovněž oslovil zmínkou o NovoRossiji, o Putinově projevu uvedl: "Ještě jsem neviděl ubožejší jednání člověka, jenž se jen velmi vzdáleně podobá prezidentovi." Igore, kup si jízdenku do Minska !

Tymofiy Mylovanov Twitter : Putinův projev ke vzpouře je slabý, působí jako kdyby neměl co říci, a postrádá strategii. Vzpouru přiznal a varoval vojáky, aby se k wagnerovcům nepřidávali, čímž přiznal, že si není jistý loajalitou své armády.  Vyzval k jednotě ( což ve válce proti UA nikdy neučinil ), a připustil tak, že nemá věci pod kontrolou, což je velkou novinkou ( Stalin po 22.6.41 také poprvé vyzval k jednotě – ve svém rozhlasovém projevu dokonce plačtivě národ oslovil „ bratři a sestry „ ).

Z Putinova projevu vyplývá, že Rusko, které se pravděpodobně rozpadne, se stalo ještě nepředvídatelnějším -  jednotlivé ozbrojené frakce mezi sebou budou bojovat bez ohledu na svoji válku vedenou na Ukrajině.

29.6.23 Lukašenko nevěrohodně žoviálně vyprávěl, že mu v 10.10  ( hned po projevu ) volal Putin, a žádal jej o radu (haha), a že Putinovi navrhl, aby se spojil s Prigožinem,  Putin však tvrdil, že mu Prigožin nebere telefon (haha) , třebaže Prigožin se naopak domáhal setkání s Putinem. Lukašenko uvedl, že zásluhu na tom, že se mu podařilo spojit se s Prigožinem, měl kromě šéfa FSB Alexandra Bortnikova také náměstek ruského ministra obrany Junus-bek Jevkurov, jenž studoval s šéfem běloruské KGB Ivanem Těrtělem.

( 30.6.23 Novinky.cz „ Putina nechtěl nikdo bránit „ bývalý generální konzul v Petrohradu Vladimír Votápka : „ O zásluhy a zprostředkování se bude hlásit kde kdo. Už se přihlásil oligarcha Jurij Kovalčuk, už se hlásí generální tajemník Bezpečnostní rady Ruské federace Nikolaj Patrušev.)

V 11.00 Lukašenko údajně poprvé mluvil s Prigožinem, jenž se dožadoval odvolání Šojgua a Gerasimova, a osobního setkání s Putinem. Lukašenko mu řekl, atˇse uklidní, že mu Putin ani nezavolá, natož aby se s ním setkal. S Prigožinem Lukašenko prý vyjednával celý den, a v 17.00 mu Prigožin volal, že přijímá všechny podmínky, a Lukašenko mu slíbil, že Prigožin i wagnerovci budou přijati v Bělorusku, o podrobnostech atˇse dohodne s Bortnikovem.

Mezitím dopoledne wagnerovci bez boje obsadili i vojenská stanoviště ve Voroněži jižně od Moskvy (Reuters). Náčelník Stavropolského kraje uvedl, že v oblasti je klid, a že byly zavedeny kontroly na silnicích v Tulské oblasti.

Národní protiteroristický výbor rozšířil protiteroristická opatření z hlavního města na celou Moskevskou a Voroněžskou oblast, sousedící s Rostovskou oblastí i s Ukrajinou ( režim protiteroristické operace umožňuje FSB omezit práva občanů - bezpečnostní složky mohou kontrolovat doklady občanů, pokud u sebe žádný nemají, smí je předvést na policejní stanici, mohou kontrolovat telefonickou i internetovou komunikaci, a smí ji přerušit, mohou obsazovat jejich majetek, vstupovat do soukromých domů i na pozemky firem aj. organizací. Mohou využít vozidla patřící různým organizacím i občanům  ) .

Režim protiteroristické operace platil celých 10 let od roku 1999 v Čečensku, třebaže terorismu se v Čečensku dopouštěla jen ruská armáda a kadyrovci. Po dobu jednoho dne platil v Bělgorodské oblasti u hranic s UA, když do ní vnikly protiputinovské síly bojující na straně Ukrajiny.

PEK???? ?? Ru FreeNavalny ???????? RuFailedState Twitter sobota dopoledne 24.6.23

 „Ruští propagandisté píší o připravenosti frontového letectva zabránit Wagnerově skupině v dalším postupu na Moskvu. Jeden z největších provojenských kanálu Rybar napsal, že obdržel předběžné zprávy o připravenosti frontového letectva zaútočit na kolonu wagnerovců na dálnici M4Don“  ( což se i stalo, wagnerovci údajně disponovali dvěma vrtulníky Mi-8 zařízenými pro elektronický boj, a jednou stíhačkou Mi-35 ).

Igor Suško (Twitter) : Wagnerův žoldák ve Voroněži říká, že sestřelili 3 ruské armádní vrtulníky a jeden dopravní letoun, a nyní jedou přímo na MOW. Žádá armádu, aby nezasahovala  - je to profesionální voják, ne trestanec.

Další boje mezi armádou a wagnerovci probíhaly jižně od Voroněže kolem města Bogučar ( 12.000 obyv.).

24.6.23 v sobotu odpoledne se Kadyrov přidal na stranu Putina s tím, že jeho bojovníci vzpouru potlačí. Dostali příkaz vyhnat wagnerovce z Rostova.  

Apti Alaudinov, šéf Kadyrovy bandy na UA, je však v kontaktu s Prigožinem. Ve skutečnosti je v Kadyrově praporu 70% Rusů ( např. 3.7.23 byl zabit velitel jednotky Speciálních sil Achmat etnický Rus Jevgenij Pisarenko ), a jen 20-30% kadyrovců. Prapor údajně požaduje, aby Alaudinov vyjádřil podporu Prigožinovi.

Kadyrovce ( Čečence všeobecně ) nenávidí ruská ultrapravice, která je významnou součástí ruské armády i wagnerovců, zejména neonacistická DSRG Rusič Group, která bojovala v řadách wagnerovců v Donbasu 2014-15 po boku ruské armády. Velí ji bývalý elitní výsadkář z Petrohradu Alexej Milčakov "Srb"/Fritz/Řez-ník z Petrohradu", jenž řezal vojákům uši.

K Putinovi se veřejně přidal KGB/FSB Patriarcha Kirill  ( na sankčním seznamu ČR ), šéf Dumy Vjačeslav Volodin ( jenž ještě v lednu 2023 požadoval trestat ruské občany za diskreditaci wagnerovců ), Erdogan a íránský prezident. Michail Chodorkovský vyzval k podpoře Prigožina v jeho boji proti Putinovi ( France 24). Také Legie Svobodného Ruska, ruské jednotky operující z ukrajinského území, které před pár týdny vpadly do ruské Bělgorodské oblasti, povstání wagnerovců uvítaly.

Anton Gerashchenko @Gerashchenko Twitter :24.6.23 : Výzva ke svržení Lukašenka.

Běloruský exilový ministr obrany Valerij Sachačšik, zakladatel 1. leteckého praporu včleněného do UA armády, a šéf sekce národní bezpečnosti v přechodné vládě Demokratických sil Běloruska, vyzval běloruskou armádu ke svržení Lukašenka – „ Budˇ tuto historickou příležitost využijeme, nebo všechno ztratíme“, řekl ( v květnu 2023 mu v Praze vykradli auto, ztratili se mu dokumenty  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiCsYmH4eb_AhUzh_0HHSrvCZwQFnoECBAQAQ&url=https%3A%2F%2Fdenikn.cz%2F1160136%2Fbeloruskemu-exilovemu-ministrovi-v-praze-vykradli-auto-tajne-sluzby-proveruji-zda-za-tim-neni-kgb%2F&usg=AOvVaw1lEV0UtXyTrbgTFCUUiFG2&opi=89978449).

OSINTdefender Twitter 24.6.23 : Je potvrzeno, že wagnerovci ve voroněžské oblasti u městečka Kantěmirovka  sestřelili armádní dopravní letoun An-26. Stovky kilometrů na dálnici M-4 mezi Moskvou a Rostovem na Donu ( 300 km) byly neprůjezdné, a na kraji města Voroněž, ležícím mezi Moskvou a Rostovem na Donu, začal hořet sklad ropy, který odpálil armádní bitevní vrtulník Ka-52 Alligator.

V dalším sestřeleném letounu ze sovětské éry Il-22 „Bizon „ ( velitelské stanoviště ) zahynulo 10 lidí, sestřelení tohoto letounu byla pro Kreml největší ztrátou, má jich ani ne 10 kusů. Wagnerovci dále sestřelili tři vrtulníky Mi-8, jeden Mi-35 a jeden Ka-52, a  zničili jedno bojové vozidlo Tigr a jeden nákladní KamAz. Putin byl tak nucen přiznat, že o život přišlo 13 ruských pilotů.  Prigožin slíbil vyplatit kompenzaci jejich příbuzným.

Gen. Sergej Surovikin, jenž byl v kauze chybějící munice prostředníkem mezi ministerstvem obrany a wagnerovci, a byl považován za spojence Prigožina, wagnerovce vyzval, aby Prigožina vydali armádě, což požadovala i FSB.

Samuel RamaniSamRamani2 Twitter :  Prigožinův hlad po munici byl asi jen zástěrkou pro jeho plány pro puč, protože 1. a 7. útočná četa wagnerovců shromaždˇovala přenosné protiletadlové komplety a Javeliny přinejmenším po dva měsíce.“

Igor Suško na Twitter napsal, že se jeden ze žoldnéřů pokusil Prigožina zabít, ale nepovedlo se mu to, a byl popraven. Putin je vrah, Prigožin je vrah, kéž by zničili jeden druhého. Putinův pád bude brutálně krvavý. Jediná budoucnost pro Rusko je demilitarizace, denuklearizace a dekolonizace.

Nemocný Kadyrov na Telegramu : „To, co se děje je zpochybnění státu, takže je nutné, aby se všichni postavili za národního vůdce : armáda, bezpečnostní složky, gubernátoři, obyvatelstvo“ .

Putin v rámci Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti, která v lednu 2022 vyslala do Kazachstánu vojska, žádal o pomoc Lukašenka a kazachstánského prezidenta Tokajeva, jenž Putinovi odpověděl, že probíhající povstání je vnitřní záležitostí Ruska.

MAKS 23MaksNAFO FELLA Twitter : Ruští vojenští blogeři : „Žasneme, žádná policejní jednotka není schopna vojenských akcí proti wagnerovcům, dokonce ani GROM pro provádění speciálních úderných a protiteroristických operací. „

Alexander Kovalenko zloyodessit Twitter: „Wagnerovci za 10 měsíců nedokázali dobýt malé město Bachmut, ale do Moskvy možná dokáží dojít za 3 dny, nebo ještě dřív.“

Na odpor Prigožinovi se postavilo jen ruské letectvo, které na dálnici u Voroněže zaútočilo na civilní auto a zabilo v něm oba pasažéry.

UA agentura UNIAN : Ruské bezpečnostní jednotky, zejm. Rosgvardia/ Putinova Národní garda, která podléhá jen jemu, dostaly povolení střílet. Prigožin Putinovu Národní gardu vyzval, aby se přidala na stranu wagnerovců. Stejně tak mohl vyzvat propagandistu Vladimíra Solovjeva, jenž ve svých pořadech wagnerovce doposud velebil.

Andrey SmetanenkoAndreySmetanen6 Twitter : „Nejzávažnějším poznatkem pro Putina je fakt, že mnoho jeho špehů a vysokých úředníků vědělo o Prigožinových záměrech, ale nechali si tuto informaci pro sebe. Věděly o nich i US zpravodajské služby ( které se o informaci podělily jen s Londýnem, nesdělily ji ani NATO, ani Kyjevu, nesdílení se dotklo zejména Berlína ) ,takže o nich musela vědět i GRU, která wagnerovce ve vojenských aspektech řídí.“ Také FSB, která začala ihned vykřikovat, že se Prigožin GRU vymknul z kontroly.

kostlannova : Putin celý život kopíruje Stalina, takže potřeboval otestovat loajalitu jak armádních, tak FSB důstojníků, a uskutečnit v jejich řadách teatrální Stalinovy čistky ( Moskevské procesy 1936-39 ).

GRU Prigožina řídila ve vojenských aspektech, ale byla to KGB/FSB, jejímž agentem Prigožin je nejméně od svého pobytu ve vězení ( v mládí byl Prigožin  podmíněně odsouzen za krádež, 1981 byl odsouzen na 12 let za účast na loupežích organizované zločinecké skupiny a dalších trestných činech. Byl jako agent KGB propuštěn po 9 letech a rozhodl se podnikat provozováním stánku s občerstvením ( sám se kdysi chlubil, jak se jeho matka divila, odkud bere tolik peněz ), brzy se stal ( za pomoci FSB ) majitelem sítě supermarketů, a otevřel si luxusní restauraci v Petrohradu pro místní elitu, na kterou donášel FSB, kterou navštěvoval i Putin. Díky svému spojení s Kremlem získával státní zakázky na poskytování VIP služeb, otevřel restauraci přímo v budově parlamentu, a ve prospěch FSB navázal kontakty s vlivnými lidmi v Rusku.

Když Putin zval státní návštěvy na obědy/večeře do restaurace k Prigožinovi, musel mu absolutně věřit. Musel si být Prigožinem absolutně jistý. Prigožinovi bylo dovoleno pohybovat se v Putinově blízkosti, protože byl osvědčeným a spolehlivým agentem KGB/FSB, jenž se osvědčil jak v trestní kolonii, tak poté na svobodě. Postupně byl FSB nasazen až do kruhu nejbližších Putinových přátel. Putin se cítil dobře jen ve společnosti KGB/FSB agentů, jen jim věřil, bez ohledu na to zda byli zločinci, tj. lidmi „ se slabými stránkami „. Proto Prigožina přijal za „ svého člověka „.

Projekt Wagnerovy skupiny byl FSB projektem ( Prigožin z nového pověření od FSB nebyl ve své době vůbec nadšený ). Prigožinova donebevolající sebejistota pramenila právě z toho, že za ním nestál samotný Putin, ale FSB jako rezort.

Nikdy by si, i kdyby nebyl nikdy trestaný, nemohl dovolit vytvořit vojenskou organizaci, která pracovala i v zahraničí. Taková organizace  ( v RF protiústavní ) mohla vzniknout jen pod absolutní kontrolou FSB.

Z práce pod hlavičkou FSB vyplynula Prigožinova finanční prosperita a beztrestnost – až do vojenské vzpoury ze 23.6.23.

 

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-wagnerovci-dorazili-do-lipecka-40435810#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=i3CtQHEUx72-202306241247&dop_id=40435810&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest220_personal_layout_2_varBB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

BBC : 50 km dlouhá Wagnerova kolona s vojenskou technikou ( mj. cisterny s palivem, tanky T-72, bojová vozidla pěchoty BMP-2, transportéry BRDM-2,  systém protivzdušné obrany Pancir S-1 ) projela 24.6.23 Lipeckem ( 450 km od Moskvy ). Tamní gubernátor vyzval obyvatele, aby nevycházeli ven a nikam necestovali( a protože se rubl propadl, sociální sítě radily, aby si nakoupili valuty, dokud ještě jsou, a vyzvedli peníze z účtů, že začala občanská válka ).

Úřady v Lipecké oblasti doporučují obyvatelům nevycházet z domovů , nepoužívat veřejnou dopravu ani osobní vozy. Prigožin ve svém „pochodu na Moskvu“ pokračoval přes hlavní oblastní města Voroněž a Lipeck.

Byly zrušeny veškeré spoje s Voroněžskou oblastí, z dálnice M-4 Don spojující Moskvu, Voroněž, Rostov na Donu a Krasnodar se smělo pouze sjíždět.  Obsazení města Voroněž ( 500 km jižně od Moskvy) wagnerovci oznámili na Telegramu.

Silnice z Rostova na Donu doTaganrogu ( 70 km západně od Rostova, 60 km od UA hranic ) byla uzavřená a údajně zaminovaná.

Michael McFaul Twitter:“ Obdivuhodné, že se wagnerovským jednotkám podařilo pochodovat na Moskvu, aniž by jim v tom někdo významně bránil, pohodovým tempem ujeli 800 km za 18 hodin, dorazili téměř až k okraji Moskvy, a cestou jen tak sestřelili několik ruských vrtulníků, a jedno mimořádně cenné velitelské stanoviště Il-22, zatímco oni ztratili jen jeden nákladní automobil.“

24.6.23

Během soboty se objevily informace, že Putin před blížícími se wagnerovci uprchl z Kremlu do Petrohradu. Jeho letadlo totiž vzlétlo z Moskvy a přistálo v Petrohradu.

Zatímco v zemi probíhal Prigožinův „ pochod na Moskvu „, , Putin se v Petrohradu účastnil mejdanu na jachtě svého přítele z dětství Jurije Kovalčuka, dnes nejvýznamnějšího oligarchy, tj. rozkrádače, v zemi. O tom, že byl v Petrohradu na Kovalčukově jachtě, napsal ruský novinář Michail Zygar * 1981, od agrese vůči Ukrajině z roku  2022 žijící v exilu v Berlíně, bývalý válečný dopisovatel Kommersantu a šéfredaktor /2010-2015/zpravodajské TV Doždˇ ( projekt Kommersantu ), která nabízela alternativní zpravodajství ke kremelským médiím, zakázaná Kremlem 3.3.2022.

Ve 14:16 odstartoval z moskevského letiště Vnukovo vládní letoun Il-96-300PU a směřoval k Valdaji, kde má Putin rezidenci. Další vládní Tu-214PU odletěl z Vnukovo ve 14:44 stejným směrem.“( běloruský monitorovací Gayun podle informací webové stránky Flightradar). Putinův letoun zmizel z radarů poblíž Tveru, kde má rovněž sídlo.

The Insider napsal, že v 15:00 přistálo v Petrohradu další letadlo ruských speciálních jednotek, a že z Moskvy prchali úředníci i v soukromých letadlech ( podle listu Vědomosti šéf Dumy Vjačeslav Volodin 29.6.23 pověřil Vasilije Piskareva, předsedu sněmovního výboru pro bezpečnost, aby připravil jmenné seznamy vysokých úředníků, kteří během Prigožinova tažení na Moskvu chtěli odletět ze země, a zveřejnil je. Ceny letenek z Moskvy do zahraničí se o víkendu prudce zvýšily a spoje byly vyprodané.  „Odsuzujeme ty, co ve složité době naši zemi opustili, takové chování by mělo být trestně postižitelné, namají ve státních službách co dělat“ ).

5 ruských vojenských dopravních letounů Il-76 dorazilo navečer 24.6.23 do Běloruska, údajně prázdných. Lotyšsko oznámilo, že kvůli nestabilitě v Rusku uzavírá hranice s Ruskem.

Na jihozápadním okraji Moskvy se objevili vojáci, kteří začali budovat obranná postavení,“ informoval twitterový účet Visegrád 24. Sjezdy z moskevského okruhu měly zablokovat stovky nákladních automobilů.  Na sjezdech z dálnice M4 hlídkovali policisté v neprůstřelných vestách, psal poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin informoval o pohotovosti jednotek rychlé reakce a policejní jednotky OMON v Moskvě. Ruský tisk psal, že Kreml připravuje vyhlášení stanného práva na večer 24.6.23, starosta Sobjanin vyhlásil pondělí 26.6.23 za pracovní volno, a vyzval Moskvany, aby se zdržovali doma.

Ruský cenzor Roskomnadzor na sociální síti VKontakte omezil přístup k účtům a skupinám spojeným s wagnerovci, kteří 24.6.23 hrozili příslušníkům armády tribunálem, pokud se k wagnerovcům nepřipojí s tím, že nejprve se bude zodpovídat gen. Sergej Surovikin za kapitulaci Chersonu. „Příslušníci ozbrojených sil, kteří se nepřipojí k očistné kampani, budou považováni za kolaboranty, kteří přešli na stranu Ukrajinců.“

Výpadky sociální sítě Telegram Roskomnadzor vysvětlil omezeným přístupem k internetu tam, kde se ruské ozbrojené síly proti vzbouřencům rozhodly zakročit.

Gubernátor Kalužské oblasti oznámil, že by lidé neměli cestovat do/z Moskvy, a že se omezení týká i dalších oblastí obklopujících Moskvu – Smolenské, Tulské, Brjanské a Orelské.

Agent ATeš z řad wagnerovců tvrdil, že jedna skupina wagnerovců  se vydala k Borisoglebsku ( 200 km východně od Voroněže na řece Vorona, přítok Chopjoru), kde je sklad s jadernými zbraněmi ( objekt C 375 ).

Komentáře naznačovaly, že ruská armáda by sklad nedokázala sama ubránit, k tomu by bylo zapotřebí značné množství tanků, dělostřelectva a motorizované profesionální pěchoty, prostředky, které by se musely stáhnout z UA fronty ( wagnerovci by se do skladu stejně nedostali, neznají hesla od všech dveří, a i kdyby se dovnitř dostali, jak by asi taktické jaderné zbraně odvezli, když nemají speciální vozy s podvozky ).

Otázkou zůstává, jak se wagnerovci dokázali po dálnici kolem vojenských základen a letištˇ  dostat až do vzdálenosti 200 kilometrů od Moskvy. Množily se teorie, že Prigožinův pokus o puč je jen součástí širšího spiknutí části protiputinovské armády a bezpečnostních složek, které se chtějí stáhnout z UA a vrátit se k byznysu se světem.

Sergej Sumlenny Twitter : „ Myslím si, že Prigožin je jen tváří puče, který vede protiputinovská část FSB s cílem vydat ho do Haagu a podepsat mírovou smlouvu s UA. Je to Stauffenberg 2.0, který má zachránit Říši před prohrou ve válce eliminací toxického Führera.“

Předseda zahraničního výboru Bundestagu Michael Roth :" Jde o ponížení Putina před světovou veřejností, vyvolané ruskou agresí, amatérsky naplánovanou a ještě hůře provedenou. Bez vojenského úspěchu UA by však Putinův režim nezakolísal."

Anton Heraščenko : „ Aby bylo jasno - krvavé kladivo vyskočilo z krabice. Prigožin je zloděj, vrah, mezinárodní zločinec, terorista.

Wagnerovci vraždili vlastní lidi, kterým předtím pomohli vyjít z vězení. Mučili je, zabíjeli kladivem a těla rozřezávali na kusy. Zabíjeli Ukrajince, vojáky i civilisty.

Kdyby se jim podařilo svrhnout Putinův režim, Rusko se ještě více zkriminalizuje, země upadne do občanské války. Prigožin má ruce od krve, a zabije každého, kdo se mu postaví do cesty.“ ( Platí to i opačně : The Daily Telegraph napsal, že ruské tajné služby vyhrožovaly, že ublíží rodinám vůdců Wagnerovy skupiny ).

Diplomat Votápek v článku „ Putina nikdo nechtěl bránit „ :  Prigožin  by se určitě do té Moskvy dostal, i když není jasné, co by tam, dělal. Ruská vláda byla evakuovaná, Putin utekl, někteří ministři to vzali tak vážně, že utekli s rodinami do Turecka. I Lukašenko poslal svůj soukromý letoun do Turecka.“

Podvečer 24.6.23

Reuters : Bylo uzavřeno asi 300 kilometrů dálnice směrem na Moskvu, na kolonu wagnerovců zaútočily armádní vrtulníky. Na silnici mezi Moskvou a Rostovem na Donu byly postaveny zátarasy (vozidla silničářů ), které měly bránit průjezdu Wagnerově skupině směrem na sever, ale wagnerovci u města Sredny Ikorets, asi 60 km na jih od Voroněže,  přes ně lehce projeli. V Lipecké oblasti dálnici M4 narychlo rozryly pod dozorem policie bagry, aby po ní nebylo možné jet, což bylo velmi směšné. Na silnicích z jihu do Moskvy uvízla auta v dlouhých kolonách.

Lukašenko po 17.00 informoval, že Prigožin ustoupil od svých požadavků, a uvedl, že se wagnerovci mohou přidat k běloruské armádě, ale v zemi nebudou jejich samostatné tábory a neotevřou se tam jejich náborové kanceláře ( 30.6.23 nábor Wagnerovy skupiny v Rusku stále pokračuje, náborová střediska zůstávají otevřená – uzavřely se 3.7.23, údajně dočasně ).

18.43 FSB žádá wagnerovce, aby svého šéfa zadrželi a vydali, generální prokurátor Igor Krasnov informoval o zahájení trestního stíhání Prigožina.

18.44 Kreml nabídl wagnerovcům, když složí zbraně a vzdají se, amnestii ( třebaže Putin ve svém projevu  uvedl, že budou tvrdě potrestáni ).

Prigožin  v 19:20 oznámil, že nařídil wagnerovcům, kteří se dostali až do vzdálenosti 200 km od Moskvy ( kde, tvrdil Lukašenko, byla vybudovaná obranná linie, střežená 10.000 ruskými vojáky ) , aby se vrátili do svých polních táborů v Luhanské oblasti.

Autor: Andrea Kostlánová | středa 5.7.2023 8:24 | karma článku: 15,06 | přečteno: 489x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz